Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Teatrul Excelsior n-a vrut un clip cu protestele, la un eveniment al revistei DoR. Acesta a fost anulat

Un film de cinci minute a dus la anularea unui eveniment. Teatrul Excelsior, locul în care urma să se desfășoare un eveniment al Decât o Revistă, a considerat nepotrivit un filmuleț despre protestele din februarie.

Într-un mesaj scris, conducerea instituției, finanțată de la bugetul primăriei Capitalei, a considerat că respectivul clip „frizează sfera politică”. Jurnaliștii DoR au spus să refuză să se cenzureze și au decis să amâne evenimentul de astăzi pentru o altă dată. 

Pagina de Media a arătat că același Teatru Excelsior a găzduit anul trecut cel puțin două evenimente „ce frizează sfera politică”: jurământul celor 55 de consilieri ai Capitalei, la care a participat și primarul Gabriela Firea și lansarea candidaților PSD la alegerile parlamentare pentru București. 

Conducerea revistei a fost informată, cu o zi înainte de eveniment, că momentul video e „nepotrivit”.

„Am răspuns spunând că nu considerăm filmul nepotrivit, că nu acceptăm să ne cenzurăm conținutul, mai ales pe criterii care nu țin de propria judecată curatorială și editorială”, au scris jurnaliștii DoR, pe pagina de Facebook unde au povestit pe larg întreaga întâmplare

Teatrul Excelsior a venit și cu precizări scrise, la cererea jurnaliștilor DoR:

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti”.

Citiți articolul integral pe Pagina de Media. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru început...mulțumesc de invitație...! Încep a răsfoi...!
    • Like 0
  • IM check icon
    Cinste celor care fac revista DOR (Decât o revista). Sunt acolo texte excelente ce acoperă domenii variate (literatura, film, arte plastice, muzica, sport, psihologie, sanatate, interviuri, reportaje). Mereu ii citesc cu placere.
    Din nou cinste lor pentru ca n-au acceptat cenzurarea propriului eveniment făcută, cum se vede, de conducerea unei instituții de cultura care ar fi normal să-și păstreze demnitatea si independenta chiar daca primește subvenții de la primărie. Ar avea mai mult de castigat daca ar da subvențiile respective pe promovarea valorii si adevărului (si despre valoarea si puterea adevărului spus cu convingere a fost vorba la protestele din februarie).
    Ar fi minunat daca mai multi ar proceda la fel.
    • Like 1
  • check icon
    Niste sclavi care mananca o paine (probabil mai multe) prin bunavointa primariei si a primarelui vremelnic ales. Doar nu credeati ca o sa muste mana stapanului ...
    Un amic imi vorbea zilele trecute despre interpretarile cel putin bolnave ale politicului la orice manifestare.
    Nu mai e mult pana o sa ne alerge sa ne tunda ca avem parul prea lung...si ca-uite- dragnea e tuns regulamentar
    • Like 0
  • check icon
    Ei, și dv. acuma, astea-s românisme. Adicătelea cum să critici pe sfîntul Pesedeu? Vai, asta e blasfemie, parol. Știe conița Firea, că e fire bună...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult