Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Teatrul Excelsior n-a vrut un clip cu protestele, la un eveniment al revistei DoR. Acesta a fost anulat

Un film de cinci minute a dus la anularea unui eveniment. Teatrul Excelsior, locul în care urma să se desfășoare un eveniment al Decât o Revistă, a considerat nepotrivit un filmuleț despre protestele din februarie.

Într-un mesaj scris, conducerea instituției, finanțată de la bugetul primăriei Capitalei, a considerat că respectivul clip „frizează sfera politică”. Jurnaliștii DoR au spus să refuză să se cenzureze și au decis să amâne evenimentul de astăzi pentru o altă dată. 

Pagina de Media a arătat că același Teatru Excelsior a găzduit anul trecut cel puțin două evenimente „ce frizează sfera politică”: jurământul celor 55 de consilieri ai Capitalei, la care a participat și primarul Gabriela Firea și lansarea candidaților PSD la alegerile parlamentare pentru București. 

Conducerea revistei a fost informată, cu o zi înainte de eveniment, că momentul video e „nepotrivit”.

„Am răspuns spunând că nu considerăm filmul nepotrivit, că nu acceptăm să ne cenzurăm conținutul, mai ales pe criterii care nu țin de propria judecată curatorială și editorială”, au scris jurnaliștii DoR, pe pagina de Facebook unde au povestit pe larg întreaga întâmplare

Teatrul Excelsior a venit și cu precizări scrise, la cererea jurnaliștilor DoR:

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti”.

Citiți articolul integral pe Pagina de Media. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru început...mulțumesc de invitație...! Încep a răsfoi...!
  • Like 0
 • IM check icon
  Cinste celor care fac revista DOR (Decât o revista). Sunt acolo texte excelente ce acoperă domenii variate (literatura, film, arte plastice, muzica, sport, psihologie, sanatate, interviuri, reportaje). Mereu ii citesc cu placere.
  Din nou cinste lor pentru ca n-au acceptat cenzurarea propriului eveniment făcută, cum se vede, de conducerea unei instituții de cultura care ar fi normal să-și păstreze demnitatea si independenta chiar daca primește subvenții de la primărie. Ar avea mai mult de castigat daca ar da subvențiile respective pe promovarea valorii si adevărului (si despre valoarea si puterea adevărului spus cu convingere a fost vorba la protestele din februarie).
  Ar fi minunat daca mai multi ar proceda la fel.
  • Like 1
 • check icon
  Niste sclavi care mananca o paine (probabil mai multe) prin bunavointa primariei si a primarelui vremelnic ales. Doar nu credeati ca o sa muste mana stapanului ...
  Un amic imi vorbea zilele trecute despre interpretarile cel putin bolnave ale politicului la orice manifestare.
  Nu mai e mult pana o sa ne alerge sa ne tunda ca avem parul prea lung...si ca-uite- dragnea e tuns regulamentar
  • Like 0
 • check icon
  Ei, și dv. acuma, astea-s românisme. Adicătelea cum să critici pe sfîntul Pesedeu? Vai, asta e blasfemie, parol. Știe conița Firea, că e fire bună...
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult