Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Exemple CAS în cazul PFA impozitate la norma de venit

Având în vedere că multă lume mi-a adresat întrebări în acest sens, voi prezenta mai jos câteva aspecte și pentru PFA impozitați la norma de venit.

În cazul normelor de venit, unde baza de calcul este una fixă în funcție de obiectul de activitate desfășurat, plățile anticipate de CAS sunt considerate și plăți finale, aceste persoane neavând obligația depunerii Declarației 200 privind venitul realizat.

Atenție! Dacă persoana respectivă face dovada că este salariat cu norma întreagă pe durata nedeterminată, norma de venit se înjumătățește. Astfel, și din punct de vedere al CAS nu se ține cont de norma întreagă din Nomenclator, ci de norma aplicabilă persoanei în cauză.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 4789 „Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse”, norma de venit corespunzătoare fiind de 14.400 lei (mai mare decat echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Dacă acea persoană face dovada că e salariat (depune o adeverință de salariat la organul fiscal), atunci norma de venit se înjumătățește și devine 7.200 lei, adică sub nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. În acest caz, persoana nu datorează plăți anticipate de CAS și nici CAS final prin regularizare.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 6202 „Activități de consultanță în tehnologia informației”, norma de venit corespunzătoare fiind de 27.000 lei (mai mare decât echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Chiar dacă acea persoană face dovada că este salariată (depune o adeverință de salariat la organul fiscal) și norma se înjumătățește, aceasta devine 13.500 lei, adică peste nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. Și în acest caz, persoana datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

CONCLUZIE:

Cazul 1. Norma de venit raportat la luna < 35% x SMB

- nu se depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- nu se datorează plăți anticipate în cursul anului 2016;

- nu datorează CAS pe anul 2016 nici la regularizarea finală.

Cazul 2. Norma de venit raportat la luna > 35% x SMB

- depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- datorează plăți anticipate în cursul anului 2016 care reprezintă și plăți finale;

Articolul a fost publicat pe noutatifiscale.ro

Articole pe tema PFA publicate în Republica.ro:

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt la norma de venit , n-am depus declaratia 200 si am primit adresa de la ANAF ca conf. art. 83 alin 1 si 2 din lg.571/2003 completat, trebuia sa depun declaratia 200 si daca nu depun in 15 zile ma amendeaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult