Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Exemple CAS în cazul PFA impozitate la norma de venit

Având în vedere că multă lume mi-a adresat întrebări în acest sens, voi prezenta mai jos câteva aspecte și pentru PFA impozitați la norma de venit.

În cazul normelor de venit, unde baza de calcul este una fixă în funcție de obiectul de activitate desfășurat, plățile anticipate de CAS sunt considerate și plăți finale, aceste persoane neavând obligația depunerii Declarației 200 privind venitul realizat.

Atenție! Dacă persoana respectivă face dovada că este salariat cu norma întreagă pe durata nedeterminată, norma de venit se înjumătățește. Astfel, și din punct de vedere al CAS nu se ține cont de norma întreagă din Nomenclator, ci de norma aplicabilă persoanei în cauză.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 4789 „Comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse”, norma de venit corespunzătoare fiind de 14.400 lei (mai mare decat echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Dacă acea persoană face dovada că e salariat (depune o adeverință de salariat la organul fiscal), atunci norma de venit se înjumătățește și devine 7.200 lei, adică sub nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. În acest caz, persoana nu datorează plăți anticipate de CAS și nici CAS final prin regularizare.

Exemplu:

O persoană din București are ca obiect de activitate CAEN 6202 „Activități de consultanță în tehnologia informației”, norma de venit corespunzătoare fiind de 27.000 lei (mai mare decât echivalentul a 35% x Salariul mediu brut x 12 luni). În acest caz, persoana este obligată să depună Formularul 600 și datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

Chiar dacă acea persoană face dovada că este salariată (depune o adeverință de salariat la organul fiscal) și norma se înjumătățește, aceasta devine 13.500 lei, adică peste nivelul minim de 35% x Salariul mediu brut x 12 luni. Și în acest caz, persoana datorează plăți anticipate de CAS care reprezintă și CAS finală pe anul respectiv.

CONCLUZIE:

Cazul 1. Norma de venit raportat la luna < 35% x SMB

- nu se depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- nu se datorează plăți anticipate în cursul anului 2016;

- nu datorează CAS pe anul 2016 nici la regularizarea finală.

Cazul 2. Norma de venit raportat la luna > 35% x SMB

- depune Formularul 600 în ianuarie 2016;

- datorează plăți anticipate în cursul anului 2016 care reprezintă și plăți finale;

Articolul a fost publicat pe noutatifiscale.ro

Articole pe tema PFA publicate în Republica.ro:

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

Microîntreprinderile – o soluție reală pentru înlocuirea PFA-urilor în 2016?

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt la norma de venit , n-am depus declaratia 200 si am primit adresa de la ANAF ca conf. art. 83 alin 1 si 2 din lg.571/2003 completat, trebuia sa depun declaratia 200 si daca nu depun in 15 zile ma amendeaza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult