Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Exemplul acestui om ar trebui să le dea de gândit managerilor care se laudă cu titulaturi pompoase. Ce înseamnă să fii un lider

Kareem Abdul-Jabar

Foto - Profimedia

Linkedin este platforma unde, mulți dintre noi, scriem lucruri. Unii scriu mai bine, alții încearcă să facă asta și este de apreciat.

Unii scriu despre leadership și dau exemple din propria companie, acest lucru fiindu-le cel mai la îndemână. Alții nu ratează un like pentru șeful companiei. Mulți dintre aceștia au participat la diverse cursuri de leadership. Însă, în cele mai multe cazuri, aceste cursuri sunt ceea ce se numește „pistol cu apă”, neavând niciun fel de aplicabilitate practică. Spuneți-mi, dacă știți un astfel de caz, când aceste cursuri au schimbat ceva într-o organizație.

Opinia mea este că liderii nu sunt cei care schimbă jobul la fiecare doi ani, apoi primesc tot felul de denumiri pompoase urmate de titulatura manager sau director ori Head of...

Doresc să fac o analogie cu un sportiv. Poate nu vă spune multe numele Kareem Abdul-Jabar (Lewis Alcindor), însă acesta este unul dintre cei mai importanți sportivi din istorie. Kareem Abdul-Jabar și-a început cariera în 1969 și s-a retras în 1989. A evoluat la două echipe Milwaukee Bucks (6 ani) și Los Angeles Lakers (14 ani). La Milwaukee a câștigat titlul în al doilea an, echipa fiind una cel mult mediocră, însă mentalitatea sa de învingător a ajutat întregul grup să crească și să câștige primul titlu din istorie.

Kareem a plecat după “doar” 6 ani pentru că locul său nu mai era acolo. Însă la Lakers a stat 14 ani, retrăgându-se în 1989. Începea era lui Michael Jordan.

Deși mental era puternic, fizic nu mai putea concura cu lupii tineri. La 42 de ani era considerat bătrân pentru a mai face performanță. A preferat să se retragă după câștigarea unui ultim titlu de campion. A strâns 6 titluri de campion în 20 de ani și zeci de premii și distincții. Era de notorietate rivalitatea cu Boston Celtics, echipă condusă de Larry Bird.

La retragere, L.A. Lakers au organizat un turneu. Pe fiecare dintre arenele unde a evoluat a fost aplaudat la scenă deschisă, minute întregi. În Boston, unde Lakers erau fluierați de fiecare când jucau, a fost ovaționat de întreaga arenă, primind chiar și o bucată din parchetul sălii, jucătorii lui Boston lăcrimând alături de cei ai lui Lakers.

La ultimul său meci, Kareem și-a adus aminte de toți cei care i-au fost alături de-a lungul vieții, începând cu antrenorul din liceu, urmând cu cel din timpul cursurilor universitare și apoi colegii săi de la Lakers. Omul nu a uitat niciodată cine este și de unde a plecat.

Mi-ar plăcea să văd mai des astfel de exemple, precum Kareem Abdul-Jabar, când companiile vorbesc despre loialitate, performanță, expunere publică, PR, comunicare sau KPI's. Căci piața este plină de „mercenari” care nu inspiră nimic mai mult decât superficialitate și aroganță.

Căci Gigi, Paulică sau Bebe, ajunși „Head Of”, nu pot fi exemple mai bune decât un astfel de sportiv. Evident, exemplele cu oameni care sunt cu adevărat lideri pot continua. Însă acesta este unul dintre exemplele mele preferate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    exemplul tau este .... one of a kind. evident ca sunt si in leadership astfel de oameni, dar ei nu apar la tv ca sa te impresioneze si nu muncesc pe gramada de bani din NBA. sincer, nu am inteles ce vrei sa ne transmiti. mie imi pare ca ai o nemultumire si aduci un exemplu gresit pentru a o exemplifica. 99% dintre jucatorii din NBA (dar si din alte sporturi) sunt mercenari in sensul folosit de tine. si? daca planetele nu se aliniaza si cei mai bun leader ajunge sa spuna punct si de la capat. vezi "Gerry Maguire".
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult