Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Experimentul propus pe profesorul Marian Popescu pentru tinerii care cred ca era cool pe vremea lui Ceaușescu: să trăiești 24 de ore ca atunci

Pionieri ținând portretele lui Nicolae și Elena Ceaușescu

Foto - Dieter Endlicher/ AP/ Profimedia

Pentru mulți români comunismul pare astăzi o idee atrăgătoare. Și nu este vorba doar despre cei în vârstă, care asociază perioada comunistă cu perioada plină de energie și speranțe a tinereții lor, ci chiar și despre oameni care nici nu se născuseră pe atunci.

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, profesorul universitar Marian Popescu a fost întrebat ce i-ar spune unui tânăr care crede că dictatorul Nicolae Ceaușescu era cool. Profesorul a propus un experiment - 24 de ore de viață în timpul lui Ceaușescu.

„Un experiment, împreună cu colegii de la teatru - pur și simplu el sau ea trebuie să accepte să vadă cum era cool. Poate fi liber să își aleagă perioada în care a fost Ceaușescu, oricare an, n-ar fi de impus nimic. Și atunci va vedea dacă realmente era cool. Și asta știți ce înseamnă? Aveai? N-aveai? Ți se permitea? Nu ți se permitea? Erai urmărit, nu erai urmărit, puteai vorbi, aveai telefon? Ce telefon aveai? Sau n-aveai? Ar trebui să se ducă să dea telefon cu moneda aia de 25 de bani, la telefonul fix, de pe stradă și așa mai departe. Deci asta aș face, un experiment, uite, trăiește 24 de ore așa, asta însemnând și noaptea, într-un bloc, în decembrie, fără apă caldă și fără lumină”, a spus profesorul. 

Peste 48% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Poate fi liber să își aleagă perioada în care a fost Ceaușescu, oricare an [...]" dar una e să aleagă anii '80 și alta e să aleagă anii '60 ... '70. Dom' profesor poate vrea să rescrie istoria, să spună că oamenii trăiau pe întuneric și pe frig, fără să mănânce (aproape) nimic (ca să parafrazez zicerea vremii, făcând haz de necaz de cum erau crescuți "șoimii patriei"), chiar începând cu 1965, de când Ceaușescu a preluat cârma țării. Ceea ce, ca trăitor pe aceste meleaguri încă din anii 60, pot să infirm cu putere.
    Dacă e să vorbim de răul care a făcut mămăliga să explodeze, acesta s-a întâmplat în anii sfârșitului decadei 80 și asta ar trebui să experimenteze cine crede că a fost bine în epoca respectivă.
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Pe mine mă ia cu draci când aud pe câte unul spunând că se trăia mai bine în comunismul lui Ceaușescu!

    Am 58 de ani și mi-am trăit adolescența în acele vremuri. Prezentul în care trăim nu e perfect, dar în comparație cu ultimul deceniu de împliniri mărețe ale socialismului e parfum...

    Mă întreb: oare de ce am făcut o „revoluție” (mă rog, n-a fost chiar o revoluție, mai mult o lovitură de stat!) când după 3 decenii jumătate dintre noi regretă acea perioadă?

    Celor nostalgici le reamintesc doar atât: Ceaușescu ținea la sănătatea poporului și tocmai de aceea a inventat alimentația rațională bazată pe cartelă. Ca să „cumperi” o dată pe lună un litru de ulei și un kilogram de zahăr stăteai la coadă cu orele.

    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult