Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Experimentul propus pe profesorul Marian Popescu pentru tinerii care cred ca era cool pe vremea lui Ceaușescu: să trăiești 24 de ore ca atunci

Pionieri ținând portretele lui Nicolae și Elena Ceaușescu

Foto - Dieter Endlicher/ AP/ Profimedia

Pentru mulți români comunismul pare astăzi o idee atrăgătoare. Și nu este vorba doar despre cei în vârstă, care asociază perioada comunistă cu perioada plină de energie și speranțe a tinereții lor, ci chiar și despre oameni care nici nu se născuseră pe atunci.

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, profesorul universitar Marian Popescu a fost întrebat ce i-ar spune unui tânăr care crede că dictatorul Nicolae Ceaușescu era cool. Profesorul a propus un experiment - 24 de ore de viață în timpul lui Ceaușescu.

„Un experiment, împreună cu colegii de la teatru - pur și simplu el sau ea trebuie să accepte să vadă cum era cool. Poate fi liber să își aleagă perioada în care a fost Ceaușescu, oricare an, n-ar fi de impus nimic. Și atunci va vedea dacă realmente era cool. Și asta știți ce înseamnă? Aveai? N-aveai? Ți se permitea? Nu ți se permitea? Erai urmărit, nu erai urmărit, puteai vorbi, aveai telefon? Ce telefon aveai? Sau n-aveai? Ar trebui să se ducă să dea telefon cu moneda aia de 25 de bani, la telefonul fix, de pe stradă și așa mai departe. Deci asta aș face, un experiment, uite, trăiește 24 de ore așa, asta însemnând și noaptea, într-un bloc, în decembrie, fără apă caldă și fără lumină”, a spus profesorul. 

Peste 48% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Poate fi liber să își aleagă perioada în care a fost Ceaușescu, oricare an [...]" dar una e să aleagă anii '80 și alta e să aleagă anii '60 ... '70. Dom' profesor poate vrea să rescrie istoria, să spună că oamenii trăiau pe întuneric și pe frig, fără să mănânce (aproape) nimic (ca să parafrazez zicerea vremii, făcând haz de necaz de cum erau crescuți "șoimii patriei"), chiar începând cu 1965, de când Ceaușescu a preluat cârma țării. Ceea ce, ca trăitor pe aceste meleaguri încă din anii 60, pot să infirm cu putere.
    Dacă e să vorbim de răul care a făcut mămăliga să explodeze, acesta s-a întâmplat în anii sfârșitului decadei 80 și asta ar trebui să experimenteze cine crede că a fost bine în epoca respectivă.
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Pe mine mă ia cu draci când aud pe câte unul spunând că se trăia mai bine în comunismul lui Ceaușescu!

    Am 58 de ani și mi-am trăit adolescența în acele vremuri. Prezentul în care trăim nu e perfect, dar în comparație cu ultimul deceniu de împliniri mărețe ale socialismului e parfum...

    Mă întreb: oare de ce am făcut o „revoluție” (mă rog, n-a fost chiar o revoluție, mai mult o lovitură de stat!) când după 3 decenii jumătate dintre noi regretă acea perioadă?

    Celor nostalgici le reamintesc doar atât: Ceaușescu ținea la sănătatea poporului și tocmai de aceea a inventat alimentația rațională bazată pe cartelă. Ca să „cumperi” o dată pe lună un litru de ulei și un kilogram de zahăr stăteai la coadă cu orele.

    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult