Foto - Dieter Endlicher/ AP/ Profimedia
Pentru mulți români comunismul pare astăzi o idee atrăgătoare. Și nu este vorba doar despre cei în vârstă, care asociază perioada comunistă cu perioada plină de energie și speranțe a tinereții lor, ci chiar și despre oameni care nici nu se născuseră pe atunci.
Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, profesorul universitar Marian Popescu a fost întrebat ce i-ar spune unui tânăr care crede că dictatorul Nicolae Ceaușescu era cool. Profesorul a propus un experiment - 24 de ore de viață în timpul lui Ceaușescu.
„Un experiment, împreună cu colegii de la teatru - pur și simplu el sau ea trebuie să accepte să vadă cum era cool. Poate fi liber să își aleagă perioada în care a fost Ceaușescu, oricare an, n-ar fi de impus nimic. Și atunci va vedea dacă realmente era cool. Și asta știți ce înseamnă? Aveai? N-aveai? Ți se permitea? Nu ți se permitea? Erai urmărit, nu erai urmărit, puteai vorbi, aveai telefon? Ce telefon aveai? Sau n-aveai? Ar trebui să se ducă să dea telefon cu moneda aia de 25 de bani, la telefonul fix, de pe stradă și așa mai departe. Deci asta aș face, un experiment, uite, trăiește 24 de ore așa, asta însemnând și noaptea, într-un bloc, în decembrie, fără apă caldă și fără lumină”, a spus profesorul.
Peste 48% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă e să vorbim de răul care a făcut mămăliga să explodeze, acesta s-a întâmplat în anii sfârșitului decadei 80 și asta ar trebui să experimenteze cine crede că a fost bine în epoca respectivă.
Am 58 de ani și mi-am trăit adolescența în acele vremuri. Prezentul în care trăim nu e perfect, dar în comparație cu ultimul deceniu de împliniri mărețe ale socialismului e parfum...
Mă întreb: oare de ce am făcut o „revoluție” (mă rog, n-a fost chiar o revoluție, mai mult o lovitură de stat!) când după 3 decenii jumătate dintre noi regretă acea perioadă?
Celor nostalgici le reamintesc doar atât: Ceaușescu ținea la sănătatea poporului și tocmai de aceea a inventat alimentația rațională bazată pe cartelă. Ca să „cumperi” o dată pe lună un litru de ulei și un kilogram de zahăr stăteai la coadă cu orele.