Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Experți americani: Probabila cucerire de către forțele rusești a orașului Soledar, în estul Ucrainei, este cel mult o victorie tactică à la Pirus

Soledar

Un soldat ucrainean arată către linia frontului lângă Soledar, regiunea Donetsk, 11 ianuarie 2023 / Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Ziua 324 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Câteva noi informații:

- În evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că probabila cucerire de către forțele rusești a orașului Soledar din estul Ucrainei nu reprezintă o evoluție semnificativă din punct de vedere operațional și este puțin probabil să prevestească o iminentă încercuire rusă a orașului Bahmut.

- Conform ISW, imaginile geolocalizate postate pe 11 și 12 ianuarie indică faptul că forțele rusești controlează probabil cea mai mare parte a orașului, dacă nu chiar întregul oraș, și au împins probabil forțele ucrainene în afara periferiei vestice.

- Experții americani mai atenționează că Rusia a exagerat mult importanța acestei lupte, care este cel mult o victorie tactică „a la Pirus”. Expresia „victorie a la Pirus” face trimitere la o victorie militară cu costuri atât de mari pentru învingător, încât echivalează aproape cu o înfrângere.

- În evaluarea sa, ISW citează și Statul Major General ucrainean, care a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești împotriva localității Sil din regiunea Donețk, o așezare situată la peste un kilometru nord-vest de Soledar și dincolo de pozițiile ucrainene anterioare.

- În plus, ISW precizează că Statul Major General ucrainean și alte surse militare de rang înalt nu au mai spus joi că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Soledar, așa cum făcuseră în perioada anterioară.

- Surse rusești au afirmat joi că forțele rusești curăță încă Soledar de forțele ucrainene rămase, mai spune ISW, care evidențiază și faptul că bloggeri militari ruși au postat tot joi imagini cu luptători ai Grupului Wagner care se plimbau liber prin Soledar. Ministerul rus al Apărării încă nu a anunțat că forțele rusești au capturat Soledar, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a felicitat forțele rusești pentru succesul operațiunilor ofensive în așezare.

- Ținând cont de acest context, ISW a notat că este posibil ca declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de joi, potrivit căreia forțele ucrainene sunt încă în Soledar, să se refere la poziții defensive în apropiere, dar nu oraș.

- Totodată, experții de la ISW au mai precizat că preluarea orașului Soledar nu va permite forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene esențiale din Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș pe termen scurt.

- Forțele rusești au capturat probabil Soledar după ce au angajat resurse semnificative pentru o victorie tactică extrem de costisitoare, care va accelera, probabil, trecerea pe o pantă descendentă a capacității epuizatelor trupe rusești din apropiere de Bahmut. Forțele rusești pot decide să mențină un ritm constant de asalturi în zona Bahmut, dar puterea lor de luptă degradată și epuizarea vor împiedica aceste asalturi să producă rezultate semnificative din punct de vedere operațional, se mai arată în evaluarea ISW.

- Separat, ministrul adjunct al apărării din Ucraina,, Hanna Malyar, a declarat vineri că forțele ucrainene au rezistat după o noapte „fierbinte” de lupte în orașul Soledar. „Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială”, a adăugat Malyar.

- Pe de altă parte, în evaluarea de vineri a războiului, Ministerul britanic al Apărării a transmis că este foarte probabil ca sectorul rusesc de producție în domeniul apărării să folosească forța de muncă a deținuților în încercarea de a satisface cerințele de producție pe timp de război.

- Britanicii amintesc că în noiembrie 2022, Uralvagonzavod (UVZ), cel mai mare producător de tancuri din Rusia, a comunicat presei locale că va angaja 250 de deținuți după ce a discutat cu Serviciul Penal Federal (FSIN).

- Există o lungă tradiție a muncii în închisori în Rusia, dar din 2017 a fost reintrodusă munca forțată ca pedeapsă penală specifică, se arată în evaluarea britanicilor.

- În condițiile uneia dintre cele mai mari rate de încarcerare din lume, FSIN supraveghează un vast imperiu cu peste 400.000 de deținuți și a fost acuzat frecvent de brutalitate extremă și corupție.

- Populația penitenciară oferă liderilor ruși o resursă umană unică, pe care să o utilizeze în sprijinul „operațiunii militare speciale”, în condițiile în care numărul de voluntari dispuși să se ofere este în continuare redus, mai spune Londra.

- Forța de muncă a deținuților va fi probabil deosebit de solicitată în special de producătorii de armament de tehnologie relativ scăzută, cum ar fi UVZ, care se află aproape sigur sub o mare presiune din partea Moscovei pentru a-și crește producția, concluzionează Ministerul britanic al Apărării.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult