Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriș: Impozitul pe cifra afaceri ia Daciei 60 % din profit și bagă Fordul în pierdere

Gabrie Biris, In fata ta

Noile măsuri fiscale vor crea probleme economice majore, iar acestea vor deveni evidente până la începutul anului 2025, a declarat expertul în fiscalitate Gabriel Biriș în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nici nu ajungem până acolo, din cauză că impozitul minim pe cifra de afaceri va intra în vigoare pentru companiile mari începând cu 01/01/2024. Or, pentru multe companii acest impozit va însemna oprirea investițiilor, alte investiții noi să le uităm, că nu vor exista. Niciun investitor nu va decide să bage banii într-o țară în care va plăti impozite înainte să-și recupereze pierderile din perioada investiției și asta face impozitul minim. În plus, putem să avem decizii de relocare de linii de producție. Să nu uităm că cei mai mari producători și exportatori din România sunt două companii din automotive, Dacia și Ford.

Pentru Dacia, luând în calcul rezultatele financiare de anul trecut, acest impozit minim înseamnă cam vreo 60% din tot profitul, impozit pe profit efectiv de 60%. Pe Ford îl bagă în pierdere pentru că n-a avut, a avut marjă de profit sub 1% și sunt multe alte firme foarte mari care vor suferi”, a spus acesta.

Întrebat de ce companiile nu au venit cu astfel de reacții în spațiul public, Biriș a replicat: „În mediul acesta corporatist, declarațiile publice sunt foarte rare și foarte bine controlate. Au existat însă foarte multe discuții cu guvernanții, din păcate, rezultatul lor a fost că s-a dublat cota de la primul draft până la ce s-a adoptat”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult
sound-bars icon