Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriș: Impozitul pe cifra afaceri ia Daciei 60 % din profit și bagă Fordul în pierdere

Gabrie Biris, In fata ta

Noile măsuri fiscale vor crea probleme economice majore, iar acestea vor deveni evidente până la începutul anului 2025, a declarat expertul în fiscalitate Gabriel Biriș în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Nici nu ajungem până acolo, din cauză că impozitul minim pe cifra de afaceri va intra în vigoare pentru companiile mari începând cu 01/01/2024. Or, pentru multe companii acest impozit va însemna oprirea investițiilor, alte investiții noi să le uităm, că nu vor exista. Niciun investitor nu va decide să bage banii într-o țară în care va plăti impozite înainte să-și recupereze pierderile din perioada investiției și asta face impozitul minim. În plus, putem să avem decizii de relocare de linii de producție. Să nu uităm că cei mai mari producători și exportatori din România sunt două companii din automotive, Dacia și Ford.

Pentru Dacia, luând în calcul rezultatele financiare de anul trecut, acest impozit minim înseamnă cam vreo 60% din tot profitul, impozit pe profit efectiv de 60%. Pe Ford îl bagă în pierdere pentru că n-a avut, a avut marjă de profit sub 1% și sunt multe alte firme foarte mari care vor suferi”, a spus acesta.

Întrebat de ce companiile nu au venit cu astfel de reacții în spațiul public, Biriș a replicat: „În mediul acesta corporatist, declarațiile publice sunt foarte rare și foarte bine controlate. Au existat însă foarte multe discuții cu guvernanții, din păcate, rezultatul lor a fost că s-a dublat cota de la primul draft până la ce s-a adoptat”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult