Foto: Christian Charisius/ AFP/ Profimedia
Internetul este prezent pretutindeni și intră în viețile tinerilor încă din primii ani de viață - de la jocurile care îi ajută să învețe să citească până la primele conturi pe Social Media și interacțiunea online. Și, mai nou, chiar și școala online.
Iar competențele digitale îi ajută să se dezvolte pe toate planurile.
Educația tradițională pune accentul în special pe partea teoretică a materiilor, în special după primii ani formativi. Nu este un lucru rău, dar nu mai este suficient în societatea de astăzi.
Competențele digitale le permit tinerilor să interpreteze și să aplice părțile teoretice, să facă legăturile atât de utile pentru integrarea în societate după absolvirea liceului/facultății și să îi ajute la începutul carierei.
Ce se întâmplă când lipsesc competențele digitale?
Studiile spun că, înainte de pandemie, adolescenții petreceau în medie 9 ore pe zi în fața ecranelor, iar copiii cu vârste între 8 și 12 ani câte 6 ore.
Odată cu mutarea orelor online, și timpul petrecut în fața ecranelor a crescut, lucru pe care părinții nu îl pot trece cu vederea și care vine la pachet cu motive de îngrijorare în plus.
Un studiu eMarketer arată că, în anul 2020, media timpului petrecut zilnic în mediul online a crescut cu o oră față de anul precedent de la 6 h, 49 minute la 7 h, 50 minute.
Un lucru este cert: Tinerii sunt familiarizați cu mediul online, dar asta nu înseamnă că automat au competențe digitale.
Atunci când acestea lipsesc, se întâmplă următoarele lucruri:
- Tinerii nu cunosc eticheta de interacțiune în mediul online.
Ca în orice societate, și în mediul online există reguli de interacțiuni. Majoritatea sunt de bun simț - tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii și tu tratat - dar mai sunt și altele specifice acestui tip de interacțiune.
Atunci când restul regulilor sunt ignorate pot apărea conflicte între interlocutori și grupuri, care duc la neînțelegeri și frustrări. Pe internet toată lumea vorbește aceeași limbă și tinerii trebuie să o cunoască pentru a avea succes atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.
- Tinerii nu știu cum să caute și să filtreze corect informația.
Aceasta este probabil una dintre cele mai grave consecințe ale lipsei competențelor digitale.
Internetul este locul unde pot găsi orice informație, la orice oră, disponibilă în nenumărate surse. Ceea ce e un lucru bun doar dacă știi cum să le filtrezi informația și să faci distincția între fapte și păreri, sau să recunoști mesaje tip fake news, de pildă .
Pe lângă fluxul constant de materiale noi apar mereu și știri false, articole neaduse la zi și scrise necorespunzător. E foarte ușor să te pierzi în marea de informații atunci când nu știi cum să cauți cu atenție, iar tinerii sunt predispuși să facă asta.
- Tinerii nu își dezvoltă funcții importante de gândire critică, analiză și conexiune.
Competențele digitale nu îi ajută doar să caute pe internet și să interacționeze, ci și să-și dezvolte gândirea critică. Sunt puși în fața unui nou mod de învățare - analitic mai mult decât teoretic, și astfel au ocazia să facă un pas în fața materiei predată în școală.
Prin competențele digitale descoperă cum să se descurce în orice situație, de la partea de analiză până la cea de execuție și evaluare, indiferent de domeniul în care aleg apoi să profeseze.
Indiferent dacă își aleg o carieră orientată spre partea umană sau spre cea reală.
Competențele digitale sunt necesare în peste 80% din joburile actuale: de la simpla trimitere a unui e-mail, la căutarea eficientă și corectă de informații - până la instalarea de programe și folosirea instrumentelor specifice.
Fără competențe digitale șansele găsirii unui job bun, spre o carieră de succes, scad dramatic.
Așadar, ce sunt competențele digitale mai exact?
Sunt acele competențe care se pot învăța încă de la vârsta de 9-10 ani și care se pot traduce ușor în abilități practice, utile în orice job. Se împart în 3 mari categorii:
Tehnici de căutare și informare
Cu ajutorul aceste competențe tinerii învață cum să caute corect informații pe internet, cum să filtreze aceste informații și să verifice sursele pertinente.
Reușesc astfel să extragă ce au nevoie într-un mod clar și concis, lucru ce îi ajută să facă research pe cont propriu și să își valideze singuri sursele.
În același timp, știind cum să caute și cum să filtreze, procesul de învățare continuă se rafinează și reușesc să înțeleagă aspectele teoretice cu ușurință.
Comunicare digitală
Această competență îi ajută pe tineri să se exprime corect în mediul online.
Descoperă cum să își prezinte punctul de vedere, cum să dezbată în mod civilizat orice subiect și cum să poarte o conversație cu interlocutori pe care nu îi cunosc față în față.
Reușesc astfel să colaboreze cu ușurință în proiectele de grup, indiferent de circumstanțe.
Abilități tehnice
Prin abilitățile tehnice tinerii reușesc să se descurce în mediul online cu ușurință, de la scrierea unui email până la configurarea unor setări de siguranță.
Învață să se organizeze folosind calendare și liste de taskuri, să utilizeze instrumente utile, să creeze videoconferințe și chiar să-și instaleze singuri toate programele de care au nevoie.
Toate aceste 3 categorii de competențe digitale sunt cruciale în societatea actuală și în viitor.
Deși pot fi învățate la orice vârstă, sunt mult mai ușor de înțeles și dezvoltat atunci când sunt deprinse în adolescență.
Cum se deprind competențele digitale?
Este foarte important ca tinerii să înțeleagă că tehnologia este doar o unealtă, și nu răspunsul la orice întrebare. Pentru asta trebuie îndrumați spre resurse care să-i învețe cum să folosească internetul în avantajul lor.
Primul pas este introducerea importanței competențelor digitale în contextul societății actuale și a viitorului lor concret. Se pot da ușor exemple de cum acestea îi vor ajuta atât pentru pasiunile personale, cât și la locul de muncă.
Pentru a-i captiva, se poate face o introducere a necesității competențelor digitale în interacțiunile de pe rețelele sociale - locul unde mulți tineri își petrec majoritatea timpului.
După această introducere făcută într-un mediu familiar, le va fi mult mai ușor să înțeleagă nevoia de alfabetizare digitală și vor fi deschiși spre a-și dezvolta această latură.
Următorul pas este exersarea competențelor digitale în activitățile cotidiene.
Sigur, poate nu vor avea nevoie acum să aplice pentru un loc de muncă - dar cu siguranță își doresc să știe cum să interacționeze cu colegi și prieteni în mediul online, cum să găsească informațiile de care au nevoie și cum să fie în siguranță pe internet.
Odată obișnuiți cu mediul online, le va fi mult mai simplu să folosească aceste abilități ori de câte ori au nevoie. Atât online cât și offline.
Al treilea pas este aprofundarea conceptelor și transformarea lor în abilități tehnice.
În momentul în care știu cum să caute informații pe internet, vor reuși să învețe și cum să le filtreze și să folosească rapid rezultatele.
În momentul în care știu cum să folosească e-mailul, vor fi pregătiți să învețe cum să seteze o videoconferință, cum să stocheze documente online, cum să folosească alte instrumente utile.
Astfel că, încetul cu încetul, vor deprinde toate abilitățile de care au nevoie să se descurce nu doar la școală și în viața personală, dar și în orice mediu profesional.
Sunt competențele digitale cu adevărat necesare?
În concluzie, competențele digitale nu doar că sunt necesare, sunt vitale în societatea de astăzi.
Trebuie învățate în special din perioada adolescenței, și apoi dezvoltate continuu.
Îi ajută pe tineri să se descurce atât în mediul academic cât și în mediul profesional, oferindu-le un avantaj mare atunci când își caută un loc de muncă - indiferent de domeniul ales.
Se pot învăța pe cont propriu, pot fi incluse în materia școlară, pot fi supervizate de părinți.
Însă cel mai simplu mod de a dezvolta competențe digitale rapid este alături de un mentor, cineva care știe exact de ce informații e nevoie și cum să le prezinte într-un mod atractiv.
Asta se poate face prin cursuri online specializate, cum sunt cele oferite de Generația Tech.
Generația Tech oferă cursuri de formare a competențelor digitale potrivite pentru viitoare locuri de muncă, cu un program 100% online și bazat pe învățare în ritmul propriu al tinerilor.
Oferă multă practică, materiale înregistrate și un mentor dedicat fiecărui program în parte.
Fie că e vorba de o introducere în competențe digitale (aici e cursul potrivit) sau chiar începutul unei cariere în dezvoltare web (acest curs), Generația Tech se adresează tuturor tinerilor printr-un format de învățare care dă rezultate reale.
Mediul online face acum parte din viețile tuturor, cu bune și cu rele. E foarte important ca tinerii să îi descopere părțile bune, să le folosească în avantajul lor și să-și dezvolte abilitățile și competențele digitale cât mai devreme cu putință.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De profesori nimic de zis,mai ales cei care se apropie de pensionare.
DIGITALIZARE,DIGITALIZARE nu se face ca n-avem, NU CU CINE,ci,cine sa decida,in locul celor enumerati mai sus.