Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Fără să știți, ați petrecut cea mai frumoasă săptămână din an

Târg Crăciun Craiova

Foto: Bogdan Dănescu/ Inquam Photos

Începutul unui an nou este de fiecare dată o perioadă optimistă, pentru că totul este încă posibil. Toate planurile, toate visurile, toate ideile sunt realizabile. Pe parcurs o să pierdem din energie, entuziasm, resurse și încredere, însă începutul este un tărâm magic, unde nici un nor nu ne întunecă viitorul. Problemele apar de obicei după ce „luna de miere” pe care o avem cu anul cel nou se încheie și înțelegem că realitatea nu este mereu ca în imaginea proiectată de noi și că nu depinde doar de noi să facem ceea ce ne-am propus.

Rezoluțiile de revelion se spune că sunt planuri valabile doar în prima săptămână din anul nou.

Înainte însă de a fugi în Valea Plângerii, hai să ne asiguram că ceea ce depinde de noi este clar și realizabil în contextul actual.

Ce putem face totuși pentru a ne asigura că, în ciuda tuturor obstacolelor ce vor apărea, ne vom păstra direcția, optimismul și energia? Până la urmă, dacă suntem sinceri cu noi, știam de la început că nu va fi totul lapte și miere, că pe parcurs ne vom lovi de diferite probleme. Cu cât ne dăm seama de asta mai repede, cu atât mai ușor ne vom adapta la orice va arunca universul în calea noastră. Și așa poate rezoluțiile de an nou supraviețuiesc măcar până când apar ghioceii.

Putem să ne ranforsăm calea de parcurs, să ne construim singuri piloni de susținere care să ne crească șansele. Hai să ne asigurăm că avem lângă noi o echipă formată din 7 magnifici, alături de care proiectele, afacerile sau carierele noastre vor fi mai puțin zdruncinate de forțe din exterior, dar mai ales de forțe din interior.

1. Diagnoză/ Analiză – este la fel de important să știi unde te afli înainte să începi un drum, pe cât este și destinația. Dacă știi unde te afli poți alege mai realist direcția în care vei pleca și punctul final al aventurii. Este un moment de sinceritate cu tine însuți în care foarte obiectiv definești concret nivelul la care te afli, ce abilități și resurse ai la dispoziție și ce puncte sensibile pot să te împiedice pe parcurs.

2. Viziune/ Misiune – ai posibilitatea să pui pe hârtie visul tău cel mai important. Motivația pentru care faci ceea ce faci. Modul în care îți vei lăsa amprenta asupra lumii în care trăiești, dar și modul în care vei realiza asta. Viziunea ar trebui să ne sperie, să ne facă să gândim că poate am ridicat ștafeta prea sus. E mai bine să-ți propui ceva măreț și sa realizezi doar jumătate decât să îți propui ceva mic și să reușești.

3. Plan/ Strategie – cel mai scurt drum între două puncte este o linie dreaptă. Știm că într-o lume în care nu deținem toate soluțiile planul nu va fi atât de simplu, dar trebuie să ne propunem ca strategia sa fie o linie cât mai dreaptă între start și final. Cum vom aborda traseul, ce etape vom avea de parcurs, dar mai ales care este ritmul pe care ni-l propunem sunt noțiuni care stau la baza unei strategii și ar trebui să nu lipsească din etapa aceasta.

4. Obiective – ca să te asiguri că păstrezi călătoria cât mai aproape de traseul propus, ai nevoie de puncte de verificare. SMART rămâne acronimul folosit pentru definirea obiectivelor. Cu cât mai specifice, măsurabile, realizabile, relevante și definite temporal, cu atât mai utile în estimarea ajustărilor necesare pe parcurs.

5. Resurse – în funcție de obiectivele propuse și acțiunile necesare realizării lor vei avea nevoie de resurse, abilități și cunoștințe. Este important să vezi, pe lângă cele identificate în zona de diagnoză ce ar fi bine să adaugi. Să fii proactiv și sa eviți momentele în care ai avea nevoie rapid de ceva și timpul nu îți mai permite sa adaugi în implementare.

6. Cultura – cel mai des întâlnit dușman invizibil al planurilor perfecte. Pentru a nu munci în zadar, asigură-te că regulile nescrise ale organizației permit implementarea cu succes a noilor inițiative. Sunt soluții și pentru situația în care cultura nu este cea potrivită, însă depinde de importanța proiectului pe care îl dezvolți. Dacă nu vorbim de un plan la nivel strategic, e posibil să fie mai simplu să schimbi planul decât cultura.

7. Implementare – teoria e frumoasă, practica ne omoară, este o vorbă veche, dar mereu relevantă. Cele mai multe planuri cu potențial nu ajung la maturitatea pentru că nu se începe implementarea și mai puțin din cauză că sunt obstacole pe parcurs. Poate cel mai important element care duce la succesul unui proiect este sincronizarea cu mediul de afaceri, cu piața și clienții, iar dacă amânăm sau oprim implementarea riscăm să ratăm momentul oportun.

Entuziasmul începutului de an, de afacere sau de job poate fi un puternic aliat pentru etapele viitoare. În același timp, poate fi un element care, prin forța pe care o oferă, te face să pierzi din vedere lucruri importante. Greșim dacă ne bazăm doar pe energia începutului și speranța că totul va fi bine. E posibil să reușim, să ne îndeplinim obiectivele, dar pe tot drumul până la succes, nu vom ști niciodată sigur dacă suntem pe traseul cel bun. Pentru un început de an mai clar și mai ales mai calm, dacă nu și mai de succes, clarifică prezentul, definește viitorul și asigură-te că ai resursele, energia și cultura potrivite pentru călătoria ce urmează. Nu înseamnă că va fi nevoie să îți ajustezi din planuri sau să renunți la obiectivele stabilite, ci doar că vei avea o imagine corectă și completă iar astfel vei ști cum să acționezi pentru a realiza ceea ce îți dorești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult