Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Femeile din Ucraina refugiate în Polonia s-au trezit într-o țară cu acces limitat la contracepție și avort

refugiata - Polonia

De când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina, Polonia, o țară care înainte de conflict era văzută drept incubatorul de suveranism și violare statului de drept în UE alături de Ungaria lui Viktor Orban, a devenit unul dintre principalele state implicate în sprijinul acordat de Occident guvernului de la Kiev pentru a rezista în fața agresiunii regimului de la Moscova.

- Totuși, pe lângă abordarea bună și corectă a puterii de la Varșovia, legată de ce se întâmplă în Ucraina, există și o parte neagră a guvernului PiS, care a ieșit la suprafață odată cu acest conflict. Pe scurt, ucrainencele care au fugit în Polonia vecină din calea bombardamentelor rusești se confruntă acum cu un „război împotriva femeilor”, coordonat de actuala putere guvernamentală poloneză. 

 Până în prezent știm că peste două milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, și-au căutat refugiu în Polonia de când a început invazia rusă, pe 24 februarie. Polonia, ostilă din punct de vedere istoric față de migranți, a fost lăudată pentru că a primit cu brațele deschise ucrainenii care au fugit din calea morții. Dar multe femei ucrainence care au ajuns în Polonia, deși sunt acum ferite de bombele cu dispersie rusești, s-au trezit într-o țară cu acces limitat la contracepție și avort. După ce au scăpat de războiul de cucerire al Rusiei, acum se trezesc că navighează în [războiul Poloniei împotriva femeilor], așa cum îl rezumă o analiză GZERO Media, platforma online creată de politologul și autorul american Ian Bremmer.

- Nu a fost niciodată ușor ca o femeie să aibă acces la procedura de avort chirurgical sau la pastile de avort în Polonia, o țară conservatoare din punct de vedere cultural, unde Biserica Catolică are o influență enormă asupra vieții sociale. De altfel, în toamna anului 2020, Tribunalul constituţional din Polonia, cea mai înaltă instanță a țării, a decis interzicerea aproape în totalitate a avortului, în strânsă coordonare cu politicile partidului de guvernare al lui Jarosław Kaczyński și Andrzej Duda.

- Concret, Tribunalul constituţional din Polonia a interzis întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, statuând că aceasta este „incompatibilă” cu textul Constituţiei poloneze, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor întreruperilor de sarcină, cu excepția celor rezultate după un viol sau un incest ori atunci când viaţa mamei este în pericol.

- Polonezii, mai ales femeile poloneze, au ieșit în stradă și au protestat, dar hotărârile politice au mers mai departe și au intrat în vigoare.

- „Situația polonezilor este extrem de dificilă. Înainte de hotărâre, 99% dintre avorturi au fost efectuate din cauza anomaliilor fetale (defect de dezvoltare a fătului)”, a declarat pentru GZERO Media, Kristina Kacpura, o cunoscută avocată pentru drepturile femeilor din Polonia și director al Federației pentru Femei și Planificarea Familiei din Varșovia. „Femeile aflate în sarcini grele au suferit îngrozitor în ultimii doi ani. Guvernul a făcut avortul ilegal aproape în toate circumstanțe”, a adăugat aceasta.

La rândul său, Hillary Margolis, cercetător senior de la Divizia pentru Drepturile Femeii de la Human Rights Watch, remarcă tot pentru GZERO Media că aceste servicii limitate pentru avort sunt foarte greu de accesat pentru femeile poloneze. Accesul la contracepția de urgență este dificilă, deoarece este disponibilă doar pe bază de rețetă, notează Margolis. Între timp, presiuni suplimentare „cum ar fi stigmatizarea și tabuurile, precum și modul în care furnizorii de asistență medicală ar putea acționa față de persoanele care solicită aceste servicii” pot, de asemenea, descuraja femeile și fetele să caute îngrijirea medicală de care ar putea avea nevoie, a mai declarat Hillary Margolis.

- Femeile și fetele poloneze au reușit să treacă de restricțiile impuse de guvernul de la Varșovia datorită, în mare parte, unei rețele de ONG-uri pentru drepturile femeilor și grupuri de advocacy, care au facilitat accesul la pastilele de avort. Aceste grupuri ajută, totodată, femeile să părăsească țara mai departe în timpul sarcinii pentru a avorta în străinătate, adesea în Olanda, unde procedura este legală până la 24 de săptămâni.

Femeile din Polonia se tem să mai rămână însărcinate

- O analiză a Euronews din toamna anului 2021 indică că efectul interzicerii avorturilor în Polonia este că femeile se tem să mai rămână însărcinate. Ele s-au organizat și au luat măsuri, fie s-au sterilizat, fie au călătorit pentru a avorta în alte țări. Pe scurt, femeile sunt îngrozite să nu fie vânate, și condamnate. Decizia de interzicere a avorturilor aproape în totalitate a distorsionat și comportamentul medicilor polonezi, care falsifică rapoartele privind sănătatea fătului, declarându-l sănătos chiar dacă prezintă malformații, de teamă să nu fie solicitați să se implice în proceduri de avort.

- În noiembrie 2021, Parlamentul European a somat Polonia să restabilească accesul „rapid și deplin” al femeilor la avort. Reacţia a survenit în contextul decesului unei femei poloneze în vârstă de 30 de ani, care a suferit un şoc septic după ce medicii i-au refuzat avortul.

- În plus, noi proteste de stradă au zguduit Polonia în ultimele zile ale lunii ianuarie din 2022, după moartea unei femei de 37 de ani căreia i-a fost refuzat avortul, din cauza legii anti-avort implementată de partidul ultraconservator aflat la putere. Femeia, însărcinată cu gemeni, a fost lăsată să moară de medici după ce inima unuia dintre feți s-a oprit. Medicii au refuzat să întrerupă sarcina de teama represaliilor legii.

- Ca să ne facem o idee despre realitate: Justina Wydrzyńska, cofondatoare a organizației pentru drepturile avortului, Abortion Dream Team, riscă să facă închisoare în Polonia. Ea reprezintă primul caz de acest gen din Europa. Wydrzyńskaîn vârstă de 47 de ani și mamă a trei copii din orașul Przasnysz, nu foarte departe de nordul Varșoviei, este acuzată că a ajutat ilegal la procesul de comitere a unui avort și se confruntă cu acuzații care i-ar putea aduce o pedeapsă de până la trei ani în spatele gratiilor.

- Ce s-a întâmplat mai exact? O femeie aflată în primul trimestru de sarcină a sunat-o într-o zi la cabinet și i-a spus că nu vrea să ducă la termen copilul partenerului ei abuziv. „Am empatizat cu ea pentru că știu ce înseamnă violența domestică”, a spus Wydrzyńska recent în mai multe interviuri în presa poloneză independentă.

- Justina Wydrzyńska i-a trimis femeii o pastilă pentru avort acasă, care a fost apoi descoperită de partenerul abuziv al femeii, care a sunat imediat la poliție. În cele din urmă, polițiștii au găsit sursa pastilei și vinovata de serviciu: pe Justina Wydrzyńska. Acum aceasta se confruntă cu o acuzație suplimentară de vânzare ilegală de medicamente, deși nu a existat vreun raport comercial între cele două femei, pastila fiind trimisă gratuit pe banii Justinei.

Familiile poloneze care au primit refugiați ucraineni încearcă să procure pastile pentru avort pentru femeile violate de soldații ruși

- Într-un astfel de context, femeile ucrainence care au sosit în ultimele săptămâni în Polonia nu sunt obișnuite cu restricții atât de dure, pentru că în Ucraina, avortul este legal până la 12 săptămâni de sarcină.

- „Femeile și fetele care vin din Ucraina nu sunt obișnuite cu restricțiile foarte semnificative privind sănătatea reproductivă și drepturile reproductive care se găsesc în Polonia”, a mai spus Hillary Margolis. Există o mulțime de „frici și stări de anxietate” printre femeile din Ucraina că nu vor putea avea acces la asistența medicală de care vor avea nevoie.

- În ciuda situației sale personale, Wydrzyńska este dedicată cauzei, mai ales pe măsură ce tot mai mulți refugiați ucraineni apelează la ajutor. „99 de femei ne-au contactat de la 1 martie, întrebând despre avort și pilula de a doua zi”, a declarat Wydrzyńska. Între timp, familiile poloneze care au primit refugiați ucraineni o sună pe Wydrzyńska și colegii ei, întrebându-i despre cum pot procura pastile pentru avort pentru femeile violate de soldații ruși.

- Avocata pentru drepturile femeilor Kristina Kacpura a instruit și a angajat la cabinetul ei chiar un refugiat, care a lucrat ca ginecolog în Ucraina, pentru a ajuta la depășirea barierelor culturale și lingvistice în oferirea de ajutor atât de special. După ce a învățat legea țării, medicul ucrainean de mai multe ori pe săptămână consultații medicale.

„Femeilor violate în Bucha le este frică să vină în Polonia, din cauza legilor poloneze restrictive în privința avortului”

- Pe măsură ce trupele ruse s-au retras în ultimele săptămâni de la Kiev și zonele învecinate, amploarea atrocităților de la Kremlin a fost evidențiată. Accesul în aceste zone al grupurilor pentru drepturile omului și al guvernelor străine a confirmat într-adevăr ceea ce s-a bănuit mult timp: că Rusia a folosit agresiunea sexuală ca armă de război în Ucraina. Masacrul de la Bucha va rămâne o dovadă a istoriei de necontestat.

- „Am primit informații de la activiști și voluntari care au călătorit în Ucraina că femeilor care au fost violate în Bucha le este frică să vină în Polonia din cauza legilor poloneze restrictive în privința avortului”, a spus Justina Wydrzyńska. Ele știu că „este aproape imposibil să facă avorturi în Polonia din motive legale”, așa că multe aleg să rămână în Ucraina sfâșiată de război și să-și încerce norocul acolo.

- Drepturile femeilor constituie unul dintre cele câteva domenii în care Varşovia e în dispută cu UE. În septembrie 2021, Consiliul Europei susţinea că Varşovia ar trebui să-şi intensifice eforturile de combatere a violenţei sexuale, inclusiv prin schimbarea definiţiei violului, pentru „a se îndrepta de la o definiţie bazată pe forţă la una care acoperă toate actele sexuale lipsite de consimţământ”. „Fără o definiţie a violului bazată pe consimţământ în legea penală, procurorii polonezi vor decide invariabil să nu urmărească inculparea în cazurile în care actul sexual nu este contestat, dar consimţământul este”, preciza Consiliul Europei într-un comunicat. Polonia ar trebui să-și îmbunătățească, de asemenea, serviciile de îngrijire medicală de urgenţă şi serviciile de asigurare a victimelor violenţelor sexuale, instruind în același timp personalul medical și din poliţie, cât și pe cel care intervine în cazurile de urgenţă. Totodată, Consiliul Europei a cerut atunci ca Polonia să-și intensifice dialogul între stat şi militantele pentru drepturile femeilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi da, dintre toate statele fasciste care au calitatea de stat-marionetă al Americii imperialiste, Polonia este de departe cea mai nașpa, fiindcă, spre deosebire de celelalte, Polonia nu este doar fascistă, ci și fundamentalistă.

    Foarte interesant este că începe să se scrie adevărul despre Polonia abia acum. Deci dacă nu aveau probleme legate de avort refugiatele din Ucraina, toată lumea continua să închidă ochii și să pretindă că nu vede fascismul și fundamentalismul Poloniei, n-așa? Și, ce să vezi, Rusia și Putin sunt de vină și pentru asta, sau?
    • Like 0
  • Un abuz cras la adresa libertatii omului. Femeile au dreptul de a hotara personal daca dau nastere sau nu unui copil. Nicio entitate, fie stat, dar mai ales biserica nu are dreptul de a hotara asupra avortului. Se pare ca biseria catolica din polonia este ramasa in timpul inchizitiei cand hotara treburi de stat. In acest caz este mai decazuta moral decat biserica ortodoxa romana.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult