Ne-am obișnuit ca lucrurile "bune", "fine", "elegante", "culturale" să se întâmple în inima Bucureștiului. În zonele prin care îți dorești să fii văzut. În aria salubră, ba chiar cu ștaif a orașului. În perimetrul sigur, decorativ, instagramabil. Dar miza nu e să pui la cale lucruri bune/ fine/ elegante/ culturale acolo unde deja a devenit tradiție ca ele să se petreacă. Acolo unde a devenit chiar previzibil. Miza e să le scoți din "zona de confort". De fapt, să extragi publicul de-acolo.
Așa ceva se întâmplă, de multă vreme, o dată pe an, în jurul Căii Griviței. Un areal pe care mulți îl percep drept nesigur. Insalubru, pe alocuri. În orice caz, nu tocmai frecventabil în materie de artă. (Deși orice consumator de muzică știe că la numărul 55 există J'ai Bistrot, un loc în care muzicile din zona alternativă își au "cuibul" favorit). Zona istorică Grivița, deși foarte aproape de Piața Romană și hiperelegantul bulevard Lascăr Catargiu, e preponderent o ruină. Casele sunt vechi, interesul pentru reconsolidarea ori restaurarea lor - probabil direct proporțional cu fondurile disponibile. Peisajul nu-i tocmai vesel: mici afaceri funcționează perete în perete cu prăvălii abandonate; fațade care-au avut norocul unei zugrăveli proaspete sunt vecine cu construcții pentru care singura opțiune pare prăbușirea. Clădirile istorice cu ochi de termopan devin subit varianta fericită, pe lângă cele rămase chiar și fără geamuri.
Un amestec atrăgător pentru turiștii pe care-i mână în luptă senzațiile tari, pentru exploratorii dispuși să colinde orice oraș pe propriul risc. Nu și pentru familiile cu copii, care-și doresc experiențe luminoase ori măcar "safe entertainment".
Și totuși...
O dată pe an, UNDERCLOUD - Festivalul de Teatru Independent de Orice - transformă acest cartier neatrăgător pentru consumatorii precauți de cultură într-o destinație pe care devine obligatoriu s-o bifezi. Pentru că, preț de o săptămână, aici năvălesc teatrul, dansul contemporan, muzica, poezia, atelierele pentru cei mici, creativitatea fără frontiere și, mai ales, fără prejudecăți. Strada, trotuarul, curțile, ba chiar și sălile câtorva instituții din preajma Căii Griviței adăpostesc producții felurite, artiști din generații diverse, dialoguri cât se poate de deschise.
La ce să se aștepte bucureștenii care-s în urbe între 2 și 8 septembrie? La spectacole de teatru care-au ieșit din sălile clasice în care-au fost montate inițial, pentru a se juca acum outdoor. De pildă producția "Cineva are să vină", pe un text de Jon Fosse (cel mai proaspăt laureat cu Nobelul pentru Literatură) iese din Sala Arcub, unde a fost gândită, pentru a ateriza într-un spațiu Undercloud. Un experiment asumat, fiindcă echipa festivalului și-a dorit și astfel de provocări. "Poți câștiga artistic ceva ce, dacă nu încerci, nu ai de unde să știi. Se face asta doar cu spectacolele care permit, nu compromitem". E precizarea regizoarei Chris Simion-Mercurian, care e "vinovata" principală pentru faptul că UNDERCLOUD există. Și că a reușit performanța să ajungă la a 17-a ediție. Chris e și motivul pentru care, la adresa Calea Griviței nr. 53, se ridică - acum, în timp ce voi citiți rândurile astea - un nou teatru. În care a cheltuit banii obținuți după ce-a vândut casa bunicilor, ani de lupte cu birocrația, grămezi de nervi, propria sănătate. A crezut și continuă să creadă că e o investiție justificată.
La fel de justificat îi pare și efortul continuu pentru ca UNDERCLOUD să existe. Să reziste. Să bucure. Să schimbe modul în care ne raportăm la ce contează într-o comunitate. La urma urmei, să coaguleze o comunitate, să transforme conceptul de implicare în ceva palpabil. La început de septembrie, provocările, curajul, imprevizibilul, imaginația vor fi la ordinea zilei. Chiar și după lăsarea serii. O săptămână în care orice spectator are șansa de-a privi cu alți ochi, în alte decoruri, ceea ce știa - ori credea că știe - despre artă. Și orice vecin se va simți parte din ceva mai mare, mai important, mai "înalt" decât îi oferă, în mod obișnuit, cartierul. An după an, un festival independent creează un soi încântător de dependență.
Tot ce-ați vrea să știți despre ediția 2024 a Festivalului UNDERCLOUD e de găsit aici: https://www.undercloudfest.ro/
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.