Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fierbe Orientul Mijlociu. Israelul a răspuns după atacul Iranului. Netanyahu a atacat regimul de la Teheran, dar loviturile par a fi „foarte limitate în dimensiune și domeniu de aplicare”

Colaj Foto cu atacul Israelului asupra Iranului și cei doi lideri, cel al Israelului și al Iranului. Sursă: Profimedia Images & X

Colaj foto: Profimedia Images & X

E o dimineață complicată în Orientul Mijlociu. Israelul a atacat Iranul după mai multe zile în care s-a așteptat răspunsul guvernului lui Netanyahu la atacul cu drone și rachete al Iranului de sâmbăta trecută.

Israelul a avertizat administrația Biden la începutul zilei de joi că va desfășura un atac direct asupra Iranului în următoarele 24 sau 48 de ore, potrivit The Guardian. Mai mult, israelienii i-au asigurat pe americani că instalațiile nucleare iraniene nu vor fi vizate de acest atac, a transmis CNN.

Presa de stat iraniană a relatat că sistemele de apărare aeriană au fost activate după ce au fost raportate explozii în apropierea unei baze aeriene importante din apropierea orașului Isfahan, adăugând ulterior că mai multe drone israeliene au fost doborâte în provincia cu același nume.

Pentru cine nu știe, în Isfahan se află situri asociate cu programul nuclear iranian, inclusiv situl subteran de îmbogățire a uraniului Natanz. Televiziunea de stat a descris toate siturile din zonă ca fiind „complet sigure”. Mai mult, baza aeriană de lângă Isfahan găzduiește de mult timp flota iraniană de avioane F-14 Tomcats de fabricație americană, achiziționate înainte de revoluția islamică din 1979.

Imagine cu locul atacului. Foto: theguardian.com

The Guardian mai scrie că mai multe companii aeriene precum Emirates și FlyDubai, care au sediul în Dubai, au început să devieze zborurile în jurul vestului Iranului în jurul orei locale 4.30. Nu s-a oferit nicio explicație publică, deși avertismentele locale adresate aviatorilor au sugerat că spațiul aerian ar fi putut fi închis. Ulterior, Iranul a anunțat că a suspendat zborurile deasupra unor orașe, iar compania FlyDubai a anulat toate zborurile spre Teheran de vineri. Însă BBC News anunță că zborurile au fost reluate pe aeroporturile internaționale Imam Khomeini și Mehrabad din Teheran.

Altfel spus, tensiunile din Orientul Mijlociu rămân ridicate după ce Iranul a lansat sâmbăta trecută sute de drone, precum și rachete de croazieră spre Israel, în primul atac direct al Republicii Islamice asupra statului evreu. Atacul a fost un răspuns al regimului de la Teheran la atacul din 1 aprilie al guvernului israelian asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc, în care au fost uciși mai mulți lideri ai Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului.

De altfel, atacul Iranului asupra Israelului a fost unul mai mult de imagine, fiindcă majoritatea celor peste 300 de drone și rachete au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian. Cu toate acestea, premierul israelian, supus presiunii publice și mai ales presiunii politice din partea partenerilor de guvernare, a indicat că trebuie să riposteze la atacul Iranului pentru a-l descuraja să acționeze din nou. O poziție cu care SUA, care nu vrea un război mai extins în Orientul Mijlociu, nu a fost de acord, președintele Biden sugerând că ar trebui să existe un răspuns diplomatic, nu militar.

De asemenea, aliații occidentali ai Israelului, în special SUA și Marea Britanie, au atenționat guvernul israelian toată săptămâna să nu dea un răspuns dur la atacul cu rachete al Iranului. Cu toate acestea, ministrul britanic de externe, David Cameron, a spus miercuri, înainte de a se întâlni cu Netanyahu, că un anumit tip de acțiune israeliană împotriva Iranului „este acum inevitabilă”.

Joi, ministrul iranian de externe a declarat pentru CNN că, dacă Israelul alege să riposteze, răspunsul Teheranului va fi imediat. „Dacă regimul israelian comite din nou marea eroare, răspunsul nostru va fi decisiv, definitiv și regretabil pentru ei”, a declarat Hossein Amir-Abdollahian.

În altă ordine de idei, atacul israelian de vineri dimineață, dacă reprezintă începutul și sfârșitul răspunsului Israelului, pare să fi fost foarte limitat ca dimensiune și domeniu de aplicare, mai indică o analiză BBC. Cu alte cuvinte, atacul Israelului a fost precum cel din urmă cu o săptămână al Iranului, mai mult de imagine.

Modul în care va evolua situația de acum înainte va depinde de două lucruri: dacă atacul de vineri dimineață reprezintă sfârșitul răspunsului Israelului și dacă Iranul decide acum să riposteze (și mai ales cum) la acest atac.

Între timp, Benjamin Netanyahu le-a spus diplomaților occidentali că va continua planificarea pentru a desfășura o ofensivă terestră la Rafah, orașul din sudul Fâșiei Gaza care a devenit ultimul refugiu relativ pentru cel puțin 1,4 milioane de palestinieni strămutați din cauza războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas.

Netanyahu a sugerat joi că represaliile anticipate ale Israelului asupra Iranului vor viza interesele directe iraniene, dar premierul israelian a încercat să-i asigure pe aliații săi că răspunsul va fi cumpătat. În plus, explică The Guardian, Netanyahu a precizat că va demara o serie de ajutoare în Gaza și se va asigura că civilii și agențiile umanitare internaționale vor avea numeroase oportunități de a părăsi Rafah înainte de începutul campaniei militare a armatei israeliene în acest oraș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult