Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Dilema Israelului” explicată pentru Republica de doi experți de la Universitatea din Tel Aviv: Nu este o chestiune de “dacă”, ci mai degrabă o chestiune de “unde”, “când” și “cum” va răspunde Israelul - Liora Hendelman/ Netanyahu poate folosi atacul Iranului pentru a repara relațiile cu SUA - Meir Litvak

Colaj foto cu profesorul Meir Litvak și cercetătoarea Liora Hendelman de la Universitatea din Tel Aviv. Foto: Meir Litvak & Liora Hendelman/X

Pentru prima dată de la începutul anilor '90 încoace Israelul a fost ținta rachetelor unui stat suveran, spune într-un interviu pentru Republica Liora Hendelman, directoare a Centrului pentru Studii Iraniene din cadrul Universității din Tel Aviv. Aceasta face referire la cele peste 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului sâmbătă noapte. La rândul său, Meir Litvak, profesor de Istorie a Orientului Mijlociu la Universitatea din Tel Aviv, a declarat pentru Republica că Netanyahu poate folosi atacul Iranului pentru a repara relațiile Israelului cu SUA și pentru a consolida alianța anti-iraniană din Orientul Mijlociu.

Cele aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice) au fost interceptate și doborâte de apărarea aeriană a Israelului.

„Israelul nu are nimic cu poporul iranian”

Israelul se confruntă cu o dilemă în urma recentelor atacuri cu rachete lansate de Iran, spune cercetătoarea Liora Hendelman. „Este pentru prima dată de la începutul anilor '90 încoace când Israelul a fost ținta rachetelor unui stat suveran. Până acum, Iranul și-a desfășurat atacurile prin intermediul unor forțe proxy din regiune: gruparea Hezbollah din Liban, milițiile șiite din Siria și Irak și rebelii Houthis din Yemen. Cu toate acestea, atacul de sâmbătă noapte a fost diferit, pentru că a fost un atac direct, presupus a fi o ripostă la atacul israelian asupra consulatului iranian Damasc din 1 aprilie”, spune Liora Hendelman.

Liora Hendelman-Baavur. Foto: Liora Hendelman-Baavur,PhD/X

Acesta mai declară că „Israelul nu are nicio animozitate față de poporul iranian, problema este cu regimul de la Teheran, care nu recunoaște dreptul la existență al Israelului și operează sistematic de ani de zile pentru a-i submina suveranitatea”.

Lovitura aeriană împotriva membrilor gărzilor revoluționare iraniene din 1 aprilie, care a dus și la uciderea generalului Mohammad Reza Zahedi, nu a fost din cauză că aceștia au plecat în vacanță în Siria, ci pentru că au manipulat situația din Siria timp de ani de zile în sprijinul diverselor lor operațiuni de destabilizare a regiunii pentru a antrena și furniza arme ca să poată apoi să atace orașele și civilii israelieni fără a fi trași la răspundere de comunitatea internațională”, mai explică Liora Hendelman pentru Republica.

De la atacurile Hamas din 7 octombrie și ofensiva israeliană care a urmat în Gaza, Iranul și aliații săi au intensificat violențele în întreaga regiune, în timp ce SUA și-au sporit prezența în Orientul Mijlociu. Foto: CNN.com

Răspunsul Israelului depinde de circumstanțe și de oportunități

Presa Israeliană a relatat că Israelul nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă. Separat, cotidianul american New York Times a transmis duminică că președintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să dea undă verde armatei israeliene pentru un atac împotriva Iranului ca formă de represalii la atacul de sâmbătă noapte.

Mai mulți membri ai cabinetului de război al Israelului s-au pronunțat în favoarea lansării unui atac direct împotriva regimului de la Teheran, dar lipsa unor pagube serioase provocate de atacul cu rachete și drone al Iranului a dus la anularea acestuia.

The Time of Israel a relatat că Netanyahu era pregătit duminică dimineața să atace Iranul, însă SUA a reușit să blocheze o astfel de acțiune. De altfel, Joe Biden i-a transmis premierului israelian că modul în care Israelul s-a apărat de dronele și rachetele iraniene a reprezentat „o victorie strategică majoră” și că nu este nevoie de represalii. 

Profesorul Meir Litvak spune pentru Republica că un război în Orientul Mijlociu va avea un impact economic negativ pentru SUA și nu numai și va duce la creșterea prețului petrolului. „Biden are deja probleme majore pentru sprijinirea Israelului”, crede profesorul.

Președintele SUA, Joe Biden. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Benny Gantz, unul din liderii cabinetului de război al Israelului, a declarat duminică că Israelul va construi o coaliție regională și va răspunde la atacul Iranului de sâmbătă noapte în modul și la momentul potrivit.

Liora Hendelman este de părere că Israelul își rezervă dreptul de a riposta la atacul direct asupra pământului și poporului său. „Nu este o chestiune de “dacă”, ci mai degrabă o chestiune de “unde”, “când” și “cum”. Acest lucru depinde de circumstanțe și de oportunități”, explică directoarea Centrului pentru Studii Iraniene din cadrul Universității din Tel Aviv.

Aceasta mai subliniază că sistemele de apărare ale Israelului au înregistrat o rată ridicată de succes în contracararea atacului iranian, ajutate de colaborarea aliaților internaționali și regionali. „Acești aliați recunosc faptul că implicarea regimul de la Teheran exploatează cauza palestiniană și conflictul din Gaza pentru a-și promova propria agendă expansionistă și pentru a destabiliza regiunea. Regimul iranian pretinde că îi susține pe palestinieni și, în același timp, a lansat ieri rachete spre Ierusalim, inclusiv spre moscheea Al-Aqsa și spre populația arabo-israeliană”, spune în continuare Liora Hendelman.

                     În imagine, lansarea unei rachete iraniene în timpul unui exercițiu militar, în ianuarie 2024/ Foto: AFP / Profimedia


Israelul are mai multe fronturi deschise

Profesorul Meir Litvak amintește că Iranul duce de ani de zile un război prin proxy împotriva Israelului, și mai ales după atacul grupării teroriste Hamas din 7 octombrie 2023. „Hezbollah, cu sprijinul Iranului, atacă de luni de zile nordul Israelului, provocând victime și distrugeri pe care lumea le ignoră”, transmite profesorul Litvak.

Profesorul Meir Litvak. Foto: Tel Aviv University

La rândul său, Liora Hendelman spune că Israelul a trebuit să se confrunte cu mai multe fronturi după atacul teroriștilor Hamas asupra civililor israelieni. „Prioritățile imediate ale Israelului continuă să fie conflictele în curs de desfășurare: războiul din Gaza împotriva Hamas, asigurarea eliberării ostaticilor israelieni rămași și contracararea atacurilor zilnice cu rachete din Liban și a celor ocazionale din Siria - ambele cu implicarea activă a regimului iranian. Peste 100.000 de civili israelieni au fost evacuați și strămutați din casele lor din nordul Israelului în ultimele șase luni din cauza acestor amenințări”, spune cercetătoarea Hendelman.

Statele Unite pun presiune pe Israel

Israelul se confruntă cu presiuni din partea Statelor Unite, a comunității internaționale și a țărilor moderate din regiune, care speră toate să prevină o escaladare ulterioară într-un război mai amplu. Capacitățile defensive și tehnologia avansată ale Israelului, care au demonstrat o eficacitate fără precedent, sunt esențiale pentru descurajare. Sper că țările din regiune și nu numai vor depune eforturi pentru soluții diplomatice autentice și oneste, responsabilizând ambele părți în loc să alimenteze un conflict suplimentar”, mai declară Liora Hendelman pentru Republica.

Casa Albă a avertizat Israelul că SUA nu va participa la niciun atac împotriva Iranului sub formă de represalii, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației Biden pentru BBC News. Oficialii au declarat că Joe Biden a îndemnat Israelul să își analizeze răspunsul „cu atenție”.

Totodată, Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu să „se gândească foarte atent și strategic” la modul în care forțele sale vor răspunde la această acțiune fără precedent, primul atac direct al Iranului asupra țării. În mod concret, Joe Biden a cerut un răspuns diplomatic la atacul de sâmbătă noapte, nu răspuns militar.

Imagine cu premierul israelian Benjamin Netanyahu care vorbește la telefon cu Joe Biden. Foto: Prime Minister's Spokesperson-GPO / Xinhua News / Profimedia

Într-o serie de apariții televizate pe rețelele de televiziune americane în cursul zilei de duminică, purtătorul de cuvânt al securității naționale SUA, John Kirby, a declarat în mod repetat că SUA a transmis clar Israelului că încearcă să evite un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu și că același mesaj a fost transmis și Iranului prin canale diplomatice. Kirby a ținut să mai spună că SUA vor continua să apere Israelul, dar au exclus participarea la orice răspuns israelian.

Profesorul Meir Litvak mai spune că Netanyahu poate folosi atacul de sâmbătă pentru a repara relațiile Israelului cu SUA și pentru a consolida alianța anti-iraniană din Orientul Mijlociu. „O astfel de alianță va avea un impact strategic mai mare decât un simplu atac militar asupra regimului de la Teheran”, mai declară profesorul de Istorie a Orientului Mijlociu de la Universitatea din Tel Aviv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că situația este mult mai complexă și poate ar trebui - chiar într-un material ca acesta- analiza situației politice și militare din zonă să fie mai atent și mai nuanțat analizată. Am înțeles că nu au fost victime umane în urma atacului iranian așa cum sunt în Gaza. Apoi mai este și opoziția Israelului în problema înființării statului palestinian lucru absolut normal cum normal a fost și înființarea statului evreu.
    • Like 0
  • Israelul a castigat batalia, dar nu singur. A fost ajutat de USA, Marea Britanie, Franta, dar si de Iordania, Egipt si Arabia Saudita! Daca Iranul ar ataca cu un numar mult mai mare de rachete si ar satura sistemul de aparare al Israelului, acesta nu va putea anihila 99 % dintre rachete si ar fi o catastrofa. Acum trebuie evitata cu orice pret o confruntare directa cu Iranul, care a manifestat o extrema prudenta in acest atac iar acum a declarat foarte clar ca nu permite lovituri directe asupra propriului teritoriu, al ambasadelor si consulatelor si al bazelor militare proprii din Siria. Deci Israelul are suficiente tinte pe care sa le atace fara a exista urmari grave pentru siguranta sa, avand deja un razboi cu Hamas, cu Hezbollah si Houthi.. Deja este foarte mult pentru o tara de numai 9 milioane de locuitori. Astfel Israelul poate, si chiar trebuie sa atace acolo unde este pericolul cel mai mare, adica in Gaza, Liban si Siria, sa reduca la tacere, atat cat se poate, armatele de proxy ale Iranului. Iar in Iran, poate duce atacuri cibernetice sau sa spriine opozitia deja puternica pentru rasturnarea regimului mollahilor. Aceasta ar fi solutia ideala, de altfel... daca s-ar putea realiza.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult