Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fiica unei paciente de la Balș: În salon era frig. I-am dus mamei o aerotermă miercurea trecută

incendiu matei bals

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fiica unei paciente în vârstă de 80 de ani, internate la Matei Balș, a declarat vineri că i-a dus mamei sale, miercurea trecută, o aerotermă, după ce aceasta s-a plâns că în salonul unde era internată este frig. Femeia a spus că a primit permisiunea celor de la spital, să îi poată duce mamei sale sursa suplimentară de căldură. „Se pare că și în alte saloane erau aeroterme”, a adăugat fiica pacientei.

Fiica pacientei: Eu am cerut voie să pot să îi duc o aerotermă. 

Reporter: Nu știati că nu aveți voie?

Fiica pacientei: Nu, mi-au spus că pot să îi duc o aerotermă. 

Reporter: Când ați sunat să cereți voie să duceți aeroterma, ați cerut și o explicatie pentru că în spital este frig? 

Fiica pacientei: După cum știm, e frig în multe locuințe din București. 

Reporter: Autoritățile au spus că nu au fost probleme cu furnizarea agentului termic la Matei Balș

Fiica pacientei: Vă spun eu că au avut probleme, că de asta sunt aici, să declar că au avut probleme.

Anchetatorii verifică, printre altele, dacă în cazul incendiului de vineri dimineață de la Matei Balș cauza ar fi un scurtcircuit de la o sursă suplimentară de încălzire. Cantitatea de oxigen din salonul unde a izbucnit incendiul putea să favorizeze extinderea incendiului.

„Dacă este un consum de oxigen, este foarte posibil concentrația să fie crescută în acest loc și astfel să favorizeze o extindere mai rapidă a incendiului. Concentrația crescută de oxigen poate doar să favorizeze extinderea incendiului. Important este să se elimine cauzele”, a declarat la Digi24 Artur Găman, director general al INSEMEX, institut care se ocupă cu dezvoltarea soluțiilor tehnice de prevenire, protecție și limitare a exploziilor generate de amestecuri aer-substanțe inflamabile.

Primarul Nicușor Dan: În ultima săptămână nu au existat probleme de căldură la spitalul Matei Balș și nici la blocurile din jur

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri dimineață că din informațiile pe care le-a primit de la Termoenergetica și call centerul unde bucureștenii pot suna să reclame eventuale probleme cu furnizarea agentului termic, nu au fost primite astfel de sesizări legate de la Institutul Matei Balș.

„Am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu call centerul care primește telefoane aici în cadrul Primăriei pe ceea ce înseamnă situația căldurii în București. În ultima săptămână, inclusiv în noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la spitalul Matei Balș și nici la blocurile din jur”, a declarat vineri primarul Nicușor Dan.

Prefectul Capitalei a spus, la Digi24, că în pavilionul unde s-a produs incendiul nu erau probleme cu căldura. 

„Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a declarat vineri la Digi24 prefectul Traian Berbeceanu.

Un incendiu a avut loc în această dimineață la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, iar 102 pacienți au fost evacuați. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp, potrivit ISU. O a cincea victimă a fost găsită, ulterior, carbonizată, într-o baie din pavilion.

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Uite asa din nou si inca o data mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii. Vorba aia, trece si asta iar lucrurile se vor aseza in fagasul lor normal si uite asa ne pregatim sa intampinam nenorocirile viitoare. Intre timp mai toti bugetarii si numai nu isi vor vedea capul de treaba preocupati de noi sporuri la retributie.
    • Like 1
  • Cosmin check icon
    Am o nedumerire legată de problema cu frigul.
    Se vorbește de frig ca și cum toată lumea s-ar putea pune de acord că e cald sau e frig.
    Cunosc oameni care se simt bine la 19 grade și alții care tremură la 25.
    Este fix ca în autobuz, unde vara, e un război feroce pentru închiderea/deschiderea geamurilor.
    O fi existat vreun termometru în salon, ca să știm despre ce vorbim de fapt.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult