Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Fiica unei paciente de la Balș: În salon era frig. I-am dus mamei o aerotermă miercurea trecută

incendiu matei bals

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fiica unei paciente în vârstă de 80 de ani, internate la Matei Balș, a declarat vineri că i-a dus mamei sale, miercurea trecută, o aerotermă, după ce aceasta s-a plâns că în salonul unde era internată este frig. Femeia a spus că a primit permisiunea celor de la spital, să îi poată duce mamei sale sursa suplimentară de căldură. „Se pare că și în alte saloane erau aeroterme”, a adăugat fiica pacientei.

Fiica pacientei: Eu am cerut voie să pot să îi duc o aerotermă. 

Reporter: Nu știati că nu aveți voie?

Fiica pacientei: Nu, mi-au spus că pot să îi duc o aerotermă. 

Reporter: Când ați sunat să cereți voie să duceți aeroterma, ați cerut și o explicatie pentru că în spital este frig? 

Fiica pacientei: După cum știm, e frig în multe locuințe din București. 

Reporter: Autoritățile au spus că nu au fost probleme cu furnizarea agentului termic la Matei Balș

Fiica pacientei: Vă spun eu că au avut probleme, că de asta sunt aici, să declar că au avut probleme.

Anchetatorii verifică, printre altele, dacă în cazul incendiului de vineri dimineață de la Matei Balș cauza ar fi un scurtcircuit de la o sursă suplimentară de încălzire. Cantitatea de oxigen din salonul unde a izbucnit incendiul putea să favorizeze extinderea incendiului.

„Dacă este un consum de oxigen, este foarte posibil concentrația să fie crescută în acest loc și astfel să favorizeze o extindere mai rapidă a incendiului. Concentrația crescută de oxigen poate doar să favorizeze extinderea incendiului. Important este să se elimine cauzele”, a declarat la Digi24 Artur Găman, director general al INSEMEX, institut care se ocupă cu dezvoltarea soluțiilor tehnice de prevenire, protecție și limitare a exploziilor generate de amestecuri aer-substanțe inflamabile.

Primarul Nicușor Dan: În ultima săptămână nu au existat probleme de căldură la spitalul Matei Balș și nici la blocurile din jur

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri dimineață că din informațiile pe care le-a primit de la Termoenergetica și call centerul unde bucureștenii pot suna să reclame eventuale probleme cu furnizarea agentului termic, nu au fost primite astfel de sesizări legate de la Institutul Matei Balș.

„Am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu call centerul care primește telefoane aici în cadrul Primăriei pe ceea ce înseamnă situația căldurii în București. În ultima săptămână, inclusiv în noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la spitalul Matei Balș și nici la blocurile din jur”, a declarat vineri primarul Nicușor Dan.

Prefectul Capitalei a spus, la Digi24, că în pavilionul unde s-a produs incendiul nu erau probleme cu căldura. 

„Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a declarat vineri la Digi24 prefectul Traian Berbeceanu.

Un incendiu a avut loc în această dimineață la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, iar 102 pacienți au fost evacuați. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp, potrivit ISU. O a cincea victimă a fost găsită, ulterior, carbonizată, într-o baie din pavilion.

Citiți și: 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Uite asa din nou si inca o data mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii. Vorba aia, trece si asta iar lucrurile se vor aseza in fagasul lor normal si uite asa ne pregatim sa intampinam nenorocirile viitoare. Intre timp mai toti bugetarii si numai nu isi vor vedea capul de treaba preocupati de noi sporuri la retributie.
  • Like 1
 • Cosmin check icon
  Am o nedumerire legată de problema cu frigul.
  Se vorbește de frig ca și cum toată lumea s-ar putea pune de acord că e cald sau e frig.
  Cunosc oameni care se simt bine la 19 grade și alții care tremură la 25.
  Este fix ca în autobuz, unde vara, e un război feroce pentru închiderea/deschiderea geamurilor.
  O fi existat vreun termometru în salon, ca să știm despre ce vorbim de fapt.
  • Like 2


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult