Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Firmele care fac sponsorizări pot deconta mai mult din cifra de afaceri

taxe

Firmele care fac sponsorizări își pot deconta mai mult din cifra de afaceri.

Actul normativ analizat astăzi, respectiv Legea nr. 156/2019, se adresează plătitorilor de impozit pe profit, pentru care se îmbunătățesc facilitățile fiscale acordate pentru efectuarea de sponsorizări.

Astfel, procentul din cifra de afaceri în care se pot efectua sponsorizări, prin care se reduce impozitul pe profit de plată, crește de la 0,5% la 0,75%.

Desigur, se păstrează condiția cumulativă de a nu se depăși 20% din impozitul pe profit datorat la plată. 

Restul reglementărilor aplicabile sponsorizărilor rămân nemodificate, în sensul că sponsorizările reprezintă cheltuieli nedeductibile fiscal la calculul impozitului pe profit și pot fi efectuate sponsorizări doar către persoanele ce au acest drept, prevăzut de Legea nr. 32/1994, cu modificări ulterioare.

Astfel, pot fi beneficiari ai sponsorizării persoane juridice ce au rol social, cum ar fi entități fără scop patrimonial – asociații și fundații, instituții publice sau emisiuni de radio și televiziune.

Sponsorizarea trebuie consemnată într-un contract de sponsorizare.

Când se efectuează o sponsorizare către o unitate de cult sau o entitate fără scop patrimonial, pentru a se beneficia de facilitățile fiscale ale sponsorizării trebuie ca acești beneficiari ai sponsorizării să fie înscriși în Registrul cu beneficiarii de sponsorizări, ținut de autoritatea fiscală. Celelalte persoane juridice sponsorizate nu au această obligație.

O persoană fizică poate primi sponsorizări doar dacă este recunoscută ca desfășurând activitate într-un domeniu de interes social, iar recunoașterea este făcută de una dintre persoanele juridice amintite.

Nu există un document oficial de recunoaștere, astfel că apreciem că poate fi folosit orice document scris, ce conține informațiile de recunoaștere, cum ar fi o adeverință, o recomandare, o caracterizare.

Pentru ajutorarea cu bani sau cu bunuri a persoanelor fizice ce nu sunt recunoscute de astfel de entități, se va utiliza instrumentul juridic al contractului de mecenat. Acesta trebuie semnat în formă autentică în fața notarului public.

Efectul fiscal al contractului de mecenat este identic cu cel al sponsorizărilor efectuate în condițiile amintite.

Notă: beneficiază de aceleași facilități fiscale și contractele de acordare a unor burse școlare private sau de sponsorizare a unor biblioteci, în condițiile legislației privind bibliotecile.

Dacă se efectuează o sponsorizare, iar valoarea acesteia este mai mare decât reducerea de impozit corespunzătoare celor doi parametri ( 0,75 la mie din cifra de afaceri, fără a depăși 20% din impozitul pe profit), atunci sponsorizarea poate fi reportată o perioadă de 7 ani și se pot aplica facilitățile respectându-se aceleași condiții.

Până pe data de 25 martie din anul următor, plătitorii de impozit pe profit ce efectuează plăți trimestriale sau până pe data de 25 februarie din anul următor pentru plătitorii de impozit pe profit anual, se depune formularul 107 – Declarație informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, mecenatului, burselor private.

Legea a intrat în vigoare în data de 29 iulie 2019.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon