Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fluturele care nu mai zboară

Gheață pe geam

Foto: Guliver Getty Images

Era iarnă, înainte de '89. Priveam afară, din balconul mirosind a chit, proaspăt închis, cu geamuri luate de la un autobuz vechi ce rulase în transportul în comun. Taică-meu reparase televizorul unui șef de la regie și se alesese cu un ciubuc. Chiar dacă ai mei erau în temă cu aprovizonarea ce urma să aibă loc la alimentară, în ziua aia scăpasem de statul la coadă la portocale, pentru că eram răcit. Așa că priveam pe geam, cu jind, cum trece vacanța de iarnă pe lângă mine. Nu știu de ce îmi imaginasem că un balcon închis ține cald. Nu era deloc așa. Era rece, la fel ca în apartament, ceva mai cald ca afară. Mi-am pus căciula de blană, cu urechi, a lui taică-meu, căci trebuia să prezint un raport cu temperatura corpului luată din oră în oră când aveau să se întoarcă ai mei de la lucru. Mare mai era căciula și pe deasupra mai mirosea și a țigări.

Coada se întindea pe mai multe șiruri, de-a lungul vitrinei prăfuite, plină cu borcane de zacuscă și conserve de fasole. Afară era frig iar oamenii dădeau din picioare, ca într-un dans de pinguini. Unii își loveau între ei papucii, ca să nu degere sub ninsoarea ce se pornise și începea să se depună pe hainele cenușii. Era o grămadă de statui ce fumau. Am desenat un hublou în partea unde geamul avea steluțe de gheață și pe acolo am văzut întâmplarea pe care o revăd și în ziua de azi, în tot felul de ipostaze, cu alte decoruri și alți actori.

 Fix în clipa în care s-a dat drumul în alimentară și oamenii se înghesuiau disperați pe ușa strâmtă, de parcă erau niște copii neastâmpărați, pe partea cealaltă a străzii, pe partea cu casele, în mijlocul trotuarului, o bătrână a alunecat pe ghețușul apărut în prelungirea unui burlan. Femeia a ajuns pe spate și a rămas, câteva clipe, nemișcată de parcă privea un punct fix de pe cer. Am pierdut pentru scurt timp contactul vizual cu ea, atât cât să scorojesc rapid gheața de pe geam, ca să măresc hubloul. Când am revăzut-o, dădea din brațe, neputincioasă. Era precum un fluture care nu înghețase iarna, dar cumva își pierduse magia zborului. Dincolo, pe partea cu îmbulzeala la portocale, nimeni nu vroia să își piardă rândul, era prea riscant. Sau poate că nimeni nu observase. Devenisem și mai minuscul sub căciula de blană pe care mi-am ridicat-o de pe ochi.

Câteva minute bune, bătrâna a încercat în zadar să se ridice de una singură. Chiar când mi-am pipăit cheia lipsă de la gât și am conștientizat că ai mei mă închiseseră de fapt în casă, s-a produs minunea. Bătrâna s-a prins de mâna întinsă a unui bărbat care ieșise deja din alimentară cu mult doritele portocale în plasă, sub privirile invidioase ale celor care se împingeau și forțau intrarea. Cu traista plină, acel tovarăș al comunismului găsise, în cele din urmă, printre fulgii ce se depuneau alandala cum îi șade bine unei ierni, omenia.

La mulți ani, Republica!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema lipsurilor s-a rezolvat după 1990 prin emigrarea masivă a românilor.
    • Like 0
  • check icon
    cei ce stăteau atunci la coadă, pensionarii de azi, au uitat supliciul și regretă vremurile acelea. Nu pricep de ce, dar așa este. or fi masochiști.... cei drept nici acum nu curge lapte și miere, dar nu se compară vremurile
    • Like 5
  • mike mike check icon
    Romania este ca un fluture care si-a pierdut praful "magic" de pe aripi, iar acum se zbate sa supraviețuiască.
    Pana si ajutorul acordat semenilor trece mai intai prin stomac. La fel si astazi, preferam inca doua chiftele promise de guvernanti, in loc sa salvam acest fluture firav, multicolor numit democratie sau libertate.
    • Like 7
    • @ mike
      Corina check icon
      Nu ați observat ca fluturii multicolori au devenit rari? Sunt ori albi, ori în culori sumbre.
      • Like 2
    • @ Corina
      mike mike check icon
      ☺⚘
      • Like 2
    • @ mike
      Corina check icon
      Așa răspuns frumos n-am mai primit! :)
      • Like 1
  • Măcar atunci puteam(?) să mă scuz cu portocalele, acum ce aș mai găsi? Când tăia Băsescu pensiile mă uitam la A3 (deși i dau ca exemplu pe studenții francezi care au ieșit în stradă la ceva similar), când treceau pe stradă cei care demonstrau împotriva OUG13 mă uitam de pe balcon (revoltat și întru-tot de partea lor), mai nou fac mișto de proasta guvernului sau îl înjur pe Dragnea să mă simt și eu cumva.... și ce e mai mișto e că f. probabil nu o să mă duc la vot peste un an.
    • Like 1
    • @ roman.adevarat
      Corina check icon
      Sunteți cu misie?
      • Like 2
    • @ roman.adevarat
      Deci, votezi psd daca nu votezi.
      • Like 1
    • @ roman.adevarat
      Ma scuzati, puteti sa ne spuneti cand a taiat Basescu pensiile? Cumva presedintele Romaniei are ceva executiv in functie in afara de politica externa? Mai exact prin ce lege/ordin/HG/orice a taiat presedintele de la acea data vreo pensie? Sau roman.adevarat e nume de cod?
      • Like 3
    • @ Gabriel I.
      Corina check icon
      Încă o misie la orizont? De la cineva care ne crede amnezici. Toată lumea își amintește că Băsescu a susținut respectiva măsură, Boc a fost executant. Nu asta e dubios în intervenția lui roman.adevarat, ci faptul că încearcă să ne împace de pe acum cu ideea de a nu vota. Carevasăzică, în ciuda tuturor acțiunilor guvernamentale/parlamentare care ne-au scandalizat, nu ar fi cine știe ce ca din nou majoritatea românilor să nu meargă la vot. Am fi doar noi înșine, români obișnuiți, români... adevărați. O interpretare posibilă.
      • Like 0
    • @ Corina
      Intreb din nou, cand a taiat Boc pensiile? Din cate imi aduc aminte masura a fost contestata la CCR si a fost anulata. Deci despre ce pensii vorbim? de alea speciale?
      • Like 0
    • @ Gabriel I.
      Corina check icon
      Aveți dreptate că pensiile NU A REUȘIT să le taie. Ar fi vrut. A tăiat mult din salariile bugetarilor, în schimb. E derizoriu să te legi de faptul că nu a pus el personal în aplicare decizia. A dorit-o și a susținut-o în fața întregii țări. Dar nu suntem la subiect și nu mai merită.
      • Like 0
    • @ Corina
      Sigur, bineînțeles că nu mai merită, doar mai pornim un pic ventilatorul și mai împroșcăm oleacă. Și tot Băsescu a iscat prin 2008 criza aia economică și mondială, ca să poată tăia în 2010 salariile și tot, tot, și pensiile, și curentul pe vremea lui Ceaușescu, și capul lui Mihai Viteazul, și... Și marea invazie a tătarilor, din 1241, tot el...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult