Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fluturele care nu mai zboară

Gheață pe geam

Foto: Guliver Getty Images

Era iarnă, înainte de '89. Priveam afară, din balconul mirosind a chit, proaspăt închis, cu geamuri luate de la un autobuz vechi ce rulase în transportul în comun. Taică-meu reparase televizorul unui șef de la regie și se alesese cu un ciubuc. Chiar dacă ai mei erau în temă cu aprovizonarea ce urma să aibă loc la alimentară, în ziua aia scăpasem de statul la coadă la portocale, pentru că eram răcit. Așa că priveam pe geam, cu jind, cum trece vacanța de iarnă pe lângă mine. Nu știu de ce îmi imaginasem că un balcon închis ține cald. Nu era deloc așa. Era rece, la fel ca în apartament, ceva mai cald ca afară. Mi-am pus căciula de blană, cu urechi, a lui taică-meu, căci trebuia să prezint un raport cu temperatura corpului luată din oră în oră când aveau să se întoarcă ai mei de la lucru. Mare mai era căciula și pe deasupra mai mirosea și a țigări.

Coada se întindea pe mai multe șiruri, de-a lungul vitrinei prăfuite, plină cu borcane de zacuscă și conserve de fasole. Afară era frig iar oamenii dădeau din picioare, ca într-un dans de pinguini. Unii își loveau între ei papucii, ca să nu degere sub ninsoarea ce se pornise și începea să se depună pe hainele cenușii. Era o grămadă de statui ce fumau. Am desenat un hublou în partea unde geamul avea steluțe de gheață și pe acolo am văzut întâmplarea pe care o revăd și în ziua de azi, în tot felul de ipostaze, cu alte decoruri și alți actori.

 Fix în clipa în care s-a dat drumul în alimentară și oamenii se înghesuiau disperați pe ușa strâmtă, de parcă erau niște copii neastâmpărați, pe partea cealaltă a străzii, pe partea cu casele, în mijlocul trotuarului, o bătrână a alunecat pe ghețușul apărut în prelungirea unui burlan. Femeia a ajuns pe spate și a rămas, câteva clipe, nemișcată de parcă privea un punct fix de pe cer. Am pierdut pentru scurt timp contactul vizual cu ea, atât cât să scorojesc rapid gheața de pe geam, ca să măresc hubloul. Când am revăzut-o, dădea din brațe, neputincioasă. Era precum un fluture care nu înghețase iarna, dar cumva își pierduse magia zborului. Dincolo, pe partea cu îmbulzeala la portocale, nimeni nu vroia să își piardă rândul, era prea riscant. Sau poate că nimeni nu observase. Devenisem și mai minuscul sub căciula de blană pe care mi-am ridicat-o de pe ochi.

Câteva minute bune, bătrâna a încercat în zadar să se ridice de una singură. Chiar când mi-am pipăit cheia lipsă de la gât și am conștientizat că ai mei mă închiseseră de fapt în casă, s-a produs minunea. Bătrâna s-a prins de mâna întinsă a unui bărbat care ieșise deja din alimentară cu mult doritele portocale în plasă, sub privirile invidioase ale celor care se împingeau și forțau intrarea. Cu traista plină, acel tovarăș al comunismului găsise, în cele din urmă, printre fulgii ce se depuneau alandala cum îi șade bine unei ierni, omenia.

La mulți ani, Republica!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema lipsurilor s-a rezolvat după 1990 prin emigrarea masivă a românilor.
  • Like 0
 • check icon
  cei ce stăteau atunci la coadă, pensionarii de azi, au uitat supliciul și regretă vremurile acelea. Nu pricep de ce, dar așa este. or fi masochiști.... cei drept nici acum nu curge lapte și miere, dar nu se compară vremurile
  • Like 5
 • Romania este ca un fluture care si-a pierdut praful "magic" de pe aripi, iar acum se zbate sa supraviețuiască.
  Pana si ajutorul acordat semenilor trece mai intai prin stomac. La fel si astazi, preferam inca doua chiftele promise de guvernanti, in loc sa salvam acest fluture firav, multicolor numit democratie sau libertate.
  • Like 7
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Corina check icon
   Nu ați observat ca fluturii multicolori au devenit rari? Sunt ori albi, ori în culori sumbre.
   • Like 2
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   Corina check icon
   Așa răspuns frumos n-am mai primit! :)
   • Like 1
 • Măcar atunci puteam(?) să mă scuz cu portocalele, acum ce aș mai găsi? Când tăia Băsescu pensiile mă uitam la A3 (deși i dau ca exemplu pe studenții francezi care au ieșit în stradă la ceva similar), când treceau pe stradă cei care demonstrau împotriva OUG13 mă uitam de pe balcon (revoltat și întru-tot de partea lor), mai nou fac mișto de proasta guvernului sau îl înjur pe Dragnea să mă simt și eu cumva.... și ce e mai mișto e că f. probabil nu o să mă duc la vot peste un an.
  • Like 1
  • @ roman.adevarat
   Corina check icon
   Sunteți cu misie?
   • Like 2
  • @ roman.adevarat
   Deci, votezi psd daca nu votezi.
   • Like 1
  • @ roman.adevarat
   Ma scuzati, puteti sa ne spuneti cand a taiat Basescu pensiile? Cumva presedintele Romaniei are ceva executiv in functie in afara de politica externa? Mai exact prin ce lege/ordin/HG/orice a taiat presedintele de la acea data vreo pensie? Sau roman.adevarat e nume de cod?
   • Like 3
  • @ Gabriel Ionita
   Corina check icon
   Încă o misie la orizont? De la cineva care ne crede amnezici. Toată lumea își amintește că Băsescu a susținut respectiva măsură, Boc a fost executant. Nu asta e dubios în intervenția lui roman.adevarat, ci faptul că încearcă să ne împace de pe acum cu ideea de a nu vota. Carevasăzică, în ciuda tuturor acțiunilor guvernamentale/parlamentare care ne-au scandalizat, nu ar fi cine știe ce ca din nou majoritatea românilor să nu meargă la vot. Am fi doar noi înșine, români obișnuiți, români... adevărați. O interpretare posibilă.
   • Like 0
  • @ Corina
   Intreb din nou, cand a taiat Boc pensiile? Din cate imi aduc aminte masura a fost contestata la CCR si a fost anulata. Deci despre ce pensii vorbim? de alea speciale?
   • Like 0
  • @ Gabriel Ionita
   Corina check icon
   Aveți dreptate că pensiile NU A REUȘIT să le taie. Ar fi vrut. A tăiat mult din salariile bugetarilor, în schimb. E derizoriu să te legi de faptul că nu a pus el personal în aplicare decizia. A dorit-o și a susținut-o în fața întregii țări. Dar nu suntem la subiect și nu mai merită.
   • Like 0
  • @ Corina
   Sigur, bineînțeles că nu mai merită, doar mai pornim un pic ventilatorul și mai împroșcăm oleacă. Și tot Băsescu a iscat prin 2008 criza aia economică și mondială, ca să poată tăia în 2010 salariile și tot, tot, și pensiile, și curentul pe vremea lui Ceaușescu, și capul lui Mihai Viteazul, și... Și marea invazie a tătarilor, din 1241, tot el...
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult