Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Foarte curând se va ajunge la un deznodământ inevitabil tipic unui guvern slab: apelarea la creșterea taxelor

Florin Cîțu - gov.ro

Foto: gov.ro

Guvernul condus de un „libertarian reformator” a împrumutat cu seninătate în luna iulie 2021 nici mai mult, nici mai puțin de 22,4 miliarde lei, echivalentul a 5 miliarde de euro. Cea mai mare a treia sumă din istoria guvernărilor în România. Un sfert din datoria pe primele 6 luni. O nimica toată, ar spune etatiștii. Echivalentul a circa 500 de kilometri de autostradă. Într-o singură lună. În „boom” economic, desigur, când îți plătești din datorii, nu faci altele noi.

E clar, dezechilibrele macroeconomice sunt imense și se văd în primul rând în deficit. Acest guvern nu are soluții. Pare încremenit în proiect. Fără reforme radicale nu ai cum să rezolvi așa ceva. E o iluzie că poți amâna la nesfârșit problemele, punând în cârca altora rezolvarea lor. Conceptul de „reformă structurală” s-a decredibilizat prin absența sa încât, oricine îl aude rostit, fie zâmbește, fie nu înțelege ce mai înseamnă cu adevărat. 

Cu fiecare săptămână pierdută, coaliția de guvernare se erodează și se apropie de un nou ciclu electoral, ratând șansa unei Românii liberale. Iar îngheață totul pentru unu, doi ani. Pe deficit excesiv, desigur. Iar ne uităm în față cu speranță de mai bine.

Acest guvern a pierdut în mod evident trenul. Pare că nu înțelege ce se întâmplă. Pare lipsit de motivație și lipsit de viziune. Trăiește cu speranța că lucrurile se vor echilibra automat, de la sine. Nici pomeneală. Statul nu este ca piața, să se autoregleze. În cazul statului, nu există opțiunea de ajustare a dezechilibrului prin magia mâinii invizibile. Nu are această magie la dispoziție. Foarte curând se va ajunge la un deznodământ inevitabil tipic unui guvern slab: apelarea la creșterea taxelor. Nu poți merge la nesfârșit cu deficite excesive, pentru că nu vrei, nu ai curaj sau nu ai habar să faci reformă. Deja dobânzile sufocă bugetul care nu mai poate garanta de ceva vreme pacea socială.

Iar am îngropat „liberalismul” pus în brațele unor incompetenți. Am rămas și mai prizonieri ca înainte. Noi, care ne lăudam că nu luăm prizonieri! Vai de libertatea noastră!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici un guvern nu vrea să taie răul din rădăcină de frica consecințelor electorale.
    1. Desființarea UAT-urilor care nu se pot finanța din venituri proprii ( in principiu sate și comune sub 5000 de locuitori) și revenirea stabilirii salariilor aleșilor locali sub controlul ministerului de finanțe pentru că sunt tot de la buget (prin echilibrări periodice).
    2. Desființarea privilegiilor specialilor (pensii speciale, acoperirea chiriilor, transportului etc din fonduri publice) Nu poți tăia din pensii de 1500 de la cetățenii obișnuiți că nu sunt bani dar menții pensii de 5000-10000 pentru șmecheri fara contributivitate.
    3.Desfiintarea instituțiilor de tipul academiilor paralele, a institutului Levantului etc și a privilegiilor revoluționarilor , a pensiilor speciale ale ziariștilor. Nu se justifică din punct de vedere economic, sunt doar sinecuri.
    4. Încetarea drenării de bani publici către sectorul privat prin șomaj tehnic, alocări de criză etc. Privații trebuie să-si ducă crucea singuri nu cu proptele de la stat inclusiv ziariștii și televiziunile să se adapteze cererii și ofertei, insolvența și falimentul sunt tipice pentru o economie privată nu doar pentru stat.
    5. Lege de trecere sub administrare specială a afacerilor private care au datorii mai vechi de 6 luni. Avem prea multe firme pe pierderi și datorii dar cu patronii bogați. Nu poți să amâni plata impozitelor a salariilor sau a furnizorilor dar tu că patron te plimbi in BMW și mănânci la restaurante de fițe.
    Reformă înseamnă și restructurarea sectorului privat nu doar a celui de stat.
    6. Recuperarea prejudiciilor provenite din infracțiuni.
    7.Desființarea tertipurilor legale de a facilita osânza din afaceri către patron și de găinaț pentru buget, să nu uităm că bugetul SUA e alcătuit în proporție de peste 55% din impozite pe profit. Noi suntem departe de astfel de performanțe noi taxam munca. Poate de asta avem peste 1.700.000 de salariați în privat cu minim pe economie (oricum cel mai mic din UE). Nu putem să avem un număr de bolizi de lux peste Cehia și Ungaria într-o țară cu un salariu mediu net de 600 de euro. Trebuie făcută curățenie până la os. Avem firme mari și multinaționale cu cifre de afaceri gigantice dar cu profituri minuscule sau chiar pierderi ani de zile.
    • Like 4
  • Nume check icon
    Oau!!! Un atac mai pe fata la dl. Catu atat la pozitia actuala de prim ministru, dar in subliminal la "capacitatile lui profesionale" de finantist, de la un fan PNL nu am mai vazut.
    • Like 0
  • Doua intrebari as avea pentru autor:
    1. O fi acest guvern mai slab decat precedentele?
    2. O fi acest guvern singurul care s-a imprumutat?
    • Like 2
    • @ Iustin Grama
      Nume check icon
      Nu cred ca acest guvern este mai slab, dar din 2019 cand motiunea de cenzura impotriva PSD a functionat, reprezentanti PNL ne-au tot "amenintat" ca vor face tot ce a scris autorul de mai sus: adica reforma, peformanta, investitii, etc. etc. Ce reforma s-a facut in ministerul de finante cat a fost dl. Catu? ZERO!! Iar acum ca prim ministru unei coalitii isi asuma numai lucrurile bune - crestere economica - dar NIMIC nu isi asuma din esecuri si da vina pe ministrii. Face declaratii pompoase de genul ca el nu tolereaza nepeformanta, este expert in toate, toti sunt de vina, mai putin el are este cel mai perfect.Cred ca daca merge pe aceeasi reteta in continuare cred ca va fi in realitate unul dintre cei mai toxici prim ministrii pe care i-a avut aceasta tara. Pacat. Puteau sa fac o diferenta, dar este clar ca in acesta tara nu avem deloc o clasa politica si tehnocrata care sa fie in stare sa faca ceva.
      • Like 2
  • 5 miliarde de euro Echivalentul a circa 500 de kilometri de autostradă ? Glumiti? din cate stiu s-au cheltuit pana acum intre 24 si 30 de miliarde.....deci ar fi trebuit sa avem vreo 3000 km de autostrada .........
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult