Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lista celor 180.000 de datornici persoane fizice: verifică dacă ai restanțe la Fisc. Cel mai dator român „pe persoană fizică”: Robert Negoiță

Negoiță Robert Sorin, Mateiu Florin, Ciortea Bogdan Mihai, Dumitrescu Paul, Ardeiaș Liviu, Slave Cornelia Mariana, Codre Florin, Filip Daniel Alexandru și Guruiță Bogdan Victor sunt primii zece români din topul ANAF al celor mai mari restanțieri la fisc.

Obligațiile fiscale înregistrate de Robert Negoiță totalizează 232.068.248 lei. 

Dintre oamenii politici pe listă mai figurează Eugen-Orlando Teodorovici (obligații fiscale totale de 73.702 lei), Elena Gabriela Udrea (29.082 lei), Marian Vanghelie (87.559 lei). 

Pe listă mai apar și George Becali (3.989.530 lei), Silviu Prigoană ( 3.967.774 de lei).

Horia Moculescu (47.952 lei), Daniel Teodor Capatos (34.362 lei), Ana Maria Reghecampf (152.495 lei) sunt alte nume de pe lista publicată luni de ANAF.

Lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, a fost publicată luni de ANAF. Lista conține numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

„Din total, ANAF poate recupera la această dată circa 2,3 miliarde lei. Situația juridică a restului de creanțe de 1,1 miliarde lei - insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existența unor hotărâri judecătorești de suspendare a executării silite, etc - oprește ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, a anunțat ANAF.

tabel fisc

Aproximativ 180.000 de persoane fizice au datorii la fisc de peste 1.500 de lei fiecare, a anunțat președintele ANAF, Dragoş Doroş, la emisiunea „În faţa ta", de la Digi24.

Lista a fost publicată luni și vine cu o întârziere de aproape două săptămâni față de termenul anunțat inițial. Reprezentanții ANAF au explicat pentru Republica.ro că întârzierea a fost cauzată de faptul că, în ultimele zile, mai multe persoane fizice, care fuseseră anterior notificate că au datorii, au început să-şi plătească restanţele.

„Nu aş spune că sunt liste ale ruşinii, oricine poate trece printr-o astfel de situaţie la un moment dat“, a spus duminică Dragoș Doroş. El a adăugat că această listă este o „contrângere benefică” şi pentru ANAF şi pentru contribuabili. „Avem ocazia să ne facem un bilanţ şi să ne curăţăm datele“, a explicat Doroş.

Accesează aici lista restanțierilor

„În ultimele zile numărul celor care au început să își achite datoriile restante a crescut foarte mult. Mai ales persoanele fizice vin buluc acum să plătească”, au comentat pentru Republica.ro surse din ANAF.

„Înțelegem de ce sunt atât de opresive actualele inspecții fiscale”

ANAF a publicat până acum pe site listele cu contribuabilii mijlocii şi mari cu restanțe la stat, în total 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde de lei, la care se adaugă 2.486 de firme mijlocii, cu restanțe de 3,8 miliarde de lei. 

Totodată, ANAF a publicat și o listă cu datornici care cuprinde aproape 145.000 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe mai mari de 10.000 de lei. Restanțele sunt înregistrate la data de 31 martie 2016. Pe aceeași listă au fost incluse și firme mari și mijlocii aflate în insolvență. În total cele 145.000 de firme au obligații fiscale totale de 77,1 miliarde de lei, din care 81% (62,4 miliarde de lei) sunt sume nerecuperabile, după cum precizează ANAF. 

Consultantul fiscal Adrian Bența vede în datoriile mari ce nu mai pot fi recuperate de stat o explicație pentru „opresivitatea actualelor inspecții fiscale”.

„Dacă ar fi o parte bună din aceste statistici, aceasta este că se află adevărul și în acest moment înțelegem de ce sunt atât de opresive actualele inspecții fiscale. Pierderi de 81% din creanțe, circa 62 de miliarde de lei, după cum precizează ANAF, reprezintă pierderi uriașe pentru bugetul național”, comentează Adrian Bența.

Consultantul este de părere că sistemul implementat în impozitarea contribuabililor mici și mijlocii este „total greșit”. Sunt pierderi cauzate în principal de sistemul fiscal.

„Pentru contribuabilii mici și mijlocii trebuie taxe mai suple, poate chiar mai mici, astfel încât ei să le poată plăti. Degeaba, la nivel de teorie, ai bani de încasat, când tu, ca stat, nu îi încasezi. Bugetul de stat cheltuie bani ca să administreze aproape 150.000 de contribuabili. Era mai bine dacă nu cheltuia acești bani și îi lăsa pe contribuabili să plătească sume mai mici. Bugetul de stat era mai câștigat”, este de părere consultantul fiscal.

Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată și cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.

„Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligaţiile fiscale restante fac obiectul publicării pe pagina de internet a ANAF și Procedura de publicare a listelor debitorilor şi cuantumul obligaţii fiscale restante înregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016”, precizează ANAF. Contribuabilii cu restanțe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile și li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situației fiscale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu reusesc sa vad restantele dupa nume ma ajuta cineva va rog
  • Like 0
 • Poate sa ma lamureasca cineva dupa ce logica a fost intocmita lista? Cum faci sa te cauti/gasesti in aceasta lista fara sa o citesti toata, ca pe un roman pervers si cinic timp de o saptamana? Sau onor ANAF-u,l in ticalosia slujbasilor lui, are interes sa nu te gasesti ca apoi sa te penalizeze pentru intarzieri?
  • Like 2
  • @ Adrian Ciutacu
   Fisierul e ordonat dupa nr dosar. Daca tu cauti pe cineva anumite foloseste cautarea <ctrl F> dupa nume. Altfel, eu am cautat si dupa oras.
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Multumesc mult,
   Cu stima,
   • Like 1
 • Această listă a"rusinii" se refera la cei care isi declara corect veniturile ,dar ce ne facem cu cei care tin contabilitate dubla si fac evaziune fiscală?
  • Like 2
  • @ Vasile Beldean
   Corect!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult