Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Furnica Hărnicuță SRL achiziționează, de la societăți din Republica Moldova, servicii de traducere din limba engleză și limba rusă. Sunt aceste servicii în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România?

companie mică.

Foto: Getty Images

Societatea Furnica Hărnicuță SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, neînregistrată în scopuri de TVA. Aceasta achiziționează de la diverse societăți din Republica Moldova, servicii de traducere din limba engleză și limba rusă, servicii de participare la cursuri de învățare limbă rusă și germană, servicii de consiliere personală și de familie, soluții pentru îngrijirea rezidențială. Sunt aceste servicii în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România? Ce obligații apar din perspectiva TVA?

În măsura în care noțiunea de „consiliere personală” nu reprezintă consultanță, apreciem că niciunul dintre serviciile facturate nu se regăsește în sfera de aplicare a impozitului datorat de nerezidenți în România prin raportare la prevederile art. 223 alin. (1) din Codul fiscal.

Acest temei normativ reglementează situațiile când o plată făcută către o persoană juridică străină intră în sfera impozitului datorat de nerezidenți.

Doar dacă identificăm în cadrul acestui temei normativ o astfel de situație, vom extinde analiza privind procedura impozitării veniturilor realizate de nerezidenți și, eventual, analiza existenței unei Convenții de evitare a dublei impuneri dintre România și un alt stat. Din punctul de vedere al TVA, chiar dacă societatea din România nu este înregistrată în scopuri de TVA, aceasta are calitate de persoană impozabilă din perspectiva TVA conform art. 269 alin. (1) și (2) din Codul fiscal.

Pentru toate aceste servicii locul prestării de servicii din punctul de vedere al TVA este considerat în România, locul unde beneficiarul serviciilor își desfășoară activitatea conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

Societatea din România are obligația plății TVA pentru această achiziție de servicii de la o societate din străinătate, conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, astfel:

(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6)”.

Termenul de plată a TVA este cel mai târziu până în data de 25 a lunii următoare celei în care s-a emis factura cu achiziția de servicii, dată până la care trebuie depus decontul special de TVA – Formular 301.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult