Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Furnica Hărnicuță SRL achiziționează, de la societăți din Republica Moldova, servicii de traducere din limba engleză și limba rusă. Sunt aceste servicii în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România?

companie mică.

Foto: Getty Images

Societatea Furnica Hărnicuță SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, neînregistrată în scopuri de TVA. Aceasta achiziționează de la diverse societăți din Republica Moldova, servicii de traducere din limba engleză și limba rusă, servicii de participare la cursuri de învățare limbă rusă și germană, servicii de consiliere personală și de familie, soluții pentru îngrijirea rezidențială. Sunt aceste servicii în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România? Ce obligații apar din perspectiva TVA?

În măsura în care noțiunea de „consiliere personală” nu reprezintă consultanță, apreciem că niciunul dintre serviciile facturate nu se regăsește în sfera de aplicare a impozitului datorat de nerezidenți în România prin raportare la prevederile art. 223 alin. (1) din Codul fiscal.

Acest temei normativ reglementează situațiile când o plată făcută către o persoană juridică străină intră în sfera impozitului datorat de nerezidenți.

Doar dacă identificăm în cadrul acestui temei normativ o astfel de situație, vom extinde analiza privind procedura impozitării veniturilor realizate de nerezidenți și, eventual, analiza existenței unei Convenții de evitare a dublei impuneri dintre România și un alt stat. Din punctul de vedere al TVA, chiar dacă societatea din România nu este înregistrată în scopuri de TVA, aceasta are calitate de persoană impozabilă din perspectiva TVA conform art. 269 alin. (1) și (2) din Codul fiscal.

Pentru toate aceste servicii locul prestării de servicii din punctul de vedere al TVA este considerat în România, locul unde beneficiarul serviciilor își desfășoară activitatea conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

Societatea din România are obligația plății TVA pentru această achiziție de servicii de la o societate din străinătate, conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, astfel:

(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6)”.

Termenul de plată a TVA este cel mai târziu până în data de 25 a lunii următoare celei în care s-a emis factura cu achiziția de servicii, dată până la care trebuie depus decontul special de TVA – Formular 301.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult