Foto: Getty Images
Societatea Furnica Hărnicuță SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, neînregistrată în scopuri de TVA. Aceasta achiziționează de la diverse societăți din Republica Moldova, servicii de traducere din limba engleză și limba rusă, servicii de participare la cursuri de învățare limbă rusă și germană, servicii de consiliere personală și de familie, soluții pentru îngrijirea rezidențială. Sunt aceste servicii în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România? Ce obligații apar din perspectiva TVA?
În măsura în care noțiunea de „consiliere personală” nu reprezintă consultanță, apreciem că niciunul dintre serviciile facturate nu se regăsește în sfera de aplicare a impozitului datorat de nerezidenți în România prin raportare la prevederile art. 223 alin. (1) din Codul fiscal.
Acest temei normativ reglementează situațiile când o plată făcută către o persoană juridică străină intră în sfera impozitului datorat de nerezidenți.
Doar dacă identificăm în cadrul acestui temei normativ o astfel de situație, vom extinde analiza privind procedura impozitării veniturilor realizate de nerezidenți și, eventual, analiza existenței unei Convenții de evitare a dublei impuneri dintre România și un alt stat. Din punctul de vedere al TVA, chiar dacă societatea din România nu este înregistrată în scopuri de TVA, aceasta are calitate de persoană impozabilă din perspectiva TVA conform art. 269 alin. (1) și (2) din Codul fiscal.
Pentru toate aceste servicii locul prestării de servicii din punctul de vedere al TVA este considerat în România, locul unde beneficiarul serviciilor își desfășoară activitatea conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
Societatea din România are obligația plății TVA pentru această achiziție de servicii de la o societate din străinătate, conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, astfel:
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6)”.
Termenul de plată a TVA este cel mai târziu până în data de 25 a lunii următoare celei în care s-a emis factura cu achiziția de servicii, dată până la care trebuie depus decontul special de TVA – Formular 301.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.