O zi cu prietenii în parc poate fi și mai frumoasă cu un pahar de vin bun. Și, dacă nu îți place să bei din pahare de plastic sau direct din sticlă și preferi să bei cu stil, un pahar de sticlă care se poate fixa în pământ este tot ce ai nevoie. Așa a luat naștere „Pointer”, un business care i-a adus anul trecut Ramonei Enache, o arhitectă care studiază în Amsterdam, 20.000 de euro.
„Pointer" este un pahar revoluționar, compus dintr-un pahar de vin căruia i-a fost îndepărtată talpa și i-a fost înlocuită cu un vârf metalic. Fie că vă aflați în parc sau pe o plajă, paharul cu vin va rămâne perfect stabil și nu veți mai pierde licoarea preferată în iarbă sau nisip.
„Ideea a pornit într-o seară, în 2014, într-unul din parcurile din Amsterdam, unde lumea obișnuiește să își aducă paharele de sticlă la picnic. Am preluat și eu obiceiul, dar a devenit frustrant pentru că paharele se spărgeau sau se vărsau. În virtutea momentului sau a vinului s-a născut această idee, mai mult din glumă: Cum ar fi să existe un pahar de vin care poate sta fix în pământ?”, își amintește Ramona Enache, 26 de ani, absolventă a Universității de Arhitectură „Ion Mincu” în București. În urmă cu trei ani s-a mutat în Amsterdam unde face un Master.
A doua zi a verificat pe Internet dacă cineva s-a mai gândit la această idee și nu părea să mai existe ceva special pentru picnic. Apoi a început să se gândească cum ar putea să îl construiască singură. Deformare profesională: „Hai să facem o machetă”. A spart câteva pahare, le-a tăiat tălpile în lovire și a atașat tot felul de piese metalice pe care le-a găsit la magazine de construcții, printre care și un cui de cort. Actualul design combină un pahar de vin cu un vârf de metal robust, care poate fi fixat cu ușurință în orice fel de sol.
Ramona a testat tot felul de proporții și greutăți până când a găsit un format convenabil pentru revoluționarul pahar. Apoi a lucrat la ambalaj și ulterior a dat drumul la site. Nu a durat mult până când au venit primele comenzi din cercul ei de prieteni, iar asta i-a dat putere să meargă mai departe.
Un cabrio pentru promovarea Pointer. Plus 15.000 euro pe kickstarter.com
Tot în acea perioadă a câștigat o mașină la un concurs online.
„Am descoperit un concurs online pentru o mașină de vacanță. Trebuia să scrii o poveste despre ce ai face cu mașina dacă ai câștiga-o. Era un cabrio superb, din ‘96. Am propus un tur al tuturor plajelor din Europa pentru promovarea ideii mele. După două zile am fost sunată că am câștigat mașina. Și am făcut parțial acest tur pentru a promova prototipuri ale Pointer”, spune Ramona Enache.
După ce a străbătut câteva mii de kilometri pentru a-și testa ideea, s-a întors în Amsterdam să lucreze la design. Prototipul putea fi folosit, dar nu era un obiect de design cu adevărat valoros, crede ea.
În paralel cu munca la designul produsului, a trecut cu succes cu proiectul ei inedit și printr-o campanie de crowdfunding pe kickstarter.com, care a dus proiectul la un nou nivel. Pointer a obținut o finanțare de 15.350 de euro de la 170 de susținători din state precum Olanda, SUA, România, Marea Britanie, Japonia, Germania, Canada și Danemarca.
Luna în care s-a derulat campania de crowdfunding a fost una dintre cele mai grele perioade de când a devenit antreprenor. Își aduce aminte de perioada din mijlocul campaniei de crowdfunding. „A fost foarte greu. Nu se întâmpla nimic, nimeni nu mai cumpăra, lumea începuse să își retragă fondurile. A fost momentul în care am crezut că nu voi reuși să obțin finanțarea. Dar totul s-a terminat cu bine”, spune ea.
Fabricat în România
Paharele Pointer sunt fabricate integral în România. Componentele și asamblarea se fac în patru firme. Suflarea părții de sticlă fără talpă și cu picior mai scurt se face la o fabrică din Onești, partea de metal se produce la Târgu Mureș, pentru realizarea ambalajelor are un contract cu o fabrică din Vaslui, iar asamblarea este realizată la Buzău. Părinții Ramonei, care locuiesc în România, se ocupă de logistică, de relația cu fabricile și de expedierea coletelor către Olanda.
„Am găsit, eu și tatăl meu, câteva mici fabrici din România care să ne producă cele trei părți separat – sticla, metalul și cutia de ambalare. O a patra firmă se ocupă de asamblarea părții metalice și a părții din sticlă”, explică fondatoarea Pointer.
Are numai cuvinte de laudă pentru colaborarea cu producătorii din România. „Lucrăm extraordinar de bine. Am dat de oameni foarte buni și dedicați, dar mai ales oameni care au crezut și cred în proiectul acesta și sunt extraordinar de entuziasmați. Fiecare conversație este un nou brainstorming și tot timpul ne vin idei. Uneori este complicat cu termenele de execuție, dar acesta e un risc pe care mi l-am asumat de la început, când am hotărât să produc în România. Totul merge perfect din punctul meu de vedere”, arată ea.
Paharele se vând doar online în prezent. Un set de două pahare costă 30 de euro. Tânăra antreprenoare poartă negocieri cu mai mulți retaileri din SUA, România, Elveția, Danemarca și Suedia, pentru a pătrunde cu Pointer și pe rafturile marilor magazine, „dar lupta pentru prețuri este acerbă”.
Cum îi sprijină statul olandez pe micii antreprenori
Pointer este o firmă înregistrată în Olanda, echivalentul unui PFA din România.
„Pe partea de fiscalitate totul este foarte transparent în Olanda. Există tot felul de mici ajutoare pentru tinerii antreprenori. Dacă nu ai profit extraordinar de mare nu trebuie să plătesti impozit pe profit în primii doi ani de activitate, ceea ce este un mare ajutor pentru cei la început de drum. Totul e foarte corect. Am mare grijă să nu cumva să fac vreo greșeală în acte și să îmi lipsească vreun bon pentru că sunt controale drastice și la șapte ani după, cred”, spune antreprenoarea.
În 2015 Pointer a avut o cifră de afaceri de 20.000 de euro, iar pentru 2016 speră să atingă aceeași valoare, chiar dacă „ideal ar fi fost să crească, dar lucrarea de diplomă îmi stoarce toate puterile”.
Tânăra antreprenoare are în plan extinderea gamei de produse de la paharul universal la pahare diferite pentru vin alb, vin roşu şi șampanie. Un alt vis al ei este implementarea unui concept nou de petrecere în jurul Pointer, precum şi un Pointer bar mobil, care să se mute prin lume în funcţie de sezon.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asadar, ingenios si elegant. Succes Ramona !
Mi se pare un rahat de inventie si o izmeneala.
Evident ca se gasesc tot felul de prosti pe lumea asta care sa cumpere orice idiotenie.
Asta nu inseamna ca nu este o idiotenie.
Hint: Daca nu ai nimic bun de spus, tine-ti pliscul!
Dupa poza, pareti sa aveti o varsta respectabila. Dar intelept nu sinteti.
Din moment ce nu va afecteaza cu nimic existenta acestui produs, cu ce va ajuta ca ati scuipat venin la adresa creatoarei?