Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Global Teacher Prize. Câștigătorul „Nobelului pentru educație” împarte jumătate din premiul de un milion de dolari celorlalți profesori finaliști

Ranjitsinh Disale

Profesorul Ranjitsinh Disale de la școala primară Zilla Parishad, Paritewadi, Solapur, Maharashtra, este câștigătorul din acest an al premiului Global Teacher 2020, un fel de Nobel pentru educație. Am urmărit azi ceremonia în direct și, așa cum o fac de ceva ani, vă prezint povestea câștigătorului.

Când Ranjitsinh a ajuns la școala primară Zilla Parishad în 2009, aceasta era o clădire dărăpănată, amplasată între un grajd de vite și un depozit. Majoritatea fetelor provin din comunități tribale, unde frecventarea școlii poate fi uneori de maximum 2%, iar căsătoriile dintre adolescenți sunt frecvente.

Ranjitsinh era hotărât să schimbe acest lucru, mutându-se în sat și depunând eforturi mari pentru a învăța limba locală. Ulterior, Ranjitsinh nu numai că a tradus manualele clasei în limba maternă a elevelor săi, ci le-a încorporat și coduri QR unice pentru a le oferi acces la poezii audio, prelegeri video, povești și diverse exerciții.

Impactul intervențiilor lui Ranjitsinh a fost extraordinar: acum nu există căsătorii cu adolescenți în sat și 100% dintre fete merg la școală. Școala a primit, de asemenea, recent, distincția de cea mai bună școală din district, 85% dintre elevii săi obținând note de A la examenele anuale. O fată din sat a absolvit recent Universitatea, lucru văzut ca un vis imposibil înainte de sosirea lui Ranjitsinh.

CEO-ul Microsoft Satya Nadella a recunoscut impactul muncii lui Ranjitsinh în cartea sa „Hit Refresh”, în timp ce guvernul central i-a acordat în 2016 titlul de cercetător inovator al anului.

Iată ce spune Ranjitsinh despre profesori:

„Pandemia COVID-19 a expus educația și comunitățile pe care le servește într-o multitudine de moduri. Dar în acest moment greu, profesorii dau tot ce le stă în putință pentru a se asigura că fiecare elev are acces la dreptul din naștere al unei bune educații.

Profesorii sunt adevărații factori de schimbare, care schimbă viața elevilor cu un amestec de cretă și provocări. Ei cred întotdeauna în dăruire și împărtășire.

Prin urmare, sunt foarte încântat să anunț că voi împărți 50% din banii premiului în mod egal între colegii mei finaliști din Top 10 pentru a le susține munca incredibilă. Cred că, împreună, putem schimba această lume pentru că împărtășirea cu alții crește.” Valoarea premiului este de un milion de dolari, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ceilalți nouă profesori de pe lista scurtă va primi în jur de 55.000 de dolari. Este pentru prima dată în istoria de 6 ani a Global Teacher Prize când câștigătorul își împarte premiul cu ceilalți finaliști.

Articol apărut pe blogul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă am avea și noi așa profesori! Sau poate avem și nu-i cunoaștem. Nu mă gândesc la elevii care au școala lângă casă dar nu catadicsesc să se deplaseze până acolo ci mă gândesc la copiii din localitățile izolate, care au de făcut distanțe mari pe drumuri sau poteci, care acasă nu au lumină sau au un bec chior de generator, care nu au acces la biblioteci, la cărți, culegeri, reviste, etc. Mulți se agită pentru copiii care abandonează școala pentru că nici ei nici părinții nu o consideră semnificativă pentru viața lor, dar câți dintre noi am face ceva pentru copiii din satele izolate, sau pur și simplu din sate, indiferent de culoarea pielii?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult