Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Graba strică treaba

Ieri, cetățenii acestei republici au scăpat de-o belea din programul de guvernare propus inițial de echipa dlui Cioloș. Poate că societatea civilă organizată în Campania Politică fără Bariere a repurtat doar o victorie de etapă sau poate că tehnocrații și-au dat seama de eroare și au corectat-o. 

Poate că dl Dragnea fierbe, poate că dna Gorghiu și dl Blaga nu au nimic de zis pe acest subiect, dar e important să știm, pentru viitor, de ce nu e bine să fie comasate alegerile și de ce nu prea are nicio noimă să fie uniformizate mandatele, nici la 5, nici la 4 ani.

Încep cu uniformizarea, pentru că problema comasării a fost tranșată de Curtea Constituțională.

Să presupunem că, înainte de modificarea din 2003 a Constituției, dl Iliescu sau dl Constantinescu s-ar fi îmbolnăvit și nu și-ar mai fi putut îndeplini atribuțiile. Rezultatul ar fi fost alegeri prezidențiale separate, ceea ce ar fi condus la decalarea mandatelor dintre Președinte și Parlament. Să presupunem că, după plecarea dlui Ciorbea sau a dlui Vasile din fotoliul de Premier, Parlamentul n-ar fi putut învesti un nou Guvern. Rezultatul ar fi putut fi dizolvarea Parlamentului și, prin urmare, decalarea mandatelor dintre Președinte și Parlament.

După modificarea din 2003 a Constituției, situații similare ar fi putut avea loc fie după eventuala victorie a referendumurilor pentru demiterea dlui Băsescu, în 2007 și 2012, fie după eventuala dizolvare a Parlamentului, dacă nu se găseau soluțiile Tăriceanu 2 din martie 2007, Boc 2 din decembrie 2009 sau Ungureanu din februarie 2012 (nu includem soluția Ponta din aprilie 2012, pentru că, la acea dată, Parlamentul n-ar mai fi putut fi dizolvat). Rezultatul ar fi putut fi, din nou, decalarea mandatelor dintre Parlament și Președinte, chiar mai abitir decât ne puteam închipui vreodată.

Lucruri similare se întâmplă, pe baza legislației electorale, la nivelul administrației locale, unde plecarea unui primar, pe caz de deces, de boală, de arest sau condamnare, conduce la organizarea de alegeri (parțiale, ce-i drept), așa încât nu există garanția omogenității între adunările deliberative/legislative (Consilii locale sau Parlament) și agenții executivi (Primarul, în administrația locală, respectiv Președintele și Premierul, la centru). Acest lucru se întâmplă, în primul rând, pentru că așa ne-am construit noi cadrul constituțional și legislația în domeniu, îmbrățișând diversitatea! Întâmplător, tocmai această diversitate contribuie la anti-fragilitatea sistemului politic românesc.

Recunosc, mă așteptam ca echipa de tehnocrați a dlui Cioloș să fi respins din start o asemenea gogomănie, mai ales pentru că mai are și alte restanțe față de criteriile de competență și integritate solicitate în urmă cu o săptămână

Așadar, în condițiile anilor 2015-2020, când politicienii își pierd foarte rapid reprezentativitatea, pot să-nțeleg de ce un politician și-ar dori să-și asigure stabilitatea în funcție pentru un timp mai îndelungat. Dar asta ar putea conduce la reacții protestatare ale cetățenilor, mult mai frecvente, mult mai intense, mult mai destabilizatoare, ceea ce n-ar fi deloc în beneficiul societății, deci nici în beneficiul politicienilor. 

Recunosc, mă așteptam ca echipa de tehnocrați a dlui Cioloș să fi respins din start o asemenea gogomănie, mai ales pentru că mai are și alte restanțe față de criteriile de competență și integritate solicitate în urmă cu o săptămână.

Tot la nivel tehnic, echipa dlui Cioloș ar fi trebuit să știe că Decizia 51/2012 a Curții Constituționale nu permite organizarea simultană a alegerilor pentru niveluri diferite de reprezentare. CCR arăta, în motivarea acelei decizii, că alegătorii ar putea deveni atât de confuzi, încât li s-ar împiedica, de fapt, libera exprimare a opiniei politice. Și nu pot să nu mă-ntreb oare de ce s-au grăbit atât de mult tehnocrații? 

Constituția le spune că aveau la dispoziție 10 zile pentru elaborarea programului și pentru verificarea detaliată a fiecărui ministru-desemnat, adică până vineri, 20 noiembrie! După cum știm din proverbe, „graba strică treaba”...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Like. Apreciez nu doar expunerea argumentata ci si link-urile. Buna treaba.
  • Like 0
  • @ Gelu Tudose
   mulțumesc :)
   • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult