Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Grevă de avertisment în învățământ miercuri, grevă generală - din 22 mai. Un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, iar un debutant, 2.200 de lei. Cele 7 revendicări ale profesorilor

protest profesori

Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

În timp ce Klaus Iohannis, din poziția de președinte absent și complet ignorant față de probleme din societate, declară că „implementarea proiectului [România Educată] constituie un pas esenţial pentru a permite tinerilor români să îşi descopere şi să îşi valorifice întregul potenţial”, sindicatele din învățământ anunță că profesorii vor organiza o grevă de avertisment miercuri, timp de două ore.

- Protestul ar putea fi urmat și de o grevă generală, săptămâna viitoare, având în vedere nemulțumirile cadrelor didactice în ceea ce privește salarizarea.

- Sindicaliștii spun că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra la începutul săptămânii viitoare în grevă generală.

- Marți, liderii sindicatelor din educație au anunțat rezultatele referendumului prin care cadrele didactice s-au exprimat cu privire la declanșarea grevei generale. Potrivit rezultatelor acestei consultări, peste 71% dintre sindicaliștii vor grevă generală începând din 22 mai. La ultima grevă de acum 18 ani, procentul celor care au declanșat conflictul de muncă a fost de 60%. 

 Profesorii susțin că un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, în timp ce un debutant câștigă un salariu de 2.200 de lei.

Printre revendicările federaţiilor sindicale se numără:

◾ Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (6.845 de lei brut, 4.004 lei net), salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

◾ Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

◾Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

◾Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

◾ Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

◾ Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

◾ Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

- Sindicaliștii au mai anunțat că în timpul grevei le recomandă părinților să țină copiii acasă, precizând în același timp că în universități s-ar putea să fie anulate sau amânate examene.

- Cum poţi dezvolta o economie şi o societate fără cetăţeni educaţi? Dar cum să-i educi cu profesori plătiţi modest? Cum să-i înveţi fără materiale didactice, fără internet, fără căldură, fără să te asiguri că acei elevi au mese regulate şi alimentaţie corespunzătoare? Cum să învețe meserii când nu se investește în ateliere de practică? Cum să citească şi să înteleagă ceva un tânăr, dacă nu pregătesti profesorii să lucreze la standardele secolului XXI? Da, despre bani este vorba, după cum remarca anul trecut profesorul Claudiu Turcuș, conferențiar la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Profesorii au salarii mult prea mici, meseria nu este deloc atractivă. Munca este enormă. Infrastructura modestă. Standardele cresc şi ar trebui să ţinem pasul cu lumea modernă, căci pur şi simplu nu poţi rămâne în Europa cu 2,8% din PIB pentru Educaţie.

- Cu 2.400 de lei pe lună un absolvent de universitate nu poate locui decent într-un oraş, nu se poate îmbrăca adecvat pentru profesie, nu poate merge la dentist, nu-şi poate cumpăra cărți, nu-şi permite un laptop bun şi acces la resurse educaționale de cea mai bună calitate. Cu această alocare, un elev nu poate beneficia de două mese gratuite la scoală si program prelungit (până la 17.00), astfel încât să ne asigurăm că toți elevii au parte de acces la activităti educaționale după ore, de socializare şi timp formativ. Nu putem avea spații civilizate, primitoare, în care elevii să vină cu plăcere, să dorească să petreacă timp, să aştepte să ajungă la şcoală. Un student nu poate beneficia de o bursă decentă, un doctorand nu se poate întreţine din 1800 lei. Fără şcoli de calitate, fără resurse adecvate oferite tinerilor care se formează pentru viaţă, nu se pot reduce inegalităţi sociale.

- Subfinanțarea, politizarea, schimbarea amețitoare a miniștrilor educației și inconsecvența legislativă din ultimele trei decenii au distrus nu doar perspectivele școlii, ci și încrederea în ea, rezultatul fiind unul îngrozitor: școala românească se îndepărtează tot mai mult de o reală modernizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Le-a picat fisa profilor că venitul nedeclarat din meditații nu aduce nimic în plus la pensie. De asta vor măriri de salarii. Atunci, să taie chitanță pentru fiecare oră de meditații pe care o fac, așa, ca Iohannis.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      nu toti sunt profesori de matematica sau limba romana. cate meditatii cunoasteti la filosofie ?
      • Like 2
    • @ Vasile Ostaciuc
      Pentru orice materie de concurs există meditatori, nu doar pentru mate și lb. română. Fizică, chimie, limbi străine etc. Și filozofia poate fi o opțiune pentru admiterea la Facultatea de Ştiinţe Politice. Cred că numai un profesor care nu vrea, nu dă meditații. Ce am vrut să spun în comentariul meu, nu a fost că profesorii nu merită salarii decente, ci că economia subterană există, ca în toate doemniile, inclusiv în educație.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Marina check icon
      Nu aveți dreptate în problema meditațiilor. Dintre profesorii de la gimnaziu, meditații dau doar cei de română, matematică și limbi străine, mai precis engleză. Și dintre cei de la liceu din rural doar cei cu materii pentru bacalaureat. Locuiesc într-un sat, știu ce se întâmplă. Iar profesorii care dau meditații sunt cei bine cotați, nu toți, cum e și firesc. Unii, puțini, și-au fiscalizat activitatea de teama legii. Când ți se perindă zeci de copii prin curte, nu prea ai încotro. Dar în niciun caz doar cine nu vrea nu dă meditații. Cei de fizică și chimie chiar nu au deloc căutare în rural. Mai precis, cei de română, matematică și engleză fac bani buni.
      • Like 1
    • @ Marina
      Nu știu cum e în provincie, eu văd ce se întâmplă în București. Aici dau meditații, nu doar profesori, ci și studenți sau alte categorii de "cunoscători", la toate materiile posibile. Ponderea cea mai mare o au întradevăr lb. română și matematica. Și pentru că discuția a plecat de la meditații pentru filozofie, iată ce a întors Google, în domeniu: https://anunturi-meditatii.ro/filosofie
      • Like 0
  • Un comentariu preluat:

    De ce profesorii fac grevă doar pentru salarii? Pentru că Maslow!
    În piramida lui Abraham Maslow, dascălii sunt încă la prima treaptă: nevoile fiziologice primare, de supraviețuire.
    La 2.800 de lei, cu chirie în Marele Oraș, debutantul se va gândi, mai degrabă, la diferențele dintre feliile de salam și feliile de parizer decât la deosebirile dintre sonetele lui Eminescu și sonetele lui Shakespeare.
    Când nu ai bani de chirie, nu mai poți cugeta la binele omenirii, când nu ai ce pune în farfurie, nu mai ții să salvezi lumea, ci să te salvezi pe tine!
    Profesorii fac grevă pentru salarii fiindcă le este foame! Fiindcă, din leafa de dascăl, în piramida lui Maslow, nu reușesc să-și împlinească nevoile elementare...
    • Like 3
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      ove check icon
      Da-o undeva de piramida ,frate.Dar pe amaratii care isi rup carca la patron pentru un salariu mai mic de 2800,ii vede cineva?Ii plange cineva?Si fac si ei naveta sau stau in chirie .Numai pe bugetari ii vedeti?
      • Like 0
    • @ ove
      Nu vad care e legatura. Eu am comentat strict la acest articol pentru profesori. Fiecare e liber sa isi ceara drepturile, sa aleaga alta meserie sau sa protesteze.
      • Like 1
  • Am si eu o intrebare la domnii si doamnele profesori: de ce nu au iesit la o greva generala cand intaia demolatoare a invatamantului andronescu ecaterina, cunoscuta drept abramburica, a fost unsa de marele hot psd in fruntea invatamantului? Sa ma lumineze si pe mine un peofesor. Abramburica a fost de trei (3) ori ministru peste profesori. A avut timp cacalau sa faca dezastrul de azi.
    Si la domnii leaderi de sindicat, la toti: de ce n-au declarat greva generala dupa prima fabrica inchisa, demolata, vanduta la fier vechi de catre un dubios investitor strain, un venetic de pe maidanele orientului sau chiar si occidentului?
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Rezultatul Domnilor profesori se vede peste tot ,inclusiv in parlament ,nivelul de educatie ,
      Rezultatul educatieii medicilor se vede la cimitir ,iar al profesorilor se vede in parlament ,,,
      Unii profesori predau formal ,ca apoi sa -si ia revansa prin orele din particular ,contra cost serios ..
      In plus mai au si voucere ptr vacante , Iar timpul lor de lucru este mult redus ,fata de alte meserii .
      -- Poate ar trebui intervenit in ,drepturile elevilor si mai multe obligatii , sa nu mai jigneasca profesorii .
      • Like 0
  • Haide ma - Un profesor/educator munceste maxim 30h pe saptamana.
    Educatorul invata copii sa faca adunari / impartiri sa scrie si sa citeasca.
    Un profesor il invata sa lucreze cu functii, geometrie si alte notiuni de baza.
    Un profesor de liceu deja intra mai mult in paine si il educa pe copil in lucruri putin mai avansate dar tot de baza.

    La munca asta si orele bagate sa vrei un salariu mediu pe economie ??
    Hai ca asta chiar e buna - am ras.
    Orice student decent e capabil sa predea aceste lucruri - un student cand se angajeaza primeste maxim 2-3k ron pe o munca mult mai dificila si 40h/sapt.\

    De asemenea sunt studii facute care arata ca nu exista o corelatie intre salariul profesorului si calitatea actului educativ. Altfel spus - degeaba ii dai salariu mai mare ca el nu face o treaba mai buna.
    De asemnea sa ceri salarii mai mari cand 60% din elevi termina liceul cu statut de analfabet functional mi se pare o ipocrizie crasa.

    Eu nu zic sa nu le dam salarii mai mari, Eu zic sa legam salariul de anumiti indici ( promovabilitatea la teste nationale, PISA etc.) - astfel un profesor calitativ primeste un salariu bun, pe cand unul care se duce la catedra sa dea cu prezenta sa ia un salariu mai mic.

    Asta este corect.
    Profesorilor daca nu le convine pot sa invete pentru a deveni cadru universitar - salariile acolo se invart pe la 2k euro.
    • Like 3
    • @ ControlTheNarrative
      ove check icon
      Intre rudele mele apropiate am doi profesori.Muncesc mult mai putin de 30 ore pe saptamana .Cand au copiii vacanta ,iau si ei .Sa nu uitam de meditatiile pentru care nu platesc taxe.
      • Like 4
    • @ ControlTheNarrative
      Pithecantropus Vulgaris sau Cocalarios Manelistos
      • Like 2
  • Ioana check icon
    De ce nu vin doamnele si domnii profesori cu fluturasul de salariu? Personal nu stiu niciun profesor cu 25 ani vechime, cu toate gradele luate, care sa aiba un salariu sub 5000 lei!! Vi se pare putin? Cate ore pe saptamana munceste un profesor? 10? 20? Cand sunt o multime de salariati in Romania cu 25 ani vechime, care muncesc 10 ore pe zi si iau 2400 lei salariu, cat un profesor debutant, fara niciun grad, fara nicio pregatire? Fara 3 luni pe an de vacante si concedii platite. Si ce inseamna ca nu se pot imbraca decent? Trebuie sa le platim hainele de firma si concediile de lux? Masinile cu care vin la scoala? Si cand un elev ia un premiu, intai trebuie laudat profesorul, pe urma copilul. Chiar daca acel copil a muncit enorm, iar parintii din cei 2400 lei salariu au platit meditatii grele altor domni si doamne profesori. Putina decenta nu strica, dragi profesori! Si daca salariile sunt mici in invatamant, intrati pe piata muncii! Ia vedeti, gasiti pe cineva care sa va plateasca cu 10 mii lei, sa va dea bani de haine si sa va tina 3 luni in vacanta?
    • Like 0
  • Atata balbaiala... Corpul didactic ar trebui sa demisioneze in masa. Au dreptul sa o faca fara teama unor represalii. Nu sunt militari.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult