Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Guvernul a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor. Vlad Voiculescu: „Medicii merită această mărire. Și pacienții merită servicii medicale fără plic”

Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății

„Medicii merită această mărire, știu că toată țara este de acord cu asta. Și pacienții merită respect din partea medicilor și servicii medicale fără plic. Știu că toți medicii își doresc asta”, a scris ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe pagina lui de Facebook

Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creșterii plății gărzilor pentru medici în anul 2016 „vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar”, se arată în comunicat.

Cu alte cuvinte, măsura va putea fi susținută financiar prin reducerea risipei din sistemul sanitar.

Ministerul Sănătăți precizează că gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, pentru medici avantajul fiind acela că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate. 

Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.

Totodată, așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea, se mai arată pe site-ul MInisterului Sănătății.  Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stefania check icon
    Ce crestere a decis guvernul doamna Ion? Ma astept de la dumneavoastra sa spuneti lucrurilor pe nume, nu sa le impachetati in ambalajul realizarilor atunci cand nu este cazul.Si eu il apreciez pe ministrul sanatatii dar mai are foarte mult pana la a fi laudat! Pai a plati corect un medic se numeste crestere? Cum adica sa se plateasca garzile la nivelul salariului din 2007? Unde in legislatia romaneasca privind salarizarea s-a mai pomenit asa ceva? O societate privata este amendata de ITM daca face asa ceva. Intreb inca o data : despre ce crestere vorbim?
    Daca un medic iti munceste mai mult trebuie sa-l platesti la valoarea salariului de baza din luna respectiva.De ce trebuie sa le faca alte contracte cu timp partial? Este o adevarata bataie de joc si ne este prezentata ca o mare realizare.Ce dracu suntem toti tampiti si nu suntem in stare sa gandim?
    Pai cum dracu sa nu se comporte medicii asa cum se comporta atat timp cat statul roman isi bate joc de ei? Asa cum am mai spus-o si in comentariile trecute, sistemul de sanatate este facut sa omoare si la propriu si la figurat atat mediciicat si pacientii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult