Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Guvernul a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor. Vlad Voiculescu: „Medicii merită această mărire. Și pacienții merită servicii medicale fără plic”

Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății

„Medicii merită această mărire, știu că toată țara este de acord cu asta. Și pacienții merită respect din partea medicilor și servicii medicale fără plic. Știu că toți medicii își doresc asta”, a scris ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe pagina lui de Facebook

Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creșterii plății gărzilor pentru medici în anul 2016 „vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar”, se arată în comunicat.

Cu alte cuvinte, măsura va putea fi susținută financiar prin reducerea risipei din sistemul sanitar.

Ministerul Sănătăți precizează că gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, pentru medici avantajul fiind acela că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate. 

Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.

Totodată, așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea, se mai arată pe site-ul MInisterului Sănătății.  Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stefania check icon
    Ce crestere a decis guvernul doamna Ion? Ma astept de la dumneavoastra sa spuneti lucrurilor pe nume, nu sa le impachetati in ambalajul realizarilor atunci cand nu este cazul.Si eu il apreciez pe ministrul sanatatii dar mai are foarte mult pana la a fi laudat! Pai a plati corect un medic se numeste crestere? Cum adica sa se plateasca garzile la nivelul salariului din 2007? Unde in legislatia romaneasca privind salarizarea s-a mai pomenit asa ceva? O societate privata este amendata de ITM daca face asa ceva. Intreb inca o data : despre ce crestere vorbim?
    Daca un medic iti munceste mai mult trebuie sa-l platesti la valoarea salariului de baza din luna respectiva.De ce trebuie sa le faca alte contracte cu timp partial? Este o adevarata bataie de joc si ne este prezentata ca o mare realizare.Ce dracu suntem toti tampiti si nu suntem in stare sa gandim?
    Pai cum dracu sa nu se comporte medicii asa cum se comporta atat timp cat statul roman isi bate joc de ei? Asa cum am mai spus-o si in comentariile trecute, sistemul de sanatate este facut sa omoare si la propriu si la figurat atat mediciicat si pacientii.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult