Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

I-am povestit băiatului meu de copilăria mea din vremea lui Ceaușescu, iar el a exclamat: „Eu am crezut că era fain pe vremea ta. Tu ai fost un copil traumatizat!”

Nicolae și Elena Ceaușescu, 1985

Foto: Guliver Getty Images

Un copil te face să redescoperi lumea prin ochii lui. Iar dacă ȋţi găseşti energia, după orele de job, rezolvat de probleme, dus-luat de la grădiniţă, discuţii enervante cu vecinii, sală şi toate celelalte corvezi, să te joci şi să ȋi răspunzi – nu doar cu jumătate din atenţie disponibilă – dilemelor sale, este foarte probabil că modul lui de a vedea evenimentele şi ȋntȃmplările va fi ca un duş rece.

Într-o seară am regăsit un clasor vechi de timbre. Cȃndva, ȋn vremi imemoriale, mai precis ȋnainte de ’89 (şi puţin după, dacă era să mă iau după anii de emisiune a mărcilor poştale), „corupt” fiind de pasiunea tatei, colecţionasem şi eu timbre. Văzȃnd acel clasor pe care scria cu litere de mȃnă „stamp album”, mi-am amintit că ȋl primisem cadou de la ai mei după ce ȋl admirasem cȃteva săptămȃni ȋn librăria din centrul Timişoarei. Ca ȋntr-un flash al filmelor hollywoodiene, am repăşit ȋn acel magazin unde ȋn latura din stȃnga erau jucăriile, iar ȋn cea din faţă caietele şi cărțile de şcoală, ȋmpreună cu rechizitele şi, pe raftul cel mai de sus – era parterul unei clădiri istorice, deci mi se părea un vȃrf de munte – cȃteva clasoare chinezeşti frumos colorate. 

L-am chemat repede pe Marcus, pasionat de tot ceea ce e colorat şi, mai ales, de lucrurile vechi. Cu cȃteva zile ȋnainte chiar ne spusese că ar fi vrut să trăiască pe vremea lui Ceauşescu fiindcă atunci automobilele erau frumoase. Iar unele dintre timbre prezentau tocmai realizările Partidului, adică automobilele, locomotivele sau avioanele noastre, deci avea să se bucure văzȃndu-le.

După exclamaţiile de uimire şi completă admiraţie pentru acele vremuri, au urmat ȋntrebările.

- Tata, tu aveai multe jucării?

- Aveam destule pentru vremea aceea. Cu siguranţă, nici un sfert din cȃte maşinuţe ai tu.

- Şi unde le găseai? Pe vremea ta era Jumbo?

- Magazine de-astea nu existau pe atunci. Le cumpăram de la librărie.

- De la librărie? Şi aveau la librărie maşinuţe hot wheels?

- Nu, exclus, nici nu auzisem de ele pe vremea aceea.

- Păi de ce nu? Eu am maşinuţe aniversare hot wheels şi mi-ai zis că se ȋmplinesc cincizeci de ani de cȃnd există. Şi nu eşti atȃt de bătrȃn.

- Existau, da, ȋn America, ȋn Franţa şi Germania, dar nu la noi.

- De ce nu existau aici? Copiilor din Romȃnia le-ar fi plăcut. Ţie ȋţi plac şi acum, cȃnd eşti adult.

- Romȃnia pe atunci nu aducea jucării străine. Găseam doar jucării romȃneşti.

- Păi şi era aşa greu să le facă romȃnii? Uite ce maşini făcea Ceauşescu, putea să facă şi cȃteva hot wheels pentru copii. Dar ţie ce maşinuţe ȋţi cumpărau părinţii tăi?

Întrebarea asta m-a pus pe gȃnduri. Am făcut un efort de memorie pentru a-i răspunde:

- Nu prea multe. Odată am găsit vreo trei, aduseseră la librăria din centru maşinuţe străine. S-a făcut o coadă… şi atunci am luat un Barkas, un Ferrari şi… nu mai ştiu exact ce. Mi-au mai cumpărat un jeep, un taxi. Maşinuţe faine primeam din Germania, cȃnd trimitea unchiul meu pachete de sărbători şi, printre ciocolată şi bomboane, punea şi maşini cu telecomandă. Şi mai aducea bunică-tu din Rusia, cȃnd mergea pe acolo.

- Dar romȃnii de ce nu făceau maşinuţe? E normal să aştepte un copil o dată sau de două ori pe an să primească ceva?

- Nu e normal, dar aşa era atunci.

- Dar din concedii nu ţi-ai luat nimic? Cum am găsit eu ȋn Italia colecţia de Vespa.

- Pe vremea mea nu mergeam ȋn concedii ȋn străinătate. Şi dacă mă mai baţi mult la cap, la vară mergem ȋn concediu la Govora, să vezi cum te plictiseai ȋn concediile de pe vremea mea.

- Doamne, dar eraţi aşa săraci?

- Nu, Marcus, pe atunci oamenii nu ieşeau din ţară.

- De ce?

- Fiindcă legea nu te lăsa.

- Dar ce legi proaste erau atunci? Tu ȋmi spui că trebuie să respect legea şi că ăia care ȋncalcă legea sunt bandiţi. Dacă nu ne mai lasă nici pe noi legea să plecăm din ţară, ce facem?

- Atunci erau alte vremuri. Legea era Ceauşescu.

- Dar Ceauşescu a făcut Dacia, Aro, camioanele astea mari, uite, şi planoarele astea. Cum să vă țină numai aici? Şi ce făceaţi toată ziua?

- Ne jucam cu mai puţine maşini. Şi nu ne dădeam seama că erau puţine. Ne bucuram de ele.

- Măcar desene cu maşini erau?

- Nu. Erau Lolek şi Bolek, ceva cu animale ȋn Pădurea Verde. Mai vedeam la sȃrbi Tom şi Jerry, Stan şi Bran.

M-a surprins şi pe mine să ȋmi amintesc cum se urca tata pe acoperişul blocului să regleze antena după vreun vȃnt mai puternic. Şi cum aşteptam să zărim cuvintele scrise ȋn chirilice ȋn formă de Z pe ecranul televizorului alb-negru care anunţau că urmau desenele animate. Şi, pe urmă, cȃnd am mai crescut, cum aşteptam să aducă mama programul TV al televiziunii iugoslave bătut la maşină şi speram să fie vreun film de acţiune. Sau chiar acele maratoane cinematografice unde văzusem pentru prima dată filme cu James Bond.

- Păi ȋnţelegeaţi ceva de la sȃrbi?

- Cȃteva cuvinte.

- Doamne, dar romȃnii chiar erau proşti pe vremea ta? Dar ce era la televizor?

- Emisiuni despre Ceauşescu.

- Vai de capul meu! Dar măcar erau maşini adevărate faine. Dacii şi Aro. Ce alte maşini mai erau?

A trebuit iarăşi să ȋmi storc creierii pentru a-mi aminti că ȋn zonă aveam două Trabanturi, un Volkswagen de prin anii ’60, un Wartburg care scotea nişte sunete care ne făceau să ne prăpădim de rȃs, un Fiat 500 sau 650 şi un Ford Taunus.

- Numai atȃt?! Dar erau foarte multe maşini faine pe vremea ta. Renault, Corvette, Ferrari, Aston Martin.

- Aşa e, dar nu ȋn Romȃnia.

- Dar cȃnd mergeai la plimbare, la ce te uitai?

Mă plimbasem şi eu pe străzile pe unde acum umblă el. Îmi amintesc că mă minunam cȃnd vedeam camioane vechi care aduceau marfă sau acele Aro 10 care mi se păreau extraordinare. Duminica ȋi ȋnnebuneam pe ai mei să mergem la pasarela care trecea peste liniile din Gara de Nord pentru a vedea locomotivele cu aburi. Iar dacă apărea vreun autobuz vechi, nu dintre Dacurile noi, pătrăţoase, ci dintr-acelea cu faruri rotunde şi spate uşor aplecat, mă bucuram nespus.

Şi mi-am amintit că nu mă plimbam foarte mult. Dar stăteam ore ȋntregi cu bunica la cozi. Uitasem că se dădea cȃte un pui de persoană şi ne ţineau şi pe noi, copiii, la coadă, pentru a primi unul ȋn plus. Bine, noi ne puneam să ne jucăm, mai ales că ne ȋntȃlneam mulţi pe la cozile astea. Şi de-abia aşteptam să se ia la harţă adulţii şi să se ȋnjure că nu respectă coada sau că au luat mai mult decȃt aveau voie şi nu mai ajunge la cei din spate.

- Doamne, dar eu mă plictisesc cȃnd trebuie să aştept. Cum să ţii un copilaş la coadă?! Păi şi poliţia ce zicea?

- Pe atunci era miliţie. Şi nu ziceau nimic fiindcă ei luau pe sub mȃnă, primii.

- Vai, tata, eu am crezut că era fain pe vremea ta. Tu ai fost un copil traumatizat.

- M-am pus pe un rȃs care l-a molipsit şi pe Marcus.

- Asta nu. Să ştii că ȋmi amintesc cu plăcere ceea ce făceam cȃnd eram de vȃrsta ta. Chiar dacă la şcoală ȋnvăţam prostii de poezii cu Ceauşescu.

De pe o coală a clasorului zȃmbea, din sumedenie de timbre, Ceauşescu. Le ţinusem cu speranţa că, peste ani, vor valora mult. Din păcate, acum nimeni nu mai aprecia timbrele. De-asta şi uitasem de clasor.

- Eu cred că Ceauşescu era un om rău. De ce l-au pus oamenii preşedinte? Sper că acum nu mai sunt ȋn lume copii care trăiesc aşa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Te-ngrozeşti când citeşti unele comentarii. Nostalgici, schizofreni, vai de capu' lor. Noroc că vă împuţinaţi încet, încet.
  • Like 1
 • Băi! Eu v-am mai spus, vouă, nostalgicii comunismului, că soluția e simplă și la îndemâna voastra: în ziua de azi aproape oricine își poate permite un bilet de avion (chiar dacă pentru unii ar fi un efort financiar, merită) și absolut oricine poate părăsi țara fără probleme, deci, vă invit, la modul cel mai serios, să emigrați în Coreea de Nord. Sigur, o să aveți ceva probleme cu limba, la început, cu cea vorbită, vreau să spun, dar o să regăsiți atmosfera aceea după care tânjiți. Împușcăm (iertare, vorbesc de frânghie în casa spânzuratului) doi iepuri dintr-un foc: voi vă întoarceți la foame, frig, întuneric și mai ales frică, iar România scăpa de bună parte din balastul care o face să gâfâie de treizeci de ani. Din păcate nu vom mai avea vești de la voi, pentru că nu veți mai putea scrie aiureli pe net, dar, știți ce? cred că o să ne împacăm cu situația.
  Hai, sictir!
  • Like 5
 • Parerist check icon
  Incredibile comentariile :x
  Sunt curios daca sunt reali oamenii astia, Maria si cu Stan....
  • Like 4
 • Claudia Oltean - Ce copii au aratat abandonati pe vremea lui Ceausescu, erau 90 % tigani si moldoveni. Sa ma scuze cetatenii onesti ai acestei tari, dar asa este. Am vazut si revazut si eu aceste reportaje. Foarte rar se gasea vreunul mai caucazian. Ceausescu s-a chinuit sa-i tina in frau. Nu prea faceau ei ce vroiau. acum, te omoara pe strada si nu dau nici un scuipat pe tine. Sfideaza prin avutiile furate de la unul si de la altul. Apoi, vorbiti de ciocolata. Se gasea ciocolata chinezeasca, era foarte buna si se mai gaseau bomboanele cubaneze - cine-si mai aminteste. Ciocolata romaneasca, intr-adevar, nu era prea buna. o puneam la prajituri in loc de cacao. Si revin cu magazinele UNIREA si BUCUR OBOR, sambata si duminica, erau pline de oameni din provincie, veniti sa cumpere lucruri chinezesti: maieuri, chiloti, camasi; lucruri nemtesti - eu am cumparat un mixer in 1979 - pe care il am si acum functional; italienesti - amintiti-va de incaltamintea LEONARDO - originala: cizme, sandale, saboti, pantofi ... stiu ca se faceau schimburi intre magazinele din Romania si cele din tarile mentionate. Nu mai vorbesc de cosmetice: fel de fel de parfumuri frantuzesti si poloneze, sapun rexona, fa si nu mai stiu de care, spray-uri. Si blugi unguresti TRAPPER parca le zicea. Mai am si acum o pereche in pod. Pot dovedi. Se gaseau. Nu tot timpul dar destul cat sa-si cumpere destui. Prosoapele chinezesti - am si acum - atat de bune sunt. Sunt realitati. Da, este adevarat ca, daca erai un om muncitor nu puteai sa ai mai mult decat lenesul. Aici, aveti dreptate. Te rezumai la o casa si o masina. Aici cred ca a gresit mult Ceausescu. Trebuia sa lase omul care dorea sa aiba mai mult de 1 casa. Il putea taxa altfel, mai mult. Si masini putea sa aduca mai multe. A fost roman pur si a vrut sa-si vanda marfa lui. Erau tartaietorile de dacii, dar si aici, nu el era de vina, ci noi cei care le asamblam. Erau asamblate in bataie de joc, sa treaca timpul sa dea cantitate. Pupatorii de "fund" trageau sa iasa in evidenta - dupa 1989 acestia au devenit imbogatitii de peste noapte, pe spatele romanului de rand. Avand functii si lucrand in diverse pozitii cheie, dupa 1989 si-au infiintat firme si toate contractele au trecut de la stat pe firmele lor - contracte platite de statul roman - frigul si foametea reclamate acum de romani. Nu uitati ca amaratul asta de presedinte, impuscat ca un caine, pe spinarea noastra, a scapat tara de datorii; aveam noi datornici. Imi amintesc ca vorbea la tv si spunea ca tara noastra va trece in curand de la tara in curs de dezvoltare la tara mediu dezvoltata. Eu cred ca n-au murit toti romanii care au trait aceste lucruri. Este imposibil sa nu-si mai aminteasca nimeni decat frigul, intunericul si salamul cu soia. Ce-as mai manca acum un salam cu soia, din acela! Vad ca nu-si mai aminteste nimeni ca, la revolutie s-au invocat si gropile de dinainte de 89 - gropi in care ne afundam si acum, mai dihai. Ce folos ca s-au construit cartiere intregi, cand infrastructura a ramas aceeasi de pe vremuri; vezi reportajele cu cei ramasi in bezna si frig in plina iarna sau vara (ca e cam acelasi lucru). Copil fiind, aveam la scoala cabinet medical si stomatologic. Acum, avem spitale ale mortii. Ne mor copii, nepotii sau stranepotii, nenascuti, in pantecele mamelor tratate de medicii care nu mai vad in fata ochilor decat EURO, cati mai multi. Si mai zicea cineva de colosii comunismului - ce ziceti de colosul de langa "uratenia de casa a poporului"? Sa se lafaie cativa popi, in timp ce oamenii mor in spitalele de "gherila". De asta nu mai ziceti nimic? Desigur, este un lucru ce va ramane; dar nu era mai bine sa se ia prioritar? adica, popii cu banii adunati sa investeasca in: spitale, crese, gradinite, scoli - dupa aceea sa investeasca in biserici. Daca moare tot poporul, cine ii mai vine lui la biserica sa cotizeze? Nu! au rasarit ca ciupercile bisericile si cimitirele. Cred ca asta - vorba lui Cioaca (cel cu Elodia) "asta ar trebui sa va dea de gandit". Constiinta mea nu ma lasa sa raspund altfel decat am facut-o; dv. sa ma iertati daca v-am intrigat cu ceva. Revin cu scuza unor greseli de tastare care sunt inevitabile cand tastezi si nu recitesti - eu o fac destul de des fiindca, in situatia in care as reciti, as avea mult mai multe de adaugat.Multumesc
  • Like 0
  • @ Maria Vintila
   "amaratul asta de presedinte, impuscat ca un caine" - sindrom Stockholm.
   • Like 4
  • @ Jonn Jonzz
   Iti multumesc pentru sindromul Stockholm. M-as bucura daca ai sti cu adevarat ce inseamna. Am inteles, noua romanilor ne place "mistocareala". Probabil de prea multa mistocareala ai plecat dumneata din tara. Nu ai trait in Romania intre 1985 si 1989, de ma intrebi? A fost stransa mai mult cureaua, dar uite-ne - traim. In ceea ce priveste securitatea, nu te contrazic. Nu stiu, in mediul meu de oameni normali, muncitori, care mergeam zilnic la seviciu, nu am auzit de asa ceva. Spunea cineva ca se lucra sambata. Da, era program scurt. Iar in cursul saptamanii aveam program pana pe la ora 15 sau 16. Nu mai tin minte exact. Pauza de masa era inclusa in program. Acum, plec dimineata la 7 de acasa si ma mai intorc.... cand ma intorc, seara pe la ora 19 cel mai devreme
   • Like 0
  • @ Maria Vintila
   De pe wiki: "Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul." - mi se pare ca se potriveste perfect sau aproape perfect, din moment ce tineti partea unui om si a unui regim care a abuzat si a tinut captiva o tara intreaga vreme de cateva decenii.
   Nu de mistocareala am plecat din tara, ci din cauza mentalitatilor bolnave, ca sa imi salvez sanatatea mintala pe termen lung. Mentalitati si ca a dvs., printre altele.
   "Nu ai trait in Romania intre 1985 si 1989, de ma intrebi?" - v-am intrebat ca sa vad ce scuze gasiti regimului pentru acea perioada. Si nu stiu daca ma amuza sau imi provoaca greata:
   "A fost stransa mai mult cureaua," - a, doar atat? Asta se cheama faptul ca nu se gasea mancare ca lumea, ca se taia curentul sau caldura, ca trebuia sa lupti ca sa supravietuiesti? Sa stai cu orele la cozi pentru niste alimente de baza, si alea de multe ori de proasta calitate? Sa fii umilit zi de zi? Doar s-a strans cureaua, ce mare lucru!
   "in mediul meu de oameni normali, muncitori, care mergeam zilnic la seviciu, nu am auzit de asa ceva." - aha, deci cei care aveau de suferit automat NU erau oameni normali, muncitori etc. nu? Dupa cum nici copiii abandonati nu contau, pentru ca 90% oricum erau tigani sau moldoveni - oameni de mana a doua, nu? Sa nu credeti ca nu s-a observat tenta rasista din acel comentariu.
   • Like 5
  • @ Jonn Jonzz
   - daca poporul ar fi stiut pe-atunci cine erau occidentalii si ce urmeaza dupa Ceausescu, ar fi fost de partea "tiraniei ceausiste", pana la ultimul om "normal" - acum poporul s-a lamurit, dar nu mai poate alege ........... nu cred ca ti-ai salvat sanatatea mintala ............
   • Like 1
  • @ Stan Colton
   O, ba da, fix asta am facut si sunt foarte multumit cu decizia luata. Asocierea cu occidentul e de 1000 de ori mai buna decat da, tirania, pentru ca exact asta a fost, ceausista. Libertatea de exprimare e de 1000 de ori mai buna decat pumnul bagat in gura.
   • Like 2
  • @ Maria Vintila
   Cu mîna pe inimă pot spune că Ceașcă a scăpat ieftin. Adică a ieșit rapid din istorie și fără chinuri. Dacă încăpea pe mîna mea (deh, după război...) îl jupuiam de viu, numai cînd mi-aduc aminte de foamea și frigul îndurate. Dumneata ai trăit la București, dar la țară era ca la ocnă, fără săpunuri FA sau sprayuri Impulse. 20-25% din recoltă rămînea pe cîmp din cauza combinelor de proastă calitate, iar dacă prindeau vreun țăran cu căruța pe cîmp, să adune resturile vegetale, înfunda pușcăria. Banala butelie nu era disponibilă, trebuia să faci focul cu paie și coceni, iar cărbunii și lemnele pentru iarnă le udau cu furtunul peste noapte, să te fure la cîntar. La școală era frig, toamna făceam 2-2,5 luni practică agricolă, dupa ora 20 se întrerupea electricitatea, o pereche de pantofi (mar.44) era 375 lei, plus 25 lei șpaga la vînzător, altfel umblai desculț. Așa că nu Ceașcă a plătit datoriile, nu el a murit de foame sau muncit zilnic 10-12 ore la Canal, cu noroaiele pina la jumatea gleznei, prin zloata sau frig și pe 75% din salariul amărît de 1639 lei, ca nu s-a facut (supra)norma. Nu mai vorbesc de jucării pentru copii sau de distracții. Repet, la țară. Unde aveai și cotă de ouă, lînă sau porc la contract dacă mai aveai cîte un animal pe lîngă casă... Trebuiau jupuiți de vii și el și tot CePex-ul.
   • Like 5
  • @ Maria Vintila
   corne check icon
   "Ce copii au aratat abandonati pe vremea lui Ceausescu, erau 90 % tigani si moldoveni. Sa ma scuze cetatenii onesti ai acestei tari, dar asa este"
   pentru ce sa te scuze, cucoana, pentru ca esti tampita? si matale sa ma scuzi, dar asa este
   • Like 6
  • @ Maria Vintila
   Citind inceputul, cu "90% tigani si moldoveni" (vs. "cetatenii onesti", ca e clar subtextul), m-a cuprins stupoarea. Care s-a adancit citind mai departe. Pentru ca mi-am dat seama ca nu e doar rasism, e mai mult de atat. N-am reusit sa merg prea departe, era prea mult. Doamna, as spune ca sunteti rasista, comunista, vag revansarda si ar mai fi cateva. Dar le voi concentra pe toate intr-o singura si cuprinzatoare calitate: doamna, sunteti stupida!
   • Like 5
  • @ Maria Vintila
   mike mike check icon
   Doamna, eu sincer va inteleg. Acela era universul dumneavoastra in care ati trait. Insa, va rugam, nu incercati sa ne convingeti cat de bine era inainte de '89 pentru ca nu tine. Cred ca ati mai uitat ceva, in afara de foame, frig, lumina: frica, teama pana si de umbra ta. Teama de a nu fi spionat oricand si dat in gat la Securitate, iar apoi arestat la 3 noaptea si bagat intr-un beci unde erai torturat si batut pana nu mai stiai nici cum te cheama. Puscariile comuniste! FRICA doamna, frica de orice.
   Din pacate oameni ca dumneavoastra voteaza PSD la 4 ani , iar apoi iese nasol si riscam sa fim iar izolati, avand spectrul comunismului planand deasupra noastra.
   Nu, nu, oamenii aceia nu au murit degeaba , iar sangele lor nu a inrosit strazile degeaba in '89. Va garantez asta. De aceea, noi cei care gandim altfel, suntem un fel de "gardieni" ai democratiei si ne asiguram ca Romania ramane libera si democratica.
   • Like 5
  • @ Adrian Gabriel
   Nu stupidă, proastă, proastă de bubuie!
   • Like 3
 • Nu zaietz, Nu pagadi... Si desenele Albumului Duminical pe care le asteptai toata saptamana.
  Romania e o tara frumoasa, de cacat sunt majoritatea oamenilor.
  Aia care ii sifonau pe anti-comunistii din munti si urmasii lor care dau cu pulanele in multime la comanda, si multi altii, prea multi altii.
  De aceea mai toate valorile si-au luat lumea in cap si au plecat din mijlocul societatii romanesti de cacat care acum ii lauda desi pana la rezultatele obtinute i-au tras in jos si sunt gata oricand sa arunce cu noroi in tine.

  Romania e basexu, felix, dragnea, veorica, ponta, iohannis, cacarau.
  E aceeasi Romanie ca inainte de '89, numai ca impostura si parvenirea e televizata si pe fata in societate, slavita ca si o valoare.

  E timpul sa stingem lumina.
  • Like 2
 • Bietul copil traumatizat de pe vremea lui Ceausescu !
  Ceausescu, un mare prost, n-a avut condamnati politic, in puscariile ceausiste nu erau "cazati" decat cei condamnati penal pentru infractiuni nepolitice. Rare au fost exceptiile.
  In schimb, pe vremea bolsevicilor dejisti au murit in lagarele lor de exterminare mii, zeci de mii daca nu sute de mii de romani care au platit cu viata pentru singurul motiv ca erau romani carora nu le placea bolsevismul.
  Teroare tata, nu gluma pe vremea dejista. Se pare ca memoria colectiva este una cam scurta. Nimeni nu avea curaj sa spuna vreun banc despre dej sau stalin, despre armata rosie eliberatoare (Saracul Constantin Tanase, exemplu edifiocator) pe vremea dejista cum aveau curajul pe vremea ceusista. Oamenii aveau curajul sa-l cleveteasca pe Ceausescu pentru ca de fapt nu a fost un dictato pentru oamenii cinstiti ci pentru lepre. Pe vremea comunismului dejist totul era pe puncte, era cartela, Stateam la cozi interminabile. Si nimeni nu avea curaj sa cracneasca sau sa cleveteasca, altminteri "canalul" te manca. Chiar si diplomele pentru bolsevici, tot pe puncte erau. Copilule traumatizat, nu stii ce-s alea pe puncte, nu stii ce-s alea cartele ? Intreaba-l pe taticul tau si daca nu stie inseamna ca pe vremea bolsevicilor dejisti era belfer Taticul traumatizat in copilaria ceausista ar fi trebuit sa fie copil sau adult in perioada bolsevico-dejista. Atnci ai fi stiut ceea ce este aceea copilarie traumatizata (cand parintii dispareau peste noapte si nimeni nu stia unde sunt, cand familii intregi erau dizlocate din Banat in Dobrogea pe motiv ca bolsevicilor nu le placea privirea unpr romani.
  Nenumarati copii au ramas orfani pe vremea dejista, nenumarati exmatriculati din scoli si facultati, aruncati pe drumuri, cu casele confiscate. Alea traume, nu mizilicurile ceausiste umflate cu pompa de propaganda gorbaciovista.
  Sal'tare taica si noroc, vorba unui cunoscut comic din vremea comunistilor (Vasica Tomazian)
  • Like 0
  • @ Cristescu P. Radu
   Unchesule, vad ca ai parul alb... degeaba. Pe vremea lui Ceasca nu erau detinuti politici in inchisoare pt ca TOTI eram detinuti in marea puscarie numita ROMANIA. Daca maraiai ceva, nici nu apucai decat maxim arestul Securitatii.
   • Like 3
  • @ Emilian Serbanescu
   Draga Emilian Serbanescu, din poza vad ca esti destul de tanar. Vorbesti prostii. Erau atatea bancuri cu Ceausescu,.. atatia il injurau prin statiile transportului in comun, sau chiar prin autobuze, troleibuze... mai auzeai cate un betiv. nu se lua nici dracu' de el. Eu, personal, am avut un vecin care, atunci cand se imbata ii injura pe "bolsevici" . Nu a venit nici un militian la usa lui vreodata. Dansul nu cred ca mai traieste, dar copii lui traiesc si ar putea confirma. Au fost destule neajunsuri, nu zic nu. Dar am avut o copilarie foarte frumoasa pe vremea lui "ceasca" asa cum i-ai spus. Am fost mandra cand am fost facuta pionier. Nici nu-ti inchipui cat de fericita am fost. Si utc-ista. Ce sarbatoare a fost si atunci! Nu exista ca, in ultima zi de scoala, inaintea vacantei de iarna, inaintea festivitatii, gaseam in clasa, dimineata, un pachet cu o carte - doua, 3 sau 4 portocale; un fular sau o pereche de manusi. asta a fost pe vremea lui "ceasca" 68 - 74... 75... Si ce festivitati se organizau la scoala, de fiecare data! n-am sa le uit niciodata! La scoala in care am invatat eu, in sectorul 2, fost sector 3, fost raion 23 august, am avut niste profesori de nota 100 ! Gigi Marga, Muller (conducea corul Cantabile - cel care facea backing vocals cantaretilor de muzica usoara), matusa regretatului Dan spataru - era profesoara de sport; Dumnezeule! cati profesori cu "dar" sa nu zic "har". Dna Catana - ce mai coruri, ce mai dansuri... Si profesorul de desen poreclit ROMBULET, ce mai expozitii organiza. Era sa-l uit pe cel care a jucat in filmul Dacii , Andy Herescu - era profesor de fizica, parca. Eu eram mai mica, dar fetele de la liceu (scoala era cu cls.1-8 + liceu) , erau moarte dupa el. Sa las nostalgiile ceausiste. aceasta a fost epoca in care am crescut eu. Apoi, sincer? nu inteleg acest nume de "CEASCA" - chiar nu inteleg de ce ii spun unii ceasca. Ca puteau sa-l faca oltean, ca oltean era, ca l-au facut dictator - inteleg, dar ceasca? Poate-mi explici dumneata.
   • Like 1
  • @ Maria Vintila
   E un fel de a-l mistocari si de a-i reduce importanta. Nu merita respectul de a vorbi despre el folosind numele intreg, in loc de Ceausescu e suficienta versiunea prescurtata "Ceasca". Mai sunt si alte posibilitati de a-l mistocari - "prea-impuscatul" de exemplu. Si le merita cu varf si indesat pentru ca a fost un dictator nenorocit si un jeg uman, la fel ca mandrii lui urmasi din actualul PSD. Doar pentru ca vecinul dvs. nu a fost batut de securisti nu inseamna ca altii nu au fost, sau ca nu ar fi trait cu teroare in mod constant din cauza regimului. Sau cu foame, sau cu frig. Vorbiti frumos depre perioada '68-'75. Cum stateau lucrurile in perioada '85-'89?
   • Like 4
  • @ Jonn Jonzz
   - este adevarat ca Ceausescu a fost un prost - asta-i singura lui mare vina, in rest a fost unul din putinii patrioti, pacat ca a avut copii idioti, n-a avut timp sa se ocupe de ei - totusi n-a adunat averi de niciun fel - in schimb romanii(in general) au fost si au ramas primitivi, fara placere de scoala(si doamne, ce scoala si dascali aveau la dispozitie pe gratis), plini de scarba de munca, chiulai, mincinosi, barfitori, sabotori unii pe altii, lasi, egoisti, etc, si continua la fel si azi, cand tot analfabetul are diplome de studii superioare si tot nemernicul sta bine-mersi in tot felul de functii, de preferinta "sef", asta-i tot ce arata romanul(cu putine exceptii) devenit "liber" .............................
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   A spune ca a fost prost (si atat) e echivalent cu a-i gasi scuze. Nu, a fost un dictator, a fost capul unui regim absolut oribil. El a fost la comanda, el a dispus. Cat despre averi, va rog, s-a vazut ce avea prin case, cum aveau el si ai lui ce manca in timp ce restul Romaniei suferea de foame. Si asta seamana a sindrom Stockholm: abuzatorul era prost saracu', da' victimele domnule, victimele cate defecte aveau!
   • Like 3
  • @ Cristescu P. Radu
   Pe vremea lui Ceașcă nu mai erau închiși politici deoarece nu se mai dădeau asemenea sentințe, nu dădea bine la ”Ioropa”.. Cunosc PERSONAL un caz în care mai marii judetenei de partid au fost primiți cu furca și cu înjurăturile de rigoare pe linie politica și l-au băgat la drept comun, dar mult mai mulți ani...
   • Like 3
 • Cred că noi am avut o copilărie mai frumoasă în ciuda lipsurilor materiale. Ne strângeam în fiecare zi la fotbal sau alte jocuri de care generația actuală nici nu a auzit. Ce trăznăi făceam, de la țevi cu cornete până la tuburi cu carbit, acum ar veni poliția și televiziunile dacă ar face ăștia de acum așa ceva. Acum copii își petrec copilăria pe Facebook, o aiureală. Cu ce rămân? Cu like-urile?
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Cosmin check icon
   Uitasem și de țevi și de tuburile de carbid :)
   Puteai să mai tragi cu niște gogonele albe(un fel de fruct al unor arbuști).
   • Like 1
 • am fost filatelist , colectionar de emisiuni Romania , din 1965 , pana in 1990 , cu abonament , cu tot tacamul ! cate timbre ati avut cu Ceausescu ? nu-mi aduc aminte sa fi fost atat de multe , incat sa ramana ca o amintire de neuitat ! de la ce numar in sus se considera sumedenie ? 2,3,4 ? SUMEDÉNIE, sumedenii, s. f. Mulțime, cantitate mare; sumă; puzderie, grămadă. – Din sumă.
  • Like 0
  • @ Iancu Viorel
   - ai avut, sau ai nevasta frumoasa, felicitari .....................
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   - tu, in schimb, ar trebui sa mai slabesti, curaj ...................
   • Like 0
 • Ce-as fi ajuns daca Ceausescu ar mai fi trait? As fi fost o fericita pensionara, inca de acum 11 ani. Imi amintesc ca parintii mei se desvurcau cu o singura pensie in casa. Nu excelau, dar nici nu mereau de foame. Fiul meu ar fi avut cand implinea 18 ani, cel putin o garsoniera asigurata in urma unui cec de 5000 lei (pe vremea aceea) iesit castigator la o extragere; pe acele timpuri ni s-a permis ridicarea unui autoturism Dacia 1300, pe care bineinteles l-am vandut, iar banii castigati i-am pus pe numele castigatorului (copilul minor). Autoritatea tutelara ne-a aobigat la acest lucru, fapt pe care l-am considerat ok. dupa ce ne-am retinut cei 5000 lei. Nu ne-a pus nimeni pistolul la tampla, doar am respectat legile de atunci. cam asta as fi ajuns. Acum, in loc de a ocupa un post pe care ar fi putut fi angajat un tanar, as fi fost o pensionara din 2008 (cu 31 ani de munca in 2008); M-AS FI BUCURAT DE VIATA. In schimb, inca muncesc asteptand varsta pensionarii; nu ma incadrez la cei care s-au pensionat medical cu pile sau anticipat. Sunt genul de salariat; mort copt, zi de zi la munca. Nu astept comentarii pe seama celor scrise aici. FIECARE TIMP CU ''VREMURILE'' LUI - si apropos de maşinuţe ''hot wheels'' - erau destule masinute care mergeau prin ''frictiune'' - jucarii chinezesti la UNIREA sau BUCUR OBOR - de 100 de ori mai calitative ca acestea de acum. Nu mai vorbesc de papusi.
  • Like 0
  • @ Maria Vintila
   Dan Doi check icon
   Doamna, eu va admir curajul de a va sustine pctul de vedere in pofida opiniei generale dar, numai pentru ca intre cei pe care-i cunoasteti nu au fost oameni oprimati direct de comunism nu inseamna ca nu au existat. Ei nu conteaza? Parintii mei mi-au spus ca minciuna si lingusirea erau generalizate. Unii aveau norocul sa duca o viata normala fara sa-i afecteze atat comunismul dar ceilalti?
   • Like 0
 • i-am povestit copilei din dotare cate ceva dar adaptat si trunchiat. De ex. i-am zis ca era electricitatea limitat, sau ca nu gaseam alti pantofi asa ca pe cei care ii aveam ii purtam cu grija, sau ca toti copiii eram la fel imbracati ca atata diversitate era in magazin, sau ca ciocolata cu rom era cea mia buna - cand o gaseam (cea care ei nu ii place, de, copil obisnuit cu ciocolata belgiana).
  La 15 ani o sa ii arat Chuck Norris si comunismul. Pe la 20 ani, daca este emotional matura suficient ii arat filmele cu copiii abandonati la Siret sau Cughid.
  • Like 5
  • @ Claudia Olteanu
   - bine-ai facut, bine faci, si inca si mai bine vei face(sper), individul cu articolul, a vrut sa posteze original si a reusit, dar adevarul, in majoritatea cazurilor, se-ascunde pe la mijloc, cred ca stii asta, si d-aia faci bine cum faci ......... felicitari !!
   • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Ai uitat esentialul, portocale acre si banane numai de 2 ori pe an si alea numai cu cozi si inghesuiala. Sa nu mai spun de cartela la ulei, zahar, etc mai ales in provincie (unde era si banala paine), sau cota de 20 litri de benzina pe luna pentru cei carora isi permiteau luxul unei Dacii.
   • Like 4
  • @ Popa Pius
   La coada de portocale mi-au furat banii din mana. Noroc ca cineva mi-a tinut randul si dus acasa si intors cu 30 lei, am primit 2 kg de portocale. Banane nu am cumparat niciodata pana la 14 ani, varsta post comunista, pt ca nu au fost cozi la banane (ca nu le-ar fi ratat gasca de la bloc) - in orasul de provincie nu ajungeau bananeleeee. Fara masina in familie, nu stim cum era cu benzina. Dar stiu coada la ulei, zahar, paine, toate cu cartela. Cartela trebuia sa o pazesc ca ochii in cap ca daca o pierdeam, mancam bataie prima data!!si nu mai aveam ulei sau zahar.
   Norocul familiei erau bunicii: aveau gospodarie si nu cumparam multe.
   • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   Exact, nimeni in afara de dvs nu a pomenit de inchisoare/lagar/azil , nu stiu cum sa ii spun, de la Cighid, am auzit de el forte demult dar la aceea vreme habar nu aveam ce e ala, dar abia dupa revolutie am vazut un reportaj la TVR a unor francezi despre asta. Cat despre ciocolata, cand se gasea asa ceva, cred ca era cea mai buna ciocolata din lume, nici macar aia belgiana/chinezeasca sau aia sarbeasca nu era asa de buna, mai ales aia de la Vinga si Kandia de la Timisoara.
   A fost o perioada in Romania in care chiar sa trait bine, cred ca de prin 1965 si cam pana in 1980, cand eram in plina expansiune industriala.
   Astazi mergem pe camp cu un grup de popi sa ne rugam la bunul Dumnezeu sa dea oleaca de ploaie, dar am distrus toata infrastructura de irigati inceputa atunci; idioti de comunisti au transformat campia Baraganului intr-o campie agricola si insula mare a Brailei dintr-o mlastina in alta campie agricola , dar acum prin nepasarea noastra vor revenii la ce au fost odinioara.
   Nu a fost mai bine pe vremea lui nea Nicu, a fost chiar foarte nasol, dar la compensatie putea sa mai mergi la mare, la munte sau in diferite statiuni cam o data pe an sau la doi ani, acum ....; unii mai norocosi putea merge in excursi in URSS sau in alte tari membre ale tratatului de la Varsovia.
   Nu am studia religia in scola ca acum dar cu toate astea vacantele de iarna sau primavara se cam suprapuneau peste Craciun si pasti, cred ca era o coincidenta dar cu toate astea era plin de lume la biserica in noaptea de Inviere si nu am auzit sa fi saltat Militia pe careva pt asa ceva, cum am mai citit pe aici.
   Cine isi aduce aminte de cutremurul din 1977 cam stie ce desfasurare de forte sa facut atunci si in ce perioada de timp sa incercat si poate reusit sa se treaca cu bine peste aceea catastrofa. Acum, cred armagedonul din Biblie ar fi pistol cu apa pe langa ce ar fi in Romania. Pt cei care au avut intrerupere de curent mai mult de doua zile stiu ce e aia si mai stiu si durerea in cur a autoritatilor !
   • Like 0
  • @ Popa Pius
   Alte lulcruri esentiale: copiii de scoala puteau iesi sa se joaca in spatele blocului in relativa siguranta, nu faceai 2 ore cu masina pana la servicii, nu plangeai ca nu mai ai viata sociala dupa ora 6, ca abia atunci scapi de la munca, Era mizerie, da, era tristete, da, dar nici mizeria , tristetea si apatia de acum nu sunt lucruri cu care te mandresti.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon