Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

I-am povestit băiatului meu de copilăria mea din vremea lui Ceaușescu, iar el a exclamat: „Eu am crezut că era fain pe vremea ta. Tu ai fost un copil traumatizat!”

Nicolae și Elena Ceaușescu, 1985

Foto: Guliver Getty Images

Un copil te face să redescoperi lumea prin ochii lui. Iar dacă ȋţi găseşti energia, după orele de job, rezolvat de probleme, dus-luat de la grădiniţă, discuţii enervante cu vecinii, sală şi toate celelalte corvezi, să te joci şi să ȋi răspunzi – nu doar cu jumătate din atenţie disponibilă – dilemelor sale, este foarte probabil că modul lui de a vedea evenimentele şi ȋntȃmplările va fi ca un duş rece.

Într-o seară am regăsit un clasor vechi de timbre. Cȃndva, ȋn vremi imemoriale, mai precis ȋnainte de ’89 (şi puţin după, dacă era să mă iau după anii de emisiune a mărcilor poştale), „corupt” fiind de pasiunea tatei, colecţionasem şi eu timbre. Văzȃnd acel clasor pe care scria cu litere de mȃnă „stamp album”, mi-am amintit că ȋl primisem cadou de la ai mei după ce ȋl admirasem cȃteva săptămȃni ȋn librăria din centrul Timişoarei. Ca ȋntr-un flash al filmelor hollywoodiene, am repăşit ȋn acel magazin unde ȋn latura din stȃnga erau jucăriile, iar ȋn cea din faţă caietele şi cărțile de şcoală, ȋmpreună cu rechizitele şi, pe raftul cel mai de sus – era parterul unei clădiri istorice, deci mi se părea un vȃrf de munte – cȃteva clasoare chinezeşti frumos colorate. 

L-am chemat repede pe Marcus, pasionat de tot ceea ce e colorat şi, mai ales, de lucrurile vechi. Cu cȃteva zile ȋnainte chiar ne spusese că ar fi vrut să trăiască pe vremea lui Ceauşescu fiindcă atunci automobilele erau frumoase. Iar unele dintre timbre prezentau tocmai realizările Partidului, adică automobilele, locomotivele sau avioanele noastre, deci avea să se bucure văzȃndu-le.

După exclamaţiile de uimire şi completă admiraţie pentru acele vremuri, au urmat ȋntrebările.

- Tata, tu aveai multe jucării?

- Aveam destule pentru vremea aceea. Cu siguranţă, nici un sfert din cȃte maşinuţe ai tu.

- Şi unde le găseai? Pe vremea ta era Jumbo?

- Magazine de-astea nu existau pe atunci. Le cumpăram de la librărie.

- De la librărie? Şi aveau la librărie maşinuţe hot wheels?

- Nu, exclus, nici nu auzisem de ele pe vremea aceea.

- Păi de ce nu? Eu am maşinuţe aniversare hot wheels şi mi-ai zis că se ȋmplinesc cincizeci de ani de cȃnd există. Şi nu eşti atȃt de bătrȃn.

- Existau, da, ȋn America, ȋn Franţa şi Germania, dar nu la noi.

- De ce nu existau aici? Copiilor din Romȃnia le-ar fi plăcut. Ţie ȋţi plac şi acum, cȃnd eşti adult.

- Romȃnia pe atunci nu aducea jucării străine. Găseam doar jucării romȃneşti.

- Păi şi era aşa greu să le facă romȃnii? Uite ce maşini făcea Ceauşescu, putea să facă şi cȃteva hot wheels pentru copii. Dar ţie ce maşinuţe ȋţi cumpărau părinţii tăi?

Întrebarea asta m-a pus pe gȃnduri. Am făcut un efort de memorie pentru a-i răspunde:

- Nu prea multe. Odată am găsit vreo trei, aduseseră la librăria din centru maşinuţe străine. S-a făcut o coadă… şi atunci am luat un Barkas, un Ferrari şi… nu mai ştiu exact ce. Mi-au mai cumpărat un jeep, un taxi. Maşinuţe faine primeam din Germania, cȃnd trimitea unchiul meu pachete de sărbători şi, printre ciocolată şi bomboane, punea şi maşini cu telecomandă. Şi mai aducea bunică-tu din Rusia, cȃnd mergea pe acolo.

- Dar romȃnii de ce nu făceau maşinuţe? E normal să aştepte un copil o dată sau de două ori pe an să primească ceva?

- Nu e normal, dar aşa era atunci.

- Dar din concedii nu ţi-ai luat nimic? Cum am găsit eu ȋn Italia colecţia de Vespa.

- Pe vremea mea nu mergeam ȋn concedii ȋn străinătate. Şi dacă mă mai baţi mult la cap, la vară mergem ȋn concediu la Govora, să vezi cum te plictiseai ȋn concediile de pe vremea mea.

- Doamne, dar eraţi aşa săraci?

- Nu, Marcus, pe atunci oamenii nu ieşeau din ţară.

- De ce?

- Fiindcă legea nu te lăsa.

- Dar ce legi proaste erau atunci? Tu ȋmi spui că trebuie să respect legea şi că ăia care ȋncalcă legea sunt bandiţi. Dacă nu ne mai lasă nici pe noi legea să plecăm din ţară, ce facem?

- Atunci erau alte vremuri. Legea era Ceauşescu.

- Dar Ceauşescu a făcut Dacia, Aro, camioanele astea mari, uite, şi planoarele astea. Cum să vă țină numai aici? Şi ce făceaţi toată ziua?

- Ne jucam cu mai puţine maşini. Şi nu ne dădeam seama că erau puţine. Ne bucuram de ele.

- Măcar desene cu maşini erau?

- Nu. Erau Lolek şi Bolek, ceva cu animale ȋn Pădurea Verde. Mai vedeam la sȃrbi Tom şi Jerry, Stan şi Bran.

M-a surprins şi pe mine să ȋmi amintesc cum se urca tata pe acoperişul blocului să regleze antena după vreun vȃnt mai puternic. Şi cum aşteptam să zărim cuvintele scrise ȋn chirilice ȋn formă de Z pe ecranul televizorului alb-negru care anunţau că urmau desenele animate. Şi, pe urmă, cȃnd am mai crescut, cum aşteptam să aducă mama programul TV al televiziunii iugoslave bătut la maşină şi speram să fie vreun film de acţiune. Sau chiar acele maratoane cinematografice unde văzusem pentru prima dată filme cu James Bond.

- Păi ȋnţelegeaţi ceva de la sȃrbi?

- Cȃteva cuvinte.

- Doamne, dar romȃnii chiar erau proşti pe vremea ta? Dar ce era la televizor?

- Emisiuni despre Ceauşescu.

- Vai de capul meu! Dar măcar erau maşini adevărate faine. Dacii şi Aro. Ce alte maşini mai erau?

A trebuit iarăşi să ȋmi storc creierii pentru a-mi aminti că ȋn zonă aveam două Trabanturi, un Volkswagen de prin anii ’60, un Wartburg care scotea nişte sunete care ne făceau să ne prăpădim de rȃs, un Fiat 500 sau 650 şi un Ford Taunus.

- Numai atȃt?! Dar erau foarte multe maşini faine pe vremea ta. Renault, Corvette, Ferrari, Aston Martin.

- Aşa e, dar nu ȋn Romȃnia.

- Dar cȃnd mergeai la plimbare, la ce te uitai?

Mă plimbasem şi eu pe străzile pe unde acum umblă el. Îmi amintesc că mă minunam cȃnd vedeam camioane vechi care aduceau marfă sau acele Aro 10 care mi se păreau extraordinare. Duminica ȋi ȋnnebuneam pe ai mei să mergem la pasarela care trecea peste liniile din Gara de Nord pentru a vedea locomotivele cu aburi. Iar dacă apărea vreun autobuz vechi, nu dintre Dacurile noi, pătrăţoase, ci dintr-acelea cu faruri rotunde şi spate uşor aplecat, mă bucuram nespus.

Şi mi-am amintit că nu mă plimbam foarte mult. Dar stăteam ore ȋntregi cu bunica la cozi. Uitasem că se dădea cȃte un pui de persoană şi ne ţineau şi pe noi, copiii, la coadă, pentru a primi unul ȋn plus. Bine, noi ne puneam să ne jucăm, mai ales că ne ȋntȃlneam mulţi pe la cozile astea. Şi de-abia aşteptam să se ia la harţă adulţii şi să se ȋnjure că nu respectă coada sau că au luat mai mult decȃt aveau voie şi nu mai ajunge la cei din spate.

- Doamne, dar eu mă plictisesc cȃnd trebuie să aştept. Cum să ţii un copilaş la coadă?! Păi şi poliţia ce zicea?

- Pe atunci era miliţie. Şi nu ziceau nimic fiindcă ei luau pe sub mȃnă, primii.

- Vai, tata, eu am crezut că era fain pe vremea ta. Tu ai fost un copil traumatizat.

- M-am pus pe un rȃs care l-a molipsit şi pe Marcus.

- Asta nu. Să ştii că ȋmi amintesc cu plăcere ceea ce făceam cȃnd eram de vȃrsta ta. Chiar dacă la şcoală ȋnvăţam prostii de poezii cu Ceauşescu.

De pe o coală a clasorului zȃmbea, din sumedenie de timbre, Ceauşescu. Le ţinusem cu speranţa că, peste ani, vor valora mult. Din păcate, acum nimeni nu mai aprecia timbrele. De-asta şi uitasem de clasor.

- Eu cred că Ceauşescu era un om rău. De ce l-au pus oamenii preşedinte? Sper că acum nu mai sunt ȋn lume copii care trăiesc aşa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    domnul contributor comentator sigur trebuie să-i explice copilului domniei sale de ce criminalii din 89 nu sunt judecați de justiția postdecembristă nici azi. dacă vrea să ajungă la finețuri și la cestia cu morala. o bagatelă, acolo.
    • Like 0
  • Discuția imaginara nu este numai foarte superficiala, dar pornește de la premisa ca “normalitatea” contemporană este un deziderat superlativ incontestabil. Vedem de exemplu cum copilul de azi nu concepe ca o dorința sa nu i se satisfacă instantaneu, ca acesta face doar ce-i place Pt “a nu se plictisi”. Pe de alta parte nu vad nicăieri referiri la cât citea un copil ceaușist, cum își folosea imaginația Pt a se juca, cum percepea fațete ale vieții precum nedreptatea socială si mizeria, sau aspecte de neconceput azi, propaganda politica prezenta încă din educația primara, etc Un articol dezamăgitor de slab Pt pretențiile Republica.
    PS: si ma ma întreb de unde a auzit copilul imaginar ca era bine pe vremea lui Ceaușescu?
    • Like 1
    • @ Mihai Butoi
      Mihai check icon
      Cel mai probabil la vreo televiziune aservita.
      • Like 1
  • Discuția imaginara nu este numai foarte superficiala, dar pornește de la premisa ca “normalitatea” contemporană este un deziderat superlativ incontestabil. Vedem de exemplu cum copilul de azi nu concepe ca o dorința sa nu i se satisfacă instantaneu, ca acesta face doar ce-i place Pt “a nu se plictisi”. Pe de alta parte nu vad nicăieri referiri la cât citea un copil ceaușist, cum își folosea imaginația Pt a se juca, cum percepea fațete ale vieții precum nedreptatea socială si mizeria, sau aspecte de neconceput azi, propaganda politica prezenta încă din educația primara, etc Un articol dezamăgitor de slab Pt pretențiile Republica.
    PS: si ma ma întreb de unde a auzit copilul imaginar ca era bine pe vremea lui Ceaușescu?
    • Like 1
  • Un sfat sincer: lasă dracu scrisu și „bagă mare” cu educația plodului! PS. Oamenii cu copilării nefericite, ar cam trebui să treacă evaluări psihologice serioase, înainte de a avea dreptul să se exprime în spațiul public! PPS. Hai cu „heităreala!”
    • Like 3
  • Adrian Stepan. In cele inventate de tine, cateva sunt adevarate.Restul exagerari sa nu le zic minciuni. Nu stiu cati ani ai, eu am trecut de 80, am comilarit si in capitalism si in, sa-i zicem, comunism. Nu sunt mai fericiti copii de azi fata de generatiile din perioada comunista. Au fost si vor fi in toate timpurile copii mai necajiti, ca asa este familia lor. Sunt multi copii care nu fac mofturi (ca al tau) la jucarii, ei asteapta sa manance o coaja de paine. Asa ca ai talent de ,,exagerator"
    • Like 3
  • Si mingi cumpăram tot de la librărie și trebuia să le bați de pământ să vezi cum sar pentru că multe nu erau sferice, de mașinuțe nici nu cred ca se punea problema să încerce.
    • Like 4
  • Te-ngrozeşti când citeşti unele comentarii. Nostalgici, schizofreni, vai de capu' lor. Noroc că vă împuţinaţi încet, încet.
    • Like 7
    • @ Andrei Olaru
      Mai de graba VAI DE CAPUL ROMANIEI si a cetatenilor ei. Voi astia NENOSTALGICII , NESCHIZOFRENICII, comparati cate miliarde de dolari (pe atunci nu exista euro) DATORIE avea ROMANIA, cu miliardele de euro datorate azi de aceeasi ROMANIE. Mai ganditi-va ca petrolul, gazele ,fabrici de masini unelte, de locomotive, masini de transport (oameni si materiale) si multe altele erau proprietatea ROMANIEI. Romania exporta mancare, fructe, legume, masini pe alte continente, azi importam paine, lapte, carne, fructe. Peste ani si ani, voi nenostalgicii si neschizofrenicii de azi veti fi cu adevarat VAI DE CAPUL VOSTRU!
      • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Si bineinteles, consideri ca daca erau proprietatea Romaniei atunci erau si proprietatea intregului popor roman!
      Gandire pur comunista datorata indoctrinarii de catre propaganda comunista.
      Foarte asemanatoare cu gandirea rusilor din vremea de azi care cred ca armata lor lupta ca sa-i apere pe ucrainieni de atacurile NATO si UE.
      • Like 4
    • @ Stefan Grozav
      Mihai check icon
      Si de aia se trezeau copii la 5 dimineata sa stea la coada sau plecau pentru asta de la scoala? De bine ce o duceau ca aveau locomotive si alte masinari? Dar asta e gandirea spalatilor pe creier de rusi, locomotive, utilaje, tancuri, astea trebuie. La 80 de ani n-ai prins decat dictatura fascista, razboi si comunism asa ca ori minti ori esti un postac rusofil.
      • Like 2
  • Băi! Eu v-am mai spus, vouă, nostalgicii comunismului, că soluția e simplă și la îndemâna voastra: în ziua de azi aproape oricine își poate permite un bilet de avion (chiar dacă pentru unii ar fi un efort financiar, merită) și absolut oricine poate părăsi țara fără probleme, deci, vă invit, la modul cel mai serios, să emigrați în Coreea de Nord. Sigur, o să aveți ceva probleme cu limba, la început, cu cea vorbită, vreau să spun, dar o să regăsiți atmosfera aceea după care tânjiți. Împușcăm (iertare, vorbesc de frânghie în casa spânzuratului) doi iepuri dintr-un foc: voi vă întoarceți la foame, frig, întuneric și mai ales frică, iar România scăpa de bună parte din balastul care o face să gâfâie de treizeci de ani. Din păcate nu vom mai avea vești de la voi, pentru că nu veți mai putea scrie aiureli pe net, dar, știți ce? cred că o să ne împacăm cu situația.
    Hai, sictir!
    • Like 11
  • Parerist check icon
    Incredibile comentariile :x
    Sunt curios daca sunt reali oamenii astia, Maria si cu Stan....
    • Like 5
  • Claudia Oltean - Ce copii au aratat abandonati pe vremea lui Ceausescu, erau 90 % tigani si moldoveni. Sa ma scuze cetatenii onesti ai acestei tari, dar asa este. Am vazut si revazut si eu aceste reportaje. Foarte rar se gasea vreunul mai caucazian. Ceausescu s-a chinuit sa-i tina in frau. Nu prea faceau ei ce vroiau. acum, te omoara pe strada si nu dau nici un scuipat pe tine. Sfideaza prin avutiile furate de la unul si de la altul. Apoi, vorbiti de ciocolata. Se gasea ciocolata chinezeasca, era foarte buna si se mai gaseau bomboanele cubaneze - cine-si mai aminteste. Ciocolata romaneasca, intr-adevar, nu era prea buna. o puneam la prajituri in loc de cacao. Si revin cu magazinele UNIREA si BUCUR OBOR, sambata si duminica, erau pline de oameni din provincie, veniti sa cumpere lucruri chinezesti: maieuri, chiloti, camasi; lucruri nemtesti - eu am cumparat un mixer in 1979 - pe care il am si acum functional; italienesti - amintiti-va de incaltamintea LEONARDO - originala: cizme, sandale, saboti, pantofi ... stiu ca se faceau schimburi intre magazinele din Romania si cele din tarile mentionate. Nu mai vorbesc de cosmetice: fel de fel de parfumuri frantuzesti si poloneze, sapun rexona, fa si nu mai stiu de care, spray-uri. Si blugi unguresti TRAPPER parca le zicea. Mai am si acum o pereche in pod. Pot dovedi. Se gaseau. Nu tot timpul dar destul cat sa-si cumpere destui. Prosoapele chinezesti - am si acum - atat de bune sunt. Sunt realitati. Da, este adevarat ca, daca erai un om muncitor nu puteai sa ai mai mult decat lenesul. Aici, aveti dreptate. Te rezumai la o casa si o masina. Aici cred ca a gresit mult Ceausescu. Trebuia sa lase omul care dorea sa aiba mai mult de 1 casa. Il putea taxa altfel, mai mult. Si masini putea sa aduca mai multe. A fost roman pur si a vrut sa-si vanda marfa lui. Erau tartaietorile de dacii, dar si aici, nu el era de vina, ci noi cei care le asamblam. Erau asamblate in bataie de joc, sa treaca timpul sa dea cantitate. Pupatorii de "fund" trageau sa iasa in evidenta - dupa 1989 acestia au devenit imbogatitii de peste noapte, pe spatele romanului de rand. Avand functii si lucrand in diverse pozitii cheie, dupa 1989 si-au infiintat firme si toate contractele au trecut de la stat pe firmele lor - contracte platite de statul roman - frigul si foametea reclamate acum de romani. Nu uitati ca amaratul asta de presedinte, impuscat ca un caine, pe spinarea noastra, a scapat tara de datorii; aveam noi datornici. Imi amintesc ca vorbea la tv si spunea ca tara noastra va trece in curand de la tara in curs de dezvoltare la tara mediu dezvoltata. Eu cred ca n-au murit toti romanii care au trait aceste lucruri. Este imposibil sa nu-si mai aminteasca nimeni decat frigul, intunericul si salamul cu soia. Ce-as mai manca acum un salam cu soia, din acela! Vad ca nu-si mai aminteste nimeni ca, la revolutie s-au invocat si gropile de dinainte de 89 - gropi in care ne afundam si acum, mai dihai. Ce folos ca s-au construit cartiere intregi, cand infrastructura a ramas aceeasi de pe vremuri; vezi reportajele cu cei ramasi in bezna si frig in plina iarna sau vara (ca e cam acelasi lucru). Copil fiind, aveam la scoala cabinet medical si stomatologic. Acum, avem spitale ale mortii. Ne mor copii, nepotii sau stranepotii, nenascuti, in pantecele mamelor tratate de medicii care nu mai vad in fata ochilor decat EURO, cati mai multi. Si mai zicea cineva de colosii comunismului - ce ziceti de colosul de langa "uratenia de casa a poporului"? Sa se lafaie cativa popi, in timp ce oamenii mor in spitalele de "gherila". De asta nu mai ziceti nimic? Desigur, este un lucru ce va ramane; dar nu era mai bine sa se ia prioritar? adica, popii cu banii adunati sa investeasca in: spitale, crese, gradinite, scoli - dupa aceea sa investeasca in biserici. Daca moare tot poporul, cine ii mai vine lui la biserica sa cotizeze? Nu! au rasarit ca ciupercile bisericile si cimitirele. Cred ca asta - vorba lui Cioaca (cel cu Elodia) "asta ar trebui sa va dea de gandit". Constiinta mea nu ma lasa sa raspund altfel decat am facut-o; dv. sa ma iertati daca v-am intrigat cu ceva. Revin cu scuza unor greseli de tastare care sunt inevitabile cand tastezi si nu recitesti - eu o fac destul de des fiindca, in situatia in care as reciti, as avea mult mai multe de adaugat.Multumesc
    • Like 1
    • @ Maria Vintila
      "amaratul asta de presedinte, impuscat ca un caine" - sindrom Stockholm.
      • Like 8
    • @ Jonn Jonzz
      Iti multumesc pentru sindromul Stockholm. M-as bucura daca ai sti cu adevarat ce inseamna. Am inteles, noua romanilor ne place "mistocareala". Probabil de prea multa mistocareala ai plecat dumneata din tara. Nu ai trait in Romania intre 1985 si 1989, de ma intrebi? A fost stransa mai mult cureaua, dar uite-ne - traim. In ceea ce priveste securitatea, nu te contrazic. Nu stiu, in mediul meu de oameni normali, muncitori, care mergeam zilnic la seviciu, nu am auzit de asa ceva. Spunea cineva ca se lucra sambata. Da, era program scurt. Iar in cursul saptamanii aveam program pana pe la ora 15 sau 16. Nu mai tin minte exact. Pauza de masa era inclusa in program. Acum, plec dimineata la 7 de acasa si ma mai intorc.... cand ma intorc, seara pe la ora 19 cel mai devreme
      • Like 0
    • @ Maria Vintila
      De pe wiki: "Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul." - mi se pare ca se potriveste perfect sau aproape perfect, din moment ce tineti partea unui om si a unui regim care a abuzat si a tinut captiva o tara intreaga vreme de cateva decenii.
      Nu de mistocareala am plecat din tara, ci din cauza mentalitatilor bolnave, ca sa imi salvez sanatatea mintala pe termen lung. Mentalitati si ca a dvs., printre altele.
      "Nu ai trait in Romania intre 1985 si 1989, de ma intrebi?" - v-am intrebat ca sa vad ce scuze gasiti regimului pentru acea perioada. Si nu stiu daca ma amuza sau imi provoaca greata:
      "A fost stransa mai mult cureaua," - a, doar atat? Asta se cheama faptul ca nu se gasea mancare ca lumea, ca se taia curentul sau caldura, ca trebuia sa lupti ca sa supravietuiesti? Sa stai cu orele la cozi pentru niste alimente de baza, si alea de multe ori de proasta calitate? Sa fii umilit zi de zi? Doar s-a strans cureaua, ce mare lucru!
      "in mediul meu de oameni normali, muncitori, care mergeam zilnic la seviciu, nu am auzit de asa ceva." - aha, deci cei care aveau de suferit automat NU erau oameni normali, muncitori etc. nu? Dupa cum nici copiii abandonati nu contau, pentru ca 90% oricum erau tigani sau moldoveni - oameni de mana a doua, nu? Sa nu credeti ca nu s-a observat tenta rasista din acel comentariu.
      • Like 9
    • @ Jonn Jonzz
      - daca poporul ar fi stiut pe-atunci cine erau occidentalii si ce urmeaza dupa Ceausescu, ar fi fost de partea "tiraniei ceausiste", pana la ultimul om "normal" - acum poporul s-a lamurit, dar nu mai poate alege ........... nu cred ca ti-ai salvat sanatatea mintala ............
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      O, ba da, fix asta am facut si sunt foarte multumit cu decizia luata. Asocierea cu occidentul e de 1000 de ori mai buna decat da, tirania, pentru ca exact asta a fost, ceausista. Libertatea de exprimare e de 1000 de ori mai buna decat pumnul bagat in gura.
      • Like 5
    • @ Maria Vintila
      Cu mîna pe inimă pot spune că Ceașcă a scăpat ieftin. Adică a ieșit rapid din istorie și fără chinuri. Dacă încăpea pe mîna mea (deh, după război...) îl jupuiam de viu, numai cînd mi-aduc aminte de foamea și frigul îndurate. Dumneata ai trăit la București, dar la țară era ca la ocnă, fără săpunuri FA sau sprayuri Impulse. 20-25% din recoltă rămînea pe cîmp din cauza combinelor de proastă calitate, iar dacă prindeau vreun țăran cu căruța pe cîmp, să adune resturile vegetale, înfunda pușcăria. Banala butelie nu era disponibilă, trebuia să faci focul cu paie și coceni, iar cărbunii și lemnele pentru iarnă le udau cu furtunul peste noapte, să te fure la cîntar. La școală era frig, toamna făceam 2-2,5 luni practică agricolă, dupa ora 20 se întrerupea electricitatea, o pereche de pantofi (mar.44) era 375 lei, plus 25 lei șpaga la vînzător, altfel umblai desculț. Așa că nu Ceașcă a plătit datoriile, nu el a murit de foame sau muncit zilnic 10-12 ore la Canal, cu noroaiele pina la jumatea gleznei, prin zloata sau frig și pe 75% din salariul amărît de 1639 lei, ca nu s-a facut (supra)norma. Nu mai vorbesc de jucării pentru copii sau de distracții. Repet, la țară. Unde aveai și cotă de ouă, lînă sau porc la contract dacă mai aveai cîte un animal pe lîngă casă... Trebuiau jupuiți de vii și el și tot CePex-ul.
      • Like 9
    • @ Maria Vintila
      corne check icon
      "Ce copii au aratat abandonati pe vremea lui Ceausescu, erau 90 % tigani si moldoveni. Sa ma scuze cetatenii onesti ai acestei tari, dar asa este"
      pentru ce sa te scuze, cucoana, pentru ca esti tampita? si matale sa ma scuzi, dar asa este
      • Like 10
    • @ Maria Vintila
      Citind inceputul, cu "90% tigani si moldoveni" (vs. "cetatenii onesti", ca e clar subtextul), m-a cuprins stupoarea. Care s-a adancit citind mai departe. Pentru ca mi-am dat seama ca nu e doar rasism, e mai mult de atat. N-am reusit sa merg prea departe, era prea mult. Doamna, as spune ca sunteti rasista, comunista, vag revansarda si ar mai fi cateva. Dar le voi concentra pe toate intr-o singura si cuprinzatoare calitate: doamna, sunteti stupida!
      • Like 9
    • @ Maria Vintila
      mike mike check icon
      Doamna, eu sincer va inteleg. Acela era universul dumneavoastra in care ati trait. Insa, va rugam, nu incercati sa ne convingeti cat de bine era inainte de '89 pentru ca nu tine. Cred ca ati mai uitat ceva, in afara de foame, frig, lumina: frica, teama pana si de umbra ta. Teama de a nu fi spionat oricand si dat in gat la Securitate, iar apoi arestat la 3 noaptea si bagat intr-un beci unde erai torturat si batut pana nu mai stiai nici cum te cheama. Puscariile comuniste! FRICA doamna, frica de orice.
      Din pacate oameni ca dumneavoastra voteaza PSD la 4 ani , iar apoi iese nasol si riscam sa fim iar izolati, avand spectrul comunismului planand deasupra noastra.
      Nu, nu, oamenii aceia nu au murit degeaba , iar sangele lor nu a inrosit strazile degeaba in '89. Va garantez asta. De aceea, noi cei care gandim altfel, suntem un fel de "gardieni" ai democratiei si ne asiguram ca Romania ramane libera si democratica.
      • Like 10
    • @ Adrian Gabriel
      check icon
      Nu stupidă, proastă, proastă de bubuie!
      • Like 8
    • @ mike
      Madam M. Vintila. Sa stii ca numai LASILOR le este (le-a fost ) FRICA.
      • Like 0
    • @ mike
      Madam M. Vintila. Sa stii ca numai LASILOR le este (le-a fost ) FRICA.
      • Like 0
    • @ Maria Vintila
      Nu stiu ,,cati stiu ,cum era atunci in domeniul , avorturilor ,
      --Daca acum ,cei mai bogati sunt ,manelistii ,pe atunci cei mai bogati erau ,,,Ginecologii ,
      ---La fiecare cabinet ginecologic era un securist care , urmarea tot ,absolut tot , inclusiv , vreo femeie care ar fi incercat ceva provocare de avort, nereusita ,Doamne cate femei tinere ,intrau in septicemie si mureau cu zile ??
      -- Sau erau asa -zis , moase ad-hoc,, care furau meseria si deveaneau peste noapte foarte bogate,
      -- Imi aduc aminte o poveste f. reala , Un prieten al meu , intr-o relatie cu cu o fata , a suferit enorm ,Fata a ramas gravida ,apoi s-au interesat ,,,pe piata la negru ,, si au gasit o ,,specialista ,,care le rezolva problema doar cu 5000 lei ,iar salariul era parca 1950 lei ,a facut imprumut de la CAR , si a platit la ,acea ,,madam care a rez. problema ,Nu mai spun de stresul si frica prin care au trecut saraci ptr ca nu erau nici medicamente ca acum ,
      --CEI MAI BOGATI ERAU IN ACELE VREMURII ,,,GINECOLOGII ,SAU ASISTENTELE CARE STAPANEAU BINE ,MESERIA , se practica doar , ilegal caci legal era doar daca pacienta suferea de boli care nu permitea sa duca sarcina .
      --- Apoi in alte domenii nici nu se poate compara, daca trebuia sa cumperi un televizor color , se facea liste si se astepta, la frigidere ,aragaz ,mas de spalt rufe etc la fel Comerciantii si sefii de magazine erau regi ,,Dar tot erau cu norme reduse sau pline la securitate, partid , si asa isi angajau rudele ,amantle pilie etc, Asa cum este acum .
      • Like 3
    • @ Stan Colton
      Tot in troaca, comunista era mai bine! Ce frumos le zici matale!!!
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Ati uitat frigul, foamea si bataia de joc!
      • Like 3
    • @ Maria Vintila
      Gandalf check icon
      Drăguțo, dacă mergeai la școală nițel și nu dormeai cu capul pe bancă, lucrai și azi tot ca pe vremea aia de o proslăvești.
      Tatăl meu a fost deținut politic.
      Cine a trăit atunci înțelege exact ce NU spun. Și mai ales pricepe cât de profund urăsc eu sistemul și cât de bine îl observ încă de când e doar înmugurit pe ici pe colo.
      Deci toți ăia care aveați rude la Secu, liniște la galerie!
      • Like 3
    • @ Popa Pius
      Am foarte multe ,,Amintiri ,, triste dar foarte Adevarate ,
      --Un prieten , trebuia sa faca nunta la restaurant ,Seful de restaurant era ,un mare Rege ,avea tot pe mana lui ,In fine,regula era ca, trebuie cumparat si predat la abator un porc, de 100 kg min , apoi cu Bonul primit te prezentai la Seful de restaurant si primeai ,cate o portie de gratar , pe masa la nunta ,pe care o plateai bineinteles, Apoi ,nr de beri erau limitate , Erau , bauturi multe feluri ,vodca, Saniuta ,, coniac Varncea ,Zarea , vinuri contrafacute ,era o bautura cam ciudata Bitter,, etc, Daca le povestesti acum la copii ,tinerii de acum ,considera ca sunt povesti SF .
      • Like 1
    • @ Maria Vintila
      Subscriu total ,la cele afirmate, dar in mod deosebit la pasajul-fraza cu ,,catedrala megalomana si popii inbujibati care s-au folosit de toate metodele ,ne crestinesti si au ,,umplut localitatile cu biserici fara numar ,numai sa-si poata ,prinde ei postul caldut si platit din 3-4 surse ,
      ---FOARTE BINE A PROCEDAT MARELE A, I ,CUZA CAND A FACUT
      MAREA SECULARIZARE A AVERILOR MANASTIRESTI SI A IMPROPRIETARIT TARANII CU PAMANTUL DE LA BOIERII-POPICI OBEDIENTII , Un aspect foarte bine prezentat si de Marele Eminescu in operele sale in special in Poezia Imparat si Proletar ,care am inteles ca este interzisa azi in scolile noastre ???
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon