Foto:. Inquam Photos / Octav Ganea
Iancu Guda, services director Coface România, a declarat joi că populația care deține economii ar trebui să investească la bursă, să deblocheze banii din imobiliare și depozite bancare.
„În România, 90% din bani sunt îngropați. În America, 30% din avuția poporului este în imobiliare și depozite bancare, iar la noi e 90% - maximul din lume. Avem 94% din popor care locuiește în propria locuință. Deci îngropăm banii în cărămizi, în depozite bancare”, a spus Iancu Guda, într-o conferință de presă, notează Hotnews.ro.
„La inflație de peste 5% să ai dobândă la depozit de 1 virgulă ceva, pierzi în termeni reali”, a explicat Iancu Guda.
„Trebuie să mișcăm banii în economie, să investim la bursă, să vină oamenii să investească, să asigure lichiditate. Așa o să vină și companiile să se listeze la bursă”, a mai afirmat Guda.
Aflați și :
- Iancu Guda: Cererea de imobiliare a scăzut considerabil în pandemie. Prețul mediu în România s-a redus cu 6% de la debutul pandemiei până la mijlocul anului
- Mihnea Rudoiu: Boala de a te „stabili la casa ta”. De ce nu mi-am cumpărat o locuință până anul trecut
- Iancu Guda: O familie cu doi adulți câștigă în medie lunar circa 1.300 euro, deci își permite o locuință de 70.200 euro dacă o cumpără din fonduri proprii, respectiv 62.400 euro, dacă apelează la un credit
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar hai să vedem mai întâi dacă poate răsunde la o întrebare simplă: ce măsoară banii?
Cu toate acestea, deşi sunt un naiv în privinţa "trendurilor" economiei contemporane, am câteva nelămuriri generate de afirmaţiile sale.
Economia capitalistă ne spune de multă vreme că fracţia din "avuţia poporului" investită în case ("cărămizi") într-un interval mediu de 20 ani este aproximativ fc/(40s), unde f este fracţia populaţiei care deţine locuinţe, c este costul mediu al locuinţei, s este salariul mediu anual. Cifra 40 apare pentru că la plata locuinţei contribuie, în medie, două persoane. Această fracţie nu include costurile de întreţinere, impozitele, etc. Conform datelor statistice, pentru USA valorile aproximative sunt: f=0.7, c=$375000, s=$52000. Ca urmare, Case/Avutie=0.13, rezultat bine confirmat de statistici. În cazul României, f=0.95, c=$100000, s=$17000 şi C/A=0.14, valoare apropiată de cea obţinută pentru USA. La fel, valorile raportului Case/Avutie nu sunt mult diferite nici în ţările EU, pentru că tendinţa economică naturală a lui f este să scadă pe măsură ce s creşte.
În concluzie: date fiind condiţiile socio-economice actuale ale României, cât din aşa-zisa "avuţie a poporului" ar curge în buzunarele băncilor şi ale celor care sunt "proprietari de cărămizi", dacă fracţia f ar avea valoarea pe care o are în Germania (cam 51%)? Că tot veni vorba, mai am o nelămurire: cum este definită "avuţia poporului", pe înţelesul "proprietarilor de cărămizi"?
--Da si eu recunosc ca am facut ,acesta prostie , si am investit din anii 2005 , actiuni care au crescut ,apoi au scazut drastic,, iar acum abia am ajuns pe plus,,din care se impoziteaza , Deci ,daca ,in 2005 ,cumparam un teren ,acum ,,eram cu burta la soare , prin Costa -Rica, precum madam Udrea !
---D-le Iancu ,,viata ne ofera alte sfaturi ,idei etc.
-- Acum , Bursa este iar pe rosu , de cateva zile , probabil din cauza conflictelor ,ruso--ucrainene ???
pentru ca daca nu stau in caramizile mele stau in caramizile altuia si banii aia tot nu se duc la bursa.
si, asi intreba, ce are jocul la bursa cu injectia de bani in economie? asta ar fi doar atunci cand firma lanseaza emisiuni noi, altfel sunt speculatii care pot inlocui , eventual, pronosportul sau loteria nationala;
din ce sa-si traga cei 14% de care spune autorul? de la fraierii care pierd , inclusiv comisioanele!
Nu judeca pe cei care aleg sa isi cumpere locuinta proprie si personala mai ales ca din modul in care scrii nu ai locuit niciodata in chirie- am inlocuit chiria de 900 cu rata de 1100 si in 15 ani voi fi proprietar fara rata. 5 ani au trecut deja - iar in cei 5 ani chiriile au crescut, vecinul de sub noi a ajuns sa dea chiria 1000 iar mie rata scazut cu 50 (am refinantat). iar decizia de a cumpara a tinut cont fix de puterea financiara a familiei si platesc rata cat chiria anterioara fara a diminua rata de economisire si investitii.
Si cu siguranta daca e sa ma mut iar datorita jobului, unul din primele studii va fi sa verific daca piata in zona e prielnica achizitiei sau chiriei (daca chiria = rata, din start voi alege rata).