Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iancu Guda: Avem 94% din popor care locuiește în propria locuință. Deci îngropăm banii în cărămizi, în depozite bancare. Trebuie să mișcăm banii în economie, să investim la bursă

Iancu Guda - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto:. Inquam Photos / Octav Ganea

Iancu Guda, services director Coface România, a declarat joi că populația care deține economii ar trebui să investească la bursă, să deblocheze banii din imobiliare și depozite bancare. 

„În România, 90% din bani sunt îngropați. În America, 30% din avuția poporului este în imobiliare și depozite bancare, iar la noi e 90% - maximul din lume. Avem 94% din popor care locuiește în propria locuință. Deci îngropăm banii în cărămizi, în depozite bancare”, a spus Iancu Guda, într-o conferință de presă, notează Hotnews.ro.

„La inflație de peste 5% să ai dobândă la depozit de 1 virgulă ceva, pierzi în termeni reali”, a explicat Iancu Guda.

„Trebuie să mișcăm banii în economie, să investim la bursă, să vină oamenii să investească, să asigure lichiditate. Așa o să vină și companiile să se listeze la bursă”, a mai afirmat Guda.

Aflați și :

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul ăsta habar nu are ce vorbește. Raționamentul prezentat pare cel al unui analfabet funcțional (dacă vrea să-i demonstrez n-are decât să răspundă acestui comentariu și o voi face).
    Dar hai să vedem mai întâi dacă poate răsunde la o întrebare simplă: ce măsoară banii?
    • Like 1
  • Postarea dubla a fost provocata de o eroare de retea!
    • Like 0
  • Domnul Guda este un tânăr economist remarcabil. Întotdeauna, i-am urmărit cu interes comentariile şi analizele economice. Are o carieră frumoasă în prezent şi sunt convins că va avea o evoluţie remarcabilă şi în viitor.

    Cu toate acestea, deşi sunt un naiv în privinţa "trendurilor" economiei contemporane, am câteva nelămuriri generate de afirmaţiile sale.

    Economia capitalistă ne spune de multă vreme că fracţia din "avuţia poporului" investită în case ("cărămizi") într-un interval mediu de 20 ani este aproximativ fc/(40s), unde f este fracţia populaţiei care deţine locuinţe, c este costul mediu al locuinţei, s este salariul mediu anual. Cifra 40 apare pentru că la plata locuinţei contribuie, în medie, două persoane. Această fracţie nu include costurile de întreţinere, impozitele, etc. Conform datelor statistice, pentru USA valorile aproximative sunt: f=0.7, c=$375000, s=$52000. Ca urmare, Case/Avutie=0.13, rezultat bine confirmat de statistici. În cazul României, f=0.95, c=$100000, s=$17000 şi C/A=0.14, valoare apropiată de cea obţinută pentru USA. La fel, valorile raportului Case/Avutie nu sunt mult diferite nici în ţările EU, pentru că tendinţa economică naturală a lui f este să scadă pe măsură ce s creşte.

    În concluzie: date fiind condiţiile socio-economice actuale ale României, cât din aşa-zisa "avuţie a poporului" ar curge în buzunarele băncilor şi ale celor care sunt "proprietari de cărămizi", dacă fracţia f ar avea valoarea pe care o are în Germania (cam 51%)? Că tot veni vorba, mai am o nelămurire: cum este definită "avuţia poporului", pe înţelesul "proprietarilor de cărămizi"?
    • Like 2
  • In SUA , tva este 0 % , acizze 0% , vorbim despre o alta economie
    • Like 2
  • Fenomenul trebuie căutat în altă parte. Condițiile de trai și piața locuințelor este motorul unei explicații simple. Plătind o chirie extrem de mare în raport cu câștigurile curente , un împrumut pe termen 5-10 ani cu aproximativ aceiași rată și o siguranță a proprietății. Comparativ , chiria în USA sau Germania este mult mai mică , în plus pacheul minim de existență ( alimente , consumuri ) nu depășește o jumătate din venit , pe când în România sunt luni întregi care este deficitar , din acest motiv piața de locuințe este cu valori ridicate de creștere . Limita o va face relaxarea în taxe și prețuri de bază. Slabe șanse atâta timp cât producția și plus valoarea sunt într-un minim . Piața de consum alimentată cu un consum mai mare , se încălzește ( crește) rapid , însă resursele se consumă prea rapid și ciclul economic se încheie tot așa de repede în recesinue și lipsa consumului. Dacă privești corect , trebuie să urmărești puterea de depozitare și de strângere a fondurilor , care este foarte scăzut.
    • Like 4
  • Acest domn Guda are și el o casă, în proprietate? Și dacă are, de ce a cumpărat-o? Dacă nu are și stă cu chirie, poate ne spune ce venit lunar are și care este chiria! Pentru că și noi ne dorim mobilitate, dar cât de ușor îți găsești un loc de muncă în altă parte? Care este salariul care ți-ar permite să închiriezi o locuință decentă? Cum să stai cu chirie, când salariul net este de 3000 de lei (dacă este atât), iar chiria este de 250-300 de euro? Pentru că la noi salariile se plătesc în lei, iar prețurile se calculează în euro. Este deranjant, chiar jignitor să ni se dea lecții de investiții, iar noi să avem venituri care abia ne ajung să plătim utilitățile și consumul zilnic.
    • Like 3
  • O tâmpenie mai mare ca asta n-am auzit. Zic tâmpenie ca să nu zic mârșăvie. Tot ce mai lipsește într-o țară în care cetățeanul n-are nimic de partea lui, începând cu statul care ar trebui să-l protejeze, tot ce mai lipsește e să joace la bursă și să stea-n chirie. Oricum chiriile sunt mici si salariile foarte mari. De pe ce planetă a căzut și ăsta? A văzut prea multe filme? Daaa, ne comparăm cu America.
    • Like 2
    • @ Cupse Ovidiu
      Cunosc personal 2 prieteni care ,,s-au jucat cu banii pe la Bursa , si au pierdut ca niste eroi , multi bani ,
      --Da si eu recunosc ca am facut ,acesta prostie , si am investit din anii 2005 , actiuni care au crescut ,apoi au scazut drastic,, iar acum abia am ajuns pe plus,,din care se impoziteaza , Deci ,daca ,in 2005 ,cumparam un teren ,acum ,,eram cu burta la soare , prin Costa -Rica, precum madam Udrea !
      ---D-le Iancu ,,viata ne ofera alte sfaturi ,idei etc.
      -- Acum , Bursa este iar pe rosu , de cateva zile , probabil din cauza conflictelor ,ruso--ucrainene ???
      • Like 0
  • nu-l inteleg pe autor, ne recomanda sa locuim in cort sau in rulota?
    pentru ca daca nu stau in caramizile mele stau in caramizile altuia si banii aia tot nu se duc la bursa.
    si, asi intreba, ce are jocul la bursa cu injectia de bani in economie? asta ar fi doar atunci cand firma lanseaza emisiuni noi, altfel sunt speculatii care pot inlocui , eventual, pronosportul sau loteria nationala;
    din ce sa-si traga cei 14% de care spune autorul? de la fraierii care pierd , inclusiv comisioanele!
    • Like 5
  • Ion check icon
    Ca sa cobesc...Domnul Guda este suficient de tanar sa apuce desfiintarea burselor, a bancilor private si nationalizarea fondurilor de pensii.
    • Like 1
  • 94% sunt proprietari iar jumatate din locuinte sunt insalubre iar un sfert vor fi abandonate in urmatorii 20 de ani ca sunt fara apa si fara toaleta si lumea are tendinta de a se muta la mai bine.
    Nu judeca pe cei care aleg sa isi cumpere locuinta proprie si personala mai ales ca din modul in care scrii nu ai locuit niciodata in chirie- am inlocuit chiria de 900 cu rata de 1100 si in 15 ani voi fi proprietar fara rata. 5 ani au trecut deja - iar in cei 5 ani chiriile au crescut, vecinul de sub noi a ajuns sa dea chiria 1000 iar mie rata scazut cu 50 (am refinantat). iar decizia de a cumpara a tinut cont fix de puterea financiara a familiei si platesc rata cat chiria anterioara fara a diminua rata de economisire si investitii.
    • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Nu compara Germania cu Romania. Stiim ca traiesti in Germania.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Nu compara Germania cu Romania. Stiim ca traiesti in Germania.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Inainte sa plec din Romania am locuit in romania si tot asa am avut ipoteca si rata. Fata de alte tari romania are piata imobiliara si mai interesanta pt ca uite, am plecat si inchiriat si chiria acopera rata si raman si cu ceva bani in buzunar. De ce sa platesc chirie cand rata e mai rezonabila?- da, am stat in chirie primii ani dupa facultate pana am avut cei 3 ani de vechime in acelasi loc de munca ceruti de banci pe vremea aia....
      Si cu siguranta daca e sa ma mut iar datorita jobului, unul din primele studii va fi sa verific daca piata in zona e prielnica achizitiei sau chiriei (daca chiria = rata, din start voi alege rata).
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Loredana Voiculescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon