Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

M-am mutat la casă pentru a scăpa de vecinii imposibili, dar mi-am dat seama că ghiolbănismul se manifestă peste tot

Vecin gălăgios

Foto: Guliver/ Getty Images

Când stai la bloc, ești umilit în fiecare zi. Suporți mirosul de țigară al vecinului care a urcat cu ea aprinsă, te îmbibi în mirosul de ceapă prăjită de la vecina care își aerisește bucătăria deschizând ușa apartamentului, adormi cu muzica în timpane de la vecinul care sărbătorește des ocazii speciale, ca la discotecă, în apartamentul de deasupra și te trezești cu zgomotul de bormașină din cauza unuia care rezolvă toate problemele de design interior la prima oră, chiar și în weekenduri. Ești al lor, ești prizonierul lor. Nu ai cum scăpa, ești înconjurat, la stânga și la dreapta, sus și jos, n-ai cum să nu ai cel puțin un ghiolban pe o rază de 10 m.

Păcatul acestor indivizi este că sunt atât de proști încât nici nu înțeleg că deranjează. „Dacă nu se vede, nu se pune” pare să fie motto-ul lor. Mirosul? Care miros, domne, ești prea sensibil, se duce imediat. Zgomotul? Dar sunt la mine în casă, băi, fac ce vreau, nu-ți cer ție voie să îmi renovez casa, da?!

Disperarea noastră este că trebuie să împărțim spațiul cu ei. De dimineață până seara, ne înghesuie cu stilul lor de viață: în trafic ne taie calea, ne claxonează și ne înjură, la birou ne toacă mărunt nervii, în parcuri ne împiedicăm de gunoaiele lăsate de ei, iar acasă ne torturează cu zgomotele și mirosurile lor, fără jenă.

Vă mărturisesc că, atunci când m-am mutat de la apartament la casă, acum 7 ani, eram amețită de bucurie, de perspectivele liniștite pe care mi le oferea noul imobil. Urma să scap de toți idioții, să mă izolez în căsuța mea de 100mp utili, să stau ascunsă după draperii groase, savurând liniștea și întunericul în fiecare dimineață. Ce credeți, mi-a ieșit schema? Firește că nu.

Prostia este ubicuă, ghiolbănismul românesc se manifestă peste tot, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, și la bloc, și la casă. Să fim serioși, nesimțiți ne găsesc și pe Lună. 

Un vecin și-a luat un cățel. Vedeți voi, ceea ce nu am calculat eu este că și la casă ai vecini, doar că nu așa de intimi: nu auzi când trag apa, dar auzi când au un grătar, pun o manea, bat covoare sau le latră cățelul. Așadar, vecin, cățel. Întâi, m-am bucurat pentru pentru el. Și el, dar și soția, cât și socrii cu care stă, sunt supraponderali, iar plimbarea unui cățel ar fi urmat să le facă sigur bine. Am văzut eu, pe cuvânt de onoare, ce schimbat a fost un alt vecin care în fiecare dimineață alerga împreună cu patrupedul său timp de o oră! A întinerit 15 ani, zău. Numai că n-am eu noroc de atâția vecini decenți. Ăsta doar și-a luat cățel, nu l-a și plimbat, el stă în fața casei, pe 3 metri pătrați, ca-ntr-o cușcă, și latră cât îl ții acolo. De la 6 dimineața, de obicei, până pe la 9, dar și în alt intervale orare care însă nu mă interesează atât de tare.

Pe principiul “în casa mea fac ce vreau eu”, aplicat la casă sub forma “e curtea mea, fac ce vreau eu”, omul nu a înțeles când m-am dus la el în pijamale, la răsărit, de mai multe ori, rugându-l politicos să mă lase să mai dorm. Nu doar că nu a înțeles, ci chiar m-a jignit. Desigur, înjurătura, arma tuturor ghiolbanilor. Iar armura? Nesimțirea. Armistițiul a fost obținut când, calculând eu ora de culcare după ora de trezire a potăii, am început să îi sun la ușă pe la 1-2 noaptea. Sigur că trezeam pe toată lumea, dar ce puteam să fac? Când răspundeau, în pijamale, îi anunțam că mă culc și nu aș vrea să e tot culcăm deodată și să ne trezim deodată. Așadar, eu nu îi mai trezesc când mă culc eu, ei nu mă mai trezesc când se trezesc ei. Credeți că e ținut mult pacea? Ei, aș! 

Un an de zile m-am bucurat că măcar sâmbăta mă trezeau la 9, nu la 6. Iar când vremea este foarte capricioasă, potaia nu mai iese la lătrat deloc, nici nu este plimbată, pesemne că se poate să își facă nevoile și fără să mă capieze pe mine.

Vă anunț cu durere că animalul m-a trezit și azi, și ieri, și alaltăieri. Și probabil mă va trezi cât va avea zile. Între timp, un alt vecin și-a luat un câine și are același obicei, de a deranja tot cartierul de căsuțe înghesuite. Nu prea le place să-și plimbe animalele, dar le iubesc, așa cum nu-și iubesc vecinii, asta e clar.

Și dacă nu ar fi ei, ar fi cei care își etalează mașinile tunate, dând muzica tare când se plimbă încet, încet, cu geamurile lăsate. Și cel care își bate covoarele în spațiul verde din apropiere deși, poate nu știați, există și o lege care înterzice bătutul covoarelor. Desigur, are sens, cum să fie legal să își împrăștii mizeria și microbii într-un loc de joacă pentru copii? Dar când i-a împiedicat pe ei o lege să facă ce doresc? Lumea e a lor, nu a noastră.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru persoanele care au probleme psihice există instituții specializate, unde liniștea deplină e asigurată de pereții antifonați.
  Sunt de acord că liniștea celui de lângă tine trebuie respectată, dar limitele pe care le ceri tu sunt de-a dreptul ridicole. Păi hai să ucidem păsările, pentru că și ele cântă, cocoșii pentru că sunt prea matinali, greierii și broaștele pentru că sunt urâte si fac gălăgie noaptea etc.
  Eu totuși zic să le lăsăm să trăiască.
  • Like 0
  • @ Valentin Ciotea
   Eu cred că exagerezi, eu nu am avut parte de asemenea vecini zgomotoși, stau în Gherla la casă și sunt aproape de blocuri, aici e liniște,

   În ceea ce privește sursele de zgomot menționate în articol, la bloc sau la complex de case ( unde stau eu ) nu are sens decât muzica la căști. Punct.
   În ceea ce privește lucrările cu unelte de găurire, tăiere, cel mai bine în miezul zilei. Dar amestecatul adezivului sau mortarului cu bormașina e prostesc, doar pierzi timpul. Știu pentru că m-a pus tata să amestec ceva beton și a fost greu, dar măcar am simțit că am făcut treabă.

   Ceapa prăjită normal ( culoare galbenă ) are miros nesemnificativ, nivelul din exemplul din articol este mare, și bunica are aceeași problemă cu prăjitul excesiv la varza călită ( devine ruginie, deci cancerigenă, presupun că nu vede deoarece tigaia e neagră, iar sosul e translucid), este necomestibilă pentru un om normal, situația e similară și la localurile unde se prăjește mult, se generează acroleină cancerigenă.

   Bătutul covoarelor e ineficient, sunt aspiratoare cu spălare care pot face treaba bine, încep de la aprox 1000 lei ( marca Bosch ), nu sunt scumpe, ( comparativ cu țigările ) filtrează și prin apă, nu mai scot praful fin în atmosferă, nu vezi nimic pe filtrul HEPA.

   Animalele ținute în captivitate nu au ce căuta în oraș, orice animal captiv își manifestă stresul, câinii normali sunt mari, minim 20 kg, azi sunt la greutăți nenatural de mici, specia e veche de zeci de milioane de ani, și străbăteau kilometri pătrați de teritoriu, Deci strict la țară.
   Păsările nu produc zgomote semnificative. Pisicile sunt ideale ca mărime, se plimbă singure, fac uneori zgomote, dar nu se compară cu câinii, al căror zgomot îl bate doar trenul.
   La urma urmei nimic nu se compară cu copii, fac zgomot mult și bine, în special cei și mai mici, cred că nici traiul lângă gară sau aeroport nu e așa de stresant. măcar ai ce vedea ( planespotting ).

   În ceea ce privește somnul, eu la tura de dimineață ( Bosch Cluj Plant - CljP ), mă trezesc în jurul orei 4:25, doarme și căcatul în restul inșilor la ora aia.
   Când vin de la lucru, dorm ( nu imediat ). nu sunt genul care e trezit de zgomote în somn, în trecut au fost cutremure, toți ai mei le-au simțit, eu doar unul, m-a prins înainte să adorm.

   Folosiți aplicația Spectroid pentru a identifica frecvențele și intensitatea zgomotelor.
   Eu am găsit un zgomot de 100-120 Hz la aproximativ -80 dB, seamănă cu un transformator de putere, poate fi centrala de la parter... nu este semnificativ mereu, este doar ca exemplu.
   În fine, ideea este că pentru zgomot plătim cu până la ZECE ani din viață, trebuie să avem în vedere că organismul are un sistem de activare care e sensibil la zgomotele ambientale, la urma urmei, majoritatea genelor umane sunt vechi de aprox. 40.000 ani, astea rămân fixate mult și bine.

   https://ro.warbletoncouncil.org/sistema-reticular-activador-ascendente-1042

   https://www.eea.europa.eu/ro/articles/poluarea-fonica-este-o-problema

   P.S.: Eu ascult multe discuri de vinil și recunosc ceva detalii sonore, pot identifica distorsiuni în muzică, date de tipul acului sau uzura discului.

   P.P.S.: Creierele persoanelor introvertite sunt mult mai sensibile la substanțele din fluxul sangvin, și se epuizează mai ușor, astfel că percep o situație mai copleșitoare decât alte persoane. Cele extrovertite au nevoie de stimuli externi puternici, semnale puternice. așa, ca radiourile cu cristale din 1900 vara, deoarece aveau sensibilitate redusă.
   • Like 0
 • Am aceeasi problema si a devenit un cosmar, stau la casa intr-o zona de langa Bucuresti, curtile sunt foarte apropiate, adica vezi pe geam ce face vecinul de mancare. Dar nu asta e deranjant ci muzica. Nu mai suport bubuiturile de bas zilnic, din toate directiile, cand nu e unul e altul. Aici e un lac si atrage absolut tot din cealalta parte de sat. Ma dispera efectiv...am crezut ca va fi o oaza de liniste in schimb sunt stresata la maxim si m-am saturat sa le bat obrazul, EU nu inteleg, restul oamenilor nu au nevoie de odihna ? Sau pot efectiv sa doarma langa niste boxe date la maxim pana la 4 dimineata si sunt eu nebuna ca observ bubuielile??? Nu exista lege care sa interzica deranjarea linistii la curte? Ca postul de politie e aproape de astia care fac mereu bairame si nu par sa le pese politistilor de galagie.
  • Like 1
 • Problema e ca traim pe o planeta din ce in ce mai aglomerata si care incepe incet, incet sa ne arate limitele. Limite pe care nu le luam in considerare. In genere nu ne pasa de aceste limite. In Romania cu atat mai putin. Traim intr-o tara care nu si-a respectat niciodata cetatenii si in mod firesc nici cetatenii nu s-au dat in vant in a-si respecta tara. Patriotardismele curg suvoi din gura noastra ca doar nu ne costa nimic. Bombastice si lipsite de continut. Ideea e ca imi petrec toata ziua muncind. Plec dimineata si vin seara. Vin obosit si cu capul vuind de problemele de serviciu, de orasul super poluat si aglomerat, etc. Si cand vin acasa vreau liniste. Ofer liniste si pretind liniste. Libertatea oricui se termina atunci cand incalci libertatea celuilalt. Dreptul lui la confortul, linistea si odihna din locuinta. Dreptul lui la o viata de calitate pentru ca si din asta vine calitatea. In Romania masa de nesimtiti e uriasa. Avem nevoie de legi mult mai clare si punitive si de o politie eficienta si profi care sa stie sa le aplice. Uneori toleranta asta excesiva vine si din neputinta: ce pot sa fac? Si din lasitatea celorlalti care nu te ajuta chiar daca sunt si ei deranjati, lasa, bine ca a zis ala, noi nu ne bagam. Si din felul nostru de a fi, nu suntem categorici si constanti in principii. Ziceri de genul: e casa mea si fac ce vreau: e copil nu avem ce face: ce oameni rai, nu iubesc animalele, etc sunt cuvinte care ascund lipsa de judecata si multa nesimtire. Romania ne secatuieste de viata, de confort, de calitate. Romania ne pedepseste zi de zi ca ne-am nascut si traim (inca) aici. Cum se spune; e frumos prin Romania, pacat ca e locuita. Am cam obosit si am ajuns abia la jumatatea vietii.
  • Like 0
 • Tot e bine că ți-ai dat seama. Hai, să nu-i zicem ghiolbănism, ci nesimțire specific națională. Căci se manifestă pe toată planeta. La noi nesimțirea e ceva mai larg răspândită, sau, în limbaj mai contemporan, disipată. O întâlnim aproape în aceeași măsură în mediile locale cât și la vârful mediilor politice și guvernamentale, unde limita pe care ar impune-o obligația principială de a dovedi, conform unei minime educații, ar fi ca de fiecare dată când există riscul de a fi suspectat de rea intenție, ești obligat să dovedești - cu bun simț - că nu vrei să ascunzi/să dosești interesele care te îndreaptă împotriva legii și a principiilor morale.
  • Like 2
 • Nu stiu unde te-ai mutat, sper ca nu in vreun cartier rezidential ca ala din Sud, unde sunt blocuri langa case la 0.5 m si vede ala de la 2 unde te scarpini cand speli vasele la casa ta.

  in Romania trebuie sa faci bani si sa cumperi 1000mp de teren, iar casa sa ti-o faci in mijloc (am un prieten care a facut asa), ca sa ai cat de cat liniste.
  • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Dan check icon
   Ghiolbanismul ,,de la noi ,este prezent pana si in Parlamentul Romaniei , promovat cu multa nesimtire de ,, imbecila ,,sosoaca, ,, si la televiziunile de scandal platite foarte bine ,ca sa minta foarte bine , Nu inteleg ce , face CNA-ul ? Promovand , aceste idei -minciuni aiurea , romanul cu educatie limitata , sau lipsa , copiaza si se comporta ca atare , caci asa ,a spus ,,,Duamna sosoaca ,,
   --Traim intr-o lume nebuna ,,
   • Like 1
 • Din cele citite, observ ca mitocanismul romanilor a atins cote alarmante. Si eu stau la bloc, undeva in sectorul 2. Pe langa zgomotele diurne (discutii cu voce tare, bormasina, meshtereli aproape zilnice ale unor vecini "gospodari", reparatii si renovari) mai am parte si de un vecin care s=a intors din Anglia (unde chipurile a muncit) cu niste tabieturi si metehne foarte ciudate. Prefera numai muzica tehno, data la maxim in timpul zilei, fara a tine cont de orele de liniste. In plus, la intervale numai de el stabilite asculta aceeasi muzica si in timpul noptii, pana pe la orele 3 sau 4 dimineata, ceea ce ma face sa cred ca este drogat sau defect! Oare asa se comporta si in Anglia? Cred ca acest comportament necivilizat este urmarea unei educatii defectuoase primite de la parinti!
  • Like 1
 • Copie la indigo cu situatia mea. De ce iti e teama...Solutia ar fi retragerea pe un coclau izolat si pitoresc, cu ceva bani la saltea, pentru a investi in confort...si o doza mare de curaj.
  • Like 0
  • @ Paul Paraschiv
   Mda si care nu are bani, aia e, sa suporte, ca legi ..pauza
   • Like 0
 • Eu locuiesc intr-un bloc straniu; nu sunt decat patru apartamente, dar cel de langa mine e cumva infasurat in jurul apartamentului meu, si e singurul care are acces la terasa de la ultimul etaj.

  Nu stiu cum au reusit vecinii mei sa se carantineze cu tot neamul - doua surori, fiecare cu trei copii, una gravida, sotii lor, o matusa si bunica.... Si relatiile de familie nu erau tocmai cordiale...

  Toata vara, cand nu aveai voie sa iesi din casa, copiii urlau de la 7am pana pe la 10-11pm, cu pauza de masa. Dar cand venea vorba de masa, se certau adultii, care aveau si ei volumul blocat pe high chiar si cand nu se certau. Noaptea, dupa ritualul de zbierete infioratoare care acompania trimisul copiilor la culcare, operatiune care dura 2-3 ore, incepea bairamul adultilor care, daca aveam bafta, sa termina pe la 2-3 dimineata si nu cu bataie.

  Se juca fotbal la perete non-stop.

  La inceput le dadeam mingile, care zburau intr-o veselie pe terasa mea, inapoi, rugandu-i de fiecare data sa nu mai dea cu ele de peretele comun, ca mie imi cade tencuiala... Ei, as. I-am rugat, i-am implorat, le-am trimis flori, nimic.

  Problema a devenit crunta cand sotul meu a intrat in sesiune - pe Zoom, bineinteles. Se auzeau copiii racnind ca si cand ar fi fost cu el in birou, si nu putea sa se tina pe mute, ca aveau proiecte de grup, trebuiau sa prezinte diverse chestii, etc.

  Dupa 90 de zile de indurat cu dintii scrasnind si cu dopuri in urechi, am ajuns la punctul de fierbere.

  a) Nu le-am mai dat mingile inapoi. Am o colectie de vreo 10-12 mingi de fotbal de calitate :D Cred ca si parintilor li se urcase sangele la cap (sau le venise mintea de pe urma), ca n-au venit sa mi le ceara.

  Urletele au continuat, insa, si in lipsa distractiei cu dat cu mingea de perete, intreaga familie s-a apucat sa faca Zumba. Cu volumul la maxim. Pe terasa. La te miri ce ora.

  b) Am raspuns si acestei provocari, si mi-am cumparat un sistem audio profesional de 450W, pe care l-am pus in geam. Cum incepeau ei cu Zumba, incepeam si eu cu Rammstein, Lacrimosa, Nightwish, Yellow Goblin, Megadeth, chesti dragute. Si, ca sa fie treaba, treaba, le mai dadeam cate un blast de muzica frumoasa si pe la 3-4 dimineata. Nu mult, un cantec-doua.

  Mi-am cerut scuze de la ceilalti vecini de pe palier, care au zis ca nu e problema pentru ei, ca nu dorm nici ei de trei luni, si daca mai aud o data Despacito, se spanzura de clanta. Oricum, din cauza dispunerii stranii a apartamentelor, muzica mea nu se auzea atat de tare la ei.

  Tacticile au functionat. A luat doua saptamani de perseverenta, dar, pana la urma am ajuns la un armistitiu tacit. Poate ca si din cauza faptului ca dupa un scandal monstru (sticle sparte, politie, bataie pe hol, geamuri sparte) jumatate din familion a parasit cladirea, si s-a nascut si bebe.

  Care zice si el ceva, dar, ma rog, un copil mic plange. Nu deranjeaza atat de mult, si aici am fost de acord cu vecina - nu are ce sa ii faca. Pe fetita de 7 ani insa ar fi putut sa o tina sub ceva control, ma rog, dar nu-i tin lectii de parenting femeii.

  Acum, vorba sotului meu, te apasa linistea pe urechi :)

  Pentru cei care cred ca autoarea exagereaza - nu e asa. Nu e vorba ca te trezeste cineva la 6-7am, ci de bruiajul continuu, si de indiferenta fata de ceilalti. Evident ca am intelegere pentru o familie cu sase copii intre 4-7 ani, mai ales in carantina, cand toti eram la inchisoare si copiii se urcau pe pereti.

  Nu cred ca e greu atunci cand o persoana te roaga sa ii respecti macar niste ore de liniste sa o faci, si sa iti tii copiii sub control macar doua ore pe zi, cand esti implorat cu cerul si pamantul ca alturi cineva da examene. Sau macar sa faci efortul...

  Ah, si aceasta poveste vine din Barcelona, iar vecinii recalcitranti sunt spanioli curati. Romanii nu au monopol pe ghiolbanie.
  • Like 3
 • Pana sa citesc articolul credeam ca sunt nebun. Nebun pentru faptul ca gandesc exact ca dv. Dar nu aveti nici o sansa sa rezolvati ceva. Vedeti si din comentarii cat de agresivi sunt unii. Eu acum stau la bloc. Si traiesc experientele pe care le-ati descris. In fata blocului sunt case si nenea incepe cu muzica la un volum acceptabil si pe masura ce creste cantitatea de bere bauta creste si volumul muzicii. Am pus apartamentul in vanzare. In blocul in care locuiesc exista un grup pe facebook. Am intrat si eu si i-am rugat sa ma ajute sa depistez un vecin care de 4 ani foloseste zilnic bormasina la cele mai aiurite ore, cu scopul de al reclama la politie. Am avut parte de un recital de agresivitate si mojicie de nedescris. Am fost intrebat cand ies din casa, mi s-a spus ca vor folosi bormasina oricand fara sa anunte, mi s-a recomandat sa ma duc sa locuiesc in padure. In blocul asta locuiesc tineri in proprtie de 90%. Toti sunt niste mici ceausisti care fac ce vor si isi impun punctul de vedere marlaneste agresiv asa cum facea si impuscatul. Nu avem nici o sansa. Tara asta nu se va schimba. Vor pleca tot mai multi si vor ramane toti micii ceausisti. Si unul ca dv. va fi balacarit de ei.
  • Like 2
  • @ Dumitru Craqciun
   Eu in .ro am avut noroc de o organizatie de proprietari chiar OK, in sensul ca aveam si noi unul din asta cu bormasina cand ii venea cheful, dar la noi in bloc, din nefericire, cand incepe Gigi sa bage bormasina in ziduri de rezistenta, se aude de la parter pana la etajul 13. Asa ca eram multi.

   I-am zis omului de trei ori ca daca nu respecta orele de liniste, sunam la politie, si cand ne-am hotarat, am sunat toti odata, deci politia nu a putut sa ne ignore.

   Bine, ca au fost nevoie de trei vizite de la politie si de o amenda de se sparie gandul ca tipul sa se opreasca, dar...
   • Like 0
 • Maron_S check icon
  cine e de vina ca acum cumparam cutiile de chibrituri capitaliste transformate in casute inghesuite dotate cu fosa septica (hazna), strada pe pamant (direct), iluminat stradal la sosea , etc. In cazul de fata cred ca latratul cainilor se poate rezolva cu niste ferestre de calitate, nu mai auzi nimic de afara. Probabil casa respectiva are si niste ferestre ieftine ca doar n-o sa reduca din profit pt niste amarate de ferestre. Pe de alta parte zgomotele de intensitate mai mica se pot ignora , alfel inebunim si la casa si la bloc
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
text: Andreea Retea / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon