Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Imagini cu lucrările la autostrada „viaduct” din Transilvania pe care o construiește UMB. VIDEO

autostrada Transilvania

Foto: captură youtube Cristian Marius Man

Compania UMB construiește în Transilvania o porțiune de autostradă, între Nădășelu și Poarta Sălajului, de 42,4 kilometri, care va avea viaducte pe un sfert din lungime, cel mai înalt ajungând la 40 de metri, potrivit unei filmări realizate de Cristian Marius Man, care publică pe canalul său de youtube filmări spectaculoase de la mari proiecte de infrastructură. Finanțarea segmentului de drum este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat recent, după vizitele pe șantierul autostrăzii Transilvania, că lucrările de pe loturile cuprinse între Nădășelu și Poarta Sălajului sunt „cele mai grele din țară”, în prezent, din cauza dealurilor care „o iau la vale”. 

Pentru lotul Nădășelu – Zimbor (30 km) stadiul fizic este de aproximativ 60%, iar în aprilie Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat noul termen agreat cu UMB: 13 iulie 2025. Pentru segmentul Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) stadiul fizic este 30%, iar CNAIR estimează finalizarea în decembrie 2024, scrie Economedia.ro.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult