La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Imagini dintr-o Ucraină sub bombardamente. Demonstrație de forță sau de slăbiciune? Rusia atacă la întâmplare zeci de ținte civile, ca reacție la distrugerea „Podului lui Putin"
Foto: Sergey Dolzhenko / EPA / Profimedia
Rachete rusești au lovit Kievul și cel puțin alte 12 orașe ucrainene luni dimineață, pentru prima dată din luna iunie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, au convocat o reuniune de urgență a G7, în timp ce Republica Moldova a declarat că trei rachete de croazieră lansate de Rusia asupra Ucrainei au traversat luni spațiul aerian moldovenesc.
Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei a scris pe Twitter că rușii au lansat luni dimineață 75 de rachete asupra Ucrainei, iar 41 dintre acestea au fost neutralizate de apărarea aeriană.
În plus, ministrul ucrainean al Educației a anunțat că toate școlile din Ucraina trec la învățământ la distanță până vineri.
Rusia nu poate menține o intensificare a atacurilor cu rachete pentru o perioadă îndelungată, având în vedere câtă muniție a folosit până acum în război și câtă condamnare politică vor atrage astfel de atacuri, spune Dan Sabbagh, editorul The Guardian pentru apărare și securitate.
Foto: Profimedia
Realitatea militară este că loviturile rusești cu rachete nu vor face nimic pentru a schimba echilibrul de putere al luptelor la sol și, indiferent de teama pe care o provoacă, rușii nu vor afecta dorința Ucrainei de a rezista invaziei și de a câștiga războiul început de Putin.
Iar dorința asta se vede cel mai bine în spiritul oamenilor din Kiev, care au început să cânte în această dimineață în timp ce se adăposteau de rachete.
Apasă pe imaginea de sub video, pentru a deschide galeria foto Profimedia
Sursa: Foto: Sergey Dolzhenko/ EPA / Profimedia
O clădire avariată după bombardarea în centrul orașului Kiev, Ucraina, 10 octombrie 2022. Au fost raportate explozii în mai multe cartiere ale capitalei ucrainene. Cel puțin nouă persoane au murit și zeci au fost rănite în urma atacurilor cu rachete, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență (SES) al Ucrainei.
Sursa: Foto:OLEG PETRASYUK / EPA / Profimedia
Atacurile cu rachete rusești au lovit luni dimineață capitala Ucrainei, Kiev. În imagine, ofițeri de poliție stau de pază în apropierea unei zone lovite de bombardamente în centrul orașului Kiev.
Sursa: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Profimedia
Experți ucraineni inspectează o mașină distrusă după ce rachete au lovit centrul orașului Kiev.
Sursa: OLEG PETRASYUK / EPA / Profimedia
Mașină avariată, în centrul Kievului, în urma atacului cu rachete lansat de armata rusă.
Sursa: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Medicii acordă asistență unei femei rănite în urma unei lovituri cu rachete rusești în centrul Kievului, capitala Ucrainei
Sursa: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Kiev, 10 octombrie 2022
Sursa: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Un medic oferă asistență medicală unei fete rănite în urma unei lovituri cu rachete rusești în centrul Kievului, luni, 10 octombrie.
Sursa: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Lovituri cu rachete lansate luni dimineață asupra Kievului au distrus mașini pe o stradă în centrul capitalei Ucrainei.
Sursa: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Masini carbonizate, in centrul Kievului, după lovituri cu rachete lansate de trupele ruse. Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Sursa: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Masini carbonizate, in centrul Kievului
Sursa: ANDRII NESTERENKO / EPA / Profimedia
Oamenii se adăpostesc intr-o stație de metrou din Kiev, în timp ce bombardamentele au lovit capitala Ucrainei.
Sursa: ANDRII NESTERENKO / EPA / Profimedia
Doi tineri se sărută la metrou în Kiev, unde mai multi oameni se adăpostesc, după bombardarea centrului Kievului,luni, 10 octombrie.
Sursa: OLEG PETRASYUK / EPA / Profimedia
Mașini carbonizate, pe strazile din Kiev, după atacul cu rachete lansat de armata rusă.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.