Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imagini dintr-o Ucraină sub bombardamente. Demonstrație de forță sau de slăbiciune? Rusia atacă la întâmplare zeci de ținte civile, ca reacție la distrugerea „Podului lui Putin"

Kiev - bombardat

Foto: Sergey Dolzhenko / EPA / Profimedia

Rachete rusești au lovit Kievul și cel puțin alte 12 orașe ucrainene luni dimineață, pentru prima dată din luna iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, au convocat o reuniune de urgență a G7, în timp ce Republica Moldova a declarat că trei rachete de croazieră lansate de Rusia asupra Ucrainei au traversat luni spațiul aerian moldovenesc.

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei a scris pe Twitter că rușii au lansat luni dimineață 75 de rachete asupra Ucrainei, iar 41 dintre acestea au fost neutralizate de apărarea aeriană.

În plus, ministrul ucrainean al Educației a anunțat că toate școlile din Ucraina trec la învățământ la distanță până vineri. 

Rusia nu poate menține o intensificare a atacurilor cu rachete pentru o perioadă îndelungată, având în vedere câtă muniție a folosit până acum în război și câtă condamnare politică vor atrage astfel de atacuri, spune Dan Sabbagh, editorul The Guardian pentru apărare și securitate.

Foto: Profimedia

Realitatea militară este că loviturile rusești cu rachete nu vor face nimic pentru a schimba echilibrul de putere al luptelor la sol și, indiferent de teama pe care o provoacă, rușii nu vor afecta dorința Ucrainei de a rezista invaziei și de a câștiga războiul început de Putin.

Iar dorința asta se vede cel mai bine în spiritul oamenilor din Kiev, care au început să cânte în această dimineață în timp ce se adăposteau de rachete.

Apasă pe imaginea de sub video, pentru a deschide galeria foto Profimedia 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult