Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Impozit progresiv sau cotă unică? Răspunsurile profesorului de economie Christian Năsulea la chestionarul „În fața ta”

Christian Năsulea

România nu este pregătită pentru a trece la impozitul progresiv, a declarat profesorul de economie Christian Năsulea, de la Universitatea din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, răspunzând unui chestionar format din 10 întrebări.

1. Domnule profesor, întrebarea numărul unu: impozit progresiv sau cota unică?

Cotă unică sută la sută, nu avem capacitatea în această țară să gestionăm un sistem de tip cotă de impozitare progresivă și în afară de asta, nu știu de ce mai insistă politicienii cu ideea asta, pentru că vor pierde bani la buget dacă am trece la impozitarea progresivă.

2. Dacă ar fi să schimbați un singur lucru în legislația fiscală din România, care ar fi acela?

Aș trece înapoi la niște facilități fiscale pe care poate alte țări europene nu le doresc pentru țara noastră, care să atragă înapoi micii investitori care veneau aici după facilități date pentru microîntreprinderi.

3. Primul sfat fiscal pe care l-ați da unui antreprenor la început de drum ar fi…

Foarte dificilă această întrebare, să încerce să facă tot ce poate să învețe legislația suficient de bine ca să poată să-și reducă banii pe care îi are de dat către stat la minimul posibil legal.

4. Dacă găsiți pe stradă 100 de euro ce faceți cu ei?

Încerc să văd ai cui sunt, sun la poliție.

5. Dați bani la cutia milei?

Da.

6. Ce sumă v-ar face cu adevărat bogat?

Nu cred că banii sunt ceea ce ne face cu adevărat bogați. Ca să fiu cu adevărat bogat, probabil ar trebui să ajung să dețin niște acțiuni într-o cantitate foarte mare la niște companii de top. Și atunci problemele nu mai sunt legate de sumă, pentru că nu sunt bani, sunt doar niște active care să mă pună pe o listă, dar asta cred că doar mi-ar complica viața n-ar face-o să fie mai bună.

7. Cea mai bună investiție pe care ați făcut-o vreodată a fost?

Am cumpărat o mașină cu 4.000 de euro în 2016, pe care o folosesc în continuare.

8. Ați face azi un credit pentru a vă lua un apartament care costă 200.000 de euro?

Probabil că nu, dar asta din cauza faptului că sunt profesor și salariul nu îmi permite să mă gândesc la genul ăsta de investiții. Asta nu înseamnă că în situația actuală nu are sens din punct de vedere economic să te îndatorezi în așa fel încât să cumperi un activ dacă acesta promite să crească în valoare.

9. Care este luxul pe care vi-l permiteți?

Îmi permit să merg în vacanță cu familia de 2 ori pe an, ceea ce mi se pare că nu toți românii își permit și e un lux de care mă bucur foarte tare și pentru care sunt recunoscător.

10. Vine o nouă criză economică?

Sper că nu, atât pot să spun, nu pot să spun sigur, da sau nu. Sper la fel ca noi toți probabil că nu vine o nouă criză în așa fel încât să complice o situație care deja este dificilă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alt mache ne dă lecții de "economie"! Se vede de pe Marte că punctul lui de vedere este cel a burgheziei exploatatoare, nu al omului muncii din România obligat să trudească pe nasturi și pe alune și care nu mai face față scumpirilor continue și nu mai știe cum să îi ajungă banii de la o leafă la alta, în timp ce burghezia exploatatoare trăiește în lux și huzur!

    Și de ce nu ar trebui burghezia exploatatoare să fie obligată să plătească impozit progresiv? Din mult, chiar dacă ar da mai mult către Stat, tot cu mult rămâne! Are de unde să dea, nu sărăcește și nu dă faliment! Mai akes în condițiile în care burghezia exploatatoare din România plătește cele mai mici salarii din UE, de câteva ori mai mici decât în Germania și alte țări europene normale!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Mare eroare a facut Ghinea in PNRR cand a acceptat acele conditii pentru niste bani in plus care oricum ar fi rezultat din astfel de facilitati. E ca si cum cineva iti da bani de bautura si tigari ca sa renunti la o parte din mancarea sanatoasa. O tampenie fara margini.
    • Like 2
    • @ Mihai
      mhm check icon
      Ghinea a trecut niște lucruri acolo pe carw știa că PNL nu va accepta niciodată să le facă fără presiunea UE. Și bine a făcut, că odată ce a venit PSD, bruma de reformă s-a făcut doar că ne-au obligat ăia. Dacă nu erau obligațiile alea, aveam pensionari de la naștere cu 50.000 de euro pe lună. Pentru ca știm că vor lucra la SRI și vor apăra țara peste 20 de ani, investim de acum în ei.
      • Like 0
    • @ mhm
      Mihai check icon
      Pretul platit pentru acele reforme este oricum prea mare iar acelea trebuiau facute oricum in pasi mai mici pentru ca situatia nu era sustenabila. Acum avem dezvoltarea incetinita si perspectiva impozitului progresiv care va incetini si mai mult economia. Deci pana la urma da cu minus iar pe mine ma intereseaza ce am in buznurarul meu si nu vreau sa am mai putin pentru ca sa le scada si la altii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult