Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Impozitarea tichetelor cadou în ultima lună de aplicare a actualului Cod fiscal

Odată cu ziua de 1 decembrie 2015, ziua națională a României, zi emoționantă de care suntem mândri, ce ne scoate din letargia vremurilor cotidiene, începe și iarna, mai exact luna cadourilor. Astfel, cu toții ne gândim la bucuria sărbătorilor de iarnă, ne gândim la cadourile ce le primim sau pe care le vom acorda.

Unii dintre noi suntem salariați și ne așteptăm să primim și ceva prime după un an de muncă, într-o perioadă nu neapărat de mare avânt economic, însă cu mari eforturi în această perioadă tumultoasă din punct de vedere socio-economic. Poate la aceleași prime de acordat se gândesc și angajatorii ce strâng sumele necesare.

Desigur, cele mai bune prime sunt primele în bani lichizi și cu siguranță și statul este fericit la acordarea acestora, deoarece nu mai puțin de circa 55% sunt și impozitele încasate de buget de pe urma acestor prime salariale, de altfel impozitate identic ca și salariile de zi cu zi.

În acest sens, o alternativă bună pentru societățile ce nu dispun de astfel de bugete, ce își doresc totuși să acorde o primă salariaților este utilizarea tichetelor cadou, utilizare condiționată însă de unele reglementări, având ca avantaj o mai bună optimizare fiscală a impozitelor datorate la bugetul de stat.

Într-un scurt rezumat, amintim că tichetele cadou sunt reglementate de Legea nr. 193/2006 privind tichetele cadou, ce permite unei societăți să folosească tichetele cadou pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale. Această ultimă utilizare a tichetelor cadou în cadrul cheltuielilor sociale este procedura cel mai des folosită în practică de angajatori pentru a acorda salariaților tichete cadou.

Comparând cu impozitele foarte mari plătite pentru salariile în bani, tichetele cadou urmează cel puțin până la 31 decembrie 2015, când încetează valabilitatea de aplicare a actualului Cod fiscal, următoarea procedură de impozitare:

Pentru persoana fizică ce încasează tichete cadou în calitate de salariat, contravaloarea acestora nu este o sumă pentru care s-ar datora asigurările sociale (pensii, sănătate, șomaj etc.), dacă aceste tichete cadou sunt acordate potrivit prevederilor legale.

a) cheltuielile cu tichetele cadou sunt deductibile la calculul impozitului pe profit într-un procent de 2% din fondul de salarii; acest lucru înseamnă că dacă angajatorul este o societate ce acordă tichete cadou din categoria celor plătitoare de impozit pe profit și se încadrează în acest plafon cu valoarea tichetelor cadou acordate salariaților, nu plătește impozit pe profit pentru acestea. Dacă valoarea tichetelor cadou depășește plafonul mai devreme amintit, plătitorii de impozit pe profit vor considera diferența cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, efectul final conducând la plata unui impozit de 16%, desigur respectând și celelalte reglementări aplicabile la determinarea profitului impozabil. Dacă angajatorul este o microîntreprindere ce plătește impozit pe venit în procent de 3%, nu mai are relevanță încadrarea în vreun plafon.

b) contravaloarea tichetelor cadou reprezintă pentru persoana fizică ce le primește, salariată a respectivei companii, un avantaj în natură supus impozitului pe venitul persoanei fizice în procent de 16%. Desigur, fie că ne place sau nu, cu această taxă participă și bugetul de stat la beneficiul persoanei fizice.

c) pentru persoana fizică ce încasează tichete cadou în calitate de salariat, contravaloarea acestora nu este o sumă pentru care s-ar datora asigurările sociale (pensii, sănătate, șomaj etc.), dacă aceste tichete cadou sunt acordate potrivit prevederilor legale. Desigur, această noțiune de acordare potrivit prevederilor legale lasă uneori loc de discuții, însă pentru cei ce utilizează această procedură, acordarea tichetelor cadou conform legii presupune respectarea legislației de bază din legea amintită în preambulul acestui articol mai exact achiziționarea de la unități autorizate și utilizarea acestor tichete cadou în destinațiile enumerate mai sus. Fără a avea pretenția deținerii adevărului absolut asupra fiscalizării tichetelor cadou, nu cunoaștem să mai existe alte taxe și impozite pentru aceste bonusuri acordate salariaților.

În mod similar, aceste tichete cadou sunt utilizate frecvent și în acțiuni de reclamă și publicitate. Societățile beneficiază de o procedură similară de impozitare când acestea sunt acordate clienților persoane fizice.

Dragi cititori, vă dorim o lună minunată, plină de cadouri primite și acordate, într-un peisaj superb de iarnă! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E din ce am mai citit an inteles ca daca nu sunt acordate conform legii (cheltuieli sociale-iar salariatul fara copii nu se poate încadra aici) atunci se includ si in baza de calcul a contributiilor. Este si un articol referitor la aceasta spetă http://www.capital.ro/cum-se-impoziteaza-tichetele-cadou-se-platesc-sau-nu-contributii-sociale.html
    • Like 0
  • Buna seara, As dori sa stiu daca pt tichetele cadou acordate de Craciun salariatilor fara copii se retin Si contributiile sociale? Multumesc!
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult