Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Impozitele familiei Biriș în regimul PSD: „Ar trebui să strig Yupi, Yupi de bucurie! O să-mi rămână în buzunar cam 35.000 de euro”

Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a publicat pe contul de Facebook un calcul din care rezultă că dacă recentele propuneri fiscale ale guvernului vor fi aplicate, în 2018 el ar plăti, la aceeași sumă, impozite cu vreo 35.000 de euro mai mici decât în 2015.

„Cum (...) să dai o lege prin care să renunți a mai încasa la buget impozit în timpul anului, cam 24 de miliarde? De unde îi iei? Nu știu nici o țară, nici măcar SUA, care să facă asta...(...) Oare oamenii ăștia nu știu că cea mai mare parte dintre români trăiesc, din păcate, de azi pe mâine? Câți cred ei oare că vor putea să pună de o parte impozitul ce va trebui plătit grămadă pe 25 mai/25 iulie 2019? de unde vor lua atunci banii pe care i-au cheltuit, de la cămătari sau providenti? cum va recupera statul de la cei care nu plătesc impozitele amânate prin legea asta?”, se întreabă retoric consultantul fiscal Gabriel Biriș.

Explicațiile lui Gabriel Biriș:

„Să presupunem că în 2018 o să câştig tot cât am câştigat în 2015 (informaţie publică şi publicată de ZF pe vremea când eram secretar de stat) şi să facem un calcul al impactului halucinantelor propuneri ale guvernului dlui Dragnea.

În 2015:

- CASS 5,5%*1.500.000 = 82.500

- IMPOZIT 16%*(1.500.000-82.500) = 226.800

Total: 309.300 lei

În 2018:

- CASS 5,5%*186.000 = 10.230 (nu îmi este clar dacă rămâne, în programul PSD/ALDE spune că o fac opțională. Să presupunem însă că rămâne)

- Familia mea are 4 membri. Plafonul neimpozabil va fi deci 5*12*1000= 60.000;

- La suma asta mai adun diverse deduceri (școala copiilor, asigurări, alte deduceri), plafonate însî la 5.000 lei (echiv plafon neimpozabil pe 1 lună).

- IMPOZIT 10%*(1.500.000 - 75.230) = 142.477 lei

Total: 147.207lei

Adică îmi rămân în buzunar 309 - 142 = 167.000 lei.

Asta înseamă cam 35.000 Euro.

Dacă mai adaug şi faptul că soţia e chirurg şi îi triplează salariul, plus că salariul medicilor va fi scutit de impozit, înseamnă că în 2018 ar trebui să îmi rămână cam 50.000 euro în plus conform celor anunţate de guvernul dlui Dragnea.

Păi şi nu ar trebui să fac YUPI, YUPI de bucurie?

Nu cumva sunt eu nebun că îmi pasă de chestii din astea mărunte gen echilibre bugetare, deficite, bani la buget pentru investiţii în educaţie, în infrastructură, în armată?

Nu ar trebui să mă arunc înainte să susţin aberaţiile astea cu gândul la mica avere care îmi rămâne din muncă mea şi a soţiei fără să îmi pese că în jurul meu se alege praful de statul român?

Eu zic că nu sunt nebun.

Ştiu că de fapt asta e o iluzie. Ştiu că nu există prânz gratis, că până la urmă tot noi vom plăti dezmăţul asta…

ps1. cum (...) să dai o lege prin care să renunţi a mai încasa la buget impozit în timpul anului, cam 24 de miliarde? De unde îi iei? Nu ştiu nici o ţară, nici măcar SUA, care să facă asta…

ps2. cred că bancherii ăia pe care îi blamează mai toţi politicienii noştri îşi freacă mâinile de bucurie cu gândul la dobânzile pe care le vor încasa pentru a finanţa vreo 2 ani impozitele amânate de guvernul dlui Dragnea. Numai şi 1% marjă înseamnă pentru bănci 240 milioane în plus pe an…

ps3. oare oamenii ăştia nu ştiu că cea mai mare parte dintre români trăiesc, din păcate, de azi pe mâine? câţi cred ei oare că vor putea să pună de o parte impozitul ce va trebui plătit grămadă pe 25 mai/25 iulie 2019? De unde vor lua atunci banii pe care i-au cheltuit, de la cămătari sau providenți? Cum va recupera statul de la cei care nu plătesc impozitele amânate prin legea asta?

ps5. celebra deja afirmaţie a dnei Olguţa nu se regăseşte. „Impozităm tot" însemnă ca oamenii să strângă bonuri ca să poată deduce. Deducerea anuală este însă plafonată la plafonul neimpozabil pe 1 luna (2000 lei/an pt contribuabil singur, 3000 pentru cuplu fără copii, 4000 pentru cuplu cu un copil, etc), insuficientă pentru a atinge scopul declarat.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am impresia că se dorește indatorarea țării peste limita de posibilitate de rambursare. Această lege a impozitului pe gospodărie asta urmăreste. Va fi un gol care va trebui acoperit prin imprumuturi. Probabil că mai avem ceva resurse naturale importante pe care trebuie să le cedăm. Și cind nu va mai fi nimic de vândut se vor îndrepta asupra veniturilor populației prin creșterea impozitării. Vom ajunge să muncim pentru a plăti niște datorii care s-au facut fără acordul nostru dar in numele nostru de către guvernanți incompetenți. Sau ,mai rău, sunt reprezentanții unor interese străine. Este doar o părere personală. Și mai sper să nu devină realitate. Uitați-vă la Franța ! Din 2018 revine la impozitarea la sursă. Nu se știe clar cum se va proceda cu impozitul pe anul 2017 care trebuie plătit in 2018 concomitent cu impozitarea lunară. Sigur au făcut calcule pe cifre reale. La noi, atragerea specialiștilor in aparatul de stat este sistematic evitată și așa apar ideile "crețe" ale celor de mai sus descriși.
  • Like 0
 • Socoteala dansului nu cred ca nelinisteste prea mult guvernul Dragnea. Nu de alta, dar nu prea exista asa multi romani care sa castige sumele propuse de dansul. Ca atare, daca dansul va ramane in buzunar cu 50.000 de euro, poate sta linistit, cea mai mare parte din cei 18 milioane de romani nu castiga tot anul acesti bani. In schimb, socoteala dansului ne lamureste ceea ce banuiam, anume ca propunerile guvernului vor imbogati si mai mult pe cei bogati si ii vor lasa la fel de nepasatori pe cei 5 milioane de oameni care muncesc in tara asta.
  • Like 0
 • Astfel a plâns Warren Buffet, miliardarul american, că rata de impozitarea sa este mai mică decât rata de impozitarea secretarului său. Bogații devin mai bogați! Cei mai săraci devin mai săraci.
  • Like 0
 • Apoi ce sa aștepți de la un proiect de lege făcut de marele cârmaci Liviu asistat de savanta de renume mondial Olguța in beciurile partidului bolșevic . Iar asta cu copiatul sistemului de taxe american e gargara - pai trebe numai sa te gândești la ce a zis acum ceva timp warren buffet : ca el care e miliardar plătește taxe mai putine decât secretara lui care face puțin sub 100000 an . Da pt prostani e buna propaganda , după ce in ultimi 20 de ani am "copiat " Germania acu am trecut oceanul .
  • Like 1
 • Filbert check icon
  Chestia cu neretinerea lunara a impozitului e monumentala, ce-i drept...Olguta s-a autodepasit, trebuie sa recunoastem.
  • Like 0
 • check icon
  Probabil ăștia de acum își închipuie că o să-i constrângă pe oamenii să plătească la timp blocându-le conturile în caz de întârziere. Marea surpriză o să fie când or să constate că au blocat niște conturi în majoritate goale.
  Manevra guvernanților ori e cacealma ori aduce a joc piramidal politic, situație în care tot dichisul ar consta ca prăbușirea să se producă după următoarele alegeri generale. Dup-aia potopul.
  • Like 1


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult