Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În ajun de moțiune, 469 de proiecte de asfaltare de drumuri și ulițe primesc finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții

Viorica Dancila - primari comune - Foto Inquam Photos/Alberto Groșescu)

Foto : Inquam Photos/Alberto Groșescu

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat o listă cu 469 de proiecte aprobate pentru finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Opoziția acuză că, în prag de moțiune, o mare parte din banii publici din FDI va ajunge către primarii și președinții de consilii județene, membri PSD.

Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene, primește 521,9 milioane de lei pentru „Proiect integrat modernizare, consolidare și reabilitare drumuri și poduri județene, obiective ce asigură conectarea la rețeaua TEN-T județul Neamț”,  potrivit G4media, care a analizat documentul.

Primăria Capitalei va primi 104 milioane de lei pentru proiectul „Penetratie și racord Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București- Pitești”, în timp ce, în Buzău, Constantin Toma, obține 150 milioane de lei pentru lucrări întreținere infrastructură de transport,

Lista proiectelor aprobate de Comisia de Prognoză

În Alexandria, primăria condusă de Victor Drăgușin primește 44,6 milioane de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente a infrastructurii rutiere și pietonale în municipiu.

La primăria din Snagov (Ilfov), edilul Marian Oancea (PSD) va primi 172 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare și mărirea capacitatii stației de epurare și extindere rețea alimentare cu apă potabilă, foraje puțuri și mărirea capacității stației de tratare a apei.

În ultimele săptămâni guvernul a aprobat cheltuieli de aproape 10 miliarde de lei prin noul PNDL, numit FDI, potrivit deputatului USR Claudiu Năsui, bani prin care social democrații vor să își asigure majoritatea în parlament. 

„Hai să vedem cât ne costă negocierile PSD pentru moțiunea de cenzură. Pe 17 septembrie au fost aprobate 2.3 miliarde de lei din FDI. Iar pe 2 octombrie au mai fost aprobat încă de 3 ori pe atât. În total 10 miliarde de lei au fost puse la bătaie pentru a avea majoritate în parlament. Așa vor social democrații să asigure boicotarea moțiunii. Noul fond înființat prin infama OUG 114, FDI, a promis banii aceștia chiar în ajun de moțiune”, susține Claudiu Năsui, care remarcă faptul că în județele Olt, Buzău, Neamț și Dolj „PSD pare să cumpere loialitatea unora pentru a preveni mișcările spre Pro România”. „Iarăși, o pură coincidență, nu-i așa?”, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.

Într-o intervenție la Digi24, senatorul PSD Liviu Pop a negat că banii din FDI au fost alocați pe criterii politice. „Nu are legătură funcționarea acestui program (FDI) cu campania electorală. Nu dăm banii politic. Sunt drumuri care trec prin mai multe comune  Comisia de Prognoză a făcut propriile evaluări, în baza legii care a spus cum trebuie depuse aceste proiecte”, a spus Liviu Pop.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult