Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În ajun de moțiune, 469 de proiecte de asfaltare de drumuri și ulițe primesc finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții

Viorica Dancila - primari comune - Foto Inquam Photos/Alberto Groșescu)

Foto : Inquam Photos/Alberto Groșescu

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat o listă cu 469 de proiecte aprobate pentru finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Opoziția acuză că, în prag de moțiune, o mare parte din banii publici din FDI va ajunge către primarii și președinții de consilii județene, membri PSD.

Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene, primește 521,9 milioane de lei pentru „Proiect integrat modernizare, consolidare și reabilitare drumuri și poduri județene, obiective ce asigură conectarea la rețeaua TEN-T județul Neamț”,  potrivit G4media, care a analizat documentul.

Primăria Capitalei va primi 104 milioane de lei pentru proiectul „Penetratie și racord Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București- Pitești”, în timp ce, în Buzău, Constantin Toma, obține 150 milioane de lei pentru lucrări întreținere infrastructură de transport,

Lista proiectelor aprobate de Comisia de Prognoză

În Alexandria, primăria condusă de Victor Drăgușin primește 44,6 milioane de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente a infrastructurii rutiere și pietonale în municipiu.

La primăria din Snagov (Ilfov), edilul Marian Oancea (PSD) va primi 172 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare și mărirea capacitatii stației de epurare și extindere rețea alimentare cu apă potabilă, foraje puțuri și mărirea capacității stației de tratare a apei.

În ultimele săptămâni guvernul a aprobat cheltuieli de aproape 10 miliarde de lei prin noul PNDL, numit FDI, potrivit deputatului USR Claudiu Năsui, bani prin care social democrații vor să își asigure majoritatea în parlament. 

„Hai să vedem cât ne costă negocierile PSD pentru moțiunea de cenzură. Pe 17 septembrie au fost aprobate 2.3 miliarde de lei din FDI. Iar pe 2 octombrie au mai fost aprobat încă de 3 ori pe atât. În total 10 miliarde de lei au fost puse la bătaie pentru a avea majoritate în parlament. Așa vor social democrații să asigure boicotarea moțiunii. Noul fond înființat prin infama OUG 114, FDI, a promis banii aceștia chiar în ajun de moțiune”, susține Claudiu Năsui, care remarcă faptul că în județele Olt, Buzău, Neamț și Dolj „PSD pare să cumpere loialitatea unora pentru a preveni mișcările spre Pro România”. „Iarăși, o pură coincidență, nu-i așa?”, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.

Într-o intervenție la Digi24, senatorul PSD Liviu Pop a negat că banii din FDI au fost alocați pe criterii politice. „Nu are legătură funcționarea acestui program (FDI) cu campania electorală. Nu dăm banii politic. Sunt drumuri care trec prin mai multe comune  Comisia de Prognoză a făcut propriile evaluări, în baza legii care a spus cum trebuie depuse aceste proiecte”, a spus Liviu Pop.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult