Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În ajun de moțiune, 469 de proiecte de asfaltare de drumuri și ulițe primesc finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții

Viorica Dancila - primari comune - Foto Inquam Photos/Alberto Groșescu)

Foto : Inquam Photos/Alberto Groșescu

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat o listă cu 469 de proiecte aprobate pentru finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Opoziția acuză că, în prag de moțiune, o mare parte din banii publici din FDI va ajunge către primarii și președinții de consilii județene, membri PSD.

Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene, primește 521,9 milioane de lei pentru „Proiect integrat modernizare, consolidare și reabilitare drumuri și poduri județene, obiective ce asigură conectarea la rețeaua TEN-T județul Neamț”,  potrivit G4media, care a analizat documentul.

Primăria Capitalei va primi 104 milioane de lei pentru proiectul „Penetratie și racord Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București- Pitești”, în timp ce, în Buzău, Constantin Toma, obține 150 milioane de lei pentru lucrări întreținere infrastructură de transport,

Lista proiectelor aprobate de Comisia de Prognoză

În Alexandria, primăria condusă de Victor Drăgușin primește 44,6 milioane de lei, pentru lucrări de întreținere și reparații curente a infrastructurii rutiere și pietonale în municipiu.

La primăria din Snagov (Ilfov), edilul Marian Oancea (PSD) va primi 172 de milioane de lei pentru extinderea rețelei de canalizare și mărirea capacitatii stației de epurare și extindere rețea alimentare cu apă potabilă, foraje puțuri și mărirea capacității stației de tratare a apei.

În ultimele săptămâni guvernul a aprobat cheltuieli de aproape 10 miliarde de lei prin noul PNDL, numit FDI, potrivit deputatului USR Claudiu Năsui, bani prin care social democrații vor să își asigure majoritatea în parlament. 

„Hai să vedem cât ne costă negocierile PSD pentru moțiunea de cenzură. Pe 17 septembrie au fost aprobate 2.3 miliarde de lei din FDI. Iar pe 2 octombrie au mai fost aprobat încă de 3 ori pe atât. În total 10 miliarde de lei au fost puse la bătaie pentru a avea majoritate în parlament. Așa vor social democrații să asigure boicotarea moțiunii. Noul fond înființat prin infama OUG 114, FDI, a promis banii aceștia chiar în ajun de moțiune”, susține Claudiu Năsui, care remarcă faptul că în județele Olt, Buzău, Neamț și Dolj „PSD pare să cumpere loialitatea unora pentru a preveni mișcările spre Pro România”. „Iarăși, o pură coincidență, nu-i așa?”, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.

Într-o intervenție la Digi24, senatorul PSD Liviu Pop a negat că banii din FDI au fost alocați pe criterii politice. „Nu are legătură funcționarea acestui program (FDI) cu campania electorală. Nu dăm banii politic. Sunt drumuri care trec prin mai multe comune  Comisia de Prognoză a făcut propriile evaluări, în baza legii care a spus cum trebuie depuse aceste proiecte”, a spus Liviu Pop.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult