Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În București, chiria medie este de circa 45% din salariul lunar, considerabil mai mică decât în Varșovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Prețurile locuințelor din România au crescut mai lent decât salariile

imobiliare - birouri

Foto Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Creșterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea prețurilor a îmbunătățit accesibilitatea locuințelor în România, spre deosebire de alte țări din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde prețurile și chiriile au înregistrat creșteri semnificative, potrivit celor mai recente analize citate de Colliers. În București, prețurile locuințelor au crescut cu aproximativ 50% în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creștere de 80%. Pentru comparație, majoritatea marilor orașe din regiune au raportat creșteri de 80% până la 100% în aceeași perioadă.

Deși, la nivel general, accesibilitatea locuințelor în România pare favorabilă, există diferențe semnificative între segmentele pieței. Locuințele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuație și costul finanțării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate. În plus, diferența dintre costul unei chirii și rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În București, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varșovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situație face ca închirierea să fie o opțiune mai accesibilă decât achiziția, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuințe similare.

În ultimii ani, segmentul rezidențial destinat exclusiv închirierilor a câștigat tot mai mult teren în România. Dezvoltatorii și investitorii sunt atrași de potențialul de creștere a prețurilor locuințelor și de accesibilitatea relativă a chiriilor. Această tendință este susținută de dezvoltarea economică accelerată a marilor orașe, precum București, și se aliniază evoluțiilor recente observate în piețe similare, precum Praga și Varșovia.

România rămâne însă una dintre țările cu cea mai scăzută rată a creditelor ipotecare din Uniunea Europeană - sub 2% din stocul total de locuințe aflate în proprietate, comparativ cu 15% în Ungaria, 14% în Polonia și 26% în Cehia. Accesul limitat la finanțare a încetinit ritmul dezvoltărilor rezidențiale noi, dar investițiile în segmentul de închiriere oferă o soluție sustenabilă pe termen lung pentru cererea de locuințe.

Perspectivele de creștere a prețurilor, împreună cu avantajele oferite de segmentul de închiriere, generează o schimbare de paradigmă pe piața imobiliară. Proiectele rezidențiale destinate exclusiv închirierii devin tot mai atractive pentru investitori, datorită stabilității și randamentelor oferite pe termen lung. Potențialul economic al marilor orașe din România, în special al Bucureștiului, joacă un rol important în stimularea acestui interes.

Piața rezidențială din România continuă să evolueze într-un ritm constant, remarcându-se prin accesibilitate și dinamism, în contextul provocărilor din regiunea CEE-6. Investițiile în segmentul închirierilor și dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunități semnificative pe termen lung, consolidând poziția României ca un punct de atracție pentru investitorii internaționali.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Inca un articol care incearca sa manipuleze piata imobiliara si sa-i faca pe fraieri sa investeasca in imobiliare. Cica a crescut salariul mediu in Romania? Pe bune? Cine l-a vazut? Cand 3 sferturi din salariatii Romaniei sunt platiti cu salariul minim pe economie, chiar si preturile actuale la case si apartamente sau la chirii - zise mici - par astronomice. Sa nu mai vorbim si de imprumuturile imobiliare cu DAE de peste 25% la orice banca, te intrebi daca nu cumva e nebun cine isi face unul? In articol se face o comparatie cu tari din Vestul Europei cu care Romania nu are nicio legatura (dpdv economic, social, al legislatiei, etc), acele tari avand alte conditii incomparabil mai bune decat Romania. Prin urmare, articolul e un fake...
    Am revenit cu un
    PS: BNR a trimis o alerta precum ca "romanii nu-si platesc ratele la Banci in ciuda cresterilor salariale", uitand sa spuna si de cate ori au crescut preturile la toate. Asta chiar face parte din realitate, nu si aberatiile din articol.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Altă pledoarie pentru chirii care sunt practic bani pierduți decât banii care sunt dați pe rate unde îți mai rămâne ceva. Dacă chiria este mai mică decât dobânda plătită la bancă atunci se mai poate discuta dar altfel nu se pune problema. În Statele Unite se pune problema Chirei dacă este mai puțin de jumătate din rată, altfel nici vorbă,
    • Like 0
  • pixel check icon
    grație cui?
    oftica cui?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult