Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

În pas vioi spre un nou bubble

O femeie merge pe lângă un magazin de lux din centrul Bucureștilor

photo icon O femeie merge pe lângă un magazin de lux din centrul Bucureștilor Sursa: Guliver Getty Images

Memoria omenirii e scurtă. Altfel nu se explică valurile ce desenează evoluţia preţului oricărui activ de pe planeta numită Pământ: terenuri, case, aur, ţiţei, etc. După exuberanţă iraţională – „preţul va creşte mereu” – urmează pesimism nefondat – „vinde căci mâine va scădea şi mai mult” şi tot aşa.

România nu face excepţie de la scenariul de mai sus. Ba, dimpotrivă. În anul ce stă să se încheie pedala consumului a fost apăsată vârtos de toţi „şoferii” acestei ţări: guvern, bancă naţională, politicieni, ş.a.m.d. Unii au redus taxele şi impozitele şi, simultan, au majorat veniturile salariale ale unei categorii importante de salariaţi, bugetarii: pentru personalul medical cu 25%, pentru cel didactic cu 15%, iar pentru restul aparatului bugetar cu 10%. T.V.A., prin definiţie o taxă pe consum, se va reduce începând cu 2016.

 În plus, România experimentează de ceva vreme fenomenul numit deflaţie. A cărei existenţă, după ce în prima fază a fost negată de Banca Naţională, acum este minimalizată de către aceiaşi instituţie. Din motive psihologice, evident. Realitatea care transpare este aceea că economisirea este puternic descurajată – depozitele sunt remunerate real cu circa 3% pe an, tot ce contează este consumul.

Marii retaileri online au raportat vânzări de Black Friday mai mari decât producţia medie de grâu la hectar realizată în epoca de aur de CAP Scorniceşti. Preţul mediu pe metru pătrat în cazul tranzacţiilor imobiliare urcă de ceva vreme, normal din moment ce raportul cerere-ofertă se dezechilibrează accentuat, nu?!

Şi uite cum nimeni nu are curajul de a-şi asuma măsuri anticiclice. Parlamentul a votat la unison aproape reducerile de taxe şi majorările salariale. Contează prea puţin că acestea sunt necorelate cu dinamica productivităţii muncii. Tot ce contează este să creăm cu toţii un nou bubble. Memoria omenirii e scurtă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Multumesc tuturor pentru comentariile pertinente facute! Eduard
    • Like 0
  • Asa este. Cred ca bubble-ul isi va face simtita prezenta mult mai repede decat ne asteptam. Felicitari, foarte bun articolul.
    • Like 0
    • @ Loredana Ana
      multumesc:)
      • Like 0
  • check icon
    Nu, aici e greseala. Kondratiev a fost un economist sovietic, care a fost pus de Lenin sa asigure tranzitia de la o economie capitalista la una comunista. Kondratiev a analizat toate datele de le revolutia industriala incoace si a descoperit ca sistemul capitalist colapseaza la fiecare 50 de ani si apoi renaste din propria cenusa. Ideea unui sistem ciclic nu i-a placut lui Lenin, pentru ca in doctrina marxista capitalismul era pe moarte. Kondratiev a platiti cu viata pentru descoperirea facuta. 'Ciclurile' sale au ramas in sertar pentru ca in Uniunea Sovietica erau considerate subversive, iar in lumea libera au fost considerate propaganda comunista. Marea Depresiune din anii 30 a dovedit ca Kondratiev avusese dreptate, si de atunci se poate vedea o ciclicitate ciudata, insa reala. Totusi mecanismul n-a fost inventat de cineva, e pur si simplu mecanica interna a sistemului capitalist. Nu se stie daca ne aflam acum in pragul unei Mari Depresiuni - prognozata prin 2020 - dar nu este exclus ca istoria sa se repete. Necazul e ca la fiecare sfarsit de ciclu apare si cate un razboi mondial, care de fapt reprezinta si motorul iesirii din criza. Curba din 2020 va fi identica cu cea din 1920? Ramane de vazut.
    • Like 2
  • Memoria omenirii nu e scurta, doar ca, exista un sablon economic creat de cei care conduc destinele economiei mondiale, ce trebuie respectat - ciclic - intocmai.
    • Like 0
  • check icon
    Pentru mine ciclurile economice ale lui Kondratiev raman - pana la proba contrarie - o harta pe care n-o pot nega. Urmatoarea Mare Depresiune e prevazuta undeva in jurul anilor 2020.
    • Like 0
  • Daca incerci sa pui un semn de intrebare asupra avalansei de mariri salariale si pensii,plus diversele facilitati promovate de plagiator&ai lui,pe platformele de discutii,esti luat cu"huo!",inclusiv de prieteni.Insa cand totul o sa faca"poc!"si"bum!",vinovati vor fi ultimii guvernanti,caci in tara lui Caragiale "statul trebuie sa dea,ca de-aia e stat".Si tot asa,in plin avant al prabusirilor!
    • Like 2
  • bineinteles ca balonul de sapun va exploda si inca cum........... dar nu ne pasa pentru ca traim in Romania................ si cu asta am spus tot...............
    • Like 1
    • @ Helmuth Diesing
      Nu, nu din cauză că trăim în România ci pentru că acesta este modelul economic occidental, formatul prin care cei bogați devin și mai bogați iar cei săraci și mai săraci, totul vine de peste ocean, ei sunt artiști acestei lumi, o lume pe consum...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult