Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În pas vioi spre un nou bubble

O femeie merge pe lângă un magazin de lux din centrul Bucureștilor

photo icon O femeie merge pe lângă un magazin de lux din centrul Bucureștilor Sursa: Guliver Getty Images

Memoria omenirii e scurtă. Altfel nu se explică valurile ce desenează evoluţia preţului oricărui activ de pe planeta numită Pământ: terenuri, case, aur, ţiţei, etc. După exuberanţă iraţională – „preţul va creşte mereu” – urmează pesimism nefondat – „vinde căci mâine va scădea şi mai mult” şi tot aşa.

România nu face excepţie de la scenariul de mai sus. Ba, dimpotrivă. În anul ce stă să se încheie pedala consumului a fost apăsată vârtos de toţi „şoferii” acestei ţări: guvern, bancă naţională, politicieni, ş.a.m.d. Unii au redus taxele şi impozitele şi, simultan, au majorat veniturile salariale ale unei categorii importante de salariaţi, bugetarii: pentru personalul medical cu 25%, pentru cel didactic cu 15%, iar pentru restul aparatului bugetar cu 10%. T.V.A., prin definiţie o taxă pe consum, se va reduce începând cu 2016.

 În plus, România experimentează de ceva vreme fenomenul numit deflaţie. A cărei existenţă, după ce în prima fază a fost negată de Banca Naţională, acum este minimalizată de către aceiaşi instituţie. Din motive psihologice, evident. Realitatea care transpare este aceea că economisirea este puternic descurajată – depozitele sunt remunerate real cu circa 3% pe an, tot ce contează este consumul.

Marii retaileri online au raportat vânzări de Black Friday mai mari decât producţia medie de grâu la hectar realizată în epoca de aur de CAP Scorniceşti. Preţul mediu pe metru pătrat în cazul tranzacţiilor imobiliare urcă de ceva vreme, normal din moment ce raportul cerere-ofertă se dezechilibrează accentuat, nu?!

Şi uite cum nimeni nu are curajul de a-şi asuma măsuri anticiclice. Parlamentul a votat la unison aproape reducerile de taxe şi majorările salariale. Contează prea puţin că acestea sunt necorelate cu dinamica productivităţii muncii. Tot ce contează este să creăm cu toţii un nou bubble. Memoria omenirii e scurtă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multumesc tuturor pentru comentariile pertinente facute! Eduard
  • Like 0
 • Asa este. Cred ca bubble-ul isi va face simtita prezenta mult mai repede decat ne asteptam. Felicitari, foarte bun articolul.
  • Like 0
  • @ Loredana Ana
   multumesc:)
   • Like 0
 • check icon
  Nu, aici e greseala. Kondratiev a fost un economist sovietic, care a fost pus de Lenin sa asigure tranzitia de la o economie capitalista la una comunista. Kondratiev a analizat toate datele de le revolutia industriala incoace si a descoperit ca sistemul capitalist colapseaza la fiecare 50 de ani si apoi renaste din propria cenusa. Ideea unui sistem ciclic nu i-a placut lui Lenin, pentru ca in doctrina marxista capitalismul era pe moarte. Kondratiev a platiti cu viata pentru descoperirea facuta. 'Ciclurile' sale au ramas in sertar pentru ca in Uniunea Sovietica erau considerate subversive, iar in lumea libera au fost considerate propaganda comunista. Marea Depresiune din anii 30 a dovedit ca Kondratiev avusese dreptate, si de atunci se poate vedea o ciclicitate ciudata, insa reala. Totusi mecanismul n-a fost inventat de cineva, e pur si simplu mecanica interna a sistemului capitalist. Nu se stie daca ne aflam acum in pragul unei Mari Depresiuni - prognozata prin 2020 - dar nu este exclus ca istoria sa se repete. Necazul e ca la fiecare sfarsit de ciclu apare si cate un razboi mondial, care de fapt reprezinta si motorul iesirii din criza. Curba din 2020 va fi identica cu cea din 1920? Ramane de vazut.
  • Like 2
 • Memoria omenirii nu e scurta, doar ca, exista un sablon economic creat de cei care conduc destinele economiei mondiale, ce trebuie respectat - ciclic - intocmai.
  • Like 0
 • check icon
  Pentru mine ciclurile economice ale lui Kondratiev raman - pana la proba contrarie - o harta pe care n-o pot nega. Urmatoarea Mare Depresiune e prevazuta undeva in jurul anilor 2020.
  • Like 0
 • Daca incerci sa pui un semn de intrebare asupra avalansei de mariri salariale si pensii,plus diversele facilitati promovate de plagiator&ai lui,pe platformele de discutii,esti luat cu"huo!",inclusiv de prieteni.Insa cand totul o sa faca"poc!"si"bum!",vinovati vor fi ultimii guvernanti,caci in tara lui Caragiale "statul trebuie sa dea,ca de-aia e stat".Si tot asa,in plin avant al prabusirilor!
  • Like 2
 • bineinteles ca balonul de sapun va exploda si inca cum........... dar nu ne pasa pentru ca traim in Romania................ si cu asta am spus tot...............
  • Like 1
  • @ Helmuth Diesing
   Nu, nu din cauză că trăim în România ci pentru că acesta este modelul economic occidental, formatul prin care cei bogați devin și mai bogați iar cei săraci și mai săraci, totul vine de peste ocean, ei sunt artiști acestei lumi, o lume pe consum...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult