Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

În prima linie în lupta cu coronavirusul. Dr. Radu Adrian Crișan: „Da, mi-e frică, dar merg înainte! M-am antrenat o viață întreagă ca medic pentru momente de genul acesta, deși am sperat să nu le trăiesc niciodată”

Medic pneumolog

Foto: Radio HIT

Medicul Radu Adrian Crișan, șeful Secției I de Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumologie din Iași, a acordat un interviu pentru Radio HIT în care vorbește despre triajul pacienților, despre măsurile de prevenție pe care trebuie să le ia fiecare dintre noi, dar și despre cum este să lupți în linia I cu coronavirusul.

Cum se face triajul bolnavilor de Spitalul de Pneumologie începând de astăzi?

Absolut toți pacienții care intră în Spitalul de Pneumologie trebuie să treacă prin cortul de triaj epidemiologic pe care l-am amplasat în fața spitalului. În acest cort lucrez eu, șeful secției I de Pneumologie, care m-am oferit voluntar pentru această activitate și împreună cu doi medici rezidenți, care se schimbă în fiecare zi. Triajul pacienților veniți cu ambulanța este făcut de către ambulanță sau de către colegii de la unitățile de primiri urgențe, în momentul de față ceilalți pacienți sunt trecuți prin cortul de triaj. Aici sunt adresate întrebări din chestionar, conform legii, li se măsoară temperatura, facem o triere primară a pacienților, iar dacă avem suspiciuni de infecție cu noul virus, urmăm procedurile legale.

Spitalul este în poziția numărul 2 după Infecțioase, în cazul în care se depășește acolo capacitatea.

Așa este, dar avem foarte mulți pacineți care nu se duc la Infecțioase, ci vin aici. Expunerea noastră este cel puțin similară. Oamenii cu simptome respiratorii în primul rând vin la Pneumologie înainte de a merge la Infecțioase. Deja am depistat două persoane cu febră care sunt testate acum pentru gripă, dar vom vedea dacă au o afecțiune pulmonară. Este foarte important să trecem prin acest filtru epidemiologic.

A crescut adresabilitatea bolnavilor? Presiunea la adresa dumneavoastră este foarte mare.

Cea mai mare presiune este din cauza pacienților și aparținătorilor, care nu vor să respecte măsurile de carantină. Ei insistă să vină și să se înghesuie în fața unităților medicale. Nu pot să zic că a crescut în mod deosebit, dar nu a scăzut. Din păcate, oamenii nu înțeleg că trebuie să respecte acea distanță și că trebuie să vină la spital doar dacă le este pusă viața în pericol. Avem mulți pacienți care vin doar pentru a face un control.

Ce mesaj aveți pentru acești pacienți?

Cei care nu se simt rău, cu o simptomatologie care trenează, mai veche, să treacă mai întâi pe la medicul de familie, să vină doar atunci când se simt rău. E mai grav să vii să stai la rând alături de persoane care pot avea o infecție decât să rămâi la domiciliu. Și lipsa contactului este cea mai importantă.

Materiale sanitare aveți, teste?

Avem niște materiale de protecție. Avem materiale, dar nu atât de multe, de aceea ne-am împărțit în echipe de triaj epidemiologic. Ce pot spune este că personalul care stă la triaj este protejat, medicii și asistentele sunt într-un program strict de igienizare, folosim toate resursele la maximum.

S-a stabilit circuitul în spital în caz că veți avea un pacient cu coronavirus?

Absolut, avem stabilit exact fiecare scenariu în spitalul nostru. Deși e o clădire mai veche încercăm să acem față cu siguranță.

Dacă numărul cazurilor va crește, când credeți că se va atinge un punct critic cu privire la suportabilitatea sistemului?

Nimeni nu poate spune acest lucru. Doar să facem apel la conștiința publică, la toată lumea de peste tot, să aibă grijă în primul rând să stea izolați la domiciliu și să vină la spital doar când se simt rău. În acest moment eu consider că avem această problemă epidemiologică care este depășită vizavi de transmiterea orizontală. În acest moment, oricine poate fi un purtător, chiar și purtător sănătos. De aceea trebuie să ne limităm contactul cu alte persoane. Pur și simplu, să stăm în casă. Venim la spital doar dacă ne simțim rău. Și dacă ascund faptul că cineva a călătorit, pun în pericol personalul medical și pe cei din familie.

Vă este teamă?

Da, evident că îmi este teamă. Dar asta nu înseamnă că abandonez lupta. M-am antrenat o viață întreagă ca medic pentru momente de genul acesta, deși am sperat să nu le trăiesc niciodată. Da, îmi este teamă, ar fi absurd să spun că nu. Dar merg înainte și voi fi aici în linia I, voluntar, ca șef de secție, prin puterea exemplului, triind pacienții și făcând ancheta epidemiologică astfel încât să fie protejați colegii mei, personalul medical din spital, pacienții din spital. Cu concursul autorităților vom depăși cu brio această perioadă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult