Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În România când spui oraș, te gândești la primari, la borduri, la corupție. Cum putem face ca orașul să însemne oameni, evenimente, spații deschise

Foto: Guliver/Getty Images

De ce nu avem in România o cultură urbană? De ce lumea in România când spui oraș, se gândește la primari, la borduri, la corupție? Pentru mine orașul înseamnă oameni, evenimente, biciclete, spații deschise, înseamnă orașe creative, sustenabile si SMART. Asta îmi doresc eu de la orașele din România. Să devină mai prietenoase cu cetățenii lor si să ofere calitatea vieții. Adică, noi, ca cetățeni, să ne bucurăm că trăim in ele.

Îmi mai doresc o comunitate urbană care să colaboreze pentru proiecte destinate unui oraș, o comunitate urbană formată din business, mediul academic și administrație. Sunt multe lucruri de făcut în oraș, și nu doar administrația trebuie să le facă. Ci și noi, cei care trăim în el. Și când zic noi, mă refer la omul de business, la omul de la universitate, la cel din administrație. Toți trăiesc in același loc si trebuie să colaboreze pentru proiecte care au impact asupra orașului, asupra comunității urbane in care trăiesc. 

Biciclete în oraș

Îmi mai doresc o administrație deschisă, colaborativă, transparentă și pro-activă. O administrație ce încurajează transportul public alternativ, o administrație care face proiecte de bugetare participativă, o administrație care să investească in calitatea vieții, o administrație ce ține cont de nevoile cetățenilor.

De aceea e nevoie de educație, de implicare, de conectare. De aceea e nevoie de bune practici și de modele care să arate că se poate și că aceste orașe sau administrații există. De aceea e nevoie să ne uităm și să ne inspirăm de afară, de aceea trebuie să luăm unele modele din Amsterdam, Copenhaga, Cluj sau Oradea și să le aplicăm și in alte orașe care-și doresc să devină SMART și sustenabile.

De aceea am creat Urban Talks, eveniment ce conectează lideri si experți naționali si internaționali, oameni de la Banca Mondială sau Comisia Europeană, eveniment care vine cu soluții pentru provocările cu câre se confruntă orașele din România, eveniment care trasează viziuni de dezvoltare si setează trenduri în domeniul dezvoltării urbane. Și pentru că în viitorul apropiat tehnologia modelează viitorul orașelor, am început să organizăm și hackathoane urbane, acele evenimente in care arhitecți alături de programatori si alți experți pe probleme urbane se strâng si colaborează pentru a găsi solutii la problemele orașelor din România. Pentru că e nevoie.

Vino alături de noi în week-end la Urban Talks și Urban Innovation Hackathon pentru a modela împreună viitorul orașelor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult