Foto: Guliver/Getty Images
De ce nu avem in România o cultură urbană? De ce lumea in România când spui oraș, se gândește la primari, la borduri, la corupție? Pentru mine orașul înseamnă oameni, evenimente, biciclete, spații deschise, înseamnă orașe creative, sustenabile si SMART. Asta îmi doresc eu de la orașele din România. Să devină mai prietenoase cu cetățenii lor si să ofere calitatea vieții. Adică, noi, ca cetățeni, să ne bucurăm că trăim in ele.
Îmi mai doresc o comunitate urbană care să colaboreze pentru proiecte destinate unui oraș, o comunitate urbană formată din business, mediul academic și administrație. Sunt multe lucruri de făcut în oraș, și nu doar administrația trebuie să le facă. Ci și noi, cei care trăim în el. Și când zic noi, mă refer la omul de business, la omul de la universitate, la cel din administrație. Toți trăiesc in același loc si trebuie să colaboreze pentru proiecte care au impact asupra orașului, asupra comunității urbane in care trăiesc.
Îmi mai doresc o administrație deschisă, colaborativă, transparentă și pro-activă. O administrație ce încurajează transportul public alternativ, o administrație care face proiecte de bugetare participativă, o administrație care să investească in calitatea vieții, o administrație ce ține cont de nevoile cetățenilor.
De aceea e nevoie de educație, de implicare, de conectare. De aceea e nevoie de bune practici și de modele care să arate că se poate și că aceste orașe sau administrații există. De aceea e nevoie să ne uităm și să ne inspirăm de afară, de aceea trebuie să luăm unele modele din Amsterdam, Copenhaga, Cluj sau Oradea și să le aplicăm și in alte orașe care-și doresc să devină SMART și sustenabile.
De aceea am creat Urban Talks, eveniment ce conectează lideri si experți naționali si internaționali, oameni de la Banca Mondială sau Comisia Europeană, eveniment care vine cu soluții pentru provocările cu care se confruntă orașele din România, eveniment care trasează viziuni de dezvoltare si setează trenduri în domeniul dezvoltării urbane. Și pentru că în viitorul apropiat tehnologia modelează viitorul orașelor, am început să organizăm și hackathoane urbane, acele evenimente in care arhitecți alături de programatori si alți experți pe probleme urbane se strâng si colaborează pentru a găsi soluții la problemele orașelor din România. Pentru că e nevoie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
--Va spun ,cu toata convingerea ca ;
--Trebuie luata mentalitatea , stilul de gandire pozitiva ,etc ,si cum astea nu prea se pot ,lua , bucurestenii trebuie sa faca ceva in acest sens ,
--Am lucrat in tineretele mele la Aprovizionare , si faceam naveta cu trenul la Bucuresti ,,dar am cele mai urate ,paguboase , triste Amintiri ,, NU am nici un cuvant , de bine ,despre activitatea mea prin Bucuresti , Numai smecherie ,ciubuc -pesches etc.
Noi abia invatam sa mergem si ne apucam de alergat. Inainte de hackatoane, biciclete si alte abureli "smart" trebuie sa facem aceste orase functionale: sa avem un transport in comun cat mai civilizat si eficient (electric sau nu), infrastructura, sosele asfaltate, spitale, scoli functionale cu autorizatii la incendiu obtinute si dupa aceea sa ne gandim la banci din parcuri cu prize USB ca la Cluj pentru ifoanele hipsterilor.
P.S. Iar cand atunci cand totusi merg la birou sunt suficienti de comozi sa foloseasca - fara masca si elemente de protectie binteinteles - trotinetele electrice si toata lumea - inclusiv pietonii - trebuie sa le faca loc noilor zei al soselelor si trotuarelor din Romania.
P.S. Si voi astia noi la fel ca si astia vechi, numai vorbe. Bun, voi in engleza - Urban Talks - ceilalti in romana in comitete si comisii
Intotdeauna o sa fie probleme aparent mai urgent de rezolvat decât sportul, cultura si dezvoltarea, dar asta nu inseamna ca nu trebuie lucrat la ele acum. Dimpotriva, ele ajuta alte ramuri sa se dezvolte.
Extremele de vreme in care nu se poate petrece timp afara sunt nesemificative, probabil ca nu trebuie sa fie un factor de decizie.