Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În România reală, viața s-a scumpit accelerat. Întrebarea pe care și-o pune o tânără care a constatat că rata i-a crescut „peste noapte” de la 739 la 795 de lei

Dan Schwartz

Din televizor curge lapte și miere, economia duduie, se măresc salarii, se reduc taxe, se fac promisiuni. În lumea reală însă, cresc prețurile, un plin la pompă costă mai mult și, da, ratele au explodat. Și chiar dacă Guvernul dă „vina” pe ROBOR pentru creșterea ratelor la creditele în lei, acțiunile aceluiași Guvern au dus la aceasta situație, crede consultantul fiscal Dan Schwartz.

  • Moderator: - Să vă citesc o stire de azi: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri până la 1,89 la sută, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent. Sau în traducerea colegei Amalia: „Eu plăteam o rată de 739 de lei și acum plătesc 795 de lei”. Întrebarea pe care și-o pune este dacă rata ei va crește în lunile următoare sau rămâne la acest nivel?

„După părerea mea, dacă va continua în primul rând politica guvernamentală de apelare la credite bancare pentru a susține financiar acțiunea curentă a Guvernului, atunci cererea de monedă pe piață va crește în continuare. Deci e probabil ca ROBOR să crească”, a spus Schwartz în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, răspunzând la întrebarea moderatorilor care au vrut să știe dacă va continua să crească rata unei tinere care constatat deja că aceasta a crescut de la o lună la alta („peste noapte”) de la 739 la 795 de lei. 

Indicele ROBOR, a explicat el, se calculează plecând de la valoarile dobânzilor interbancare de pe piață. Când cererea e foarte mare, dobânzile vor fi foarte mari, iar creditele la care apelează Guvernul cresc cererea.

Tineri în București (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)


Intervenția BNR pentru scăderea ROBOR nu este o soluție, crede consultantul fiscal. „Dacă BNR intervine și injectează monedă în piață prin diverse metode, atunci e posibil ca ROBOR să aibă o tendință de scădere. BNR nu poate face asta pe termen lung, pentru că pierde controlul inflației. E posibil chiar să recurgă la o creștere a dobânzii cheie tocmai pentru a compensa tendințele inflaționiste care au început să se manifeste”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • TomHere check icon
    Ouăle se vand deja cu un leu ! Pana la Paști vor fi trei sau cinci lei !
    Ideea ar fi să nu scumpească țigările și băutura ... ca să ne ramână bani și de rate.
    • Like 0
  • check icon
    Și într-adevăr, dacă e să ne uităm la „citește și asta” cu Dl. Tăriceanu, unii...slavă „Domnului”...nu au credite.
    Pentru ăștia e bine.
    Toți ceilalți sunt la prășit.
    • Like 0
  • florin check icon
    Cam acu' o juma' de secol Cocosul nostru cel viteaz se rasti la Ursul cel mare. Vulpoii cei batrani ademeni cocosul cu bani de imprumut pentru tara, il plimbara cu caleasca... Apoi vulpoii ceru mai multa camata. Poporul incepu a suferi de frig si foame. Poporul ca sa scape a taiat cocosul. Venira vremuri tulburi si banii tarii se topeau mereu iar vulpoii ziceau ca-i ''inflatie''. De fiecare data cand mai aparea un cocosel, vulpoii ori topeau banii, ori mareau camata.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult