Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În România reală, viața s-a scumpit accelerat. Întrebarea pe care și-o pune o tânără care a constatat că rata i-a crescut „peste noapte” de la 739 la 795 de lei

Dan Schwartz

Din televizor curge lapte și miere, economia duduie, se măresc salarii, se reduc taxe, se fac promisiuni. În lumea reală însă, cresc prețurile, un plin la pompă costă mai mult și, da, ratele au explodat. Și chiar dacă Guvernul dă „vina” pe ROBOR pentru creșterea ratelor la creditele în lei, acțiunile aceluiași Guvern au dus la aceasta situație, crede consultantul fiscal Dan Schwartz.

  • Moderator: - Să vă citesc o stire de azi: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri până la 1,89 la sută, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent. Sau în traducerea colegei Amalia: „Eu plăteam o rată de 739 de lei și acum plătesc 795 de lei”. Întrebarea pe care și-o pune este dacă rata ei va crește în lunile următoare sau rămâne la acest nivel?

„După părerea mea, dacă va continua în primul rând politica guvernamentală de apelare la credite bancare pentru a susține financiar acțiunea curentă a Guvernului, atunci cererea de monedă pe piață va crește în continuare. Deci e probabil ca ROBOR să crească”, a spus Schwartz în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, răspunzând la întrebarea moderatorilor care au vrut să știe dacă va continua să crească rata unei tinere care constatat deja că aceasta a crescut de la o lună la alta („peste noapte”) de la 739 la 795 de lei. 

Indicele ROBOR, a explicat el, se calculează plecând de la valoarile dobânzilor interbancare de pe piață. Când cererea e foarte mare, dobânzile vor fi foarte mari, iar creditele la care apelează Guvernul cresc cererea.

Tineri în București (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)


Intervenția BNR pentru scăderea ROBOR nu este o soluție, crede consultantul fiscal. „Dacă BNR intervine și injectează monedă în piață prin diverse metode, atunci e posibil ca ROBOR să aibă o tendință de scădere. BNR nu poate face asta pe termen lung, pentru că pierde controlul inflației. E posibil chiar să recurgă la o creștere a dobânzii cheie tocmai pentru a compensa tendințele inflaționiste care au început să se manifeste”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • TomHere check icon
    Ouăle se vand deja cu un leu ! Pana la Paști vor fi trei sau cinci lei !
    Ideea ar fi să nu scumpească țigările și băutura ... ca să ne ramână bani și de rate.
    • Like 0
  • check icon
    Și într-adevăr, dacă e să ne uităm la „citește și asta” cu Dl. Tăriceanu, unii...slavă „Domnului”...nu au credite.
    Pentru ăștia e bine.
    Toți ceilalți sunt la prășit.
    • Like 0
  • florin check icon
    Cam acu' o juma' de secol Cocosul nostru cel viteaz se rasti la Ursul cel mare. Vulpoii cei batrani ademeni cocosul cu bani de imprumut pentru tara, il plimbara cu caleasca... Apoi vulpoii ceru mai multa camata. Poporul incepu a suferi de frig si foame. Poporul ca sa scape a taiat cocosul. Venira vremuri tulburi si banii tarii se topeau mereu iar vulpoii ziceau ca-i ''inflatie''. De fiecare data cand mai aparea un cocosel, vulpoii ori topeau banii, ori mareau camata.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult