Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În România reală, viața s-a scumpit accelerat. Întrebarea pe care și-o pune o tânără care a constatat că rata i-a crescut „peste noapte” de la 739 la 795 de lei

Dan Schwartz

Din televizor curge lapte și miere, economia duduie, se măresc salarii, se reduc taxe, se fac promisiuni. În lumea reală însă, cresc prețurile, un plin la pompă costă mai mult și, da, ratele au explodat. Și chiar dacă Guvernul dă „vina” pe ROBOR pentru creșterea ratelor la creditele în lei, acțiunile aceluiași Guvern au dus la aceasta situație, crede consultantul fiscal Dan Schwartz.

 • Moderator: - Să vă citesc o stire de azi: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri până la 1,89 la sută, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent. Sau în traducerea colegei Amalia: „Eu plăteam o rată de 739 de lei și acum plătesc 795 de lei”. Întrebarea pe care și-o pune este dacă rata ei va crește în lunile următoare sau rămâne la acest nivel?

„După părerea mea, dacă va continua în primul rând politica guvernamentală de apelare la credite bancare pentru a susține financiar acțiunea curentă a Guvernului, atunci cererea de monedă pe piață va crește în continuare. Deci e probabil ca ROBOR să crească”, a spus Schwartz în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, răspunzând la întrebarea moderatorilor care au vrut să știe dacă va continua să crească rata unei tinere care constatat deja că aceasta a crescut de la o lună la alta („peste noapte”) de la 739 la 795 de lei. 

Indicele ROBOR, a explicat el, se calculează plecând de la valoarile dobânzilor interbancare de pe piață. Când cererea e foarte mare, dobânzile vor fi foarte mari, iar creditele la care apelează Guvernul cresc cererea.

Tineri în București (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)


Intervenția BNR pentru scăderea ROBOR nu este o soluție, crede consultantul fiscal. „Dacă BNR intervine și injectează monedă în piață prin diverse metode, atunci e posibil ca ROBOR să aibă o tendință de scădere. BNR nu poate face asta pe termen lung, pentru că pierde controlul inflației. E posibil chiar să recurgă la o creștere a dobânzii cheie tocmai pentru a compensa tendințele inflaționiste care au început să se manifeste”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24, de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • TomHere check icon
  Ouăle se vand deja cu un leu ! Pana la Paști vor fi trei sau cinci lei !
  Ideea ar fi să nu scumpească țigările și băutura ... ca să ne ramână bani și de rate.
  • Like 0
 • Și într-adevăr, dacă e să ne uităm la „citește și asta” cu Dl. Tăriceanu, unii...slavă „Domnului”...nu au credite.
  Pentru ăștia e bine.
  Toți ceilalți sunt la prășit.
  • Like 0
 • florin check icon
  Cam acu' o juma' de secol Cocosul nostru cel viteaz se rasti la Ursul cel mare. Vulpoii cei batrani ademeni cocosul cu bani de imprumut pentru tara, il plimbara cu caleasca... Apoi vulpoii ceru mai multa camata. Poporul incepu a suferi de frig si foame. Poporul ca sa scape a taiat cocosul. Venira vremuri tulburi si banii tarii se topeau mereu iar vulpoii ziceau ca-i ''inflatie''. De fiecare data cand mai aparea un cocosel, vulpoii ori topeau banii, ori mareau camata.
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult