
Foto: Inquam Photos / George Călin
La sfârșitul anului trecut, majoritatea specialiștilor care au văzut inflația pe noiembrie au estimat o inflație de o cifră pentru 2023. Am fost printre puținii pe „contrasens”. Nu cred că vom ajunge în 2023 la o inflație de o cifră.
Principalul motiv este legat de dezechilibrele macroeconomice semnificative, greu de oprit doar printr-o politică monetară restrictivă. Astăzi, (in)stabilitatea macroeconomică a României stă într-un singur picior - politica monetară. Celălalt picior lipsește total din poză - politica fiscal-bugetară. Amânarea măsurilor de ajustare fiscal-bugetară face ca toate măsurile de politică monetară să devină, încet dar sigur, prociclice: scumpirea creditului și diminuarea expansiunii monetare (o acțiune perfect legitimă și într-o logică economică corectă) va duce la investiții private mai puține și la inhibarea activității economice (creditul comercial și capitalul de lucru aferent devin extrem de scumpe).
Încasările la bugetul statului sunt mult sub estimări, cheltuielile sunt mult peste ce ar trebui să fie și complet deconectate de veniturile bugetare (mai ales fiscale). Dobânzile încă nu scad semnificativ și deficitele substanțiale pe care le producem zi de zi se finanțează scump și se cheltuiesc pentru lucruri care nu au nicio legătură cu dezvoltarea.
Cu un buget supraestimat pe partea de cheltuieli, cele mai multe duse către consum, nu ai cum să nu ai inflație și deficit de cont curent.
După ce la început de an era și el plin de optimism, FMI începe și el să își revizuiască estimările cu privire la România.
Prudență și cumpătare!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
inflatia nu era (si intre timp nici atat), un indicator de buna credinta