Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

(In)stabilitatea macroeconomică a României stă într-un singur picior - politica monetară. De ce nu cred că vom ajunge în 2023 la o inflație de o cifră

inflatie - BNR

Foto: Inquam Photos / George Călin

La sfârșitul anului trecut, majoritatea specialiștilor care au văzut inflația pe noiembrie au estimat o inflație de o cifră pentru 2023. Am fost printre puținii pe „contrasens”. Nu cred că vom ajunge în 2023 la o inflație de o cifră.

Principalul motiv este legat de dezechilibrele macroeconomice semnificative, greu de oprit doar printr-o politică monetară restrictivă. Astăzi, (in)stabilitatea macroeconomică a României stă într-un singur picior - politica monetară. Celălalt picior lipsește total din poză - politica fiscal-bugetară. Amânarea măsurilor de ajustare fiscal-bugetară face ca toate măsurile de politică monetară să devină, încet dar sigur, prociclice: scumpirea creditului și diminuarea expansiunii monetare (o acțiune perfect legitimă și într-o logică economică corectă) va duce la investiții private mai puține și la inhibarea activității economice (creditul comercial și capitalul de lucru aferent devin extrem de scumpe).

Încasările la bugetul statului sunt mult sub estimări, cheltuielile sunt mult peste ce ar trebui să fie și complet deconectate de veniturile bugetare (mai ales fiscale). Dobânzile încă nu scad semnificativ și deficitele substanțiale pe care le producem zi de zi se finanțează scump și se cheltuiesc pentru lucruri care nu au nicio legătură cu dezvoltarea.

Cu un buget supraestimat pe partea de cheltuieli, cele mai multe duse către consum, nu ai cum să nu ai inflație și deficit de cont curent.

După ce la început de an era și el plin de optimism, FMI începe și el să își revizuiască estimările cu privire la România.

Prudență și cumpătare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    De acord cu Dvs,: este o mica acalmie acum care se poate transforma intr-o furtuna daca nu suntem in continuare prudenti si cumpatati.
    • Like 0
  • sunt preturi care s-au triplat, acum au mai scazut un pic, pt ca au de unde
    inflatia nu era (si intre timp nici atat), un indicator de buna credinta
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult