Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În timp ce întreaga lume se uita la Ucraina, pe model rusesc, peste Erbilul kurd a plouat cu rachete

Erbilul kurd

Foto: Profimedia

În vreme ce noi dormeam liniştiţi, la periferiile Kievului se dădeau lupte straşnice, iar în capitala regiunii autonome kurde din Irak, Erbil, au căzut douăsprezece rachete balistice.

Kurdistanul este regiunea cea mai prosperă a Irakului. În vreme ce în restul ţării luptele dintre diferite miliţii, adică aripile militare ale formaţiunilor politice, sunt cu greu stâpânite de guvern şi acorduri numai câteodată respectate, Erbilul a cunoscut o meritată înflorire, după deceniile în care kurzii au fost subiect al crimelor săvârşite de catre dictatorii de la Bagdad. Profiturile importante realizate din exploatarea câmpurilor petrolifere şi cooperarea cu statele occidentale au permis regiunii să treacă peste animozităţile cu capitala irakiană, care şi-a mai trimis tancurile aici atunci când autonomia era cât pe ce să se transforme în independenţă, aşa cum ar fi meritat poporul kurd căruia i s-a refuzat mereu constituirea unui stat independent. Dar despre problemele Kurdistanului am scris în mai multe rânduri, iar conflictele Orientului Mijlociu le-am analizat pe larg în cartea De la Şeherezada la Osama bin Laden. Istoria palpitantă a Orientului Mijlociu, ale cărei capitole pot fi citite pe Republica.

Din comunicatul serviciilor de securitate kurde reiese că rachetele au fost lansate dinspre est, din afara Irakului, adică, foarte probabil, din Iran. Se pare că a fost vizat consulatul SUA din oraş, dar nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti.

Ultima dată când rachete iraniene au vizat ţinte SUA a fost vorba de răzbunarea executării comandatului Gărzilor Revoluţionare ale Teheranului, generalul Qassem Soleimani, în ianuarie 2020. Cu acea ocazie, niciun american nu a fost ucis, Republica ayatollahilor făcând doar un exerciţiu de imagine din bombardarea unei baze a „imperialiştilor”. De atunci, forţele americane şi miliţiile şiite din Siria şi Irak, susţinute de Iran, s-au confruntat cu adevărat în numeroase rânduri în aceste două ţări. Inclusiv forţele SUA locate în cadrul aeroportului din Erbil s-au văzut atacate cu drone şi rachete cu rază scurtă de acţiune.

Puţin mai devreme de atacul asupra Erbilului, în Arabia Saudită avea loc o execuţie publică în masă, cea mai sângeroasă din istoria modernă a regatului. Călăii Riadului au pus capăt vieţii a 81 de persoane, printre care cetăţeni sirieni şi yemeniţi, pentru acuzaţii pornind de la asocierea la organizaţii teroriste şi până la „credinţe deviante”.

Trăim într-o lume interconectată, iar violenţa dintr-o parte a globului naşte aceeaşi dorinţă de moarte a celor care trăiesc pentru război pe alte meridiane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult