Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În tramvai, am întâlnit un controlor care m-a făcut să zâmbesc. Povestea omului care a ales să fie fericit

Tramvai

Foto: Guliver/Getty Images

Am pășit în tramvai și m-am uitat după controlor și după un scaun liber, așa cum fac de obicei. Am găsit un loc și m-am așezat. Controlorul mă văzuse și își făcea loc să vină către mine, încet.

“Un bilet pentru o zi, vă rog. Cu tren cu tot.” O opțiune care există aici în mod obișnuit: cumperi biletul pentru tramvai și tren, în tramvai, direct de la controlor, plătești cu cardul sau lichid, după cum iți vine mai bine. Tranzacția s-a desfășurat fără probleme și mi-a întins biletul zâmbind larg. “Ați vrea să vă dau o copie după bon?”. Refuz politicos și înghit următoarea întrebare pentru ca observasem că avea și alți mușterii.

Plecă mai departe, șchiopătând dureros. Nu era nici o urma de suferință pe fata sau în ochii lui atunci când se apropia de câte un pasager. Același zâmbet frumos, încrezător. Același mulțumesc, spus tare, articulat atunci când se îndepărta. Și asta, indiferent de cum arăta pasagerul sau de faptul că era politicos sau nu (unii nici măcar nu își ridicau privirea din telefon să se uite la el).

A trecut din nou pe lângă mine și nu m-am putut abține să nu întreb: “de când lucrați aici?”

“De 4 ani. Parcă ar fi o viață întreaga.” Și-a continuat drumul către celalalt capăt al tramvaiului verificând abonamentele și biletele, mergând mai încet când trecea pe lângă mine. Sa fie asta aproape o invitație să discutam mai mult?

“Și ce ați făcut înainte să vă mutați?”

“Păi am lucrat în industrie. Și m-am saturat să tot fiu făcut șomer tehnic pentru că industria era când sus, când jos la fiecare 2 ani. Am decis că aveam nevoie de o schimbare totală așa că m-am apucat de asta.”

“Sunteți fericit?”

“Da. E o viața bună. Cu excepția coapsei care mă supără puțin, zise frecându-se pe șoldul stâng. Dar, vorbind sincer, m-ar durea și dacă aș sta pe scaun și dacă aș sta întins. Așa măcar fac ceva care îmi face plăcere.”

“Sunteti din țara carbunelui (Black Country), nu?”

Se luminează tot.

“Da. Sunt din Walsall. Întotdeauna voi fi din Walsall (pentru cititori, Walsall e un orășel industrial în afara Birmingham-ului, unde eram cu tramvaiul.) I-am mulțumit pentru că a acceptat să stăm de vorbă și am coborât. Poate că nu vi se pare mult, dar în ziua aceea, m-am dat jos din tramvai fericită. Pentru ca am vorbit cu un om din Walssall cu ochi frumoși, albaștri ca cicoarea și o inimă mare de tot.

Fericită pentru că eu cred că toate persoanele de vârsta lui ar trebui să se simtă ca și el, (fericite, împlinite) și, practic, el mi-a demonstrat că este posibil. Dacă ar fi să analizăm și să simplificăm, aș spune că era fericit pentru că a ales să fie.

A ales să fie el însuși, să se respecte, în ciuda pasagerilor nepoliticoși sau aiuriți peste care dă în fiecare stație. A ales să se concentreze pe faptul că are un serviciu sigur decât să se lase distrat de durerea de coapsa pe care o simte la fiecare pas. Și-a luat destinul în mâini și a ales să își schimbe cariera complet la o vârstă la care alții bombăne că “sunt prea bătrâni” ca să facă ceva, să mai realizeze ceva, să mai învețe sau să mai schimbe ceva.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pff,ce poveste,tipic de romanca maritata cu strain care face lacrimogene pentru cei din tara.Despre toti africanii si subsaharienii violatori care sigur se aflau si ei in tramvaiul ala nu vrei sa spui o poveste?
  • Like 0
 • Frumos Sorina, cunosc spiritul tau sensibil.
  • Like 1
  • @ Billy Joe
   Multumesc, Dan.
   • Like 0
  • @ Sorina Stallard
   Povesti lacrimogene tipic romancelor.Despre africanii subsaharieni si arabii violatori care sigur se aflau si ei in tramvai nu vrei sa ne dai detalii?
   • Like 0
  • @ Sorina Stallard
   Povesti lacrimogene tipic romancelor.Despre africanii subsaharieni si arabii violatori care sigur se aflau si ei in tramvai nu vrei sa ne dai detalii?
   • Like 0
  • @ Adrian Cretu
   Victor66 check icon
   Sunt destui români violatori și la noi. Ce ai cu africanii subsaharieni?
   • Like 1
 • Corina check icon
  Frumos. Un om dăruit, poate, cu o fire calmă și înțelegătoare, dar și evoluat. Care a lucrat și lucrează cu sine, la urma urmei, în condițiile unei dureri fizice permanente. Deloc simplu. Oare la noi i s-ar fi dat o șansă, i-ar fi apreciat recrutorul calitățile, în ciuda handicapului?
  • Like 1
  • @ Corina
   Este ceea ce ma intreb si eu.
   • Like 0
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Bună întrebare...E însă și rațiunea economică: omul muncește și plătește impozite. Dacă ar sta acasă ar primi bani de la stat. Toată lumea e mulțumită. Sau persoana are niște facilități numai să nu stea acasă cu pătura în cap. Îmi imaginez un "te caută moartea pe-acasă, ce-ți mai trebuie ".
   Singura dezamăgire: e în altă parte.
   PS: salut atitudinea corectă: ignore haterilor la fel ca și trolilor. Mare le e frustrarea, ratează exact subiectul: uneori putem spune nu nefericirii și frustrării.
   • Like 1


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult
text: Sorina Stallard / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon