Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În vara anului 2005, după un buton greșit apăsat în lift, Cristian a ajuns la etajul cinci al spitalului Marie Curie. „La început a fost doar un vis. Apoi a devenit festival. Acum este o mișcare”

unfinished

În vara anului 2005, după un buton greșit apăsat în lift, Cristian a ajuns la etajul cinci al spitalului Marie Curie. Acolo, pe holurile secției de oncologie pediatrică,Unfinished Dreams a început să prindă formă.

Acum, după 17 ani, Unfinished Dreams înseamnă content, spații și experiențe valoroase, la a căror temelie stă curiozitatea, create pentru schimburi mai productive, conștiente și empatice între noi și lumea socială sau cea naturală. Dorința lui Cristian este ca Unfinished Dreams să devină un ecosistem în continuă mișcare și perfecționare. Un ecosistem în care cultura servește umanitatea oferindu-i spațiu fizic și intelectual pentru a experimenta, dar mai ales pentru a construi poduri acolo unde ele lipsesc.

”Nu închei niciodată o poveste. Mă opresc din a mai lucra o perioadă, ca mai apoi, când redevine relevant, să o reiau și să adaug la ea capitole noi. Proiectele noastre devin una cu noi, nu am cum să renunț la ele sau să le declar încheiate pentru că ele se transformă, se râzgândesc, cresc odată cu noi. La început, Unfinished a fost doar un vis. Apoi a devenit festival. Acum este o mișcare. O mișcare la care au aderat deja mii de oameni din peste 71 de țări”, spune Cristian.

Sunt multe visuri pe care Cristian nu le-a abandonat și le-a împins către realitate. Unul dintre cele mai importante este Festivalul Unfinished, în jurul căruia s-a creat o comunitate globală de oameni și pe care Cristian o numește fără exagerare: raison d’être. Speakeri, artiști, muzicieni, cititori, spectatori, ascultători, minți curioase care, în cei șapte ani de existență, au proiectat, din culise, festivalul Unfinished. Parțial festival, parțial talk, parțial artă, parțial nedefinit, Unfinished este o experiență în continuă evoluție care aduce, pentru patru zile, în același loc, oameni excepționali din toate mediile, generațiile și geografiile lumii pentru conversații și evenimente multidisciplinare. Toate gândite pentru și de comunitatea Unfinished, care, în timpul pandemiei, a devenit poate una din cele mai relevante comunități din acest colț de lume.

“Filosofia după care mă ghidez personal și se ghidează inclusiv Unfinished Dreams s-a născut dintr-o intuiție. Știi sentimentul ăla că ceva lipsește din viața ta, că e incompletă? Încercând să aflu ce anume, am realizat că această senzație este pretutindeni, se regăsește în atât de multe forme și la intersecția multor concepte și domenii. De la filosofie până la pedagogie, de la politică la geometrie, arhitectură și muzică, mâncare și fizică, teoria jocului și meteorologia și multe altele. Prin tot ceea ce facem adresăm această lipsă, cu gândul de a umple golurile acolo unde se poate și de a defini prăpastia acolo unde nu se poate ”, vede el.

Cu această filosofie în minte, în 2008, Cristian a pus bazele Fundației Eidos, o organizație non-profit, cu rădăcini în București, care se angajează să susțină noile forme culturale la nivel internațional, în diferite discipline. Fundația a devenit o navă pentru toate planurile lui Cristian, iar distanța de la vis la realitate a fost pentru el doar o chestiune de timp.

“Mereu mi-am verbalizat ideile. Spunându-le cu voce tare și repetându-le, ele tind să se întâmple. În jurul lor se adună oameni care cred în ele și care încep să clădească alături de noi. Nu e magie, este efectul bulgărelui de zăpadă. Iar munca noastră este concentrată pe transformare socială prin proiecte interdisciplinare care să schimbe moduri de gândire.“ 

În jurul Fundației Eidos a apărut Eidos Nest, un colț de rai verde în mijlocul Bucureștiului, kilometrul zero al Fundației, care se află în Grădina Casei Universitarilor încă din 2018. De la un spațiu nefolosit, Eidos Nest a devenit un hub creativ care găzduiește programe de rezidență, workshop-uri și evenimente diverse. Tot aici se formează și construiesc majoritatea proiectelor din Unfinished Dreams, de la expoziții ca World Press Photo și Don’t Take Them For Granted până la cărți excepționale cum ar fi Romanias, de la conversații până la dezbateri cu impact ca Eidos Talks.

O versiune augmentată a Eidos Nest, platforma Unfinished, a fost lansată în 2020 cu scopul de a găzdui digital comunitatea Unfinished dincolo de granițe și de diferențe de fus orar. Un spațiu online permanent, platforma este constant upgradată și servește ca arhivă pentru conținutul din festival, dar și ca punct de întâlnire pentru cei acceptați în platformă. Oricine poate accesa platforma Unfinished, dacă completează formularul de înscriere și este acceptat în comunitate.

Însă Unfinished Dreams înseamnă și visuri care abia prind formă și care în următorii ani, speră Cristian, să completeze universul creat și să întărească filosofia după care se ghidează întreg ecosistemul. Proiecte ca Unfinished House - un spațiu excepțional [fizic, mental și social] conceput să permită comunității să lucreze, să trăiască și să reînvețe să trăiască cu natura. Unfinished Research Lab - un laborator în care să poți retrăi frumusețea unui research - real, deschis, nebiasat - care, odată interpretat, să poată deschide noi rute proiectelor din comunitate. Unfinished Institute - al cărui scop va fi să creeze o infrastructură care să încurajeze și să faciliteze schimbul de informații și practici între diverse domenii academice care, de regulă, funcționează izolat.

Unfinished Dreams este o Grădină Comunitară pentru mâncare sănătoasă în mijlocul urbei, este un Cinema de cartier cu filme și evenimente atent curatoriate. Unfinished Dreams sunt expoziții, instalații, podcasturi, talks. Unfinished Dreams este o mișcare.

Unfinished Dreams este un master plan al comunității și reprezintă maparea tuturor proiectelor existente și viitoare. Reprezintă trecutul, prezentul și viitorul mișcării și poate fi parcurs aici: https://unfinisheddreams.org/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult