Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În ziua în care lumea comemora tragedia de la Colectiv, Tudorel Toader a cerut în Parlament „revenirea la normalitate” care „înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare”

Tudorel Toader - Camera deputatilor

(Foto: captura video)

În ziua în care se comemorau trei ani de la tragedia de la Colectiv, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit în Parlament, la dezbaterea moțiunii simple „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)", despre revenirea la normalitate. În discursul său, ministrul Justiției, căruia parlamentarii PNL și USR i-a cerut demisia, a spus că „revenirea la normalitate înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO și să acordăm despăgubiri”.

„Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală opresivă la o politică penală preventivă în care un rol important să îl aibă recuperarea prejudiciilor și confiscarea specială sau extinsă. Revenirea la normalitate înseamnă să reașezăm competențele jurisdicționale. (...) Revenirea la normalitate înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO și să acordăm despăgubiri”, a spus marți în Parlament ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Revenirea la normalitate, dacă îmi permiteţi să dau un exemplu cel mai recent pe care îl ştiu, de astăzi, înseamnă să nu ai un cetăţean, indiferent ce funcţie are, dacă e primar sau nu e primar, care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat. Sigur că îi dă CEDO 2 - 3.000 de euro despăgubiri. Dar vă rog pe dumneavoastră - autorii moţiunii - să îmi spuneţi dacă 2 - 3.000 de euro compensează suferinţa morală, poate şi fizică, încălcarea prestigiului, demnităţii, vieţii sociale, de familie, personale sau nu. Este un act absolut intolerabil în statul de drept şi, dacă ar fi un singur exemplu acesta, ar fi bine, dar, din păcate, în ultima perioadă, vedeţi din ce în ce mai multe astfel de exemple", a spus Tudorel Toader.

Aflați mai mult în editorialele lui Cristian Tudor Popescu:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În primul rand revenirea la normalitate este fără penali in funcții publice și confiscarea averilor celor ce nu le pot justifica legalitatea și în al doilea rand cred ca ar trebui verificarea IQ celor care ne conduc pentru ca se pare ca nu doar VEORICA e debila
  • Like 0
 • Caut cuvinte potrivite pentru a putea deslusi,descalci,ce poate determina un om luminat sa ne minta sacadat si fara nici un interes...ba stiu...cum de fapt stiu
  toti...ne place sa traim kafkian...
  • Like 0
 • E clar, individul asta e o rușine catastrofala pentru Iași.. Nu știu cum, și câți ani de acum în colo va umbri numele Iașului... 30 de ani au așteptat ieșenii sa fie și ei băgați în seama, sa obțină și ei fonduri de la guvern sa ai ba și ei un cuvânt de spus, sau săi asculte și pe ei cineva sus... La București... Și?! A venit acest gunoi, acest imbecil acest parvenit mizerabil... Ce rușine.. Ce rușine... Popor român Iașul va cere iertare! Sa știți ca sunt comune în Teleorman sau Dolj care au budget mai mare ca municipiul Iași. Noi nu suntem părtași cu aceasta nulitate.
  • Like 1
  • @ Sorin Manole
   Da e mare pacat , ar trebui sa fim mai putin ingaduitori cu leprele astea . Ma leaga atitea amintiri frumoase de ieseni . PSD-ul asta a reusit sa scoata la suprafata ce e mai urit din noi.
   • Like 0
 • Mihaela check icon
  Ceea ce e un act intolerabil intr-un stat de drept este sa ai al treilea om in stat ca si condamnat penal, sa ai un ministru al justitiei care face se lupta din rasputeri pentru cei ce incalca legea, sa ai un prim-ministru total incult, redus mintal si imoral. Acestea sunt acte intolerabile, de neconceput intr-o tara ce se pretinde europeana. Nerusinarea acestui personaj nu are margini si reprezinta o pata mare si neagra in peisajul politic si istoric al Romaniei. 100 de ani de la Unire...mergem spre dezbinare impotriva vointei noastre, tarati de niste taraturi gretoase si diabolice. Mi-e sila si ma doare pana in maduva sufletului si tot ce pot sa fac e sa rabufnesc pe unde pot. Ma simt neputincioasa, insa atata timp cat pot sa tastez, nu am sa ma opresc. Jos cu nemernicii!!!
  • Like 1
 • Aşea ie, domn' putorel, ce tot se freacă menta pe seama puşcăriaşilor!
  Ia dă tălică o OUG de graţiere să iasă toţi, să nu mai moară niciunu' la pârnaie.
  • Like 0
 • Apropo de achitări, hai să recunoaştem cu toţii că au fost şi destule matrapazlâcuri înscenate de procurori; atâta doar că eu nu pun aceste maşinaţii pe linie politică ci le văd mai degrabă din perspectiva corupţiei: dai şpagă mergi mai departe, nu dai, intri la bulău! Cât depsre TT, omul acesta este jalnic, o ruşine ca dealtfel întregul guvern! Rău am ajuns, mai ales acum când trebuie să "urcăm pe podium"... Mai îndrăzneşte cineva să vorbească despre Centenar? Ce să sărbătorim? CE?
  • Like 0
 • karla check icon
  Domnule TT pușcăriile nu sunt de tip comunist, ci sunt pentru comunisti ca dumneavoastra! Si cand ma gandesc ca trebuia sa construim unele noi si mai sigure .... dar ar insemna sa bată vântul prin ele cu noile legi date de TT.
  • Like 3
 • "care să-ţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi ulterior să fie achitat." Pai achitat de voi, ca ati schimbat legea penala sa-l scoateti basma curata! Infractori ministrii care lucreaza pentru infractori penali si impotriva poporului si interesului national! Vine ea si vremea curateniei...
  • Like 2
 • Al Lui Al Lui check icon
  Gandirea lui Tudorel de astazi, este reprezentativ pentru modul cum a functionat Justitia din '89 pana 2018 . Iar rezultatul il vedem, il simtim pe propria piele si ne afecteaza mai mult sau mai putin, pe fiecare dintre noi. Justitia a pactizat cu politicienii si infractorii dovediti sau nu si mai ales cu orcine a putut sa-i ofere mai multe avantaje decat avea : adica, salarii foarte bune si prestanta sociala importanta, beneficii complet nemeritate pentru o asemenea prestatie dezastroasa.
  • Like 0
 • La 3 ani de la Colectiv ne trebuia un spectacol de la Tudorel Toader , despre drepturile puscariasilor . Ce canalie .
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult