Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Încep lucrările la spitalul dedicat nou-născuților cu grave probleme de sănătate. Cum va arăta clădirea. FOTO

Cătălin Cîrstoveanu - Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Un nou corp de spital dedicat nou-născuților cu probleme grave de sănătate va fi construit începând din această toamnă la Spitalul de Urgență “Marie Curie” din Capitală, anunță doctorul Cătălin Cîrstoveanu. Construcția ar putea fi finalizată în doi ani, dacă se strâng banii necesari. Mai e nevoie de minimum două milioane de euro, bani care ar putea proveni din donații – ale firmelor și ale românilor obișnuiți, dar și de sprijinul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea echipamentelor medicale.

Într-o scrisoare deschisă adresată părinților, prietenilor și investitorilor, șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la “Marie Curie” anunță detalii privind construcția noii unități medicale, numită TINN 3. Este a treia extindere a secției de neonatologie, spune doctorul Cîrstoveanu, una care va aduce 20 de noi locuri pentru nou-născuți, pe lângă cele 27 deja existente, un RMN neonatal dedicat, o sală operatorie neonatală, un centru de training pentru personalul medical, o farmacie, spații de cazare pentru părinți, facilități pentru orice tip de infecție virală și independență funcțională pentru astfel de cazuri.

Doctorul Cîrstoveanu amintește de cei 25 de copii români care au murit în ultimele 18 luni așteptând să prindă un loc liber în secția de la București. “Au murit pentru că nu am avut unde să îi primim și pentru că nu au putut fi tratați în spitalul care are competență pentru aceste boli grave neonatale”, spune medicul.

El cere ajutorul companiilor și românilor de rând îndemnându-i să doneze pentru un proiect cu finalitate clară – sănătatea copiilor români și solicită Ministerului Sănătății să achiziționeze “la timp echipamentele medicale necesare” și angajarea cadrelor medicale necesare.

Odată cu noua construcție va crește numărul copiilor aflați în evidența neonatologilor de la “Marie Curie”. Peste 200 de copii, pe lângă cei 300 îngrijiți anual, vor beneficia de tratament în urma extinderii.

“Sperăm ca anul acesta să finalizăm și construcția Heliportului “MS Curie” împreună cu Mol Romania, ceea ce va aduce un plus de operabilitate în gestionarea cazurilor”, mai spune Cîrstoveanu.

Oricine poate sprijini proiectul de extindere trimițând un SMS cu textul BINE (detalii pe https://bine.inimacopiilor.ro) sau facand o donatie..) la 8844 sau făcând o donație în contul asociației Inima Copiilor - IBAN: RO96BUCU046333852511RO98 Banca: Alpha Bank

Mesajul doctorului poate fi citit mai jos:

Dragi părinți, prieteni și investitori,

Construcția unui nou corp spitalicesc pentru îngrijirea nou născuților cu boli grave va începe în curând la Spitalul MS Curie din București. Știți bine de ce o faceți, de ce ne sunteți alături.

În 2019, și în primele șase luni din acest an, 25 de copii au murit în timp ce se aflau pe lista de așteptare a unui loc liber la Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Au murit pentru că nu am avut unde să îi primim și pentru că nu au putut fi tratați în spitalul care are competența pentru aceste boli grave neonatale.

Ne susțineți de mulți ani, iar din noiembrie 2019 sunteți parte din BINE, cuvântul cheie al campaniei de extindere a secției TINN de la Marie Curie.

Ne-ați ajutat să strângem peste 500.000 de euro din donații prin SMS (trimițând textul BINE la 8844), iar alte 300.000 de euro s-au strâns din veniturile dumneavoastră – sau ale firmelor pe care le administrați – prin contracte de donație.

Fundația Vodafone România participă la extinderea secției cu 530.000 de euro, Nuclear Electrica cu 420.000 euro, Fundația Ronald McDonald’s peste 200.000 de euro, Secom cu 40.000 de euro, Jumbo cu 100.000 lei. Sunt bani mulți, dar nu îndeajuns. Deși mai avem nevoie de minimum 2 milioane de euro, din această toamnă începem construcția. În curând definitivăm proiectul cu detaliile de execuție și așteptăm aprobările autorităților.

Credem că determinarea noastră și exemplul Dumneavoastră vor convinge cât mai multe companii / sponsori să ni se alăture pentru a finaliza construcția noului corp de spital, dedicat nou-născuților cu grave probleme de sănătate, în doi ani.

Credem că și Ministerul Sănătății este conștient de importanța investiției și va achiziționa la timp echipamentele medicale necesare și va lăsa “ hârtiile” să lucreze pentru angajarea personalului la timp.

Numim deja viitorul corp nou de spital „TINN 3”, adică, terapie intensivă nou-născuți 3, și asta pentru că va fi cea de-a treia extindere a secției. O extindere care va aduce:

* 20 de noi locuri pentru nou-născuți în camere individuale (la fel ca cele construite în urmă cu 7 ani cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România și al Asociației Inima Copiilor),

* RMN neonatal dedicat, în interiorul secției de reanimare,

* sala operatorie neonatală în interiorul secției de reanimare,

* centru de training pentru medici și asistente,

* locuri de cazare mai bune pentru părinți și personalul medical,

* o zonă specială pentru prepararea soluțiilor injectabile,

* facilități pentru orice tip de infecție virală și independenta funcțională pentru

astfel de cazuri,

*bancă de lapte extinsa și cu facilități noi,

*plus de siguranță in zona instalațiilor.

Pe scurt, tot ce este mai bun și mai nou pentru copiii români.

Peste 200 de copii, pe lângă cei 300 pe care îi vedem anual, vor putea fi îngrijiți și tratați după noua extindere.

Speram ca anul acesta sa finalizam si construcția Heliportului MS Curie împreună cu Mol Romania, ceea ce va aduce un plus de operabilitate in gestionarea cazurilor.

Colegii mei – medici, asistenți și infirmieri – vă mulțumesc. La fel și eu: pentru atenție, răbdare și pentru încredere. Le vedem și le simțim în încurajări și în sprijinul dumneavoastră financiar. Ne dorim să ne rămâneți alături și să ne ajutați să finalizăm proiectul TINN 3. 

FOTO. Așa va arăta viitorul corp de clădire dedicat nou-născuților cu probleme grave de sănătate

Articol publicat pe dianamarcu.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astept de mult. Cum e posibil? Un protector al plagiatorilor sa fie numit ministru al educatiei? NU E ADEVARAT! Și totuși se întâmplă. Suntem bolnavi iremediabil. Scoala rămâne o gaura neagră a bugetului. Un ministru care nu poate să spuna prin câte partide a trecut. Dar cel mai grav lucru este că a sustinut un impostor notoriu, Voctor Ponta. Nu e dumnealui un impostor, blajin si periculos. Atentie, penele!
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult