Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Industria faptelor bune. Ei sunt oamenii care transformă această țară

Acolo unde instituțiile statului nu se descurcă sau nu se pricep să aibă grijă de cetățeni se naște acțiunea civică.

Deși încă foarte tânără- în comparație cu țările care au tradiție în domeniu- „industria faptelor bune”, dezvoltată de organizațiile non-profit, tinde să funcționeze după toate legile economiei de piață: când apare cererea (în sensul de nevoie), se ivește, după ceva timp, oferta. Se lucrează eficient, cu adevărate planuri de business, cu programe de finanțare, cheltuieli transparente și acțiuni de strângere de fonduri organizate profesionist.

„Industria faptelor bune” a produs în ultimii ani și cele mai cunoscute și apreciate campanii publicitare, între care Magic Home de la Magic Camp, câștigătorul Marele Premiu Effie 2018.

Tot dintre cauzele sociale s-a născut și cea mai de succes campanie de fund raising, comparabilă cu marile cauze sociale din lume, atât prin scopul final, acela de a construi primul spital pentru copiii bolnavi de cancer, cât și prin sumele strânse. Spitalul Dăruiește Viață (ridicat de asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu) a adunat milioane de euro de la cetățeni și firme. Anul acesta s-au alăturat demersului cu donații istorice Petrom și Mastercard.

Faptul că sectorul non-profit este în creștere de la un an la altul o dovedește și numărul de inițiative, care acoperă toate domeniile.

Realizezi cu adevărat cât de efervescentă este activitatea fundațiilor și asociațiilor din România când le evaluezi proiectele și ideile. Când ești nevoit să dai note și să decizi care sunt mai relevante pentru comunitate, câte puncte merită la sustenabilitate, originalitate, eficacitate sau buget, misiunea devine una cu adevărat provocatoare.

Am făcut parte în 2019, pentru al doilea an la rând, din juriul Galei Societății Civile (organizat de The Institute), la secțiunea inovație.

De la Acoperișul Verde- o inițiativă ce propune soluții concrete pentru reducerea poluării în aglomerațiile urbane și până la Ambulanța pentru monumente- care dorește să inventarieze, să conserve și să repare (sub atenta supraveghere a profesioniștilor) monumentele aflate în stare de degradare, cele mai multe idei arată că tot mai mulți oameni ai cetății se implică în mod creativ în rezolvarea problemelor de lângă ei.

Marele Premiu a fost acordat pentru prima dată în istoria Galei Societății Civile proiectului câștigător al Premiului I din cadrul secțiunii „Proiecte şi campanii de Voluntariat”: Comunitatea de voluntari MagiCAMP - Asociaţia MagiCAMP.

Taberele MagiCAMP au rolul de a-i bucura pe copiii bolnavi de cancer sau de alte boli grave și pe familiile acestora. Proiectul nu ar fi fost posibil fără o comunitate puternică de voluntari, din țară și din străinătate, care în prezent numără peste 500 de membri activi și peste 2000 de persoane înscrise pe site. Taberele au găzduit 32 de copii în 2014, 84 de copii în 2015, 180 în 2016, 220 în 2017 și 270 în 2018. 

Este necesar ca tratamentul urmat de copii să fie susținut de activități prin care aceștia să-și recapete încredere în sine și în ceilalți, care să le crească stima de sine și să-i ajute să devină independenți. Aceste activități au rolul de a-i susține pe copii în lupta cu boala și de a-i motiva pe parcursul drumului spre însănătoșire, susțin cei de la Magic Camp.

Cea de-a 17-a ediţie a galei, cu subtitlul „Oameni de valoare europeană”, a fost găzduită de relizatorul radio Răzvan Exarhu şi a premiat activitatea sectorului asociativ pe anul 2018.

„În acest an, în competiția Galei Societății Civile, de cele mai multe înscrieri s-a bucurat secțiunea Premiul Special pentru INOVAȚIE – o dovadă a faptului că originalitatea se reflectă în modul în care organizațiile aleg să implementeze proiectele și în soluțiile pe care le propun la problemele și nevoile identificate. O altă secțiune care s-a remarcat prin numărul de înscrieri, dar și prin diversitatea proiectelor, este secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare, subliniind, încă o dată, această nevoie de servicii educaționale diferențiate, de reformare a sistemului, necesitatea unei abordări diferite- o misiune ce pare să poată fi dusă până la capăt în momentul de față doar de sectorul asociativ”, spune Florentina Loloiu, Director Programe Gala Societății Civile.

Au fost înscrise 144 de proiecte, 23 de programe şi 14 campanii de comunicare ale unor organizaţii, companii, dar şi persoane fizice din România, iar 48 de juraţi (lista este aici) au ales câştigătorii celor 17 categorii.

Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică a câștigat premiul I la secțiunile „Educaţie, Învăţământ, Cercetare” și „Proiecte pentru Tineret” cu „Debate as an Educational Tool” şi locul I la secţiunea „Programe” cu „Programul de dezbateri în liceu”.

Asociația Solar Decatlon România a câștigat trei premii: premiul special pentru Inovaţie şi locul II în secţiunea „Apărarea drepturilor individuale/ colective” cu proiectul „EnergiaTa” şi locul II în secţiunea „Educaţie, Învăţământ, Cercetare”, cu proiectul „Casa solară EFdeN Signature”.

Găsiți întreaga listă a căștigătorilor aici, dar și descrierea detaliată a fiecărui proiect. Gala Societății Civile este un proiect The Institute, înființat în 2002 și are ca scop promovarea, premierea și sprijinirea activității sectorului asociativ din România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult
sound-bars icon