Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Industria faptelor bune. Ei sunt oamenii care transformă această țară

Acolo unde instituțiile statului nu se descurcă sau nu se pricep să aibă grijă de cetățeni se naște acțiunea civică.

Deși încă foarte tânără- în comparație cu țările care au tradiție în domeniu- „industria faptelor bune”, dezvoltată de organizațiile non-profit, tinde să funcționeze după toate legile economiei de piață: când apare cererea (în sensul de nevoie), se ivește, după ceva timp, oferta. Se lucrează eficient, cu adevărate planuri de business, cu programe de finanțare, cheltuieli transparente și acțiuni de strângere de fonduri organizate profesionist.

„Industria faptelor bune” a produs în ultimii ani și cele mai cunoscute și apreciate campanii publicitare, între care Magic Home de la Magic Camp, câștigătorul Marele Premiu Effie 2018.

Tot dintre cauzele sociale s-a născut și cea mai de succes campanie de fund raising, comparabilă cu marile cauze sociale din lume, atât prin scopul final, acela de a construi primul spital pentru copiii bolnavi de cancer, cât și prin sumele strânse. Spitalul Dăruiește Viață (ridicat de asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu) a adunat milioane de euro de la cetățeni și firme. Anul acesta s-au alăturat demersului cu donații istorice Petrom și Mastercard.

Faptul că sectorul non-profit este în creștere de la un an la altul o dovedește și numărul de inițiative, care acoperă toate domeniile.

Realizezi cu adevărat cât de efervescentă este activitatea fundațiilor și asociațiilor din România când le evaluezi proiectele și ideile. Când ești nevoit să dai note și să decizi care sunt mai relevante pentru comunitate, câte puncte merită la sustenabilitate, originalitate, eficacitate sau buget, misiunea devine una cu adevărat provocatoare.

Am făcut parte în 2019, pentru al doilea an la rând, din juriul Galei Societății Civile (organizat de The Institute), la secțiunea inovație.

De la Acoperișul Verde- o inițiativă ce propune soluții concrete pentru reducerea poluării în aglomerațiile urbane și până la Ambulanța pentru monumente- care dorește să inventarieze, să conserve și să repare (sub atenta supraveghere a profesioniștilor) monumentele aflate în stare de degradare, cele mai multe idei arată că tot mai mulți oameni ai cetății se implică în mod creativ în rezolvarea problemelor de lângă ei.

Marele Premiu a fost acordat pentru prima dată în istoria Galei Societății Civile proiectului câștigător al Premiului I din cadrul secțiunii „Proiecte şi campanii de Voluntariat”: Comunitatea de voluntari MagiCAMP - Asociaţia MagiCAMP.

Taberele MagiCAMP au rolul de a-i bucura pe copiii bolnavi de cancer sau de alte boli grave și pe familiile acestora. Proiectul nu ar fi fost posibil fără o comunitate puternică de voluntari, din țară și din străinătate, care în prezent numără peste 500 de membri activi și peste 2000 de persoane înscrise pe site. Taberele au găzduit 32 de copii în 2014, 84 de copii în 2015, 180 în 2016, 220 în 2017 și 270 în 2018. 

Este necesar ca tratamentul urmat de copii să fie susținut de activități prin care aceștia să-și recapete încredere în sine și în ceilalți, care să le crească stima de sine și să-i ajute să devină independenți. Aceste activități au rolul de a-i susține pe copii în lupta cu boala și de a-i motiva pe parcursul drumului spre însănătoșire, susțin cei de la Magic Camp.

Cea de-a 17-a ediţie a galei, cu subtitlul „Oameni de valoare europeană”, a fost găzduită de relizatorul radio Răzvan Exarhu şi a premiat activitatea sectorului asociativ pe anul 2018.

„În acest an, în competiția Galei Societății Civile, de cele mai multe înscrieri s-a bucurat secțiunea Premiul Special pentru INOVAȚIE – o dovadă a faptului că originalitatea se reflectă în modul în care organizațiile aleg să implementeze proiectele și în soluțiile pe care le propun la problemele și nevoile identificate. O altă secțiune care s-a remarcat prin numărul de înscrieri, dar și prin diversitatea proiectelor, este secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare, subliniind, încă o dată, această nevoie de servicii educaționale diferențiate, de reformare a sistemului, necesitatea unei abordări diferite- o misiune ce pare să poată fi dusă până la capăt în momentul de față doar de sectorul asociativ”, spune Florentina Loloiu, Director Programe Gala Societății Civile.

Au fost înscrise 144 de proiecte, 23 de programe şi 14 campanii de comunicare ale unor organizaţii, companii, dar şi persoane fizice din România, iar 48 de juraţi (lista este aici) au ales câştigătorii celor 17 categorii.

Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică a câștigat premiul I la secțiunile „Educaţie, Învăţământ, Cercetare” și „Proiecte pentru Tineret” cu „Debate as an Educational Tool” şi locul I la secţiunea „Programe” cu „Programul de dezbateri în liceu”.

Asociația Solar Decatlon România a câștigat trei premii: premiul special pentru Inovaţie şi locul II în secţiunea „Apărarea drepturilor individuale/ colective” cu proiectul „EnergiaTa” şi locul II în secţiunea „Educaţie, Învăţământ, Cercetare”, cu proiectul „Casa solară EFdeN Signature”.

Găsiți întreaga listă a căștigătorilor aici, dar și descrierea detaliată a fiecărui proiect. Gala Societății Civile este un proiect The Institute, înființat în 2002 și are ca scop promovarea, premierea și sprijinirea activității sectorului asociativ din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon