Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Micul dejun a devenit mai scump peste ocean. Inflația din SUA crește în cel mai rapid ritm din ultimele 6 luni. Efectele, posibil cu ecou și în Europa

mic dejun sua

foto: Egon Bömsch / imageBROKER / Profimedia

Inflația din SUA accelerează, ajungând la 3% anualizat în ianuarie, acesta fiind cel mai rapid ritm din ultima jumătate de an și a patra accelerare lunară consecutivă, ceea ce se reflectă în prețurile din varii industrii-cheie.

Fără alimente și energie, componenta de bază a inflației a crescut cu 3,3%, indicând presiuni persistente, de care Rezerva Federală nu poate face abstracție.

Arsenalul restricțiilor comerciale pe care le-ar putea implementa administrația Trump, inclusiv taxele vamale impuse Chinei, cele amânate pentru vecinii de la nord și sud ai SUA, cele pentru oțel și aluminiu, dar și planul pentru a impune un sistem reciproc de taxare a importurilor ar avea efecte în sensul accentuării presiunii pe prețuri. Cu alte cuvinte, spațiul de manevră pentru a reduce dobânda ar deveni, astfel, foarte limitat.

Jerome Powell, președintele Fed, invitat la declarația bianuală în fața Congresului, în fața unui câmp imens de incertitudine referitor la ce se va implementa concret în plan comercial, a făcut tot posibilul pentru a semnaliza disiparea posibilității de scădere a dobânzilor, însă fără a speria piețele.

”Suntem aproape, dar nu chiar acolo”, a menționat conducătorul Fed, referitor la mandatul pe partea de inflație, vorbind de păstrarea abordării restrictive pentru moment. După datele de inflație și comentariile lui Powell, așteptările de menținere în lunile următoare a dobânzii Fed la 4,25-4,5% au crescut, potrivit probabilității estimate de CME.

Micul dejun a devenit mai scump

Scumpirea ouălor, efect al reducerii ofertei produse de izbucnirea gripei aviare, cu 15% doar în ianuarie este cea mai mare din ultimii peste 10 ani.

Față de ianuarie 2024, saltul este de 53% la nivel național, dar chiar și mai ridicat în unele regiuni. Prețul ouălor nu a fost doar un impuls al inflației, ci a devenit și un simbol al conjuncturii actuale a prețurilor. După un jaf de 100 000 de ouă organice în Pennsylvania și alte furturi "inspirate" de aici, volumul accelerat de meme și comentarii în rețelele sociale a amplificat sensibilitatea publică a subiectului.

Micul dejun american e acum mai scump, având în vedere și prețul cafelei la maximelor istorice. Cafeaua arabica este cu 126% mai sus față de acum un an, afectată, printre altele, de criza din Brazilia. Creșterea marjei de tranzacționare este un alt posibil factor care accentuează presiunea pe termen scurt, fenomen care s-ar putea vedea și în cazul ouălor. Lunile următoare ar urma să aducă, se estimează, o temperare a prețului boabelor de cafea, odată cu noua recoltă din Brazilia.

Inflația este posibilă și în condițiile unei economii americane puternice, văzută în creștere de 2,7% anul acesta. Pe de altă parte, în a doua economie a lumii, povestea este diferită. China se confruntă cu deflație, estimările fiind ca și anul 2025 să arate un deflator al PIB-ului (diferența între cel nominal și cel real) negativ, de -0,2%. Dacă se confirmă, ar fi o noutate după 1960.

Cu scăderi ale prețurilor la imobiliare, îngrijorări ale oamenilor care le setează comportamentul pe modul prudent, cu limitare a consumului și, implicit, efecte în rândul companiilor și sectorului imobiliar, China a întrezărit riscurile. În acest sens, a anunțat pachete de stimulare și o abordare monetară relaxată încă de anul trecut.

Cu toate acestea, sectorul imobiliar are dificultăți cu rădăcini adânci. Autoritățile din Shenzen au preluat controlul operațional asupra Vanke, unul dintre marii dezvoltatori imobiliari rămași în picioare, pregătind un pachet de salvare financiară. Nivelul vânzărilor imobiliare, după suprafață, a coborât în 2024 pentru al treilea an consecutiv, ajungând la același nivel de acum 14 ani.

Lumea nu se mai află în situația de după marea criză financiară, în care China a absorbit o parte din șocul de creștere la nivel global. O decuplare a SUA față de China și o rescriere a lanțurilor logistice, în condițiile unor taxe vamale în creștere și a unei inflații americane care s-a oprit din scădere ar însemna un alt cost al capitalului și noi surse de presiune pentru consumatori. Efectele ar fi distribuite, în proporții diferite, în Europa și în întreaga lume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Dupa spirala inflatiei din ultimii ani, cresterea actuala e nimic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult