Foto: Inquam Photos
Utilizarea amortizoarelor seismice la construcția sau reabilitarea unor clădiri este o practică recentă în România, spune inginerul Dragoș Marcu, președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri și expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării și Ministerul Culturii.
„Am făcut parte din echipa care a proiectat primul astfel de sistem amortizor din România, la o construcție industrială, la Brazi, în 1999. De asemenea, am mai fost implicați în câteva construcții. Există o clădire de birouri în imediata vecinătate a Pasajului Basarab care are amortizor seismic, care a fost proiectată în 2016-2017 de către noi”, a spus, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. inginerul care conduce o firmă de construcții. Alte clădiri care au beneficiat de astfel de tehnologii de reducere a riscului la cutremur, de această dată în urma unor lucrări de reconsolidare, sunt Primăria Capitalei, Arcul de Triumf și Palatul Victoria.
Cu toate că această tehnologie este disponibilă și în România, ea nu este prea des folosită. „N-aș ști să vă spun de ce. În principiu costă. În primul rând, trebuie să vedem lucrurile și în termeni de sustenabilitate, da, va consta mai mult nu știu să vă dau un procent, cu 10%-15%, ca valoare inițială de investiție. Dacă iei în considerare însă costurile de mentenanță sau mai ales costurile posibile legate de eveniment, de consecințele care se produc… Nu-i nevoie să pice blocul, ci să se strice elementele nestructurale, pereții despărțitori, fațadele și așa mai departe, pierderile care se generează de acolo pot să fie foarte mari”, a afirmat Dragoș Marcu.
Potrivit unei legende urbane, hotelul Intercontinental ar fi fost construit pe bile, ceea ce, potrivit expertului, este fals. Mai mult de atât, „nu există în București niciun loc de locuințe pe bile”, a spus Dragos Marcu.
Recent, inginerul constructor Matei Sumbasacu a demontat, într-un interviu pentru Republica, o serie de mituri seismice, între care și cel al construcțiilor comuniste pe bile.
„Este cel mai întâlnit mit. Potrivit lui, clădirea ar avea sub fundație un dispozitiv care să o facă mai puțin vulnerabilă, iar mișcările Pământului să nu se transmită în partea superioară. Deși este un mit foarte răspândit, n-am reușit să găsim nicio clădire de dinainte de 1977 care să aibă așa ceva, deși noi avem o provocare deschisă pentru oricine ar putea să ne arată o astfel de clădire în România. Nu există astfel de clădiri”, a declarat Matei Sumbasacu.
În ceea ce privește clădirile ridicate între anii 1978 și 1990, cunoaște un singur caz de bloc care are din proiectare un dispozitiv anti-seism la bază. „S-a dus un coleg de-al meu la Iași și a găsit un bloc experimental, făcut nu pe role, în niciun caz, dar pe un fel de șine pe două direcții. Este făcut în 1983 sau 1986, dar este experimental. Înainte de 1977, nu se gândea nimeni la asta. Mai recent, într-adevăr există metoda de izolare a bazei, folosită și la Primăria Capitalei, care funcționează altfel, cu niște elemente cauciucate, astfel încât atunci când subsolul clădirii vibrează, partea de sus nu preia la fel de mult din mișcare. Pe scurt, noi nu am găsit nicio dovadă a blocurilor pe bile, există într-adevăr izolarea bazei, dar este o practică modernă, întâlnită după anii 2000”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.