Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Între Doamne ajută și Doamne ferește: Decont de cheltuieli pentru spitalizare într-un spital aparținând Primăriei Capitalei

Ai avut ghinionul să ajungi în weekend la unul dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei? Ai să poți să le spui prietenilor că ai fost într-un city break într-o capitală europeană, că te-ai cazat la un hotel de 3* și ai beneficiat de servicii ca pentru unul de 1*+.

Sigur, te duci la spital să te tratezi, nu mergi ca la hotel, vor spune cetățenii responsabili de imaginea preacuvioasei noastre Primării. Dar când te duci pe banii tăi - asta incluzând totul, de la spitalizare, la medicamente - parcă nu ai simți nevoia să fii luat patriotic în balon sau tras de urechi.

Cazarea pentru 3 zile de spitalizare într-un spital vechi, de stat, din centrul Bucureștiului costă cât cazarea la un hotel de 3* undeva în Europa. Sigur, pe o scara de la 1 la 5, stelele unui hotel reprezintă nivelul de servicii și facilitați puse la dispoziția turistului. Ei bine, în cazul nostru tariful practicat ne duce cu gândul la un hotel din Spania amplasat pe malul Mării Mediterane cu dotări și facilități pe măsura prețului plus mic dejun inclus.

O vizită în calitate de pacient sau însoțitor poate fi comparată cu o călatorie prin tunelul timpului, dar taxată conform anului pe care îl vezi în calendarul agațat de un cui pe peretele din hol, destul de slab luminat și aglomerat pentru o zi de weekend. Lume tristă, îngândurată așa cum gasești în general în spitale. Dar parcă în spitalele de stat din România totul este mult mai apăsător și amplificat de câteva ori. 

Ce o să primești, indiferent dacă ai statut de asigurat sau nu? Puțină sau mai multă atenție, dacă știi cu cât trebuie să cotizezi. Dacă cunoști piața poate sa îți fie bine, dacă nu, nu te aștepta la mare lucru. Iar la pachet gen all inclusive - infecții, mucegai, toalete insalubre, cearșafuri vechi, asistente sătule de ifosele bolnavilor ce invocă drepturi, aroganță, umilință, revoltă etc.

Ne tratăm bolile în spitale cu gândaci și bacterii nimicitoare într-o capitală europeană care se pregătește să primească luminițe de Paște, contra sumei de 176.300 de euro. Tot Primăria Capitalei a contribuit și anul acesta cu câteva milioane de euro la Catedrala Mântuirii Neamului. Nu mai spun de statui, monumente, festivaluri, târguri și alte acareturi privite cu atâta încântare de o parte dintre bucureșteni. Dar stați, iată că avem și o promisiune veselă: „construirea unui spital metropolitan ultramodern, în valoare de 300 de milioane de euro”.

Am avut curiozitatea să mă uit pe pagina de Facebook a doamnei ce s-a autointitulat „primarul-tuturor-bucureștenilor”. Vreun comentariu despre bani publici risipiți aiurea? Nimic. Despre cheltuirea banilor adunați din impozitele pe care ne îngrămădim să le plătim la început de ianuarie ca să nu pierdem locul de parcare? Nimic. Despre transportul în comun sau despre traficul infernal pe care îl suportam zi de zi? Nimic. Sau poate ceva despre faptul că persoanele cu dizabilități fizice nu pot circula în capitala europeană a doamnei Firea? Nimic. Vă dezamăgesc, nici despre parcări nu am găsit informații. Ce predomină pe pagina de facebook? Evident mesaje de mulțumire și susținere pentru ceea ce face, flori trimise virtual de mulți admiratori, inimioare, felicitări etc. Găsim și câteva hastaguri gen #respectpentrubucuresteni, #Bucurestiulfrumos, #Bucurestimaicurat etc. Sigur, administratorii paginii își fac treaba cu brio, iar imaginea de ansamblu este una cât se poate de pozitivă. Dar gunoiul este sub preș, pentru că acolo nu se uită nimeni.

Costurile de mai jos reflectă lumea în care trăim.

Condițiile de spitalizare nu au nimic în comun cu hotelul de 3* sau 4*. Plătim aprox. 450 lei/ nopte cazarea într-un spital de stat pentru a acoperi costuri cu salariile angajaților, cu tichetele de masă sau cu utilitățile; mâncăm de 4.5 /zi în regim auster de parcă am fi în plin război și mare parte din medicamente le aducem de la farmacia din colț, asta daca avem noroc să le găsim.

Dar nu contează atâta timp cât avem unde să ne rugăm, unde să petrecem și unde să trimitem mesajele de susținere. Însă ele nu vor vindeca cancerul extins al Bucureștiului și al spitalelor administrate de primărie și nu numai.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Pare chitanța unui număr de magie:
  1% medicamente
  10% analize si restul salarii si clădiri.
  • Like 0
 • Cand am fost cu mama in spital am primit si noi. Ziceai ca am fost la un spa de 5 stele la ce preturi erau acolo. Asta in conditiile in care era mizerie peste tot, mancarea era necomestibila si trebuia sa ii schimbam noi plosca, asistentele nici nu se uitau la tine daca nu erai cu banii in mana...
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Am vazut si eu o hartie din aceea si m-am ingrozit. Sumele sunt exorbitante raportate la ce servicii primesti. Nu e de mirare ca domnii politicieni se trateaza in strainatate. Ei sunt oameni de afaceri si stiu cum sta treaba pe lumea asta. Doar nu sunt fraieri si cersetori. Fraieri si cersetori suntem noi ca din prostie am acceptat asa ceva.
  Romania nu a fost niciodata capitalista si industrializata. Pe cand trecea Romania de la feudalism catre industrializare au venit razboaiele mondiale. Pe urma a venit comunismul care a realizat o industrializare fortata in afara pricipiilor economice ce guvernau planeta, sfarsind prin faliment.
  Nici azi nu am dus la bun sfarsit industrializarea Romaniei. Mai mult de 30-40% din populatie inca traieste din agricultura. Intr-o tara industrializata isi castiga existenta in agricultura cca.4-7% din populatie.
  Va dati seama despre ce vorbim? 100 de ani diferenta.
  De unde viziune si putere? De unde resurse pentru sanatate si educatie la nivelul tarilor industrializate?
  Toata aparatura medicala trebuie importata. Toata aparatura de laborator trebuie importata. Medicamentele trebuie importate. Automobilele trebuie importate. Tractoarele trebuie importate. Televizoarele trebuie importate. Importam si hrana. Importam si vestimentatia. Importam calculatoare. Importam totul.
  Tara e falimentara. Tara si-a pierdut de mult suveranitatea.
  De fapt nu a avut-o niciodata. Cand a vrut Ceausescu sa fie suveran a trebuit sa infometeze poporul. Si pentru asta a fost impuscat.
  Ca natiune am fost faliti si am ramas in continuare faliti. Doar cativa indivizi se descurca. De ceilalti ... nu mai vorbesc.
  Mariti salarile domnilor. Este doar o iluzie ca vom iesi din faliment.
  Mai putine fite si mai multa munca, organizare, determinare, si inteligenta.
  Poate ca cer prea mult.
  • Like 5


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult