Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Întrebări pentru românii aici pe veci stăpâni

Cristian Tudor Popescu - fotografie pentru Republica

 ●De pe platforma de net pe care și-a făcut-o, Trumpf ne spune: „Putin e un geniu! E atât de deștept!”. Fostul președinte dă o înaltă apreciere smulgerii sub amenințare a Donețkului și Luhanskului din teritoriul Ucrainei de către marele său prieten și nu chiar se ușurează pe sancțiunile anunțate de Biden, dar pe aproape. Am o întrebare ucronică: dacă rămânea președinte al SUA, ar fi trimis Trumpf în aceste zile vreun soldat american în România?

Și mai am una: dacă țara ar fi fost condusă acum de Dragnea și Tăriceanu, li s-ar fi dat voie soldaților americani să intre în România? Sau s-ar fi comunicat Washingtonului că n-avem nevoie?

●PSD și PNL scot și bagă acciza în rezervoare cu singurul rezultat enervarea șoferilor. Cred însă că mai întâi ar trebui pusă altă întrebare: dacă se face 10 lei litrul de benzină, o să-și lase lumea mașinile în parcare, în special șalupele pe roți care consumă 14 la sută? Sau consumul de carburant nu va scădea câtuși de puțin?

●După ce a încercat să se mențină la șefia PMP oferind ca mită vârârea partidului în Parlament pe din dos, cu ajutorul lui „George”, cum îl numește pe starostele AUR, finuțul diplomat Cristian Diaconescu a mai și mințit în direct telespectatorii, în modul cel mai sfruntat, pretinzând că albul murdar e o nuanță de verde. La minciuni și nesimțire, dl Diaconescu se dovedește un discipol demn de maestrul său, Traian Băsescu. Poate fi admirat în continuare pe ecrane cum ne învață politica. Dar îl mai credeți?

●După o abureală „pacifistă”, cum că nici gând s-o atace, Putin spune despre Ucraina, nici mai mult, nici mai puțin decât că nu trebuie să existe ca stat. Că este o creație rusească, a lui Lenin, și că așa ar trebui să se numească, Republica Lenin a Ucrainei. În schimb, Ucraina a ajuns un stat imperialist, marionetă a americanilor.

Lenin zicea și el despre o țară că trebuie să dispară, întrucât e un stat imperialist, făcut din răpiri banditești de teritorii – România. După dezmembrare, regiunile istorice românești urma să fie conglomerate într-o federație balcanică sub conducere comunistă.

Altă întrebare: dacă România n-ar fi în NATO, cam cât timp i-ar lua lui Putin până să ocupe cel puțin Delta Dunării și litoralul românesc al Mării Negre, decretat imperialist amenințător pentru portavionul terestru rusesc Crimeea?

●Se apropie ziua ridicării tuturor restricțiilor anticovid. Subsemnatul purtam mască, din pricina poluării groaznice a Bucureștiului, încă dinainte de pandemie. O voi purta și după ce nu va mai fi obligatorie, pentru că îmi dă sentimentul că mă separă cât de cât de prostia și răutatea din jur. Dar s-ar putea să fiu luat cu huo și chiar la șuturi pentru asta?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult