Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Întrebări pentru românii aici pe veci stăpâni

Cristian Tudor Popescu - fotografie pentru Republica

 ●De pe platforma de net pe care și-a făcut-o, Trumpf ne spune: „Putin e un geniu! E atât de deștept!”. Fostul președinte dă o înaltă apreciere smulgerii sub amenințare a Donețkului și Luhanskului din teritoriul Ucrainei de către marele său prieten și nu chiar se ușurează pe sancțiunile anunțate de Biden, dar pe aproape. Am o întrebare ucronică: dacă rămânea președinte al SUA, ar fi trimis Trumpf în aceste zile vreun soldat american în România?

Și mai am una: dacă țara ar fi fost condusă acum de Dragnea și Tăriceanu, li s-ar fi dat voie soldaților americani să intre în România? Sau s-ar fi comunicat Washingtonului că n-avem nevoie?

●PSD și PNL scot și bagă acciza în rezervoare cu singurul rezultat enervarea șoferilor. Cred însă că mai întâi ar trebui pusă altă întrebare: dacă se face 10 lei litrul de benzină, o să-și lase lumea mașinile în parcare, în special șalupele pe roți care consumă 14 la sută? Sau consumul de carburant nu va scădea câtuși de puțin?

●După ce a încercat să se mențină la șefia PMP oferind ca mită vârârea partidului în Parlament pe din dos, cu ajutorul lui „George”, cum îl numește pe starostele AUR, finuțul diplomat Cristian Diaconescu a mai și mințit în direct telespectatorii, în modul cel mai sfruntat, pretinzând că albul murdar e o nuanță de verde. La minciuni și nesimțire, dl Diaconescu se dovedește un discipol demn de maestrul său, Traian Băsescu. Poate fi admirat în continuare pe ecrane cum ne învață politica. Dar îl mai credeți?

●După o abureală „pacifistă”, cum că nici gând s-o atace, Putin spune despre Ucraina, nici mai mult, nici mai puțin decât că nu trebuie să existe ca stat. Că este o creație rusească, a lui Lenin, și că așa ar trebui să se numească, Republica Lenin a Ucrainei. În schimb, Ucraina a ajuns un stat imperialist, marionetă a americanilor.

Lenin zicea și el despre o țară că trebuie să dispară, întrucât e un stat imperialist, făcut din răpiri banditești de teritorii – România. După dezmembrare, regiunile istorice românești urma să fie conglomerate într-o federație balcanică sub conducere comunistă.

Altă întrebare: dacă România n-ar fi în NATO, cam cât timp i-ar lua lui Putin până să ocupe cel puțin Delta Dunării și litoralul românesc al Mării Negre, decretat imperialist amenințător pentru portavionul terestru rusesc Crimeea?

●Se apropie ziua ridicării tuturor restricțiilor anticovid. Subsemnatul purtam mască, din pricina poluării groaznice a Bucureștiului, încă dinainte de pandemie. O voi purta și după ce nu va mai fi obligatorie, pentru că îmi dă sentimentul că mă separă cât de cât de prostia și răutatea din jur. Dar s-ar putea să fiu luat cu huo și chiar la șuturi pentru asta?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult