Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, atacă Guvernul Grindeanu: „S-a dat startul la marea evaziune?”

Ioana Petrescu

(Foto: Facebook/Ioana Petrescu)

„S-a dat startul la marea evaziune?” se întreabă fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, într-un text publicat pe blogul său și adaugă că „după doar două luni, bugetul gâfâie”.

„Bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe venituri bugetare de 254,717 mld lei, cu 23 mld mari mult decât încasările din anul 2016. Pe primele două luni ale acestui an, s-au încasat doar 31,9 mld lei, adică cu 0,9% mai puțin decât în primele două luni din 2016. Asta înseamnă că deja avem probleme. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este cauzat de faptul că ANAF-ul nu își face treaba, ci pentru că veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fără consultare cu cei de la Fisc”, explică fostul ministru de Finanțe.  

Ioana Petrescu vorbește despre micșorarea sporurilor acordate angajaților specializați în cercetarea fraudelor, blocajul conectării caselor de marcat electronice la serverele ANAF, dar și de practici folosite de multinaționale pentru a evita plata impozitelor la noi în țară.

În plus, ea crede că trebuie întărită Direcția Antifraudă, adăugând că „în locurile rămase vacante prin retragerea detașaților SRI, trebuie angajați profesioniști”.

„Pare că Guvernul își dorește să colecteze câți mai mulți bani la buget, dar fără să deranjeze Marele Evazionist. Prin planul anunțat, de bun simț, dar insuficient pentru a-și atinge scopul, guvernanții parcă transmit un semnal către evazioniști că acum își pot vedea nestingheriți de treaba lor, în condițiile în care, în ultimii trei ani, nu prea au putut să se desfășoare cum și-ar fi dorit”, încheie fostul ministru.

Și fostul premier Victor Ponta a criticat miercuri seara la România TV programul de guvernare al lui Liviu Dragnea și a atenționat că măsurile sociale luate de partid riscă să nu poată fi puse în practică de actualul Guvern pe motiv că „nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem”.

„Susţin şi mă bucur şi o să votez să mărim salariile şi pensiile. Dar mă gândesc că fiecare om zice: dar dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii? Eu văd un blocaj care a existat în 2016 legat de faptul că funcţionarii nu vor să semneze, că le e frică de DNA cu abuzul în serviciu, că miniştrii, mulţi dintre ei, se califică la locul de muncă, ca să zic aşa. Eu nu văd pornite nişte lucruri economice care să aducă banii ca să susţină măsurile sociale”, a spus Victor Ponta.

Ioana Petrescu a fost în 2014, pe vremea când era ministru al Finanțelor, protagonista „momentului MTO”, alături de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dacă posesoarea acelor ochi ... spune așa, atunci m-a convins: este invers!
    • Like 0
  • Şi eu care credeam că ministra Harvard a dispărut de tot din peisaj..:)))
    • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult