Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, atacă Guvernul Grindeanu: „S-a dat startul la marea evaziune?”

Ioana Petrescu

(Foto: Facebook/Ioana Petrescu)

„S-a dat startul la marea evaziune?” se întreabă fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, într-un text publicat pe blogul său și adaugă că „după doar două luni, bugetul gâfâie”.

„Bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe venituri bugetare de 254,717 mld lei, cu 23 mld mari mult decât încasările din anul 2016. Pe primele două luni ale acestui an, s-au încasat doar 31,9 mld lei, adică cu 0,9% mai puțin decât în primele două luni din 2016. Asta înseamnă că deja avem probleme. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este cauzat de faptul că ANAF-ul nu își face treaba, ci pentru că veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fără consultare cu cei de la Fisc”, explică fostul ministru de Finanțe.  

Ioana Petrescu vorbește despre micșorarea sporurilor acordate angajaților specializați în cercetarea fraudelor, blocajul conectării caselor de marcat electronice la serverele ANAF, dar și de practici folosite de multinaționale pentru a evita plata impozitelor la noi în țară.

În plus, ea crede că trebuie întărită Direcția Antifraudă, adăugând că „în locurile rămase vacante prin retragerea detașaților SRI, trebuie angajați profesioniști”.

„Pare că Guvernul își dorește să colecteze câți mai mulți bani la buget, dar fără să deranjeze Marele Evazionist. Prin planul anunțat, de bun simț, dar insuficient pentru a-și atinge scopul, guvernanții parcă transmit un semnal către evazioniști că acum își pot vedea nestingheriți de treaba lor, în condițiile în care, în ultimii trei ani, nu prea au putut să se desfășoare cum și-ar fi dorit”, încheie fostul ministru.

Și fostul premier Victor Ponta a criticat miercuri seara la România TV programul de guvernare al lui Liviu Dragnea și a atenționat că măsurile sociale luate de partid riscă să nu poată fi puse în practică de actualul Guvern pe motiv că „nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem”.

„Susţin şi mă bucur şi o să votez să mărim salariile şi pensiile. Dar mă gândesc că fiecare om zice: dar dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii? Eu văd un blocaj care a existat în 2016 legat de faptul că funcţionarii nu vor să semneze, că le e frică de DNA cu abuzul în serviciu, că miniştrii, mulţi dintre ei, se califică la locul de muncă, ca să zic aşa. Eu nu văd pornite nişte lucruri economice care să aducă banii ca să susţină măsurile sociale”, a spus Victor Ponta.

Ioana Petrescu a fost în 2014, pe vremea când era ministru al Finanțelor, protagonista „momentului MTO”, alături de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dacă posesoarea acelor ochi ... spune așa, atunci m-a convins: este invers!
    • Like 0
  • Şi eu care credeam că ministra Harvard a dispărut de tot din peisaj..:)))
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult