Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

ÎPS Teofan, întrebat dacă le recomandă credincioșilor să se vaccineze: „Fiecare cu treaba lui. Noi cu agheasma, medicii cu vaccinarea”

IPS Teofan - Bobotează

Foto: Andrei Cucu

A fost Boboteaza la Iași. Primii credincioși au venit și de la șase dimineața. Ca să prindă un loc cu distanțare în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Și asta pentru că s-a anunțat că vor fi respectate cu strictețe regulile de distanțare socială. Și pentru prima dată, pe fondul pandemiei, Sfânta Liturghie a fost oficiată în cinci locuri diferite şi la ore diferite din zona catedralei, pentru a se evita aglomeraţia. 

Foto: Andrei Cucu

Așa a fost precizat în comunicatul de presă. Dar doar în comunicat. Catedrala a fost înconjurată de un brâu de credincioși. Unii așteptau la rând pentru a se închina la racla Cuvioasei Sfinte Parascheva. Gardurile albastre metalice șerpuiau îmbrăcând rândul unde distanțarea socială nu s-a respectat dar aproape toți au purtat măști. Dincolo de garduri mulțimea credincioșilor. Imaginea îți amintea de un miting. Un miting în care personajul principal este credința și....dorința de a avea agheasma care vindecă în case.

Foto: Andrei Cucu

Are trei copii. Întinde păturica pe gard. Ascultă slujba oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ochii îi râd. „Am venit cu copiii, cu familia. Cinstim Botezul Domnului, Bobotează. E o mare bucurie deși trăim vremuri grele. Dăm slavă Domnului pentru anul care s-a încheiat. Nu am pierdut pe nimeni, suntem sănătoși, avem locuri de muncă. Agheasma asta se ia când ai momente grele. Mă bucur că lumea se apropie de Dumnezeu, curtea este plină. Am trăit momente grele, am stat în casă. Nu am avut voie să ne apropiem unii de ceilalți”. Se vaccinează? Răspunsul a fost scurt: „Este o întrebare pertinentă, dar dați-mi voie să mă abțin”.

Copiii au completat și au spus că își doresc să fie sănătoși, să nu mai poarte mască și să meargă la o școală adevărată! Un preot crede că reportofonul e prea aproape. Oamenii încearcă să forțeze intrarea în fața catedralei. Jandarmii și preoții respectă distanțarea. Dar doar în curte. Printre triunghiurile vopsite ajung la butoaiele cu apa care o să fie sfințită în curând. Un alt gard albastru. O credincioasă așteaptă. „Agheasma este importantă pentru noi ca să ne vindecăm sufletul și trupul. Nu trebuie să lipsim din Casa Domnului pentru că aici e sănătatea noastră”.

Foto: Andrei Cucu

Se va vaccina? Răspunsul vine rapid: „Vaccinul nostru este și Agheasma. Și Casa Domnului. El ne vindecă. Ne-a și mântuit, ne și vindecă!”

Fiecare are o durere. Ceva de împlinit. Și o teamă de ceea ce este și ce va fi. Indiferent unde am sta. Că stăm la slujbă sau stăm aici să luăm agheasmă. E important. „La început de an ne rugăm pentru sănătate, bucurie. Îi învățăm pe cei tineri. Așa e din moși strămoși. Așa ne-am trezit și așa murim”, au povestit două ieșence. 

Foto: Andrei Cucu

Opt vase mari cu câte 500 litri de agheasmă au fost pregătite credincioşilor care au venit de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Voluntari cu măști și mănuși vor împărți sticlele cu aheasmă. Mitropolitul Moldovei săvârșește ritualul. Zecile de cameramani se înghesuie să prindă momentul. Cele câteva secunde de sfințire a apelor. IPS Teofan se oprește și zâmbind dojenește: „Jurnaliștii sunt mai înghesuiți unii lângă alții decât credincioșii. Doamne Ajută și să ne aibă Dumnezeu în pază.”

Și agheasma cade peste rândul credincioșilor. „ Dă agheasmă și peste copii mei!” „Preasfinte, vino și la noi!” Mitropolitul Moldovei merge pe rândul credincioșilor spre deosebire de anii trecuți. Și-a întors fața către toți și coboară și în stradă în mulțimea care nu a putut intra în curte catedralei. Voluntarii împart agheasma. Cele mai vânate sunt bidoanele de plastic de cinci litri.

Foto: Andrei Cucu

Îl așteptăm pe Mitropolitul Moldovei.

Reporter: Ce îi sfătuiți pe credincioși? Să se vaccineze?

IPS Teofan: Fiecare cu treaba lui. Noi cu agheasma, medicii cu vaccinarea. Să ne facem fiecare treaba noastră

Reporter: Vă veți vaccina?

IPS Teofan: Toate la rândul său! Doamne ajută!

Mitropolitul Moldovei intră în palatul din curtea catedralei. Oamenii continuă să ceară agheasmă. Stingheră crucea din brad și trandafiri rămâne solitară păzită de jandarmi. În fața gardului oamenii doar o privesc. 

Foto: Andrei Cucu

Un copil se strecoară printre garduri și ia un trandafir. Poate la ceas de noapte când vor pleca jandarmii vor apărea „hoții”. Avem nevoie de minuni sau de vaccin? Poate de amândouă?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ca de obicei, preotii demonstreaza cat de penibili sunt. Nu am nimic cu credinta crestina, am si citit Bibilia (oare cati din cei care se aseaza la cozi pe la sfinte moaste sau la apa sfintita au deschis macar cartea sfanta??? - ma intreb uneori, vazand unele comportamente....), dar preotii.....
  • Like 3
  • @ andreea dragusin
   Dan check icon
   Mai,nimic , din ce scrie in Sf ,Biblie nu fac popii ! Unde scrie ,sa ,adune banii--bani, sa construiasca biserici fara numar ?
   ---Dimpotriva ,Domnul Isus ,condamna ,, afacerile din Templul sfant , NU scrie , de moaste, aghiasma etc,, si nimic Sfant,, Credinta in Dumnezeu este ceva Sfant ,si se poate face si acasa, in intimitatea ,,familiei ,,
   • Like 2
 • Nume check icon
  „Aghiasma e împotriva dracilor. Vaccinul împotriva covidului. Ok?! Nu le confundați. Dar pot fi administrate simultan. Bonus: luată pe stomacul gol, aghiasma îndepărtează conspirațiile și înmoaie inimile împietrite”, a scris preotul Francisc Dobos pe Facebook.
  • Like 1
  • @ Nume
   Dan check icon
   Oare de ce ,? Acolo unde ortodoxia este de 100% pe acele locuri si partile cele mai rele ale oamenilor sunt prezente tot cam 100 % ,adica ;
   ---PSD-ul este cel care , troneaza , cu coruptia la fel de mare, analfabetismul , incultura, prostia ,,moastele , popii sunt tot un fel de baroni locali , alcolismul este prezent ,,lenea combinata cu smecheria si nimic ,bun , demn de urmat ??
   ---Dar in schimb ,in jud din Ardeal ,Banat , unde sunt crestini de alte confesiuni ,imaginea satului , a caselor , comportamentul si civilizatia oamnenilor este total diferita, Pana si viata respectiv atmosfera din Spitalele din Ardeal este total diferita fata de restul rarii !
   --- Personal am vazut intr-un salon de la un mare Spital din Cluj ,erau 6 pacienti si doar unul singur din Cluj , restul erau ,culmea ,unul din Bucuresti L-am intrebat , asa mai in gluma :
   -- Cum se face ca esti ,aici si nu la Bucuresti ?
   --Pai ,d-omle , sa vezi ,matale ,cum este treaba la Bucuresti ,? Acolo daca nu misti din posrtofel ,nu te baga nimeni in seama ,?
   --Dar ,aici ,? Intreb eu , .
   -- A,a ,aici ? Pai aici parca este alta lume domle ,. M-au consultat ,mi-au dat tot ce trebuie ,inclusiv pijamale ,etc, si am incercat ceva miscare cu plicul !
   --Wooau ,ce tare s-a suparat Domnul Doctor Crisan , de la Spitalul Cl urologie clujana ! Un Om ,deosebit de bun profesiotist ,
   --Asa , iar restul bolnavilor ,erau ,altul din Pitesti , unul din Bacau , Bihor,, etc,,
   ---OARE DE CE ????
   • Like 0
 • Nume check icon
  Aghiasma costa, dar vaccinarea este gratis...
  • Like 2
  • @ Nume
   Dan check icon
   Foarte ,,Adevarat spus ;;
   ---Vaccinarea este pe gratis si foarte ,benefica ptr sanatatea Omului ,
   --Iar ,,aghiasma ,,costa si .iti vindeca ,doar sufletul , Medicul vindeca Vietile Oamnilor ,iar popi-i inmormanteaza, ! Peste doar cativa ,ani ,, vor ramane doar ei popii in biserici,, Caci ,credinta se poate face si de acasa ,oriunde ,cu conditia ,;;
   --- Sa respecti ,cele 10 Porunci ,daca vor respecta ,mai ales cei din Parlamentul tarii .
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult