Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

ÎPS Teofan, întrebat dacă le recomandă credincioșilor să se vaccineze: „Fiecare cu treaba lui. Noi cu agheasma, medicii cu vaccinarea”

IPS Teofan - Bobotează

Foto: Andrei Cucu

A fost Boboteaza la Iași. Primii credincioși au venit și de la șase dimineața. Ca să prindă un loc cu distanțare în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Și asta pentru că s-a anunțat că vor fi respectate cu strictețe regulile de distanțare socială. Și pentru prima dată, pe fondul pandemiei, Sfânta Liturghie a fost oficiată în cinci locuri diferite şi la ore diferite din zona catedralei, pentru a se evita aglomeraţia. 

Foto: Andrei Cucu

Așa a fost precizat în comunicatul de presă. Dar doar în comunicat. Catedrala a fost înconjurată de un brâu de credincioși. Unii așteptau la rând pentru a se închina la racla Cuvioasei Sfinte Parascheva. Gardurile albastre metalice șerpuiau îmbrăcând rândul unde distanțarea socială nu s-a respectat dar aproape toți au purtat măști. Dincolo de garduri mulțimea credincioșilor. Imaginea îți amintea de un miting. Un miting în care personajul principal este credința și....dorința de a avea agheasma care vindecă în case.

Foto: Andrei Cucu

Are trei copii. Întinde păturica pe gard. Ascultă slujba oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ochii îi râd. „Am venit cu copiii, cu familia. Cinstim Botezul Domnului, Bobotează. E o mare bucurie deși trăim vremuri grele. Dăm slavă Domnului pentru anul care s-a încheiat. Nu am pierdut pe nimeni, suntem sănătoși, avem locuri de muncă. Agheasma asta se ia când ai momente grele. Mă bucur că lumea se apropie de Dumnezeu, curtea este plină. Am trăit momente grele, am stat în casă. Nu am avut voie să ne apropiem unii de ceilalți”. Se vaccinează? Răspunsul a fost scurt: „Este o întrebare pertinentă, dar dați-mi voie să mă abțin”.

Copiii au completat și au spus că își doresc să fie sănătoși, să nu mai poarte mască și să meargă la o școală adevărată! Un preot crede că reportofonul e prea aproape. Oamenii încearcă să forțeze intrarea în fața catedralei. Jandarmii și preoții respectă distanțarea. Dar doar în curte. Printre triunghiurile vopsite ajung la butoaiele cu apa care o să fie sfințită în curând. Un alt gard albastru. O credincioasă așteaptă. „Agheasma este importantă pentru noi ca să ne vindecăm sufletul și trupul. Nu trebuie să lipsim din Casa Domnului pentru că aici e sănătatea noastră”.

Foto: Andrei Cucu

Se va vaccina? Răspunsul vine rapid: „Vaccinul nostru este și Agheasma. Și Casa Domnului. El ne vindecă. Ne-a și mântuit, ne și vindecă!”

Fiecare are o durere. Ceva de împlinit. Și o teamă de ceea ce este și ce va fi. Indiferent unde am sta. Că stăm la slujbă sau stăm aici să luăm agheasmă. E important. „La început de an ne rugăm pentru sănătate, bucurie. Îi învățăm pe cei tineri. Așa e din moși strămoși. Așa ne-am trezit și așa murim”, au povestit două ieșence. 

Foto: Andrei Cucu

Opt vase mari cu câte 500 litri de agheasmă au fost pregătite credincioşilor care au venit de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Voluntari cu măști și mănuși vor împărți sticlele cu aheasmă. Mitropolitul Moldovei săvârșește ritualul. Zecile de cameramani se înghesuie să prindă momentul. Cele câteva secunde de sfințire a apelor. IPS Teofan se oprește și zâmbind dojenește: „Jurnaliștii sunt mai înghesuiți unii lângă alții decât credincioșii. Doamne Ajută și să ne aibă Dumnezeu în pază.”

Și agheasma cade peste rândul credincioșilor. „ Dă agheasmă și peste copii mei!” „Preasfinte, vino și la noi!” Mitropolitul Moldovei merge pe rândul credincioșilor spre deosebire de anii trecuți. Și-a întors fața către toți și coboară și în stradă în mulțimea care nu a putut intra în curte catedralei. Voluntarii împart agheasma. Cele mai vânate sunt bidoanele de plastic de cinci litri.

Foto: Andrei Cucu

Îl așteptăm pe Mitropolitul Moldovei.

Reporter: Ce îi sfătuiți pe credincioși? Să se vaccineze?

IPS Teofan: Fiecare cu treaba lui. Noi cu agheasma, medicii cu vaccinarea. Să ne facem fiecare treaba noastră

Reporter: Vă veți vaccina?

IPS Teofan: Toate la rândul său! Doamne ajută!

Mitropolitul Moldovei intră în palatul din curtea catedralei. Oamenii continuă să ceară agheasmă. Stingheră crucea din brad și trandafiri rămâne solitară păzită de jandarmi. În fața gardului oamenii doar o privesc. 

Foto: Andrei Cucu

Un copil se strecoară printre garduri și ia un trandafir. Poate la ceas de noapte când vor pleca jandarmii vor apărea „hoții”. Avem nevoie de minuni sau de vaccin? Poate de amândouă?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ca de obicei, preotii demonstreaza cat de penibili sunt. Nu am nimic cu credinta crestina, am si citit Bibilia (oare cati din cei care se aseaza la cozi pe la sfinte moaste sau la apa sfintita au deschis macar cartea sfanta??? - ma intreb uneori, vazand unele comportamente....), dar preotii.....
  • Like 3
  • @ andreea dragusin
   Dan check icon
   Mai,nimic , din ce scrie in Sf ,Biblie nu fac popii ! Unde scrie ,sa ,adune banii--bani, sa construiasca biserici fara numar ?
   ---Dimpotriva ,Domnul Isus ,condamna ,, afacerile din Templul sfant , NU scrie , de mosate, aghiasma etc,, si nimic Sfant,, Credinta in Dumnezeu este ceva Sfant ,si se poate face si acasa, in intimitatea ,,familiei ,,
   • Like 2
 • Nume check icon
  „Aghiasma e împotriva dracilor. Vaccinul împotriva covidului. Ok?! Nu le confundați. Dar pot fi administrate simultan. Bonus: luată pe stomacul gol, aghiasma îndepărtează conspirațiile și înmoaie inimile împietrite”, a scris preotul Francisc Dobos pe Facebook.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Aghiasma costa, dar vaccinarea este gratis...
  • Like 2
  • @ Nume
   Dan check icon
   Foarte ,,Adevarat spus ;;
   ---Vaccinarea este pe gratis si foarte ,benefica ptr sanatatea Omului ,
   --Iar ,,aghiasma ,,costa si .iti vindeca ,doar sufletul , Medicul vindeca Vietile Oamnilor ,iar popi-i inmormanteaza, ! Peste doar cativa ,ani ,, vor ramane doar ei popii in biserici,, Caci ,credinta se poate face si de acasa ,oriunde ,cu conditia ,;;
   --- Sa respecti ,cele 10 Porunci ,daca vor respecta ,mai ales in Parlamentul tarii
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult